sunnuntai 5. elokuuta 2018

Piilevä artesaani


Jännän ääreltä hyvää päivää! Kirppisshoppailin tänään meille uuden sohvan, joka on sen verran ränsistynyt, että sen saa huoletta purkaa atomeiksi. Minähän olen viime vuosina kunnostautunut minimalismissa, joten aina uutta kirppisostosta empiessä käyn läpi seuraavat kysymykset. Esimerkkinä käytän sohvaa, koska tänään ostin juuri sohvan.

1. Onko minulla vielä sohvaa?
[ ] Ei ole
[X] On

2. Tarvitsenko uutta sohvaa?
[X] En tarvitse
[ ] Tarvitsen

3. Onko uudelle sohvalle paikka mietittynä?
[X] Ei ole
[ ] On

4. Osaanko kunnostaa sohvan asiallisesti?
[ ] En osaa
[X] Varppina osaan.

Nyt kun kaikkiin kysymyksiin on vastattu niin kuin asia on, on aika kiikuttaa uusi vanha sohva muksun huoneeseen, jossa sen keskeneräisyys kaikkein vähiten minua häiritsee.Sohva tosiaan vaatii melkoista työtä, kun sen pohja on pettänyt. Minullahan ei tietenkään ole vastaavanlaisten sohvien kunnostamisesta minkäänlaista kokemusta, mutta luotto omiin piileviin artesaanin kykyihin on tässä vaiheessa kymppi plus. Ei kai siinä muuta kuin purkaa verhoilut nippeli kerrallaan, katsoa miten osaset ovat olleet kiinni, googletella ohjeita ja tehdä sitten oman pään mukaan.Itse runko on sohvassa tukeva ja jämäkkä, ja minähän ihastuin puuosien koristeellisuuteen ja sirouteen. Meillä olisi valmiina riittävästi ylijäänyttä kangasta petroolinvärisen sohvan verhoilusta, mutta pikkuisen kutkuttaisi joku uusi sävy, jotain pirtsakkaa. Ehkä fuksia? Toisaalta peruspellavakin voisi olla aika hyvä valinta, mutta onko se jo liian klassista ja fiiniä...

13 kommenttia:

 1. 'Varppina osaan' nauratti melkoisesti :D eihän sitä tiedä mitä kaikkea osaa, ellei kokeile. Pistähän kuvia mielenkiintoisesta projektista. Upea sohva on <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä tosiaan kokeilematta tiedä! Sohva on nyt melkein purettu, ja olen ottanut paljon kuvia purkuvaiheesta. Löysin itse asiassa guuglettamalla tosi samanlaisen sohvaprojektin joltakulta toiselta, mutta on se niin monimutkainen juttu, että tuskinpa ihan nettikuvien avulla luonnistuu seurata entisöintiä :)

   Poista
 2. Ihana! Tuosta tulee niin hieno. Mulla on samanlainen rojekti kahvikaluston muodossa; sohva ja kaksi käsinojallista tuolia. Yksi tuoli on osina ja seuraavana tilipäivänä pitänee tilata satulavyötä ja mitä kaikkea siihen tarvitaankaan. :) Hyvät niistä tulee, usko on kova. Ainakin kymppiplus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysinkin netistä sellaisen yrityksen, josta noita osia saa tilattua. Luulenpa, että tarvin tähän kunnollista opastusta, että pääsee jatkamaan projektia. Vielä emmin, pitäisikö rungolle tehdä jotakin vai jättääkö tuollaiseksi. Ihastelin netissä sellaisia rokokoosohvia, joissa puu on jätetty tosi vaaleaksi (onkohan siinä vaha), ja mietin, pitäisikö soodapuhaltaa vaiko ei.

   Tsemppiä sullekin kunnostukseen!

   Poista
 3. Tuosta tulee varmasti upea sinun käsissäsi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää käydä hakemassa kirjastosta entisöintiopas ja katsoa, kuinka perinpohjaiset ohjeet sieltä löytyy. Ei tuo jousitusten sitominen taidakaan olla ihan iisipiisi :D

   Poista
 4. marimekko-kangas sopisi tuohon sohvaan tosi kivasti - löytynee varastoistasi - tai nythän uudet sävyt ovat tulleet kauppoihin: ruostetta ja vahvoja tummia värejä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain pirtsakkaa ehkä itse toivoisin. Meillä on joskus ollut fuksian värinen nojatuoli, ja siitä sävystä kyllä tykkäsin. Mietin myös jotakin raidallista, ja Marimekkoa myös. Mutta ei ehkä kuitenkaan mitään kovin räväkkää, kun tällaisen sohvan verhoilu on aika suuritöinen juttu.

