lauantai 21. huhtikuuta 2018

Takaisin 60-luvulle - valmis tv-taso


Pieni ja mielekäs tuunailuprojektini on nyt valmis. Kierrätyskeskuksesta ostetun tv-tason kannesta on poistettu maalit, rikkoutuneet viilupinnat on korjattu ja päälle on laitettu uusi vaha. Vanha tv-taso on saanut takaisin tyylikkyytensä.


Paikatut kolot kuultavat kyllä vahan alta, mutta ei niitä normaalikäytössä tule niin katsoneeksi. Veikkaisin, että puulajit ovat erejä, ja sävyero johtuu siitä. Viilunauha oli tammea, voisiko tv-taso olla teakia?


Ensimmäisen vahakerroksen päädyin hiomaan kokonaan pois, kun olin hutiloitunut hionnan kanssa, ja vanhat lakat paistoivat läpi sieltä täältä. Näytti niin rumalta, ettei auttanut kuin ottaa hiomakone kauniiseen käteen. Ei siinä sentään kauaa mennyt, mutta kyllähän tuo harmitti. Nyt on pinta kuitenkin siisti ja tasainen.Harmi, etten ottanut ollenkaan kuvaa lähtötilanteesta: taso näytti ihan erilaiselta, aivan erityyliseltä, kun sen pintaa peitti jänkki sininen maalikerros.Mikä tylsyys ja tyhjyys, kun ei enää ole tuunailuprojektia käsillä. Mitäs sitä sitten?

6 kommenttia:

 1. Hieno löytö ja hienosti laitettu kuntoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Näitä tämmöisiä melko sutjakkaaseen tahtiin tehtäviä tuunaiuja on tosi mukava tehdä. Kauhean jännä nähdä, miten ihan verrattain pienellä muutoksella jonkun kalusteen ilme muuttuu aivan kokonaan. Tämä pieni tv-taso ei oikeasti kaivannut kuin pientä entisöintiä ja ruuvien kiristämistä, mutta kyllä se siellä kirppishallissa melko ankealta vaikutti entisessä asussaan :)

   Poista
 2. Siitä tuli hieno! Osaan kuvitella lähtötilanteen, meillä oli samanlaista sinistä maalia 80-luvulla, lastulevyn päällä tosin lähinnä.

  Ihanaa, että palautat vanhoja tavaroita ennalleen! Blogeissa on näkynyt myös tuollaisia alkuperäiskuntoisia, joita on sitten maalattu valkoiseksi sopimaan paremmin 2010-luvun moderniin sisustukseen. Nykymaalit ovat sen verran tuota sinistä parempia, että ei ehkä ennalleen noita sitten enää saa. :/

  Jaa - ajatteleekohan joku joskus samaa meidän 2010-luvun henkeen valkoisiksi maalatuista portaista? Ei niitäkään entiselleen keltaiselle männylle saa. Olisiko mahdollista, että valoa nähnyt mänty tulisi vielä joskus nostalgisesti muotiin?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! :) Olikohan tuollainen tumma sininen trendiväri 80-luvulla? 90-luvulla tosi moni sisusti kotinsa ihan viimeistä piirtoa myöten sinisellä, vähän vaaleammalla tosin. Muistan muutamankin kodin, jossa kaikki oli sinistä juomalaseja myöten.

   Ihan juuri nyt tuollaiset 60-luvun viilutetut kalusteet (etenkin sellaiset matalahkot senkit tai String-tyyliset hyllyt) on tosi suosittuja. Ei niitä varmaan enää sillä tapaa maalailla, mutta ei ole montakaan vuotta, kun seurailin, miten niitä maalataan valkoiseksi ja laitetaan tekstitarraa päälle :) Maali ei vain koskaan näytä viilupinnan päällä hyvältä. Se on jotenkin irrallinen ja epäsopiva. Mutta ei parane paheksua: olen itsekin maalannut pilalle vaikka ja mitä niin, että olen hetikohta hiljaa mielessäni katunut :))

   Maalia on kyllä ihan mahdotonta saada poistettua tietynlaisilta pinnoilta, niin kuin nyt vaikka noista tason viiluttomista päädyistä, joissa maali oli päässyt imeytymään aika syvälle. Tuosta viilun päältähän maali poistui aivan ongelmitta, mutta toki siinä poistamisessa lakkapinta kärsi. Olen kuullut, että nykyään ei suositellakaan vanhan pinnan poistamista vaan päälle maalaamista; ehkä juuri siksi, että joskus voisi sinne vanhaan pintaan vielä palata? Olisi kyllä jännä päästä kokeilemaan, onko jotain eroa vanhalla ja uudella maalilla, kun sitä lähtee poistamaan.

   Puupinnathan on nyt tosi suosittuja sisustuksessa, mutta en sitten siitä keltaisesta männystä tiedä. Onhan se kieltämättä vähän... mökkimäinen ja ankea. Ja jos vaikka kuistilla kaikki on seiniä, kattoa ja lattiaa myöten sitä samaa mäntyä, niin voihan olla, että kun niitä päivästä ja vuodesta toiseen katselee, alkaa pikku hiljaa tehdä mieli laittaa jonnekin vaaleaa :)

   Meillä tässä 40-luvun puutalossa on kuisteilla sellaista vanhanaikaista kapeaa paneelia (onko se sormipaneelia? en tiedä niiden nimiä), ja ne on maalattu joskus valkoiseksi. Toisella kuistilla on jostain syystä muovimatto lattiassa, toisella alkuperäinen lautalattia harmaana. Harmaa-valkoinen kuisti on minusta ihan mielettömän ihana, enkä kyllä kaipaa sinne puun väriä. Tai puunvärisiä ne seinät eivät ilmeisesti koskaan ole olleet; ne ovat olleet vihreät! Lattian väristä en tiedä, mutta ainakin seinät ja katto ovat olleet komiasti synkän metsänvihreät, hrrr :)))

   Poista
 3. Hienosti kunnostettu ja pienet jäljet on elämän jälkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Ei haittaa pienet jäljet, mutta omatekemät kolhut ja klommot aina harmittaa :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!