lauantai 4. maaliskuuta 2017

PurkupuuhissaVielä ei olla päästy oikein kunnolla asettautumaan uuteen kotiin, mutta kun omat tavarat alkavat vallata ympäristöä, alkaa pikku hiljaa tuntua enemmän ja enemmän kodilta. Meillä on vielä kaikki isompaa kulkuneuvoa vaativat kalusteet muuttamatta, mutta autolastillinen kerrallaan alkaa irtorompe olla jo siirretty. Ensimmäinen yö on nyt takana! 

Makuuhuoneesta löytyy höpsö pystyuuni, jonka sisälle puut ladotaan yläkautta. Tämä ei kuulemma ole ollut käytössä pitkiin aikoihin, eikä varmaan meilläkään tule käyttöön. Olohuoneessa on pönttöuuni, jota on tarkoitus poltella. Muuten talossa on sähkölämmitys, eli henkensä pitimiksi puita ei tarvitse poltella. Ehdin jo innostua siitä mahdollisuudesta, että lämmityskuluista olisi mahdollista nipistää puita polttamalla, mutta klapien hintojen seuraamisen jälkeen en oikein tiedä onko se matemaattisesti mahdollista, jos ei omista omaa metsää. Tunnelman ja erityisen lämmön vuoksi uunia täytyy tietysti polttaa!

Talo on 40-luvun omakotitalo (nykyään viralliselta titteliltään erillistalo, koska se kököttää myöhemmin rakennetun päärakennuksen tontin kulmassa). Viisikymmentä neliötä kuulostaa hirvittävän pieneltä tilalta, mutta kaksi kylmää kuistia, kylmä vintti ja oma piha saavat tilan tuntumaan jotenkin suuremmalta. Ihan hölmöä, miten tilan tuntu on päästä kiinni: sama kai se tammikuun pakkasilla on, vaikka yläkerrassa olisi tuhannen neliötä tilaa, jos siellä ei pysty olemaan. Silti tuntuu jotenkin avarammalta, kun ympärillä on pihaa ja hajurakoa naapureihin. Ehkä vielä muutan mieleni, jahka saadaan sohva, kaapit ja sänky perille. Kaappejahan meillä taisi olla useampikin; mihinhän ihmeeseen ne kaikki mahtuisivat? (Paitsi sinne vintille.)


Keittiö on kuurattu ensimmäisenä käyttökuntoon, ja seuraavaksi pitäisi siirtyä vaatekaappien pariin.  Talo vaikuttaa kaikin puolin ihanalta: toivottavasti me tässä viihdytään ja saadaan viipyä ikuisuuksia! Omahan tämä ei tokikaan ole, mutta ihan omalta tuntuu!


Koirillekin kuuluu ihan hyvää: ne uskaltavat jo luottaa siihen, ettei niitä jätetä mihin sattuu vieraaseen paikkaan, ja ottavat nokosia omassa rauhassaan. Alkuun ne vahtivat reviiriä silmä tarkkana ja olivat ihmeissään jokaisen talitintin lurauksesta. Nostin rahin ikkunaa vasten, että koirat pääsivät rauhassa tarkkailemaan maailmaa. Siinä ne tillittävät uuden kotikadun verkkaisia tapahtumia ja ajattelevat ehdottomasti tekevänsä hyvin tärkeää työtä. Manu-rassu kyllä käy taas pahemman kerran sääliksi: juuri kun jotakin olisi tapahtumassa ja auto ajaa ohi, Manu lopettaa vahtimisen. Alan epäillä, ymmärtääkö Manu vahtimisen tarkoitusta ollenkaan. Olen sen järjenjuoksua aikaisemminkin ihmetellyt.

Ihanaa viikonloppua kaikille!

14 kommenttia:

 1. Kyllä se puilla lämmitys kannattaa, ainakin näin laskin, kun muutama vuosi sitten asuin puurivarissa, jossa oli suorasähkölämmitys ja yksi pönttöuuni. Kannattaa katsastaa tuolta http://www.halkoliiteri.com/ kohtuuhintaisia puita (näyttää edelleen saavan koivua noin 50 euroa heittokuutio toimitettuna täällä Oulun seudulla). Suosittelen täyttä koivua ja koneellisesti kuivattuna. Suorasähkö on niin älyttömän kallis lämmitysmuoto, että vaikka puut joutuisi ostamaan, niin kyllä se edullisemmaksi tulee silti (meillä oli monta sataa talviaikana, tosin asuntokin oli isompi). Puita kannattaa tilata (tuovat usein suoraan pihaan) hyvissä ajoin loppukesästä, koska myöhemmin syksyllä niitä ei välttämättä ole enää niin hyvin saatavilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset linkistä! Kyselinkin tästä aiheesta jo yhdessä Facebook-ryhmässä, ja tuosta puun laadusta (niin kuin kaikista muistakin asioista lämmitykseen liittyen) oli monta eri mielipidettä :) Joku oli sitäkin mieltä, että sähkö on niin halpa lämmitysmuoto, ettei ostopuilla pääse alentamaan lämmityskuluja. Tämä pitää itse päästä kokeilemaan! Ei mitään hajua, paljonko heitto- tai pinokuutioissa on puita, kauanko ne kestävät tai kuinka paljon pitäisi polttaa, että siitä on hyötyä.

