torstai 10. toukokuuta 2018

Ensimmäinen hellepäivä


Ui mikä mahtava päivä! Viikko sitten nurmikko oli sen verran sulanut esille lumen alta, että paria varjoisassa paikassa olevaa lumikasaa lukuunottamatta pihan pääsi haravoimaan. Hetki haravoinnin jälkeen taivaalta tuprutti lunta. Tänään on taivas tehnyt täyskäännöksen, ja meillä ollaan vietetty ihan aitoa kesäpäivää pihalla ruokaillen, loikoillen, kukkapenkkiä nyppien (nokkonen näyttää eriltä pienenä kuin isona) ja taimia istuttaen. Illan päätteeksi huomasin vielä polttaneeni niskankin auringossa! Olen niin tummapiirteinen, etten monta kertaa elämän aikana ole saanut ihoa poltettua, mutta tänään se tapahtui.

Hurtatkin saivat olla mukana pihamaalla. Pensasaita on niin hapero ainakin näin lehdettömässä vaiheessa, ettei koiria voi pitää pihalla vapaana, mutta narun nokassakin ne ovat onnellisia.

Viime vuonna istutin kukkapenkkiin pääsiäisnarsissit, ja nyt ne alkavat tulla kukkaan! Alla olevan kuvan ottamisen jälkeen muistin tämänvuotiset pääsiäisnarsissit ja istutin ne kukkapenkin jatkoksi: ne ovat venähtäneitä ja vähän ankeita näiden eloisien tuoreiden kukkien rinnalla, mutta ensi vuonna nekin taas toivottavasti ovat yhtä ihania. Ruohosipulin kylvin myös viime vuonna, ja jo kahdesti ollaan sitä tänä vuonna napsittu ruokiin mukaan. Joku ihmeellisen taianomainen viehätys liittyy näihin itse kylvettyihin ja istutettuihin kasveihin, jotka kuolettavan pitkän talven jälkeen virkoavat eloon. Miten mikään voi kasvaa sellaisten lumimassojen alla ja sellaisen kylmyyden keskellä?

Istutin viime vuonna narsisseja myös isoon ruukkuun, mutta ne näyttävät kuolleen, ovat varmaan paleltuneet. Samassa ruukussa olisi myös mielettömän kauniisti ja harmillisesti mielettömän myöhään kukkinut daalia, jonka mukulan eloisuudesta en ollut enää varma. Jospa ruukun nostaisi kuistille lämpimään? Sipulikasvit ovat ihania, mutta tässä vuokralla asuessa on kauhean vaikea tehdä suunnitelmia vuoden päähän. Ainakaan en ole kovin paljon valmis monivuotisista kasveista maksamaan, kun ei tiedä, onko niitä sitten enää vuoden päästä itse edes näkemässä. Mutta narsissit ovat hyviä, kun ne ovat pääsiäisen jäljiltä täysin joutilaita penkkiin istutettaviksi.
Liima tuntui kuivuvan ulkona niin mahdottoman nopeasti, että innostuin askartelemaan pihamaalla uusia vanerikoruja kiiltokuvista. Vanerin jämäpalat sopivat oikein hyvin tämänkaltaisiin pikkuaskarteluihin. Tällä viikolla tosiaan koetin siivota ullakkoa, jossa säilytän kaikkea juuri tällaista, mutta siitä ei seurannut mitään muuta kuin vaneriaskarteluinnostus. Tavallaan tämäkin on ullakon siivoamista: kaikki epämääräiset, vinkkuraiset, tilaa vievät ja rumasti säilytettävät askartelumateriaalit kiristävät hermoja, ja näin niitä tässä nyt sitten kulutetaan.
 


