maanantai 3. huhtikuuta 2017

Pääsiäistä kohti ja yksinkertaisia mietteitä energiankulutuksesta


On jo ihan tarpeeksi aikaista ruveta odottamaan pääsiäistä. Tykkään kauheasti siitä, miten eri juhlat rytmittävät vuodenkulkua, ja erityisesti keväällä tuntuu, että merkkipäivien kautta kuljetaan joutuisasti kohti valoa. Koristelu on aina tuntunut pikkuisen vaikealta: toisaalta haluaisi ehdottomasti tuoda kotiinkin juhlapyhien tuntua, mutta toisaalta koristeet ovat helposti sellaisia, jotka saavat kodin näyttämään lastentarhan kaksivuotiaiden osastolta (oksennustautiepidemian aikaan).


Tänä vuonna on tarkoitus istuttaa ainakin ohraruohoa. Ostin kylmälle kuistille pari narsissia ja helmililjaa, ja olohuoneen pöydällä on kirpparilta löytynyt savinen kukkokoriste. Muutaman pajunoksan nappasin tienpenkasta, ja eikö se alkaisi jo olla siinä! Pari pientä asiaa ja heti tuntuu pääsiäiseltä.
Ensimmäinen kuukausi (joskaan emme ihan heti alkukuusta muuttaneet) uudessa kodissa on nyt takana, ja jännityksellä odotellaan ensimmäisiä sähkö- ja vesilaskuja. En ole koskaan ennen maksanut sähköstä ja vedestä erikseen, joten en ollenkaan osaa edes arvata, mitä odottaa. Nukkekotikokoinen lämminvesisäiliö on itsessään varsin tehokas vedenkäytön säännöstelijä, ja veikkaisin, että vesilaskusta tulee aika pieni. Kylppärissä on mittari, josta pääsee seuraamaan vedenkulutusta kuutioina, ja tässä joku päivä kauhistuin, että olimme kuluttaneet vajaassa kuukaudessa 24 kuutiolitraa vettä (kun kuutio maksaa 3.5 euroa). Ensimmäisenä mittasin suihkun vedenkulutuksen, joka on 9 litraa 42.24 sekunnissa. Jos minuutin suihku kuluttaa kymmennen litraa vettä, kuluisi koko sadan litran säiliö kymmenessä minuutissa! Pesukone käyttää tuhlailevimmalla ohjelmallaan 58 litraa, mutta sekin saapui meille vasta puolivälissä kuukautta. Mielestäni olimme pihistelleet vettä niin paljon kuin mahdollista, joten syyttävä sormi alkoi osoittaa vanhan vessanpöntön suuntaan: lotraako se turjake 20 kuutiota kuukaudessa hukkaan! Vesiongelma nyt onneksi ratkesi, kun omistaja oli ottanut vesimittarista kuvan, ja selvisi, että muistin alkuvun väärin. 24 kuution sijasta olimmekin käyttäneet varsin maltilliset 5 kuutiota vettä. Jee! :)


Sähkölaitoksella puolestaan on oma tili, jonne voi kirjautua seuraamaan sähkönkulutusta. Kulutus esitetään graafina, jossa näkyy yhtäaikaisesti sähkönkulutus ja ulkolämpötila. En olisi uskonut, että tällainen minua kiinnostaa, mutta nyt olen joka päivä käynyt kurkkaamassa edellispäivän kulutuksen – oma henkilökohtainen sähkönkulutukseni kiinnostaa minua ehdottomasti enemmän kuin kunnallisvaalit. Jos kerrostaloasunnossa kulutus oli sellaista 5–16 kWh luokkaa, on se nyt erillistalossa 30–65 kWh päivässä! Tuntuu, että pönttöuunin polttaminen ei mitenkään näy sähkönkulutuksessa, ei myöskään pesukoneen käyttäminen tai käyttämättä jättäminen: ainoa, jolla tuntuu olevan merkitystä, on pakkanen. Harmittaa, jos poltan uunia tehottomasti, väärin ja vielä huonoon aikaankin? Haluaisin nähdä graafista, miten pönttöuunin polttaminen yhtenä iltana saa graafin seuraavana päivänä laskemaan 20 kilowattituntiin. Se olisi kaunista ja ihanaa.


