keskiviikko 10. toukokuuta 2017

RönsyilyäTaisipa lähteä lapasesta tämä kasviasia. Heti uuteen kotiin muuttaessa maaliskuussa kylvin ensimmäisiä siemeniä kesän varalle. Tällä viikolla hoksasin, ettei anopinkieli-paran multia ole vaihdettu kuin koska lie. Samoilla multasormilla siis kohti saviruukkua!


Anopinkieli on maailman kiitollisin kasvi: se ei piittaa, vaikka omistaja olisi minkälainen huithapeli. Jos jotakin, se tuntuu suorastaan nauttivan huonosta hoidosta ja laiminlyönnistä. Edellisen mullanvaihdon jälkeen pistokkaat olivat vallanneet ruukun ihan viimeistä mullanhippua  myöten. Nyt uusia kasveja onkin sitten aika monta.


En malta olla katsomatta, kuinka anopinkielten laajentunut yhdyskunta rupeaa elpymään ja taas lisääntymään. Ihan varjossa eleli yksi pieni pistokas, jonka motto on aivan selkeästi ollut se, jossa kerrotaan miten päivä paistaa risukasaankin. Se on tuollainen herkkä runosielu.

Basilikan kylvin kuuteen ruukkuun, josta nyt jaoin taimet pieniin törppöihin. Ohjeissa käskettiin laittaa neljä versoa yhteen kippoon. Aloitin neljällä, mutta aika pian kyllästyin ja rupesin laittamaan 5-6 samaan joukkoon. Eivätkä ne siltikään meinanneet loppua millään.


Yhdestä basilikan siemenpussista tuli reilu sata törppöä. Tässä on nyt toki reilu kuolemanvara, mutta jossain vaiheessa pitänee ruveta etsimään sellaisia reseptejä, joissa pääaineena on basilika. Ei uskoisi, että tästä tulisi joskus jotakin syötävää.
Chilit unohdin yhdeksi yöksi kylmälle kuistille. Ne nuupahtivat dramaattisesti, mutta virkosivat sisällä muutamassa tunnissa (omista, hedelmäosaston chilien siemenistä kasvatetut virkosivat ennen kaupan siemenistä kasvatettuja). On tämä kyllä surkea kevät: kuistin oli tarkoitus tässä vaiheessa näyttää kasvihuoneelta eikä kylmiöltä!

Purjoa en ole ennen kokeillutkaan kasvattaa, ja lukemani perusteella veikkaan, että tässä on niin kranttu kasvi, että onnistumisen mahdollisuudet ovat miinuksen puolella. Yhdestä siemenpussista riitti kahteen astiaan, joista toisesta olen nyt istuttanut ehkä kolmasosan. Joko meille tulee satamäärin purjoa tai sitten ei yhtään! 


Minusta tämä ei kyllä näytä yhtään lupaavalta. Joissakin ohjeissa kehotettiin istuttamaan purjo, kun versot ovat kymmenen sentin mittaisia. Sitten niiden juurista ja päistä piti saksia palaset, jotta ne kasvaisivat oikein vahvoiksi. Saa nyt nähdä. Näissäkin sinteissä oli jo ihan selkeä purjon tuoksu!

Mehän asumme nykyään omakotitaloalueella muutaman kilometrin päässä keskustasta, kun ennen asuimme kerrostalossa aivan keskustan tuntumassa. Olen aivan ihastunut tähän omakotitaloelämään ja siihen, että on oma piha, jossa touhuta. Ja se pönttöuuni! Nyt on ihan toisella tavalla sellaista puuhailua, mitä ei kerrostalossa ole: pönttöuunin tuhkien tyhjentämistä, puiden kantamista, mullan kuoputtamista, lumen luomista (ilmeisesti ympärivuotisesti), haravoimista ja sellaista päämäärätöntä pihalla haahuilua, jonka tarkoitus on varmistaa, että kukkapenkki on yhä paikoillaan.Vähän alkaa ahneus iskeä ja kaipuu vieläkin syrjemmäs. Lapselle yritin maalailla kuvaa järvestä, rantasaunasta ja laiturista (jätin mainitsematta korven ja naapurittomuuden), mutta tämä on kuulemma riittävän syrjäisää seutua. Pyh, nuoriso!


