keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Sopiva siivousrytmi: Kerta viikkoon vai vartti päivässä


Electrolux tarjosi uutta Ergorapido Animal Care 2 in 1 -varsi-imuria testattavaksi. Imuri on nyt ollut muutamia viikkoja käytössä, ja se on saanut miettimään siivousrytmiä ihan uudella tavalla.
Meillä on ollut tapana siivota kerran viikkoon supermegahyvin niin, että siivouspäivä alkaa mattojen, peittojen ja tyynyjen tamppauksella. Tekstiilit keräävät kauheasti pölyä, ja tykkään, kun ne ovat siivouksen ajan pois tieltä ja samalla raikastuvat ulkona. Pakkaspäivät ovat tähän tietysti parhaita! Supermegasiivouspäivänä nostetaan tuolit nurin niskoin pöydälle ja imuroidaan pölypallerot tuolien jaloista. Sohva ja kaikki muutkin helpommin siirrettävissä olevat huonekalut siirretään imuroinnin ja moppauksen tieltä. Tästä päästäänkin supermegasiivouspäivän ongelmaan: niin ihana kuin siivouspäivän jälkeinen puhdas tunne onkin, siivouspäivään tuhraantuu kokonainen päivä, ja tulokset nollaantuvat viimeistään kahdessa päivässä! 

Suunnilleen kaksi ja puoli vuotta sitten valtavan työläs siivouspäivä alkoi tuntua liian raskaalta. Ensilääkkeenä päätin karsia tavaramäärää vähemmäksi: ensin hirveällä rytinällä, ja siitä intoutuneena vieläkin vähä kerrallaan. En olisi ikinä uskonut, että jatkan tavaran karsimista kolmatta vuotta, mutta silloin tavoitteet olivat toiset kuin nyt, ja erityisesti jättimäinen, kaiken syönyt varasto oli iso ongelma. Tavarankarsimisinto jäi päälle, ja nykyään tavoitteena on vielä entistäkin pienempi tavaramäärä. Eikä vähiten siksi, että neliömäärät maaliskuun muuton myötä pienenivät viiteenkymmeneen. Pikku hiljaa siivouspäivä alkoi siirtyä ja siirtyä niin, että rytmi muuttui ensin kerran kahteen viikkoon. Nykyään meillä siivotaan kaikki sileäksi -tyylillä ehkä kerran kuukaudessa. 

Varsi-imuri sopii hyvin jokapäiväiseen käyttöön, ja kun joka päivä imuroi vaikka kaksi minuuttia sieltä täältä, suurempi siivouspäivä tuntuu siirtyvän ihan itsestään.Siivous on oikeastaan päänsisäinen asia: jokainen tykkää tehdä asiat omalla tyylillään, ja vain sitten, kun kaikki on tehty niin kuin itse haluaa, voi olla tyytyväinen oman kodin siisteyteen. Kun on päättänyt, että vähempikin siivous ja toisenlainen rytmi riittää, niin se riittää. Nykyään meillä ei enää viedä joka viikko tekstiilejä pihalle, mutta kerran viikossa täytyy imuroida paremmin, niin että siirtää sohvaa ja muita pienempiä kalusteita. Jos meillä ei olisi koiria, tämä varmasti riittäisi ihan hyvin, mutta koska meillä on koirat, viikon aikana saa paremman imuroinnin lisäksi imuroida kerran tai kaksi hurlumhei-tyylillä nurkkia vältellen.

Manusta ja Elmosta ei juuri irtoa karvaa sillä tavalla kuin joistakin toisista koirista, mutta ihan ehdottomasti koirat tekevät paljon sotkua. Niiden mukana kantautuu pihalta hiekkaa, ne mutustelevat luita matolle ja toisinaan Manu intoutuu silppuamaan sanomalehtiä tai vessapaperihylsyjä ihan pieneksi silpuksi. Ergorapido-imurissa on eläintalouteen suunniteltu suulake, jossa on tuollainen pyörivä harjaksinen hyrrä, joka kerää karvaa ja jonka ympärille pidemmät hiukset kiertyvät. 