Ensimmäinen puukuorma on nyt tilattu, ja liiterissä on niin sievässä rivissä kaunista, tasamittaista mäntyklapia, ettei sieltä raaski edes ottaakaan. Kävin myös yhtenä päivänä pilkkomassa miehen työpaikan pihalta jätepuuta ja sain ikuiset traumat kuormalavoihin. Kymmenen tunnin naulojen irti paukuttelun ja sirkkelöinnin jälkeen vasarakäsi tärisi niin kuin vanhalla narkomaanilla, ja vielä seuraavana päivänä olin aivan varma, ettei käsi enää toivu ennalleen. On se nyt kuitenkin toipunut, eli huh huh, säikähdyksellä selvittiin! Ja mitäpä sitä ei ilmaisen puuklapin edestä tekisi! Tosin trukinlavoille taidan jatkossa sanoa kauniin ein.

16 kommenttia:

 1. Kesä onneksi vähän tasaa sitä talven lovea, kun lämmityksen tarve pienenee. 👍🏻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta! Jännityksellä odottelen, miltä näyttää maaliskuun sähkölasku ja miten se muuttuu kesäksi. Selvästi pakkaskeleillä sähköäkin kuluu enemmän.

   Poista
 2. Koivuklapissa on muuten parempi lämpöarvo. Ja onhan se kalliimpaakin.

  Vaula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin olen kuullut lämpöarvosta (oliko se siksi, että koivu on tiiviimpi puu), mutta en tiedä hintaeroista mitään. Tähän aikaan vuodesta puutarjonta oli vähän niin ja näin: monella tuntui olevan myynnissä sellaista puuta, joka on liian tuoretta eikä ole vielä kuivunut.

   Meillä oli tässä muuttaessa jonkin verran koivua, ja nyt sitten päästään vertaamaan mäntyyn. Minusta tuntuu, että koivuklapit olisivat palaneet pidempään? Mäntyä saa lisäillä useammin.

   Poista
 3. Säädä patterit pienemmälle (esim. +15 asteeseen).
  Tiedät koska on tarve lämmittää.
  En tarkoita, että pitäisi palella, vaan jotta huomaat koska puulammitykselle tarvetta.

  Meillä lämmitetään pääsääntöisesti puulla, tehdään itse nuo klapit ja petterit on +10 asteessa. Okei khh:ssa jossa sisäänkäynti ja saappaat/työvaatteet kuivuu, on lattialämmitys +18 asteessa.

  Talvella ikkunoihin paperit.
  Kylmälaitteiden sähkönkulutus?
  Viihde-elektroniikan kulutus?

  Sulla ihan kohtuullinen vedenkulutus, hyvä. En usko pesukoneen käytön vaikuttavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Supersimppeli ja nerokas vinkki! Kiitos! Pitäisiköhän kokeilla? Toisaalta illalla meillä vasta poltetaan puita eli olisiko se edes mahdollista että sillä iltapolttamisella talo pysyisi lämpimänä? Minusta tuntuu, ettei pönttöuuni pääse varastoimaan lämpöä seuraavaksi päiväksi, jos polttaa uunia luukut auki. Mutta onko se sitten tuhlausta vai ei; illalla kai sitä lämpöä eniten tarvii, kun on ulkolämpötilakin matalimmillaan.

   Meillä on patterit muualla 20 asteessa, mutta keittiössä muistaakseni 15 (koska siellä kuitenkin käytetään uunia tai liettä, jotka lämmittävät). Kylppärissä on lattialämmitys "nelosella", en tiedä mitä se tarkoittaa asteina, mutta niin että lattia tuntuu lämpimältä. Sitä ei kai saa edes laittaa pienemmälle, onko kosteuden haihtumisen vai putkien jäätymisen vuoksi.

   Meillä on tässä aika tiiviin tuntoiset ikkunat, ehkä jostakin 80-luvulta. Minusta vanhassa talossa voisi ollakin falskaavat ikkunat, että ilma pääsee vaihtumaan. Näihin ikkunoihin ei ainakaan papereita tarvi laittaa.

   Meillä oli minusta viime kuussa ihan minimaalinen vedenkulutus, mutta ehkä se taas nousee kun ollaan kunnolla asettauduttu. Luin uuden pesukoneen käyttöoppaan ja vähän yllätyin tuosta vedenkulutuksesta; en olisi arvannut, että pesukone kuluttaa niin paljon. Vaikka eihän se suihkussa käymiselle vedä vertoja: suihkun täytyy olla kyllä suurin vedenkuluttaja.

