torstai 31. elokuuta 2017

Kurkkaus keittiöön ja remppakuulumisia


Ajatella, missä ihmiskunta olisi, jos kameraa ei olisi keksitty. Ei voisi koskaan kuvata omaa kotiaan silloin, kun se on oikein siisti, eikä sitten huonona hetkenä olisi mitä muistella. Kamera on kyllä aivan verraton keksintö. Katsokaa, kuinka sievänä meidän keittiö oli ennen kuin keskitin kaiken siivoukseen käyttämäni energian miehen remppaan:
Remppailuun tuli nyt useamman päivän tauko, ja varmaan ensi viikolla pääsee jatkamaan seinien nypläämistä. Tapetit on revitty, isot kolot on pakkeloitu betonilla tai silotteella ja seinät on kevyesti hiottu. Seuraavana vaiheena olisi ollut seinien tasoittaminen kauttaaltaan, siis suurina pintoina. Mutta voi peeveli, että osaa olla vaikeaa työtä! Olen katsonut opasvideoita, yrittänyt eri taktiikoita, vetänyt välillä henkeä, lukenut kirjallisia ohjeita ja konsultoinut kirvesmiestä. Mutta ei se jänkki levity! Se on kuin puoliksi kuivunutta Erikeeperiä, joka länttäytyy seinälle niin kuin purkka, eikä todellakaan valu lastan alla niin kuin opasvideoilla. Myiköhän rautakauppa väärää tavaraa, vai onko seinien tasoittaminen todellakin pelkkä tekniikkalaji, jonka toiset osaavat ja toiset eivät ikinä edes opi. Teknos Silora Fin, pitäisikö se kyetä levittämään koko seinän alalle vai onko se tarkoitettu vain yksittäisten kolojen paklailuun? Jos sen pitäisi levittyä, myönnän tappioni. Jos ei, valitan rautakauppaan.

Hirveän rasittavaa, kun yrittää ja yrittää, ja lopputulos on huonompi kuin lähtökohta! Remppatauko todellakin tulee juuri oikeaan saumaan silloin, kun tuntuu, ettei hommat etene ja opasvideoiden rauhoittava pimpelipom-musiikki alkaa vain käydä entistä pahemmin hermoon.

8 kommenttia:

 1. Oon tuota samaa tasoitetta käyttänyt ja se on ollut ihan hyvää. Oliskohan päässyt kuivumaan. Vähänkään pölyiselle pinnalle ei myöskään onnistu. Hieno hiontapöly toimii niinkuin jauhot leivonnassa, kun ei haluta taikinan tarttuvan pöytään. Pöly sekottuu samantien tasoitteeseen ja se klöntti on sit pilalla eikä varmasti tartu mihinkään. Pölyn harjaus voi siis yksinkertaisimmillaan auttaa. T. Nimetön Jaana O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me käytettiin tuota tasoitetta pienempien kolojen pakkelointiin, mutta kirvesmies kävi tasoittamassa koko seinäpinnat, ja niihin käytettiin betonitasoitetta (eli sellainen 20 kg betonisäkki, johon sekoitetaan vettä). Kuulemma tuonkin siloitteen olisi pitänyt levittäytyä kunnolla, mutta varmastikin seinillä oli pölyä. Meillä on remppaimuri (eli sellainen oikea remppaimuri eikä tavallinen kotitalousimuri) käytössä, mutta ei sekään oikein meinaa jaksaa imeä kaikkea hienoa pölyä. Ollaan pyyhitty seinät vielä nihkeällä, että saa sen tosi hienon ja pienen pölyn pois. Hirveä vaiva!

   Nyt on onneksi seinät viimein tasoitettu. Itse uskaltaisin kokeilla tuota betonitasoitetta ehkä johonkin purettavan talon joutoseinään, sen verran vaativalta homma näytti.

   Poista
 2. Ehdottomasti kannattaa koti ja etenkin keittiö ikuistaa silloin tällöin siistinä, sillä se hetki on niin häilyvä ja lyhyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Ajatella, että vielä 90-luvulla kuviakin tuli otettua tosi harkiten, kun filmi ja kehittäminen oli niin kallista. Meni iso osa siivouksen hyödystä hukkaan.

   Poista
 3. Oletteko kokeillut lasikuitu alustapettia. Se käy myös maalattaviin seiniin. Toimii varmasti.Tapetti kun laitetaan niin että sen saumat eivät osu samaan päälitapetin kanssa. Ei tarvitse paklata kuin isoimmat montut ja hyvää tulee takaan sen. Me kun asumme rivarissa jouduimme maalaamaan myös seinän ennenkuin laitoimme alustapetin koska se ei olisi irronnut siitä kuin pieninä palasina jos joskus olisi tarvetta. Niin ja sitten alustapetti pitää maalata kerran pohjavärillä kun se on vähän ruskeahko väriltään ja sitten tapetti irtoo tarvittaessa. Tämä tuntuu hankalalta mutta palkitsee vaivan. Ei hiomista eikä kittaamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapetti olisi varmaan ollut näpsäkkä ratkaisu. Toisaalta seinät oli kyllä tosi möykkyiset ja epäsuorat, eli en tiedä olisiko niitä siltikään saanut lasikuitutapetilla siistiksi. Mutta tasainen maalipinta oli toive, ja nyt on onneksi pohjatyöt viimein saatu tehtyä! Tällä hetkellä on vasta pohjamaali pinnassa, mutta kyllä näyttää hienolta!

   Tuossa asunnossa oli tapetit laitettu ihan miten sattuu ilman pohjatöitä. Ei siis edes maalia alla, eli valkoisen tapetin alta paistoi harmaita betoniläiskiä :) Eivät edes olleet mitenkään huonokuntoiset tai vanhat tapetit, mutta yleisilme oli hirvittävän nuhjuinen.

   Poista
 4. mies osti oman kaksion - hänet siis rymsteerattiin kylmästi ulos

  ;=0

  VastaaPoista

Mukava, kun jätit jälkesi!