lauantai 14. tammikuuta 2017

Saippuaa ja ruisleipää - muutama uusi resepti kokeilussaUusi vuosi on kulunut uusia asioita opetellessa. Ensin innostuin ruuanlaittosaralla ja päätin ruveta leipomaan leivät itse. Innostus laajeni saippuoiden suuntaan, ja viimein uskallauduin testaamaan pelottavaa lipeää. Lipeä osoittautui helpommin hallittavaksi kuin kuvittelin ja siksi ihan seesteiseksi tapaukseksi.


Tänään sain leikata ensimmäiset saippuahalot, jotka eilen valmistin. Samalla pyöräytin kolmannen reseptin, vaahtoavan saippuan, jonka olisi tarkoitus sopia hiuksille. Vuorasin leipävuoat muovipusseilla ja kaadoin saippualiuoksen vuokiin. Harmittaa, että vuoan tyhmä teksti painui nyt saippuan pintaan!


Saippuoilla kestää vielä kuukauden päivät tekeytyä, että ne ovat tarpeeksi ihoystävällisiä käytettäväksi. Ainakin vielä niitä saa käsitellä hanskat käsissä: vaikka lipeä olisikin jo kokonaan poistunut (en ole varma, poistuuko se saponifikaatio-reaktion aikana, jolloin lipeä ja rasva reagoivat ja muodostuu saippuaa, vaiko vasta ajan päästä), mutta ainakin saippua on vielä liian tujua ja kuivattavaa. Minusta nämä näyttävät aivan syötäviltä, ihan juustoilta! Luulenpa, että ostan silikonimuotteja uusia eriä varten: tarkoitus oli pärjätä ilman ekstrarompetta, mutta sitten menin kurkkimaan silikonimuottien erinomaista valikoimaa.

Varpulan ruisleipä, jonka juurta valmistelin tolkuttoman monta päivää, osoittautui ennakko-odotuksia paremmaksi. Ihan maistui tavalliselta ruisleivältä, vaikka vähän hurjalta tuntuikin syödä jotakin sellaista piimästä valmistettua, jota on säilytetty kahdeksan päivää huoneenlämmössä. Uskoakseni juuri tekeytyy tai maustuu sitä mukaa kun leipoo uusia leipiä: ehkä muutaman leivontakerran jälkeen minulla on juuri, josta saa joka kerta tasalaatuista ruisleipää.

Odottavan aika tuntuu saippuoiden suhteen pitkältä. Tässä välissä voisikin lukaista Saippuakirjan ja haalia uusia reseptejä kokeiltavaksi!


5 kommenttia:

 1. Tuosta rompeasiasta.. Meille tekeville ihmisille kertyy rompetta ihan sen vuoksi kun niin montaa hommaa haluamme tehdä ja kokea ja kokeilla. Kyllä kai koti pysyisi siistinä,selkeänä ja seesteisenä, jos elämän sisältö olisi työssäkäynti ja vaikka kuntosali. Menisi siis harrastelemaan jonnekin muualle juttujaan. Tai lukisi intohimoisesti kirjaston kirjoja, ei siitäkään sotkua syntyisi, eikä säilyteltäviä rensseleitä. Vaan voi meitä, kotoilijoita, pitää tehdä kynttilöitä, saippuoita, luomurasvaa, kaappeja, kelloja, leipoa leipää, sahata, pintakäsitellä, päällystää nappeja, kierrättää, vatvoa ja vatuloida... Luovuus! Ah,sitä on se! Jatketaan näin, ja tehdään väliin inventaarioita. Olet inspiroiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Huh huh tätä nappien päällystämistä, leivän leipomista ja saippuan tekemistä!

   Olisi paljon helpompaa rompesaralla, jos olisi suuntautunut vain yhteen tekemiseen. Olisi vaikka himoneuloja ja sitten neuloisi. Tai maalaisi tauluja. Kuntosaliharrastajilla tosiaan on helppoa. Joku juomapullo kaapissa ja jumppapöksyt.

   Aivan ihana kommentti! Kiitos :)

   Poista
 2. Leipäsi näyttää herkulliselta. aikoinaan tein kans leipää jossa oli juuri. Jätin taikinasta palan ja laitoin pakkaseen, otin sen sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä. Paistoin leivän leivinuunissa.
  Itsetehty leipä on hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin otin tästä leivotusta leivästä juuren talteen: laitoin sen tänään huomista varten tekeytymään.

   Juuriohje oli kummalinen: siinä juuri jaettiin kuuteen osaan, ja yhdestä leivottiin leipä. Loput viisi osaa ovat pakastimessa, mutta mitä niillä pitäisi tehtä, kun otan tietenkin juuren aina leivotusta leivästä? Odotan, että maku muuttuu sitä mukaa kun leipoo (näin luki jossain), niin en tietenkään halua käyttää niitä tuoreita juuria.

   Itse tehty leipä on tosiaan hyvää. Kaupan leivät alkaa tulla korvista ulos, kun vuosi toisensa jälkeen aina niitä samoja syö.

   Poista
  2. Tulipa kirjoitusvirheitä! Mulla toimii kone jotenkin takkuavasti ja tekstiä on vaikea käsitellä.

   Eli siis kummallista ja tehdä :D

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!