sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Ryytimaata perustamassa


Lumi alkaa olla viimeisiä yksittäisiä kasoja vaille sulanut. Nyt alkaa puutarha paljastua, ja tänään pääsin mylläämään takapihan ryytimaata. Rikkaruohojen seasta paljastui monenlaisia monivuotisia kasveja, jotka ilomielin jätän kasvamaan. Itse ajattelin kylvää ja istuttaa syötäviä asioita niin kuin tomaattia, salaatteja, sipuleita ja perunaa. Esikasvatus on hyvässä vaiheessa, mutta en kyllä usko, että esimerkiksi chilit ehtivät tänä vuonna millekään. Siemenistä kylvetyt orvokitkin ovat aivan naurettavia sinttejä, vaikka niin huolella olen niitä vaalinut. Ne kiittämättömät.


Ensimmäistä kertaa minulla on oma pottumaa, ja tämä on ihan pohjattoman jännittävää. Olenko ainoa, vai ovatko puutarhaihmiset salanneet tämän tieten tahtoen? Painavat vain vuosi toisensa jälkeen puutarhaopuksiaan, joissa kaikki kasvit näyttävät samanlaisilta heiniltä.
Huh, selässä tuntuu! Kukkapenkki on jokusen neliön kokoinen ja niin ryvettynyt, että päätin suosiolla myllätä sen uusiksi. Se näytti kasvavan pelkkää heinää, mutta lähemmällä tarkastelulla löytyi vaikka mitä! En ole mikään puutarhatietäjä, ja olikin tosi vaikea yrittää erottaa rikkakasvi sellaisesta, jonka voisi haluta säästää. 

Meniköhän veikkaukseni ihan mönkään? Nyt tietäjät! Kertokaa mitä nämä ovat! (Kukkapenkistä löytämäni lapio oli aivan kelvoton: sen varsi katkesi heti kun sillä kaivoi.)


 Isoon ruukkuun istutin daalian ja pari pääsiäisenä ostettua helmililjaa.
Kukkapenkki on kuulemma ollut oman onnensa nojassa nelisen vuotta. Jos kasvit ovat pärjänneet hoitamattakin vuosikausia, petyn kyllä tosi pahasti, jos ne minun hoitoni jälkeen kuolevat. Kaiken tämän vaivannäön jälkeen parasta olisi ruveta kukoistamaan!


18 kommenttia:

 1. heinänjuurta, syysleimua, tarha-alpia kuvissasi nkyvät karat ja juurakot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syysleimu näyttää tutulta! Siis tuo kuiva karahka? Arvasin, että se on joku näkemältä tuttu kasvi, mutta en tosiaankaan tunnista pihan kasveja.

   Sitten sen näkee paremmin, kun rupeavat kasvamaan :) Nuo varrelliset pensasta muistuttavat kiinnostavat eniten. Niitä oli vain kaksi eli ovat varmaan hidaskasvuisia.

   Poista
 2. Toisessa kuvassa Isomaksaruoho. Mielenkiinnolla seuraan puutarhahommiasi, mitä keksit istuttaa kukkapenkkiin. Itsestäni on tuntunut ettei mikään istuttamani perenna kasva kukoistavasti ja leviä runsaaksi pehkoksi. Siksi istutin puutarha-alpia vähän kaikkialle, ja loppukesästä nautin keltaisesta merestä ympärilläni. Siinäpä oikeasti kukka joka leviää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isomaksaruoho näkyy olevan kivikkoisen maan kasvi, mutta ehkä se sitten menestyy multaisessakin maassa? Minusta maa oli tässä tosi "ruokaisan" oloista, ja siellä möyri meheviä kastematoja.

   Minun pitää säästää tuosta minimaalisesta kukkamaasta syötäville kasveille tilaa. Haluan kokeilla perunaa ja ne purjotkin pitäisi saada johonkin mahtumaan (niitä on varmaan tuhat). Salaateille tietysti tilaa myös.

   Tarvitsen oman pellon.

   Poista
 3. En lähtis repimään kasveja, kun niistä ei tiedä vielä mitä perennoja ovat. Rikkaruohot ovat kyllä sitkeitä ja alkavat keväällä ensimmäisenä vihertää (ainakin mulla). Malttia vielä! :)

  Sipu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut tarkoitus säästää mitään: lähdin ihan vain tekemään tilaa ja maata omille kasveille, mutta siellä sitten tulikin esiin vaikka mitä. Sipulikasveja myös. Tosi pieniä, ei mitään käsitystä mitä ne voivat olla!