   Poista
 4. Jes, olen jo odotellut, että koska niitä pääsiäisjuttuja alkaa tipahtelemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt näkyy alkavan vähän joka paikassa pääsiäishulinat! Ihanaa! :)

   Poista
 5. Meillä on tuntitasoinen sähkönseuranta ja siinä näkyy milloin pesukone menee päälle. Etenkin jos se menee ajastuksella yöllä, jolloin ei juurikaan ole muuta kulutusta. Se tuottaa selvän piikin sähkönkulutukseen. Meillä tosin ei ole sähkölämmitystä, joten tuollaiset pienet piikit näkyvät selvemmin.

  Muista kuitenkin äänestää kunnallisvaaleissa. Tärkeintä on, että et äänestä täysin väärää puoluetta. Henkilöä tärkeämpää suomalaisissa vaaleissa, ehkä presidentinvaalit poislukien, on aina äänesstää sopivaa puoluetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo, tuntitasoinen seuranta! :D Onkohan tuolla Energiatililläkin? Meillä näkyy sähkönkulutus jakautuvan päivän ja yön välillä melko tasaisesti, olisiko vaikka 40 - 60 % niin, että päivällä kuluu tuo 60. Yöllä sähköä siis kuluttaa lämmitys, johon ei ihan hiiiirveästi voi kyllä vaikuttaa.

   Totta turiset vaaleista. Tein vaalikoneen ja sain ihan huonot ehdokkaat. Kysymykset olivat niin kummallisia, ettei niiden perusteella voisi sanoa juuta tai jaata: itsekin olisin minuuttia aiemin tai minuuttia myöhemmin voinut vastata ihan eri tavalla.

   Poista
 6. Meillä laitettiin jo tältä keväältä hakelämmitys pois päältä ja ollaan jo pari viikkoa pärjätty pelkillä uuneilla (leivinuuni, pönttöuuni). Hyvin se toimiikin niissä huoneissa missä on uuni, mutta esim. eteiset on ihan järjettömän kylmiä. Ollaan sitten käytetty lisänä irrallista sähköpatteria, mutta pelkään että se kuluttaa kyllä kovin paljon sähköä. No, onneksi kohta on jo lämmin ja saa unohtaa tällaiset murheet taas muutamaksi kuukaudeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhtikuussa jo varmaan lämpenee ihan tuntuvasti! Nyt oli tässä kuussa muutama koiranilmakeli ja uunin polttaminen tuntui tosi tuskaiselta (ei meinannut jotenkin palaa kunnolla). Luin sitten ihan kunnolliset ohjeet puun polttamisesta ja nyt palaa ihan eri tavalla! En esimerkiksi tajunnut, että tuhkat täytyy poistaa joka kerran jälkeen, tässä pönttiksessä kun ei ole erillistä tuhkaluukkua ja tuhkat jäävät pesän pohjalle. Huhtikuun energian kulutusta ei tietenkään voi verrata maaliskuuhun, mutta toivottavasti tuo tehokkaampi polttaminen alkaa näkyä sähkönkulutuksessakin.

   Minusta sähköpatterit tuntuvat kuluttavan aika paljon sähköä. Vaikka olisi pois kotoa eikä mitään laitetta käyttäisi, pelkkä pattereiden lämmittäminen näkyy kyllä sähkönkulutuksessa. Joku pesukoneen pyörittäminen tai tiskikoneen käyttäminen on yksiä kärpäsen kakkoja lämmityksen rinnalla.

   Poista
 7. Hih...kun tuon alun luin, kysyin mieheltäni, että onko teillä kulunut vettä paljon tai vähän...itselläni, kun ei noista asioista ole tietoa tuon taivaallista. Hän ihmetteli, että miten olettkin noin paljon saaneet kulutettua ajaassa kuukaudessa...no onneksi ongelma ratkesi.::))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Joo minäkin ihmettelin ja olin tosi surkeana, kun omasta mielestä käytettiin niin vähän vettä! Onneksi tosiaan muistin sen alkuluvun väärin: tuo kulutettu viisi kuutiota on minusta oikeasti tosi vähän.

   Poista
 8. Hei, ei ruohoa istuteta vaan kylvetään siemenet. Istuttamiseen tarvitaan valmiit taimet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, näinhän se on! Jotenkin tämä ei vain minulla painu kaaliin, vaikka siitä on ennenkin huomautettu :D Yritän jatkossa muistaa.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!