tiistai 22. toukokuuta 2018

Juhlavalla tuulella


Löysin kirpparilta muutamat ikivanhat lampunvarjostimet, ja sain niin vahvan vision puutarhajuhlista, että heti täytyy alkaa suunnitella kesäkemuja. Tällä hetkellä pippaloilla ei ole sen kummempaa kantavaa teemaa kuin vanhat kirppisvarjostimet roikkumassa omenapuiden oksilta pompomien sijasta, mutta jostakinhan täytyy suunnitelukin aloittaa, ja eikö tuossakin ole jo aika paljon!

Nämä ovat niin veikeitä! Ihan hirveän tunkkaisia ja vanhanaikaisia, mutta tosi veikeitä ja hauskoja!Omenapuu alkaa pian olla täydessä lehdessä. Seuraavaksi se kukkii, joten nyt olisi mainio aika valmistautua pippaloimaan. Jos ei massiivisia kemuja saakaan aikaiseksi, niin aivan hyvin voi koristella ylenmäärin ihan vain paria kaveria varten.Ajat sitten maljakossa juurrutetut terijoen salavat on vihdoin istutettu multaan ja siirretty ulos. Taisi olla turhan rankka siirto karaistamatta, mutta katsotaan, kuka koitoksesta jää henkiin.Viime vuonna kylvämäni ruohosipuli kasvaa tosi hyvin! Istutin vuosi sitten myös sisällä esikasvatettuja valkosipulin kynsiä, jotka ulkona kuolivat heti pois. Tänä vuonna maasta on noussut todella terhakan näköinen yksittäinen sipuli, vaikka luulin, että kasvi on yksivuotinen (ja muutenkin jo kuollut). Tavallisia kaupan salaatteja voi myös laittaa multaan, ja ne kasvavat myös hyvin. Ihmeellistä, että ruukussa eivät kuitenkaan menesty! Tykkään typerän paljon siitä, että omalta pihalta saa napsittua jotakin ruuan joukkoon.Kaikki keväällä kylvetyt paprikat ja tomaatit ovat tietysti jo aikoja sitten kuolleet, mutta uusi toivo lepää vasta maahan kaivamissani kukkasipuleissa! Olisin ehkä alkujaan toivonut enemmän pientä hyötypuutarhaa, mutta koska puutarhurin taitoni näköjään ovat mitä ovat, on parempi kasvattaa nättiä ja turhanpäiväistä. Kukkien kanssa ei tarvitse vesi kielellä maaliskuusta asti odottaa ja sitten pettyä, kun ei tulekaan satoa korjattavaksi.

4 kommenttia:

 1. Nuo terijoensalavat osaavat olla oikeita kiusankappaleita.Meidän tutuilla ja vanhemmilla ne kasvavat ja leviävät ilman mitään kikkailuja ja me ollaan yritetty juurruttumalla,suoraan istuttamalla,ruukussa,maassa ja vesiastiassa ja vaikka millä tavalla niin aina ne vaan kuolee:S...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisko olla eteläisemmän Suomen ongelmia? Minusta tuo on kauhean kaunis puu, ja on se kyllä vanhempien kotona kasvanut verrattain nopeasti (20 vuodessa?) tosi isoksi!

   Mullakin näyttää nyt ruukussa kasvaminen tosi pahalta. En varmana ole kastellutkaan tarpeeksi, kun multa tuntuu aina olevan kuivaa, ja ehkä siirto suoraan ulos aurinkoon oli liian raju.

   Poista
 2. Ihastuttavat varjostimet!!Millä kirpparilla käyt täällä Oulussa...olen tarkoituksella pitänyt toista vuotta taukoa kirppiksistä...kun niitä löytöjä kertyy,enkä oikeastaan tarvi lisää mitään!Ehkä näin kesällä pitää joku sadepäivä käydä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Toista vuotta on aivan valtavan pitkä aika kirppistaukoilla! Olet ollut sinnikäs ja päättäväinen :)

   Oulussa käyn Paljekirppiksellä, Järkikirppiksellä, kierrätyskeskuksessa, Kontissa ja Pelastusarmeijan kirppareilla. Pikku-Liinu oli ihana, mutta se lopetti. Sinisen pysäkin luulin lopettaneen, mutta vasta ohikulkiessa huomasin, että näyttää olevan yhä paikoillaan. Keskustan Second Hand Store oli myös kiva, mutta se näkyy vasta menneen konkurssiin :/

   Sehän on tietysti ihan tuurista kiinni, mitä vastaan sattuu tulemaan, mutta kierrätyskeskukseen olen viime aikoina tykästynyt oikein erityisesti. Kullanvärinen eteisen peili löytyi sieltä, samoin nahkainen rahi kuistille. Siellä on nopea vaihtuvuus, kun hinnat ovat niin alhaiset, ja aina joskus tekee jonkun tosi muikean löydön :) Talvella jemmailin istutuksia varten kierrarilta muutamankymmenen sentin saviruukkuja ihan varta vasten kevääksi; tähän aikaan niitä ei enää näy olevan tarjolla, kun on sesonki :) Pelastusarmeijan kirpparit on myös sillä tapaa kivoja, että niiltä löytyy usein sellaisia spesiaaleja juttuja, esimerkiksi ne mustavalkoiset tapetit, joilla tapetoin lapsen huoneen.

   Ruskossa on myös iso kirppari, mutta se on niin syrjässä minun nähden, ettei siellä tule usein käytyä.

   Ainakin joinakin vuosina on järjestetty peräkonttikirppareita ulkotiloissa, muistaakseni Kalevan järjestämiä tapahtumia. Siivouspäivä taas on kahdesti vuodessa, ja nyt toukokuussa Åströminpuistossa keskustassa oli iiiiihan valtavasti myyjiä!

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!