perjantai 20. tammikuuta 2017

Parvekeunelmia


Tässä vaiheessa vuotta on ehdottomasti lupa alkaa suunnitella tulevaa pihakautta! Kävin ostamassa kirjakaupasta Keittiöpuutarha-kirjan, joka vaikuttaisi minun kaltaiselleni tumpelolle ja mistään ymmärtömättömälle sopivalta opukselta. Tammikuun esikasvatettavien kasvien kohdalla lukee chili ja orvokki, joten molempia täytyy ehdottomasti koettaa. 


Mistähän saa orvokin siemeniä? Käykö chilin siemeniksi kaupan chilien sisältö?

Parvekkeelle ei ole vielä muuta tehty kuin kannettu tavarat sisään. Meillä on ihanan kookas parveke, ja siellä mahtuu hyvin oleskelemaan, vaikka perustaisikin oman yrttitarhan. Aitan ovi näyttää kivalta parvekkeella, vaikka sillä ei mitään järkevää käyttötarkoitusta olekaan. Ovesta oikealle mahtuisi kaappimallinen kasvihuone, johon saisi mahtumaan ruukkukaupalla yrttejä.

Suomelan sivuilta löytyy seikkaperäiset ohjeet oman kasvihuonekaapin rakentamiseen. Olen ihastellut kaappia aikaisempinakin vuosina, mutta sen nikkarointi on minulle ehdottomasti ihan liian vaikeaa. Lisäksi lasit pitäisi teettää lasiliikkeessä ja nikkarointia varten pitäisi ostaa jiirisaha (muutama kymppi) ja jyrsin (130 e), muista tarvikkeista puhumattakaan. Vaikka valmis kaappi on melko arvokas, tulisi itse rakennettu kaappikin aika kalliiksi. (Kuva: suomela.fi.)

Kekkilän Vihervitriini olisi tosi saman tyyppinen kasvikaappi, mutta sitä ei tarvitse itse rakentaa. Ainakaan tähän hätään en löytänyt kaappia mistään myynnistä, mutta jospa se tulee taas kevätmarkkinoille? (Kuva: Kekkilä.)

Kolmas vaihtoehto olisi käyttää kaapin runkona jotakin kirpparilta löytyvää kaappia, jonka oviin vaihtaisi joko lasit tai pleksit. Neljäs vaihtoehto olisi rakentaa valmiista vanhoista ikkunoista eri mallinen, hyvin yksinkertainen kaappi. 


Mitäpä suosittelisit?
 

5 kommenttia:

 1. Minulta peukku vanhoista ikkunoista tehdyille! Vanhoja ikkunoita saa ilmaiseksi, ainakin täälläpäin. Olen itse kylvänyt chiliä tuoreena pakastetuista tai sitten kuivatuista, kummankin siemenet ovat itäneet. Vinkkinä tomaateista; näin itse viime vuonna videon, jossa tomaattiviipaleita laitettiin multaan ja kohta oli komeat taimet valmiina. Ajattelin, että tätä on kokeiltava, mutta koska rakastan kirsikkatomaatteja, halkaisin yhden kirsikkatomaatin neljään palaan ja istutin ne omiin pieniin ruukkuihin. Tuli aika jäätävän paljon satoa noista taimista! Kirsikkatomaatit on musta siitä kivoja, että ne ehtii Suomen suven aikana kypsyä. Tänä vuonna en aio muita tomaatteja laittaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Minna!

   Tämä kommentti taisi tulla kahteen kertaan. Kiitokset kommentista ja vinkeistä!

   Varmaan vanhemmilta saattaisi löytyä vanhoja ikkunoita ilmaiseksi, ja tosiaan niitä varten voisi rakentaa vain ihan yksinkertaisen kehikon rimasta. Se saattaisi onnistua, mutta ei missään nimessä tuollainen kauhean monimutkainen rakennelma.

   Tomaattivinkkiä aion kyllä ehdottomasti kokeilla! Eipä olisi tullut mieleen kokeilla juuri kirsikkatomaatteja, mutta näin teen!

   Facebookissa pyöri joku sellainen "näin kasvatat itse inkiväärisi" -artikkeli, josta myös innostuin. Googlettelin vähän, ja keskusteluketjujen perusteella vaikuttaisi, että inkivääri ehtii kasvattaa varen, mutta ei sitä syötävää osaa ennen kuin syksyllä nuupahtaa. Höh!

   Poista
 2. Multa peukku vanhoille ikkunoille! Niitä saa ainakin meilläpäin ilmaiseksi. Olen kylvänyt chiliä sekä pakastetun että kuivatun chilin siemenistä, hyvin ovat molemmat itäneet. Sitten vielä tomaattivinkki: näin viime keväänä videon, miten tomaattiviipaleista kasvatettiin taimia ja innostuin. Koska rakastan kirsikkatomaatteja, halkaisin yhden neljään osaan ja istutin ne omiin pikkuruukkuihn. Jäätävä sato tuli näistä taimista! Kirsikkatomaatit ehtivät myös kypsyä Suomen suvessa.
  T.Minna

  VastaaPoista
 3. Mukavaa lukea parvekekuulumisiasi. Kaupan chileistä, paprikoista ja tomaateista saa hyvin kasvatettua taimet. Orvokin siemenet kannattaa hankkia jo ed.kesänä, kun niitä on talvella kylvöaikaan vähän hankala löytää. Onnistuneita kylvöjä ja ihanaa parvekekevättä ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset vinkeistä! Nyt pitäisikin jo reippaasti ruveta esikasvatupuuhiin, että ehtii saada kesäksi valmista :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!