   Poista
 5. Hui ! Olen artesaani mutta ehkä vähän nössö, en tuollaista urakkaa yrittäisi kotona tehdä. Perinteisessä verhoilussa olisi hyvä olla juuri siihen tarvittavia työkaluja. Löytyisiköhän teiltä päin esim. työväenopiston kurssia, jossa saisi ohjeistusta ja työvälineet käyttöön ? Jos lähdet purkamaan verhoilua, kannattaa sitä dokumentoida mittaamalla ja valokuvaamalla, niin on helpompi rakentaa uutta.
  Suosittelen kirjaa Perinteinen verhoilu (tätä käytetään oppikirjana), josta saa ehkä kokonaiskuvan verhoilun rakenteesta https://outi.finna.fi/Record/outi.408916
  Tsemppiä projektiin :)

  HT

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota Perinteistä verhoilua minulle jo vinkattiinkin - kiitos siitä! Sen aion hakea kirjastolta.

   Nyt on sohva melkein kokonaan purettu, ja otin tosi paljon välivaiheista kuvia. Nyt näen jousitusten sidonnan, ja sehän on kuin ulkoavaruudesta. Ei todellakaan voi tehdä perästä noin vain mallia kurkkaamalla. Nuo solmutekniikatkin on ihan vieraita, niihinkin tarvii varmasti opastusta.

   Ajattelin säästää kaikki puretut osat, ja kankaita voi käyttää kaavoina. Selkänojassa oli vain vaahtomuovi, mutta istuimesta löytyy heinääkin.

   Oulussa tosiaan on työväenopistolla entisöintikursseja ja mietin, josko menisin sinne sohvineni. Purku- ja mahdolliset runkotyöt (ei tarvi liimailla sentään!) luonnistuu kyllä kotonakin. Mietin siis soodapuhallusta, mutta saatan jättää rungon koskemattakin. En ole vielä päättänyt, minkä näköisen sohvasta haluan.

   Pohja muuten oli kokonaan pettänyt, se ei monella nyörillä ollut enää kiinni! TUo pohjakangas piti koko hökötystä kasassa, ja kun sen otti pois, jousitukset valahtivat entisestään. Olin siis vähän ehkä toivonut, että ne pohjan nyörit olisi voinut vain kiristää ja nakutella nauloilla uusiksi, mutta enpä nyt tiedä, saako niitä noin ränsistyneestä pohjasta enää sillä tapaa kasaan. Sittenhän ei olisi tarvinnut koskea jousitusten sidontaan ollenkaan.

   Poista
 6. Suloinen sohva! Siitä tulee varmasti hauska, kun sen kunnostaa. Jännä nähdä aikanaan lopputulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku näissä rokokookalusteissa omaa silmää miellyttää! Tykkään kauheasti noista koristeellisista, siroista puuosista :) Ei tuo kangas itsessäänkään ole minusta paha, jos olisi ollut puhdas ja muutenkin siisti. Mutta jos pitää kerran purkaa rungolle asti, niin ei missään nimessä enää laiteta samaa vanhaa rähjäistä kangasta takaisin. Kaikki muut tarvikkeet maksaa maltaita, ja kankaat on vain pieni osa kaikista kustannuksista. Työn määrästä nyt puhumattakaan.

   Poista
 7. Voi jeebus sentään mikä soffa ! Minä totisesti etsin aivan vääriltä kirppareilta, niistä löytää vain huojuvia lastulevyrakennelmia ja muita ankeuksia joiden oikea osoite olisi juhannuskokko.

  Tuosta soffasta tulee vielä niin hieno. Onneksi sulla ei ole a)tarvetta b)paikkaa ko. kalusteelle, ei ole myöskään kiire hosuttamassa kunnostusprojektia. Varppina osaat kunnostaa sen uuteen kukoistukseen.
  Ja mulle saa vinkata jos jossain olisi tuon tyylistä divaania *vinkvink*

  VastaaPoista

Mukava, kun jätit jälkesi!