Ensimmäistä kertaa testasin imuria isomman siivouspäivän jälkeisenä päivänä, jolloin piti olla "ihan puhdasta". No ei ollut! Pölysäiliöön kertyi minimaalista harmaata pölyä, mahtavan kokoinen pölypallero ja yllätyksekseni ihan järkyttävästi omia hiuksia! Tämä eläintalouteen suunniteltu suulake ei siis ollut tarpeen Elmon ja Manun vaan minun vuokseni o.OErgorapidossa ei ole pölypussia, eli pöly ja roskat kerääntyvät irrotettavaan säiliöön. Osat pestään silloin tällöin vedellä.En koskaan ennen ajatellut, että tavallisesta perässä vedettävästä, seinään kiinnitettävästä imurista olisi jotenkin erityisesti vaivaa. Eihän siitä olekaan, jos sitä tarvitsee muutaman kerran viikossa, mutta kuuna päivänä en viitsisi ottaa imuria esille yksittäisen roskan takia. Varsi-imuri on koko ajan esillä niin, että se on helppo ottaa käyttöön vaikka puoleksi minuutiksi. Imuri on ollut meillä jokusen viikon, ja ihan joka ikinen päivä siihen on tullut tartuttua erikseen miettimättä. Sillä on näppärä vaikka ennen kotoa lähtöä tehdä muutaman minuutin keskilattian imurointi. Tällaiset pienet päivittäiset siivouspyrähdykset todella mahdollistavat pidemmän välin suurempien siivousten välillä, ja vähällä vaivalla tuntuu olevan tasaisesti siistiä.

Ergorapidon litium-akku kestää täydellä teholla 16 minuuttia, puoliteholla 45 minuuttia. Kuudessatoista minuutissa ehtii meillä imuroida lämpimät tilat (50 m²), toisen kuistin ja toisesta kuistista puolikkaan. Lisäosat, joilla pääsee pienempiin koloihin, kiinnitetään varresta irrotettavaan rikkaimuriin.Imuri on kevyt käyttää, ja varsiosa taittuu 180 astetta. Valo oli myös sellainen asia, jota en erikseen olisi imurilta toivonut, mutta olihan se oikeasti käytössä näppärä! Aika usein on tullut imuroitua minuutti pari illan pimeässä niin, ettei laita edes valoja päälle.

Kuvan vasemmassa laidassa on nappula, jota painamalla imuri puhdistaa suulakkeeseen kertyneet hiukset ja karvat (Brush roll clean on tämän toiminnon nimi). Pitkät hiukset ja karvat kietoutuvat palkin ympärille niin, että ne kannattaa leikata saksilla irti.

Jos ennen vanhaan oli tapana kääntää koko koti ympäri jouluna ja juhannuksena hyllypapereiden vaihtoa unohtamatta, nykyään taidetaan suosia juurikin tasaista siivouskiertoa niin, että siivoaa yhden asian tässä kuussa ja toisen seuraavana. 

Vieläkö muissa kodeissa harrastetaan viikkosiivouspäiviä? Minkälainen on teidän kodin siivousrytmi?

4 kommenttia:

 1. Meillä on siivousasiat jaettu päivittäisiin, viikottaisiin, kuukausittaisiin ja harvemmin tehtäviin. Viikottain toistuvat siivousasiat on jaettu eri viikonpäiville (ma imurointi, ti kypyhuoneen pesu jne) niin, ettei yhteänä päivänä tarvitse urakoida kaikkia. Kuukausittaisille ja harvemmin tehtäville on oma viikonpäivänsä, jolloin poimitaan noista yksi tai kaksi tehtävää per viikko. Näin toimien siivoamiseen ei tarvitse päivässä käyttää paljoa aikaa, mutta tulee siivottua säännöllisesti. Perjantai on usein rästipäivä, jolloin tehdään ne hommat, joita ei syystä tai toisesta ole voinut tehdä ns. omana päivänään. Muuten siivous hoidetaan lähes aina ma-to välillä, jotta viikonloppuna voi keskittyä muihin juttuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tosi tehokkaalta ja ihanalta! Ennen kai suositeltiin sellaista matot ulos ja kaikki kerralla puhtaaksi -tyyliä, mutta on se kyllä aika vaivalloista. Minä kyllä tykkään siitä siivouspäivän jälkeisestä raikkaudesta, mutta ei sellaisia massiivisia siivouspäiviä viitsi kauhean usein pitää. Jos olisi tosi pienet, vähätavaraiset ja selkeät tilat, tuo voisi onnistua.

