keskiviikko 30. elokuuta 2017

Sopivasti säilössä, näyttävästi näkyvillä


Hyvää päivää täältä pienen radiohiljaisuuden ja remppakiireiden keskeltä. Mies osti itselleen uuden kaksion, jota on nyt viime päivät rempattu niin, että sementti pöllyää ja hiontapöly tukkii sieraimet. Kohta pitäisi olla valmista, enkä malta odottaa, että pääsen napsimaan kuvia lopputuloksesta. Voi että siitä asunnosta tulee niin kiva, vaikka ei ehkä kaiken sen keskeneräisyyden alta vielä uskoisi.


Kuukausi ehti jo edellisestä postauksesta vierähtää, ja nyt on Pelastusarmeijan postauksen aika. Tällä kertaa luvassa on säilytysvinkkejä erityisesti pieneen kotiin. Tässä ne tulevat, ole hyvä!


***

 

Säilytysvinkkejä pieneen kotiin

 


Neliöt vähissä? Pieneen tupaan mahtuu aivan hyvin ruokailunurkkaus, oleskelutila (kuvasta oikealle) ja makuusoppi. Huonekalut ovat reilunkokoisia, ja sänkykin saa olla piilottelematta esillä.Kaksi ihmistä, kaksi koiraa ja 50 neliötä lämmintä tilaa. Hui, ahdasta!

Pienissäkään neliöissä ei tarvitse tyytyä kompromisseihin; täytyy vain hieman tasapainotella!

Meidän koti on järjestetty kolme periaatetta mielessä. Sopisivatko vinkit teille?


1. Karsi!

Säilytyksessä on perimältään kyse tasapainottelusta sen välillä, mitä haluaa säilyttää ja mikä on järkevää.

Tilaa on yleensä rajatusti ja neliöt kalliita, eikä joutavan tavaran takia kannata asumistilasta maksaa. Järkevintä on siis karsia turhanpäiväinen rompe.

Jos varastot ovat pullollaan vuosikymmenten aikana kertynyttä rojua, mikään määrä uusia, nerokkaita säilytystarvikkeita ei ratkaise ongelmaa.


2. Arkailematta esille!

Järjestä tavaroille sopiva tila. Jos harrastaa ompelemista, eikö voisi varata johonkin nurkkaan viihtyisän ompelutilan, joka saa häpeilemättä olla näyttävä osa omaa kotia.

Pienissä neliöissä sortuu herkästi haalimaan pikkiriikkisiä kalusteita, jolloin tila näyttää sekalaiselta. Reilunkokoiset kalusteet huijaavat silmää ja mieltä kuvittelemaan tilan avarammaksi kuin se onkaan.

Jätä nätisti näkyville se, mistä pidät. Keittiössä kuiva-aineet voi laittaa lasipurkkeihin. Tarpeellisesta tavarasta tulee kaunis osa kokonaisuutta, ja kaappitila vapautuu piiloon menevälle.


3. Ryhmittele kokonaisuudeksi

Vaikka kaipaisi järjestystä ja selkeyttä, kaikkea tavaraa ei tarvitse rajata minimiin. Harkittu, rajattu kokoelma voi olla siisti osa sisustusta: 150 posliinikissaa yhteen paikkaan järjestettynä näyttää paremmalta kuin 150 sekalaista koristetta sinne tänne ripoteltuna. 

Suuret kalusteet näyttävät hyvältä pienemmässäkin tilassa. Pikkiriikkisillä kalusteilla täytettynä huone näyttää helposti täyteen ahdetulta. Kookkaat kalusteet eivät pyytele olemassaoloaan anteeksi.

Vanha kaappi on kymmenen vuoden takainen nettikirppislöytö. Sohva on myös kirpparilta, ja se on verhoiltu uudelleen pirtsakalla kankaalla. Sohvapöytä on vanerilaatikko, jonka alle on laitettu rullat ja päälle lasi. Sisällä on tilaa lautapeleille.Kaikkea ei tarvitse karsia minimiin, vaikka kaipaisikin selkeyttä ja avaruutta. Ryhmiksi sommitellut tavarat näyttävät aina paremmilta kuin sinne tänne ripotellut koristeet. Muhkeat maljakot löytyivät Pelastusarmeijan kirpparilta.Mieti, mitä haluat säilyttää ja aseta se reilusti esille. Mustaksi maalatut seinäkoukut ovat vanha saunan oven nuppi! Korut ja laukku Pelastusarmeijalta.Olohuoneen nurkkaan rakennettua makuusoppea ei turhaan tarvitse piilotella. Sänky on pedattu pellavalla ja kirppislöydöillä. Vihreä villapeitto on todella vanha ja näyttää taas aivan modernilta. Heppakuosiset tyynyt Pelastusarmeijalta.
Ensimmäinen reaktio kaaoksen kesyttämiseen lienee monella uusien säilytystarvikkeiden ostaminen. Erilaisia lootia ja rasioita kannattaa ehkä hankkia harkiten, ettei joka paikka tule täyteen sekalaisia nyssäköitä.

Punainen vanha hatturasia toimii mukavana yksittäisenä väripilkkuna. Samalla se säilöö sisäänsä huiveja. Huivit ja hatturasia Pelastusarmeijalta.


***

Onko ongelmia säilytyksen kanssa? Minkälaisia periaatteita sinä noudatat?

Seuraava Pelastusarmeijan juttu tulee taas kuukauden päästä, 28. syyskuuta. Silloin ollaankin jo vahvasti syystunnelmissa ja visusti sisätiloissa!

2 kommenttia:

  1. Ihanalta teillä näyttää. Minun pelastus on erilaiset korit, niihin saa kivasti tavaraa piiloon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset! :) Netissä pyörii muuten tosi paljon sellaisia viikkaus- ja säilytysvideoita. Jokunen aika sitten oli paljon semmoisia kaupan paksusta muovista tehtyjä kestokasseja, joista viikkailtiin koreja kaappiin :)

      Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!