tiistai 2. tammikuuta 2018

Kohtuullinen garderobi


Tammikuu ja Pelastusarmeijan kirppisjutun vuoro! Näin vuoden alkuun järkeistetään vaatekaapin sisältö.

***

Tavoitteena järkevä vaatekaappiIkivanha puinen vaatekaappi on koriste itsessään. Säilytysratkaisujen nokkeluudessa se häviää uusille kaapeille sata nolla, mutta kun valikoi tarvitsemansa vaatteet järkevästi, maltillinen säilytystila riittää hyvin. Päällä olevat ja melkein kaikki kaapin vaatteet Pelastusarmeijan kirpputorilta.


Vaatekaappi pursuaa vaatteita, mutta mitään päälle pantavaa ei tunnu löytyvän.

Aina tulee valittua se sama musta mekko. Se, joka istuu täydellisesti, jonka materiaali tuntuu iholla parhaalta ja joka muuttuu aivan eri näköiseksi kampausta, koruja, kenkiä ja neuletta vaihtamalla.

Jos vaate ei toimi muiden kaapista löytyvien vaatteiden parina, se jää herkästi käyttämättä.

Kun vaatekaapin peruspalikat ovat kohdillaan ja helposti yhdisteltävissä, pienempi määrä riittää enempään. Asusteita vaihtelemalla saa luotua loputtomasti uusia kokonaisuuksia.

Kohtuullinen vaatekaappi muistaa kestävän kehityksen. Se ei sorru minimalismiin, vaan huomioi järkevän pesuvälin. Kun vaatteita on sopivasti, konetta ei tarvitse pyörittää vajaana.

Second hand -vaate on myös ympäristön kannalta hyvä valinta. Jo käytetty vaate ei kulahda ensimmäisessä pesussa: jos se on kestänyt kirppiksen rekille saakka, se tulee kestämään myös sinun käytössäsi.

Uuden vuoden alkuun sopii pieni muutosprosessi ja vaatekaapin raikastus. Mitä jos miettisi vaatekaapin sisällön omien lemppareiden ja yhdisteltävyyden kannalta.

Jos karsisi liiat pois ja veisi ne Pelastusarmeijalle – tuotto menee suoraan vähävaraisille suomalaisille.

Ajattele, kuinka monta erilaista yhdistelmää muutamilla tarkkaan harkituilla vaatteilla voi saada aikaiseksi!Joko olet tutustunut pystyviikkauksen saloihin? Kun vaatteet viikkaa pystysuunnassa, ei siis lado päällekkäin pinoksi, ne tuntuvat pysyvän paremmin järjestyksessä. Koreihin viikattuna kaapin takaosakin tulee käytettyä, ja koko rivin saa kerralla nostettua ulos. Korit ja mustavalkoinen tapetti Pelastusarmeijalta.


Matalat pärekorit toimivat erinomaisesti usein tai samalla kertaa tarvittavien tavaroiden säilytyspaikkana. Tavarat saa yhdellä kertaa nostettua esiin ja sitten piilotettua ovien taakse. Toimii myös esimerkiksi toimistotavaroille kuten nitojalle, mittanauhalle ja teippirullalle. Korin asusteet Pelastusarmeijalta. Vanhat lusikat ovat muuttuneet hauskoiksi korvakoruiksi. Korvikset Pelastusarmeijalta.Uutuudenkaipuussa ei tarvitse uusia koko vaatekaappia, kun vaihtelee pieniä yksityiskohtia. Muutamilla näyttävillä koruilla saa asuihin mukavaa vaihtelua. Korut Pelastusarmeijalta.Panostamisen ei tarvitse tarkoittaa merkkituotetta ja valtavaa hintalappua. Iso, jo patinoitunut nahkalaukku on kulkenut mukana reilu kuusi vuotta. Se löytyi kirpparilta 7 eurolla, ja on sittemmin kertaalleen käynyt suutarilla (koska pentu-Elmo puri sen hihnat poikki). Hyvin istuvat kengät valitsee joka päivä mielellään. Nilkkurit Pelastusarmeijalta.Parisen vuotta sitten vaatekaappia karsiessa jätin jäljelle vain muutaman laukun, ne kaikkein kivoimmat. Punainen nahkalaukku on vanha kirppislöytö. Mukavuudessaan ja hienoudessaan se on syrjäyttänyt monet muut.Valitsisiko vahvan meikin, muhkean huivin vai isokokoiset korvikset? Korut Pelastusarmeijalta.

Muutamalla vaatteella, kengillä ja asusteilla saa koottua lukemattoman määrän erilaisia asukokonaisuuksia. Alla olevista kuvista siniset Converset, toinen harmaa mekko ja punainen laukku omat; kaikki muu Pelastusarmeijan kirpputoreilta. Farkut sopivat minkä tahansa asun pariksi. Reippaan fuksia paita piristää tavallista arkipäivää. / Harmaa kynähame kasarilta on ajankohtainen vaate vieläkin. Kameleontti kuten farkutkin!Lämmintä päälle! Pehmoinen harmaa neuletakki tuntuu ihanalta iholla. / Juhlatuulella? Tarvitaan istuva kynähame ja kasa helmiä!Hyvin istuva mekko on vaatekaapin pelastus. Perusmekko taittuu moneksi. Pieni nahkainen laukku ei ole mitään merkkiä, mutta näyttää ja tuntuu hyvältä. / Mustan mekon voi somistaa kuinka vain. Huivi tuo väriä muuten hillittyyn kokonaisuuteen.Hempeän herkän Vilan paidan pariksi päätyi sydänkoru. / Filippa K:n raidallinen neuletakki lämmittää. Harmaa mekko on itse ommeltu kirpparilta löytyneestä vanhasta ”pappahousukankaasta”, siis napakan laadukkaasta villakankaasta.Sinistä ja punaista farkkujen ja neuleen pariksi.

***
 
Pelastusarmeijan kirppisjuttuja on ollut kauhean mukava tehdä; toivottavasti tekin olette niistä tykänneet. Palsta jää nyt ainakin toistaiseksi tauolle, mutta kirppistelyhän ei siihen pääty!
 

4 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Itsellänikin suurin osa vaatteista on kirpparilta, ja osa ollut käytössä jo useita vuosia. Hyvää vuoden jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin minula :) Juuri ostin tosi hyvän talvitakin uutena, mutta hyvin hyvin harvakseltaan tulee ostettua juuri mitään uutena.

   Oikein hyvää alkanutta vuotta myös sinulle!

   Poista
 2. Nämä olleet huippukivoja postauksia!!ei haittaisi jos vaatteista ja asusteista kirjoittelisit enemmänkin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Onpa tosi kiva saada tällaista palautetta! Kiitos! Nämähän on olleet erityylisiä postauksia kuin muu blogi, mutta aihepiiriltä kuitenkin blogiin sopivia.

   Tätä vaatejuttua oli kyllä erityisen mukava tehdä. Minä pidän toiveesi mielessä ja yritän postailla aiheesta useamminkin!

   Mukavaa viikonloppua!

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!