torstai 20. huhtikuuta 2017

Varaslähtö kesään


Vajaa kuukausi sitten kylvetyt siemenet ovat hyvää vauhtia kasvaneet pieniksi taimiksi. Ne pitäisi kai koulia ankaralla kädellä vahvimmat säästäen, mutta en aivan hennonut kaikista rassuista luopua, onhan ne sentään itse kasvatettu. Kyllä ne vielä tuosta vahvistuvat ja tuottavat hedelmää!


Saviruukut ja hennot uudet taimet näyttävät kauhean sympaattisilta yhdessä. Tässä on selkeä lupaus tulevasta kesästä.

Kasveille on varattu kodin aurinkoisin ikkuna: nyt sieltä löytyy chiliä, tomaattia, pari sitrusta ja valkosipulia. Tänään kylvin vielä purjoa, laventelia, timjamia ja basilikaa. Laitoin kelmutetut astiat kylppärin lattialle, jossa on kaikkein lämpimintä. 


Saankohan ihan oikean puutarhan aikaiseksi? Ihan parasta, että on oma piha, jota suunnitella. Lumi on vielä maassa, mutten malta olla ajattelematta sen alta paljastuvia multakasoja.
En ole vielä pihaa nähnytkään kesäkunnossa, ja on täysi arvoitus, paljonko sieltä löytyy ryytimaata. Aurinkoisen puolen kuistin olisi tarkoitus muuntautua ilmojen salliessa jonkinmoiseksi vehreäksi kesäolohuoneeksi, mutta nyt siellä on vielä pelkkä sekasotku: keskeneräiset tuolit odottelevat hiomista ja romulaudoista säästelty lautakasa kukkalaatikoiksi muuntautumista. 
 
 
Ihanhan tässä pitää ruveta joutuin puuhaamaan, ettei kesä pääse yllättämään!

6 kommenttia:

 1. Hienot alut olet saanut kasvamaan. Toivottavasti puutarhasi onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Chiliä meiltä nyt ainakin löytyy! Tosi outoa suunnitella tässä vaiheessa pihaa, kun koko piha on niin utopistinen ajatus kaiken tuon lumen alla! En osaa yhtään hahmottaa, paljonko kasvit vievät tilaa ja mihin ne kannattaisi laittaa. Kuisti lienee aika lämmin paikka kesällä ja mietin, jättäisikö sinne tomaatit kasvamaan.

   Laudoista olisi tarkoitus rakentaa laatikoita, että saa vaikkapa yrttejä kasvamaan. Luulen, että varsinaista pottupeltoa on tosi vähän, ja siinäkin kasvaa nyt jotakin kukkaa.

   Poista
 2. Sinulla on jännittävää aikaa sen pihan takia. On varmaan samanlaista kuin jouluna,vähän ennen kuin avaa lahjapaketin ja näkee mitä siellä on sisällä. Minulla on timjami talvehtinut ulkona hyvin ja rosmariini innostui kukkimaan. Se on talvehtinut minulla jo kaksi talvea mökillä. Minä odottelen parsan nousua, mutta on liian kylmää. Minulla on 8 m parsakasvusto. Kohta sitä herkkua saa. Mutta alahan puuhaamaan. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä oikeasti aika jännittävää! :) Olen ihan surkea viherpeukalo, mutta silti joka kevät haaveilen siitä, miten kesällä kukoistaa. Toivottavasti nyt edes joku kasvi onnistuu! Minusta salaatteja ja yrttejä on ollut tosi vaikea pitää hengissä ruukuissa, ja toivon, että ne maahan istutettuina kasvaisivat paremmin. Tarvisin varmaan hehtaarin pellon suunnitelmilleni.

   Chileistä kylvin kahdenlaisia versioita: toiset siemenet olivat ruokakaupan chileistä ja toiset siemenpusseista. Tekevätköhän hedelmää eri tavalla? Vai ehtivätkö tehdä hedelmää ollenkaan, kun istutin niin myöhään.

   Istutin vajaa kuukausi sitten (eli vissiin vähän myöhässä) myös orvokkeja. Niiden ohjeistuksissa luki, että tykkäävät kasvaa viileässä, joten laitoin ne kuistille itämään. Nyt vasta alkaa nousta pintaan minimaalisia versoja. Tätä vauhtia ovat ehkä juhannuksena kukassa jos silloinkaan. Vaikka nyt taitaa jo kaupoista saada ihan täysikasvuisia orvokkeja.

   Oikein ihanaa loppuviikkoa!

   Poista
 3. Orvokki on monivuotinen, joten se kannattaa pistää syksyllä maihin talvehtimaan. Mitä tulee chileihin.. Chilejä on monenlaisia, on Chilejä jotka tekevät nopeasti satoa, mutta suurin osa Chileistä ei ehdi suomen olosuhteissa tehdä marjaa, jos ei niitä laita jo joulun korvilla kasvamaan. MUTTA, chili kannattaa myös syksyllä siirtää sisälle, leikata matalaksi ja talvettaa huonekasvina. Ensi kesänä se sitten tekee marjaa viimeistään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset vinkeistä!

   Orvokki ei vieläkään näytä yhtään miltään. Ne ovat sellaisia kahden vihreän lehden sinttejä, aivan olemattomia. Käyttävät varmaan kaiken energian henkiseen kasvuun fyysisen sijasta.

   Mulla on nyt kahdelaista chiliä, joiden lajikkeita en muista: kaupasta ostetut siemenet ja hedelmäosaston chileistä kaavitut siemenet. Pidin niitä jokunen aika sitten kylmällä kuistilla ja unohdin ne sinne yöksi. Kaikki nuupahtivat, mutta virkistyivät muutamissa tunneissa taas lämpimässä. Nuo hedelmäosaston chilit virkosivat nopeammin kuin kaupan siemenet.

   Meillä on aurinkoisella puolella toinen kuisti, joka kuulemma on toooosi kuuma kesäisin. Meinasin käyttää sitä niin kuin kasvihuonetta, eli chilit voisivat ehkä olla siellä :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!