keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Täkänät kohottukohot


Meidän uuteen kotiin näyttää kantautuvan kaikkea sellaista, mikä on herttaista ja ihanaa. Vihreäkin on alkanut miellyttää silmää, vaikka en ennen arvannut olevani vihreän ystävä. Löysin juuri kirpparilta Lapuan Kankureiden supersöpön vihreän täkänän, ja ajattelin, josko se menisi tuossa lapsen huoneen sängynpäädyn korvikkeena. Pienihän se on, mutta pienuus vain korostaa söpöyttä entisestään.


Täkänä muistuttaa sanana kovasti kamanaa, mistä on seurannut se, että ala-asteella opittu järkyttävä veisu on ruvennut soimaan lakkaamatta korvissa. Jos on nykynuorison musiikki kehnoa niin eipä ollut kovin hääviä ennenvanhaakaan. Muistan, miten pieni anarkisti minussa nousi ensimmäistä kertaa pintaan, kun vitosluokalla vanhan kansan opettaja laittoi koko kurittoman lapsiköörin opettelemaan ulkoa kalevalaisen vieraantervehdyksen sanat. Kaaamaaanat koooohottuukooooohot, laaaakiin päästää laskeemaaatta. Rallatus otti pattiin, ja uppiniskaisesti kieltäydyin pänttäämästä turhanpäiväiseksi mieltämäni rallin sanoja päähäni. Jälki-istunnossa ne sitten vastentahtoisesti paukutin kaaliini, ja vielä 32-vuotiaana ne riivaavat mieltä. Sitä ei koskaan tiedä, milloin hirvittävä kamana-laulu alkaa soida päässä mutta sitten kun näin käy, kestää päiväkausia toipua ennalleen.

Siinä on sydämiä ja sen nimi on Hertta, voihan tuuteli sentään! Laput olivat vielä paikoillaan ja hintaa varsin maltilliset 1.20 euroa. 1.10 olisikin ollut liian vähän, 1.30 liikaa.
Täkänä siirtyi nyt pakastimeen tuumailemaan tulevaa paikkaansa. Sopisikohan se pojan huoneeseen?

15 kommenttia:

 1. Sopiihan se - jos pojalle sopii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pojan mielestä täkänä on "ihan kiva" :)

   Poista
 2. Kiva seinävaate ja jos kyllästyy voi laittaa kiertoon, kuten olet tehnyt. Mutta minä tuunaisin tosta jotain muuta, esim.laukun.Tai minkälainen se olisi pöydällä liinana. Ainoastaan jos on siihen tuohon käyttötarkoitukseen kyllästynyt. Minä ostin kirpparilta todella ison raanun ja laitoin sen päälliseksi puusohvan istuin osaan. Kun aukaisin molemmat pääty ompeleet se oli juuri sopiva. Mutta hyvä löytö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, tämähän voisi mennä tuolin pehmusteena? Vähän ehkä keinutuoliin pieni. En ehkä raaskisi ommella siitä mitään, mutta tosi kivoja juttuja olen kyllä nähnyt vanhoista raanuistakin tehdyn!

   Poista
 3. täkänä - vaalea puoli kesällä - tumma talvella - pölynpesä, mutta perinnetekstiili...

  verannalla minulla -

  hannah

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuo kääntely vuodenaikojen mukaan on hirveän sympaattista :)

   Ryijyt on minusta ihania, mutta se pölymäärä! Minusta tuntuu että pelkät verhotkin kerää pienissä neliöissä paljon pölyä.

   Poista
  2. Ryijyssä ja paikoillaan olevissa verhoissa oleva pöly on pois ilmasta!

   Toki ne pölyt pitää aika ajoin poistaa. :)

   Poista
 4. Mikä meni pieleen kun en saanut kommenttia perille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mennyt mikään pieleen! Kommentit vain täytyy erikseen hyväksyä, enkä käynyt ihan poikkeuksellisesti käynyt koko eilispäivänä koneella.

   Poista
 5. Komea ryijy/täkänä, oikein Lapuan kankurien tekemä.Varmasti aikoinaan ollut kallis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On varmaan ollutkin! Ja miten söpö se onkaan, kun voi vaihdella puolta vaikka vuodenaikojen mukaan :)

   Poista
 6. Hauska seinävaate! En olekaan tajunnut, että täkänä on ihan nimitys tuollaiselle seinävaatteelle. Minä olen oppinut viimeisen vuoden aikana, että se tarkoittaa tuollaista sidosta, jossa kaksi kerrosta ikään kuin vaihtavat paikkaa kuvion reunalla ja kuvioiden keskelle syntyy ikään kuin tasku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei täkänä kuulu minunkaan sanavarastoon, mutta niin tuossa lukee :) Olisin ajatellut, että raanu on sellainen seinävaate, joka ei ole ryijy.

   Poista
 7. Voi miten hieno! Olin jo innoissani, että onko otettu uustuotantoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täkänät ei taida olla nykyään kuuminta huutoa, vaikka kyllä varmaan jonkinlaisia seinävaatteita vielä ihan uustuotannostakin saa :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!