   Poista
 2. Isompi siivous kerran viikossa tai kahdessa. Tarkoittaa siis koko talon imurointia ja lattioiden sekä vessojen pesua. Yleensä samana päivänä urakoin myös pyykit, joita on lakananvaihdosta riippuen vähemmän tai enemmän. Vaihdetaan lakanat viikon tai viimeistään kahden välein, samoin pesen sohvien päällä olevat irtokankaat ja koristetyynyjen päälliset viikon tai parin välein, riippuen likaisuudesta.

  Täällä asuu äiti ja isä sekä kaksi isoa lasta. Meillä on kissa, koira ja lapsen huoneessa vielä kaksi pupua. Koira ja kissa ovat milloin sohvalla, milloin sängyissä. Sotkua ei kuitenkaan nykyään tule mitenkään kauhean paljon, hiukan toisin oli, kun oli toinenkin koira vielä ja kaksi lasta lisää talossa. Tosin kyllä sen kahden viikon siivousvälin jo todellakin huomaa... mutta aina ei vaan jaksa jokaviikkoista ruljanssia. Siihen hommaan kun yleensä todellakin tuhrautuu koko päivä, kun hitaalla tahdilla etenee ja tekee... nopeamminkin menisi, kun vaan reippaasti tekisi, mutta aika usein sitten haahuilen kaikkea muutakin siinä samalla.

  Sanottakoon vielä, että meillä on aika vähän tavaraa. Olen tarkoituksellisesti karsinut turhat pois jo useita vuosia sitten. Kun tehtiin remonttia sain myös suunniteltua kaiken tosi toimivaksi. Meillä on siis vanha omakotitalo, jossa ei ole säilytystiloja kuin pari vinokaton alustaa (jotka ovat hyvin väljästi täytettyjä) ja muutama irtokaappi. Eli siivous on kyllä oikeasti helppoa ja nopeaakin. Suurin ja työläin juttu koko siivouksessa on varmaan se pyykkäys, joka on toisaalta lempparipuuhaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on tapana isona siivouspäivänä pestä hirveät määrät pyykkiä, vaikka sitä tulee kyllä tasaisesti viikon mittaan pestyä muutenkin. Mutta siivouspäivänä pyykkiin menevät myös petivaatteet ja pyyhkeet. Koneellisia tulee, kun pesee eriväriset ja eri lämpötilassa pestävät eri koneissa.

   Muistelen hämärästi, että kun meillä oli pelkästään Elmo, sotkua tuli koirista jotenkin paljon vähemmän. Meillä oli Elmon aikaan vielä pehmeät ryijymäiset nukkamatot, mitä ei todellakaan enää voisi edes kuvitella!

   Koristetyynyjen peseminen viikon tai parin välein kuulostaa minusta tosi tiheältä pesuväliltä. Itse nakkaan tyynyt aina pihalle, ja tuntuu, että niistä on kauheasti vaivaa. Sohvassa on irrotettavat päälliset, joita saa koirien takia pestä minun mielestä tosi tiheästi, mutta ei meillä mitään varsinaista siivousrytmiä niille ole. Kevään jälkeen sohvanpäälliset on pesty muistaakseni kolmesti, mikä on minun makuun liian usein :D Jos koirat eivät söisi luita sohvalla, olisi paljon siistimpää.

   Meilläkin on koko ajan tavaran karsinta meneillään, sillä tapaa vähän kerrallaan. Ja tämä juurikin siksi, että haluan helpottaa siivousta ja haluan muutenkin sellaisen selkeämmän, vähätavaraisen sisustuksen. Nyt kun lämmitetään osittain puilla, niistä puistakin tuntuu tulevan sekä sotkua että tavaraa. Jossakin ne puutkin pitää säilyttää, tuhkille pitää olla ämpäri ja sitä rataa.

   Nyt on muksun huoneessa meneillään sisustusuudistus niin, että laitoin ylimääräisiä kalusteita pois ja odotellaan, koska päästään pakettiauton kanssa ostamaan uusi sänky ja pöytä. Tuntuu, että pelkästään tavaraa lapsen huoneesta karsimalla siellä näyttää jo paljon siistimmältä.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!