   Poista
  2. Joo, varmasti se kannattaa käytännössä kokeilla. Meillä tehtiin niin, että patterit pistettiin kiinni isompien pakkasten jälkeen ja joku 6-7kk lämmitettiin vain niillä puilla. Neljällä heittokuutiolla lämmittää ainakin yhden vuoden ihan reilusti (nimimerkillä tilattiin kahdeksan ja siitä puuta riitti kyllä loputtomiin ja poltettiin noin 2 pesällistä joka päivä kylmempänä aikana). Jos aattelee, että neljä heittokuutiota maksaa sen parisataa euroa, niin kyllä siitä musta väkisinkin säästöä syntyy, kun pattereita voi pitää talvellakin pienemmällä ja osan ajasta kokonaan poissa päältä. Ai sähkö halpa lämmitysmuoto :D. Kyllä se musta oli melkosta maksaa vielä vastikkeen päälle 300 euroa sähkölaskua, kun kerrostalossa sähköstä tulee noin 30 euroa kuukautta kohden. En tosin tiedä mitä lämmityskulut ovat sitten omakotitaloissa keskimäärin. En tiedä näkyykö tuo sitten vuokrassa, että lämmityskuluista joutuu huolehtimaan itse. Mutta kyllä minä ainakin kokeilisin lisälämmittää puilla.

   Poista
  3. Mulla on ihan silkka kysymysmerkki tuokin, että mitä puilla lämmittäminen tarkoittaa: onko se puilla lämmittämistä, jos polttaa yksi tai kaksi pesällistä päivässä? Vai pitäisikö uunin pysyä lämpimänä aamusta iltaan? Joku myös varoitti, ettei pönttöuuni kestä niin kovaa käyttöä, vaan sitä saisi lämmittää vain pari pesällistä kerrallaan.

   Siitäkin oli vaihtelevaa mielipidettä, pitääkö sähköpattereiden lämpöä alentaa puulämmityksen aikana vaiko ei. Niissähän siis on termostaatit, eli eikö niiden pitäisi itse tajuta laskea lämmitystehoa, jos huoneen lämpötila nousee? Toisaalta joku sanoi, että ikkunoiden alla (missä patterit siis ovat) on kylmempää kuin muualla, minkä vuoksi ne lämmittävät aina. Kauhean monimutkaista! Olisipa joku tutkinut tämän asian perinpohjin ja saisinpa selkeät kaaviot ja toimintasuunnitelman valmiina.

   Tuo kuulostaa kyllä tosi halvalta, jos pari sataa euroa puihin riittää yli vuoden! Varmaan se on talon rakenteista (onko harva ja falskaava, iso vai pieni) ja uunista kiinni: joku uuni on tehokkaampi kuin toinen. Tuossa ketjussa oli muutamakin, jotka olivat sitä mieltä, ettei ostopuilla pääse kilpailemaan sähkölämmityksen kanssa. Ehkä se jonkun kohdalla onkin niin, tästä talosta voi vain veikkailla! 300 euroa sähkölaskua kuulostaa ihan painajaiselta. Meillä oli kerrostalossa sähkösaunaa ahkerasti lämmittämällä sähkölasku 85 e / 2 kk, mutta sehän ei millään tavalla vertaudu siihen, että lämmityksestä pitää maksaa.

   Minusta tässä on ihan tosi tosi halpa vuokra, ja vaikka siihen lisää arvioidut lämmityskulut pelkällä sähköllä, on silti tosi tosi halpaa. Mutta kyllä mulla se tuleva sähkölasku vähän stressaa, kun ei ole mitään hajua mitä se voi olla! Varmaan sieltä putkahtaa joku 400 euron yllätys.

   Poista
 2. Jännä pystyuuni, kun ladataan ylhäältä, en ole ikinä kuullutkaan.
  Kyllä puulämmitys antaa ihan tunnun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pystyuuni on kyllä omanlaisensa ilmestys :) Nyt on parina iltana poltettu pönttöuunia, ja onhan se ihana!

   Poista
  2. En ymmärrä, mikä ihme on pystyuuni? Ikinä kuullukaan enkä muista tai ymmärrä törmänneeni moiseen. Siis mistä ne puut laitetaan?

   Poista
  3. Tuo kuvassa näkyvä vihreä uuni on pystyuuni. Puut laitetaan sinne yläkautta, ikään kuin katon puolelta eikä edestä niin kuin tavallisiin uuneihin. Siellä yläpuolella on niin kuin kattilan kansi, joka nostetaan tieltä pois, kun puita laittaa.

   En ole varmaan itsekään tuollaiseen törmännyt ennen, enkä ole nähnyt sitä käytössä.

   Poista
 3. Vahti huomaa ohikulkevan ajoneuvon ja välittömästi ilmoittaa havainnosta laumanjohtajalle. Vahti 2 jatkaa tarkkailua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun sen näin selkeästi ilmaiset, niin niinhän siinä tosiaan käy! Elmo (tuo joka vahtii lakkaamatta) on sillä tapaa kovapäisempi tapaus, että se varmaan itse ajattelee selvittävänsä tämänkin kiperän tilanteen. Manu on paljon pehmeämpi ja sillä on valtava halu miellyttää ihmisiä.

   Poista
 4. Onnittelut uuteen kotiin! Näyttää viihtyisälle! Onko teillä myös pihaa käytössänne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! On tässä myös pihaa: pihaa on talon joka seinällä, mutta oikeastaan kaksi seinustaa on sellaista vapaata tilaa, jossa saa kaivaa, könytä ja polttaa grilliä :) Kaksi omenapuuta löytyy! Ja marjapuskia, mutta ne saattavat olla naapurin puolella, en ole varma.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!