sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Tulta päin!


Helei! Olen todella taitava pakenemaan epämiellyttäviä tehtäviä siirtämällä niitä eteenpäin ja eteenpäin. Tänä päivänä rasittavien asioiden listalle saatiin kaksi ruksia, ikkunanpesu ja muksun huoneen kattolampun kiinnittäminen. Ikkunoiden pesu oli komistanut viikko toisensa perään kalenterin inhojen asioiden listaa niin, että se vain jäi aina tekemättä ja siirtyi eteenpäin. Jos ei päätä, että heti ja nyt tekee asian alta pois, tulee herkästi huijattua itseään ja ajateltua, että tällä viikolla sitten. Varsinaiseen tekemiseen kului tietysti paljon vähemmän aikaa kuin tekemisen miettimiseen. Jatkossa otan tästä opikseni.

Jännityksellä odotamme, minkälainen talvi on edessä lämmityksen suhteen. Pönttöuunia poltettiin kyllä kesälläkin aika paljon, kun koko kesä oli niin kolea. Vielä ei ole laitettu pattereita päälle, ja yritän pärjätä pelkillä puilla niin pitkälle kuin pystyy. Lapsen huoneen pystyuuni ei ole ollut käytössä kolmeenkymmeneen vuoteen, mutta nuohooja kävi tarkistamassa sen ja totesi käyttökelpoiseksi. Sitä on nyt lämmitetty kuumailmapuhaltimella ja testattu kahdesti tulella, mutta se vain ei ota vetääkseen. Aion kyllä yrittää niin kauan, kunnes onnistuu, mutta yrittäminen on rasittavaa, kun epäonnisesta yrityksestä seuraa se, että savut pukkaavat sisälle. Takuulla en kyllä luovuta ennen kuin rupeaa pelittämään. Se on joko minä tai pystyuuni, joka taipuu, ja minähän se en ole.

Onneksi pönttöuuni sentään suostuu saumattomaan yhteistyöhön. Sen lämpö riittää keittiöön asti, jos ei ole kovin kylmää. Ennen vanhaan keittiössäkin on ollut tulisija, sellainen liesi, mutta nyt siinä on tilalla tiskikone ja sähköliesi. Jos olisin saanut valita tiskikoneen tai puulieden väliltä, olisin joutunut pohtimaan pidempäänkin. Tiskikone on kyllä kätevä, mutta puuliesi... Ajatelkaa, miten erinomaisen nerokasta, että yhdellä toiminnolla saa tehtyä kaksi iskua; että voi valmistaa ruokaa ja samalla lämmittää tilaa! Aikoinaan se olisi ollut itsestäänselvyys, mutta nykyään pitäisi olla pikkuisen hippi sellaiseen elintason laskuun.Kynttilätkin tuovat omaa lämpöään. Erityisen paljon tykkään tästä kolmen koplasta, jossa kolme aivan erilaista kynttilänjalkaa sopivat niin saumattomasti yhteen. Keramiikkaa, lasia ja puuta. Oikeanpuoleinen on kesäinen kirppislöytö: se oli lakattua mäntyä kunnes maalasin sen mustaksi.Pitkästä aikaa on ollut ihanan syksyiset kelit. Ei vesisadetta, sumua, viimaa tai muuta ankeaa. Sinistä taivasta, pientä auringonkajoa ja kullanvärisenä hohkaavat koivunlehdet. Ilma tuntuu erityisen raikkaalta, ja tulee itsellekin kauhean reipas mieli, kun viitsii lähteä happihyppelylle.

Taas eletään viimeisiä hetkiä vanhaa viikkoa. Meillä on nyt pesty ikkunat, kiinnitetty vaikeasti kiinnitettävä kattolamppu ja pesty vielä ikkunatkin. Eilen leivoin voisilmäpullia ja tienasin sillä sata Hyvä emäntä -pistettä. Voisiko valmiimpana olla uuden viikon edessä!

4 kommenttia:

 1. Puulämmitys on ihan parasta!

  Meillä on keittiössä pönttis, joka korjattiin remontin yhteydessä (=purettiin ja sitten kasattiin uudelleen) ja olkkariin muurautettiin iso tiiliuuni vanhan surkean kaakeliuunin tilalle. Niillä lämpiää koko talo, myös yläkerta. (Meillä on melko pieni talo, ja yläkertaan menee avoportaat olkkarista, eli lämpö menee hyvin sinne.) Rempan yhteydessä mietittiin puuhellan muurauttamistakin, mutta se sitten jätettiin (mikä tietenkin nyt vähän kaduttaa...), tosin osin siksi, että silloin oli ensin aikeissa purkaa enemmän seiniä ja muurauttaa keskelle taloa vain yksi valtava uuni + se hella, mutta päädyttiin kuitenkin tuohon kahden uunin systeemiin.

  Mä vaihtaisin ihan heittämällä tiskikoneen siihen hellaan, jos ei tuota pönttistä olis. Tiskari on kätevä, joo, mutta voisin oikein hyvin myös tiskata käsin. Jos meidän tiskari joskus hajoaa, niin uutta en aio ottaa.

  Kivat nuo kynttilät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän pönttöuunista korjattiin kesällä takana olevat tiilet (vaihdettiin vanhat kuluneet uusiin tiiliin ja muurattiin paikoilleen). Sivuiltakin tiilet ovat aika kuluneita, mutta seuraava askel olisi varmaan juurikin purkaa ja koota uusiksi. Näin muuten rautakaupassa ihan uusia pönttöuuneja myynnissä! En ole kyllä aikaisemmin rautakauppojen pönttöuunitarjontaa edes seurannut, mutta olisin ajatellut, että pönttikset ovat vähän vanhanaikaisia uuneja.

   Hellat on kyllä tosi ihania. Käytännöllisiä ja kauniita. Mutta on se tiskarikin kieltämättä mukava! En osaisi varmaan valita, jos joskus joutuisin niin kovan paikan eteen.

   Poista
 2. Laita vetämättömään uuniin syksyllä pariksiviikoksikin iso kynttilä lämmittämään, pelti hieman auki. Syttyy paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilin lämmittää kynttilöitä (tosin pellit olivat kokonaan auki), mutta ei niistä tunnu olevan hyötyä. Kerran kokeiltiin kuumailmapuhallinta vartin verran niin kuin nuohooja neuvoi, mutta siitäkin tuli hirveä sotku sisätiloihin, vaikka siis nuohooja oli juuri käynyt. Jostakin sitä vanhaa nokea vain löytyi, ja se kyllä tuli heti sisätiloin. Nyt ollaan vielä kokeiltu polttaa paperia ja pientä puuta, niin voi arvata, minkälainen sotku siitä tulee, kun uudestaan kokeilee.

   Mutta seuraavaksi kokeilen (uudelleen) paperitolloa tuhkaluukun kautta. Joku on kuulemma saanut huonosti vetävän uunin vetämään sillä tavalla.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!