lauantai 29. joulukuuta 2018

Vanerituolilöytö


Koska edellisestä remppaprojektista on kulunut vuosia ellei jopa vuosisatoja, päätin tänään, että olisi korkea aika ottaa uusi puhdetyö käsille. Varsinaisesti ei ollut tarkoitus kiertää kirpparia, eikä varsinkaan ostaa uusia kalusteita, mutta niin siinä vain kävi, että ensinnäkin kiersin kirpparin ja toiseksi ostin kolme kalustetta. Ihan oli hilkulla, etten jättänyt tuoleja ostamatta, koska ne olivat niin huonossa kunnossa ja vaativat niin paljon työtä. Tuoleja pyöritellessä yritin visualisoida itseni ikävään tapaan nitkuttelemassa ja hiomassa tuoleja yötä myöten, ja siinähän se ostopäätös tulikin sitten tehtyä.

SPR:n Kontista löytyi nämä kolme tuolivanhusta yhteensä 7,50 euron hintaan. Nöyrin pahoitteluni sille naiselle, joka tuli tuoleja hypistelemään vain hetki minun jälkeeni.Laiskottaa sen verran, etten millään viitsisi kuvata tuoleja miljoonasta kuvakulmasta. Kuitenkin teki mieli jo jotakin vähän tehdä eli purkaa mahdollisimman paljon mahdollisimman pieneksi silpuksi, joten kaukaa viisaana jätin kolmannen tuoleista koskematta ikään kuin ohjenuoraksi. Palat eivät ole symmetrisiä, ja vaikka kuinka kuvittelee, että ne saa ongelmitta myöhemmin kasaan, on takuuvarmasti pulassa, jos ei ole mallia seurattavaksi. Helposti saa jonkun kalikan laitettua väärin päin, ja sitten on koko tuoli ihan vinksin vonksin.

Kaksi vinkkurointa tuolia kolmesta on nyt purettu kasaan tarkkailtavaksi. Näyttäisi siltä, että jostakin pitäisi metsästää yksi puuttuva messinkiruuvi (!), yhden tuolin alle täytyy kokonaan vaihtaa vaikealla tavalla lohjennut tukipuu (jota on jo aikaisemmin huonolla menestyksellä yritetty paikkailla) ja uutta viilua täytyy jostakin hankkia korjailuihin. Alemmassa kuvassa näkyy pahin lohkeama, mutta ei sekään oikeasti ole niin paha miltä näyttää. Ajattelin ronskisti repiä lohkeaman suuremmaksi ja tasaisemmaksi niin, että ei tarvitse yrittää saada juuri saman mallista palaa tilalle, vaan tyytyy  selkeään suorakaiteeseen. Siihen jää sitten yksi viivasuora sauma, mutta ei voi mitään. 

Vaneria ei varmaankaan saa tuollaisena ohuena palana, joten puukittiä paikaksi sinne, mistä vaneria puuttuu, ja siihen vain viilu päälle. Olisiko siinä suunnitelma? Ihan kaikkea ei näin vanhoista kalusteista tarvitse paikkailla, mutta isoimmat ja selkeimmät virheet tietysti. Luulen kyllä, että intouduin niin, etten malta jättää yhtään viirua ja elämän jälkeä yhtään minnekään, vaikka kuinka alkuun vannoisin pyhät lupaukset.Artekin 90A-pöytä on tosiaan syksyllä meille saapunut, ja siellähän se nyt uusien tuolien kanssa keimailee. Ihan kuin Tapiovaaran Domusta huutelisi tämä konkkaronkka kaverikseen...Tuolit on selkeästi joskus jälkikäteen lakattu melko ronskilla kädellä. Tuolit ovat pinoutuvia, ja yhden istuinosan alta löytyy pureksittu purukumi, mikä viittaa siihen, että tuolit ovat jostakin koulusta tai kurituslaitokselta peräisin. Voin kuvitella, kuinka talonmies on sutinut lakkaa kymmenen litran ämpäristä sata tuolia jonossa. Minusta ihan näyttäisi, että puu on alun perin ollut vahattu, ihan todella vaaleasti ja puuntuntoisesti. Jos mahdollista, otan jotakin samaa tilalle, ei kylmänkalseaa lakkaa. Täytyy kysyä rautakaupasta.

Vanha vaneri tuntuu kuivuneelta ja janoiselta. Istuinosien kulmat irvistävät sieltä täältä. Saa nähdä, kuinka tämä projekti etenee ja mitä saadaan aikaiseksi! Ilmestyisipä meille huomenna taianomaisesti juuri oikeanlaista koivuviilua.

7 kommenttia:

 1. No nyt ! Hieno löytö ja hatunnosto sille, ettet jättänyt tuoleja pelastamatta.

  VastaaPoista
 2. vanerin korjaamisesta vinkki; jos saat käsiisi jostain viilua, voi vaneria korjata sillä kerroksittain. Vaneri on ristiinliimattua viilua ja kannattaa huomioida puunsyiden suunta viilua liimatessa.

  VastaaPoista
 3. Tuolithan sopii kuin nenä päähän päydän kaveriksi!

  VastaaPoista
 4. Hauskasti kirjoitettu :). Myötätuulta uudelle projektille ja hyvää tulevaa vuotta!
  T: H.

  VastaaPoista
 5. Tuossa tulee olemaan kova homma, mutta niin edullisesti kyllä ne sait, että kannattaa ehdottomasti kunnostaa tuolit käyttövalmiiksi! Minä otan myös aina kuvat, kun jotain lähden purkamaan (eritoten verhoilutöissä, mitä teen), etten joudu pulaan uutta kasatessa, mutta hyvä kun pystyt pitämään yhden tuolin mallina, niin ei tarvitse kuvien kanssa pelata. Tuolit sopivat pöytään täydellisesti, joten työn iloa sinne ja mukavaa vuoden vaihtumista!

  VastaaPoista
 6. Meillä oli koulussa projekti, jossa kunnostutimme oppilailla kolme vanhaa pulpettituolia, joiden vanerit olivat vastaavassa kunnossa. Niistä tuli hienot, vaikkakin erikoiset. Oppilaat valitsivat teemat: tuli, vesi ja mikähän se kolmas olikaan... Sen mukaan he etsivät lehdistä kuvia, repivät niistä paloja ja liimasivat tuoleihin. Lopuksi työparini lakkasi ne. Niistä tuli tosi upeat ja värikkäät, silti kukin on teemansa mukainen.

  VastaaPoista
 7. Hieno löytö ja sanoisin että jos ovat asustaneet siellä kuivan ilman "kuritushuoneella" niin kotisi on selkeästi parempi ilma-alaltaan vanhalle vanerille. Kannattaa laittaa kyselyitä facebook-ryhmiin esim. siitä messinkiruuvista jos etsit autenttista. Etsivä löytää. Onnea uuteen vuoteen ja intoa vanereiden kanssa.

  VastaaPoista

Mukava, kun jätit jälkesi!