Tämä päivä on ollut jotenkin mahdottoman mukava ja onnellinen. Ollaan asuttu tässä omakotitalossa reilusti vuosi, ja tämän vuoden aikana olemme tervehtineet tasan aitanaapureita. Aitanaapuria ei voi ignoorata, ja aitanaapurin kanssa tuntuu luontevan lämpimältä jutustella niitä näitä esimerkiksi pihan tilasta tai säiden olemuksesta. Ne naapurit, jotka ovat muuten vastapäätä, mutta jotka erottaa yleinen tie, ovat tervehtimättömyyden ulottumattomissa. Saati sitten, että menisi korttelin toiseen päähän moikkailemaan ketä sattuu ja höpöttämään vaikka tien kolaamisesta tai lumen määrästä. Mutta tänään aurinko lämmitti mieltä ja sydäntä niin, että intouduimme vastapäisen naapurin kanssa muutaman tunnin samanaikaisen pihalla olon jälkeen käsihuikkaamaan toisiamme! Eikä ollut mikään pieni, nolosteleva käsihuikka, vaan oikein suurieleinen ja reipas! Aika tietysti näyttää, jatkuuko kiivas heippailu vai hiipuuko tulen liekkien lailla roihahtanut naapuriystävyys vaivihkaa syksyä kohti. Ihmeellisellä tavalla pienet rakennelmat tuntuvat joko erottavan tai yhdistävän ihmisiä. Siinä on kaikki merkitys maan päällä, onko välissä pieni tie vain pensasaita.

Helluntai on oikea jekkupäivä: aamulla tuntui lauantailta ja nyt sunnuntailta. Yksi päivä vielä ja sitten viikonlopun viettoon!

10 kommenttia:

 1. Jos ei heilaa helluntaina...10. toukokuuta 2018 klo 21.08

  Todellinen jekkupäivä - tänään on nimittäin helatorstai eikä helluntai. :) Helluntai on sitten ensi viikon sunnuntaina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomatonta! Ei ole totta! Ollaan ihan turhaan oltu koko päivä helluntaitunnelmissa :/ Turhaan juhlistettiin helluntaita koko päivä, eikä juhlistamattomuutta nyt enää takaisin saa :(

   Kiitos huomautuksesta: todellisen helluntain kohdalla olisin varmasti ollut hyvin, hyvin hämmentynyt, jos tästä ei olisi huomautettu.

   Poista
 2. Minä sekoitan myös aina ko. päivät!
  Täällä on pihasteltu myös koko päivä ja Rasavilikin on ihan raitisilmamyrkytyksessä! Ihanaa oli ja huomenna on vielä sekä minulla että miehellä arkivapaa. Olo on autuas👍🏻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helluntaita ja helatorstaita on mahdotonta erottaa toisistaan, vaikka voisi tietysti ajatella, että tuo -torstai on jonkinmoinen vinkki.

   Kylmemmän viikonlopun jälkeen odotellaan taas lämpimiä kelejä. Olisipa tämä kesä vihdoinkin tosi lämmin!

   Poista
 3. Jo vain oli hyvä päivä, lämmin ja aurinkoinen.
  Niskaa en käräyttänyt enkä nokkaa, hermo oli piukassa kun piti roikkua netissä jahtaamassa järkevän hintaisia lentoja. Kärkkyminen kannatti, saan yhden naperon koirineen kotiin heti kesäkuun alussa.

  Ruoho kasvaa niin että suhina kuuluu ja päivän aikana koivuihin kiipesi kaunis viherrys. Ihan parasta.

  Helluntai on vasta tulossa ja se on se heilahomma. Nyt oli helatorstai koko hela päivän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut edullisista lennoista, vaikka menikin hyvä ja harvinainen hellepäivä ohi suun.

   Meillä on piha taas pienessä ajassa muuttunut aivan toisenmoiseksi! Hirveää tahtia se kesä tulee, kun pääsee ensin aluilleen.

   Poista
 4. Kylläpä siellä on ollut herkullisia syömisiä ja tuo koirakuva on ihana!
  Aurinkoista kevättä sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia ja ihanaa kevättä sinullekin! Tai pian jo kesää!

   Poista
 5. Noista tulee varmasti ihania koruja, vau! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokse! Tykkäsin itse tosi paljon noista lintumallin koruista :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!