8 kommenttia:

 1. Sinähän voit kylään viemisinä antaa anopinkieliä, niin monta kaunista siellä on jo.
  Tuo runosieluinen anopinkieli puhuttelee minua kovasti. Juuri tuolta on tänään keskellä lumisadetta seisoessa tuntunut. Pieneltä, kalpealta ja vähän alakuloiselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä ajattelinkin :) Sievässä ruukussa itse kasvatettu kasvi olisi minusta ihan kiva pieni lahja. Mulla on nyt pari sitruskasvia (en yhtään muista mitä) kasvamassa ja ne on kauhean nättejä. Sellaisiakin voisi kasvattaa annettavaksi.

   Minä uskon, että runosielu pian karistaa yltään tuon liiallisen kainouden, kun pääsi oikein aurinkoiselle ikkunalle! Ja pakkohan tässä on kelien pian parantuakin.

   Poista
 2. Hei, tuo viherkasvi taitaa olla se matalampi, anopinhammas. Anopinkielihän kasvaa pitkälehtiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, sekaannuin! Puhun aina anopinkielestä vaikka tarkoitan anopinhammasta. Molemmat ovat ihan tuttuja, ja anopinhammas ilmeisesti anopinkielen alalajike.

   Anopinkieli on kyllä myös tosi kiva kasvi ja olen pistokasta vähän äidiltä odotellut.

   Poista
 3. Minä en ole koskaan kasvattanut basilikaa siemenestä, mutta olen ostanut muutaman valmiin puskan ja olen siitä erotellut sitten erikseen taimia joita olen istuttanut kasvilavaan.Ja kyllä yhdestä isosta puskasta on paljon iloa, kun sen istuttaa isompaan ruukkuun heti ostettua ja taimimultaa olen käyttänyt. Ja ottaa siitä aina latvoja ruokaan niin se tuuhettuu. Myöhään syksyllä keitän niistä tomaatin kanssa soseen jonka pakastan ja käytän esim.pitsaan tai lasagneen.Mutta onnea kasvatukseen. Lehtikaalia "kannattaa" ostaa myös ruukku ja erotella niistä sitten valmiita taimia. Onnistuu varmasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie olen joskus kokeillu istuttaa basilikaa, mutta muistelisin, ettei ne kasvaneet kovin kummoiseen mittaan. Ne itää nopeasti ja kasvaa verrattain nopsaa muutaman sentin mittaan, mutta sitten ei enää tapahdukaan mitään.

   Mullakin on tarkoitus laittaa ulos sitten lämpimämmällä kaupan valmiita salaatteja. Kasvavat kuulemma hyvin sillä tapaa :) Ruukussa ei varmaan niin onnistukaan.

   Timjamit muuten kuoli melkein kaikki siirron jälkeen! Ja ne muutamat jäljelle jääneetkin on ihan kitukuoleman partaalla. Saa nähdä, mitä tästä tulee.

   Poista
 4. Mie kamppailen saman taimihässäkän kanssa. Laitoin siemenestä asti kasvamaan timjamia, persiljaa ja ruohosipulia... Mietin samaa ruohosipulin kanssa, kasvaako se todella syötäväksi asti, kun näyttää niin rimpuloilta nuo taimet :D Mutta kun tajusin alkaa kastelemaan niitä pohjasta käsin niin johan ne alkoivat kasvamaan! Juuristo oli tainut jäädä liian kuivaksi. Aurinko saisi jo ilmestyä lämmittämään, jotta saatais nauttia ulkomilmasta ja pareveke elämästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun timjameille kävi kehnosti, vaikka alkuun näytti niin lupaavalta :/

   Ruohosipulia on mulla myös, mutta se kasvaa jotenkin harvassa ja surkeannäköisenä! Varmaan laitan sen vain pihamaalle ja katson kuinka käy. Purjotkin näyttää muuten ihan ruipeloilta. Niistä ei takuulla kasva yhtäkään purjoa muistuttavaa kasvia. Ensi vuonna luen kyllä kaikki ohjeet supertarkasti ja aloitan superaikaisin.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!