   Maltti on nyt myöhäistä kun penkki on myllätty! Toivottavasti sieltä kuitenkin jotakin ainakin säästyy.

   Poista
 4. Hei,
  Omaa pihaa ei ole, mutta odottelen flunssan ja täällä etelässäkin pysyvien kylmien kelien väistymistä, jotta pääsisi ekaa kertaa kunnolla laittamaan nykyistä isompaa parveketta vehreäksi.
  En nähnyt kuvistasi kunnolla, mutta näytti siltä että kukkapenkkinne on talon seinän vieressä. Kannattaa pitää huolta, ettei multa ja kosteus ole liian lähellä seinää tai siitä voi tulla ongelmia talolle.

  -H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt onkin ihan järkyttävän kylmät ilmat! Tänäänkin on satanut lunta moneen otteeseen. Ihan luulin viikonloppuna, että tästä se kesä nyt tulee. Vielä käydään koirien kanssa iltalenkki toppatakki päällä.

   Penkki on tosiaan seinää vasten: tämä on 40-luvun talo, ja kukkapenkki on ollut tuossa varmaan aina. Siis ennen minua ja varmasti minun jälkeenkin. Mehän asutaan tässä vuokralla. En kyllä itsekään oman kodin seinää vasten uskaltaisi perustaa kukkapenkkiä...

   Poista
 5. Minulle sanotaan kukan nimi, niin melkein samantien unohdan sen.
  Minun kukkamaani on vielä jäässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi sama vika! Ei mulla pysy tuollainen asia hatarassa päässä.

   Tuo meidän kukkapenkki on talon aurinkoisella nurkalla. Varjoisella puolella on vielä lunta siellä, minne lumi on katolta tippunut.

   Poista
 6. Valeistuta johonkin. Sittenhän sen näkee mitä oli. Törröttäjistä päätellen, jotain perennoja. Syysleimua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö noiden kaikkien ole pakko olla monivuotisia, kun ovat siinä neljä vuotta itsekseen kasvaneet? Syysleimua veikkasivat muutkin! Menin kyllä itse jo sekaisin järjestyksestä.

   Poista
 7. Aika aikaisin (kun on näin kylmä kevät) aloitit mylläämisen - muutaman viikon päästä olisit jo paremmin nähnyt, mitä siellä oikeastaan kasvaa. Mutta tehty mikä tehty, joten onnea vaan kukkapenkillesi. Kyllä sieltä jotain aina nousee, kun tarpeeksi lämmintä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin näköjään aloitin! Eihän tässä ollut kuin kaks lämmintä päivää.

   Ei ollut tarkoitus säästää mitään, enkä arvannut, että tuolta olisi tehnyt löytöjä. Aika paljon siellä kasvoi ihan rehellistä heinää.

   Sipulikasveja kävin tänään kurkkimassa, ja pinnan ylle nousseet versot näyttävät ainakin vielä ihan eloisilta.

   Poista
 8. Vähän vaikea sanoa mitään varmasti, mutta veikkaan sen pienen vihreän alun olevan ritarinkannusta. Mutta kun se kasvaa vähän enemmän niin sitten voi paremmin tunnistaa. Kyllä minulla on lavassa kasvamassa jo 6 perunaa. Se on kolminkertaisen harson alla. Pitäisi laittaa vielä muutamassa erässä lisää. Minä ostan kaupasta vain muutamia erilaisia peruna lajeja ja laitan ne kanamunakennoon valoisaan itämään. Silloin itusilmuista tulee tanakat ja paksut. Peruna on kyllä hyvää omasta maasta nostettuna ja syötynä. Muuten me syömme vähemmän perunaa, mutta mitä omista riittää ja sitten joskus kalan kanssa. Ja kun kylvää jaksoissa niin on pidempi aika niinsanotusti uutta perunaa. Ei muuta kuin hyviä kylvöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen käyttänyt kasveja aurinkoisen puolen kuistilla, mutta sinnekin tulee heti hirveän kylmä jos ei aurinko paista. Yön aikana chilit nuupahtivat, mutta onneksi virkosivat taas lämpimässä. Nostin ne siis takaisin sisälle, kun ei näistä ilmoista ole mihinkään.

   Multa loppui jo ruukut aikapäiviä sitten, mutta perunaa oisi voinut kyllä esikasvattaa. Uudet perunat on kyllä ihania. Mihinhän mulla nämä kaikki suunnitelmat oikein mahtuvat?

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!