tiistai 3. tammikuuta 2017

Mullistava muistikirja listojen rakastajalleNyt löytyi kyllä jotakin niin minulle sopivaa, että täytyy ihmetellä, etten itse ole tätä keksinyt! Bullet journal on päiväkirjamainen kalenteri, joka yhdistää tulevaisuuden, nykyhetken, menneisyyden ja erilaiset tavoite- ja muistilistat. Samojen kansien sisään saa kaikki suunnitelmat, muistettavat asiat ja ne jutut, jotka normaalisti lojuisivat mikä milläkin lapulla tehtävien asioiden muistilistoilla. Ihan mahtava työkalu ikuiselle listojen rustaajalle! Sopii minusta yhtä hyvin hajamieliselle sottapytylle kuin säntilliselle näpertelijällekin. Itse olen yhtä aikaa vähän molempia, eli kalenteri sopii minulle tuplahyvin!


Bullet journalin ideasta ja laatimisesta voi lukea tarkemmin vaikka täältä: pääpiirteittäin kalenteri toimii niin, että siirrytään suuremmasta ajanjaksosta pienempään (puolen vuoden näkymä - kuukausinäkymä - päivänäkymä). Hakemiston avulla samoihin kansiin voi tehdä omia listoja esimerkiksi  elokuvista jotka haluaa katsoa, paikoista joissa aikoo käydä tai mainioista uusista ideoista, jotka tallettaa muistiin.


Itse olen vannoutunut listojen tekijä, mutta listat löytyvät sekalaisilta suttupapereilta ympäri kämppää. Perinteisesti olen erotellut ikävät ja mukavat tehtävät asiat; ikävien tehtävien asioiden listalla keikkuu tälläkin hetkellä ties kuinka monetta kuukautta peräjälkeen rullakaihdinten kiinnittäminen (se ei vain ota tapahtuakseen - joulun alla jopa alennuin naamioimaan seinää vasten nojaavan rullakaihtimen jouluvalotelineeksi). Bullet journalin avulla voisin nyt miettiä ajankäyttöäni ja sitä, mistä kertoo, kun itse luomani tehtävä siirtyy koko ajan listalla edemmäs - onko rullakaihtimen kiinnittäminen todella sellainen asia, johon kannattaa tuhlata aikaa ja energiaa? Jos on, rullakaihdin kai pitäisi jo pikku hiljaa alkaa kiinnittämään. Jos ei, tehtävän voi vetää yli. Mukavien asioiden listalla sen sijaan on muun muassa vanerimandala (tästä tulee niin hieno!). Ajattelin aloittaa tehtävien suorittamisen vanerityöstä ja siirryn siitä sitten hiljakseen ikävämpien asioiden puolelle.


Kalenteri saa olla juuri niin karu ja pelkistetty kuin itse haluaa, mutta minä intouduin pikkuisen taiteilemaan.

Puolen vuoden tulevaisuuslokiin voi kirjoittaa kuukausikohtaisia merkintöjä, jotka siirretään kyseisten kuukausien kohdalle. Myöhemmin kalenterista löytyy tarkempi kuukausinäkymä (yhdellä aukeamalla kyseisen kuukauden päivät ja sen kuukauden tehtävät asiat), sen jälkeen tulevat vielä yksityiskohtaisemmat päivänäkymät. Oma kalenterini on nyt viikko ykkösen vaiheessa, ja luon lisää sivuja sitä mukaa kun ajassa edetään.

Tämä on vähän kuin aikuisten värityskirjat, joista jokunen vuosi sitten vohkattiin, mutta paljon parempi ja järkevämpi! Kiinnostaako bullet journal ja joko sinä olet perustanut omasi?


14 kommenttia:

 1. Kiinnostaa minua! Haluaisin olla sellainen ihminen, joka tekisi ja käyttäisi bullet journalia, mutta... en ole sellainen. :( Ihan jo lähtien siitä, että en ikinä voisi koristella journaliani noin kuin sinä koristelit, koska en kertakaikkisesti osaa.

  Tiedän tosin, että tuo on maailmalla ihan hyvä paperibisnes jo. Voi ostaa tarroja tuota varten, ettei tarvitse omilla harakanvarpaillaan kirjailla viikonpäiviä ja kuukausien nimiä ja muuta sellaista.

  Minä jatkan listojen ja kalenterin pitämistä tietokoneella. Sieltä kun voi näppärästi poistaa tekemättä jääneet tehtävät, eivät kummittele yliviivattuina edelleen... Ah itsepetosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen juuri sellainen ihminen, joka haluaisi olla bullet journalin käyttäjä, mutta en ole vielä varma, olenko :) Ehkä innostus lopahtaa? Pitää laskea vähän rimaa: kalenteri voi olla just niin ruma ja suttuinen kuin itse viitsii tehdä! Bullet journal se on sekin, johon mustekynällä tuhertaa päivän ostoslistan :)

   Minä törmäsin tähän päiväkirjakalenteriin ehkä syksyllä, kun näin jonkun toimittajan sarjakuvamaisen päiväkirjan. Vasta nyt huomasin, että tähän on olemassa ihan ohjeetkin!

   Mutta ei saa olla noin jyrkkä omia tekemisiä ja harakanvarpaita kohtaan: eihän tämä ole mikään kilpailu! Jos olisi, joku toinen olisi aina parempi ja muiden pitäisi vain tyytyä ihastelemaan täydellistä ja hienoa päiväkirjaa vaikka Instagramin kautta. Mutta mitäpä minä tekisin jonkun toisen kalenterimerkinnöillä? Minun päiväkirjakalenterin kuuluukin olla ihan oma, eikä silloin ole mitään väliä, onko lopputulos hieno vai ei. Ymmärrän kyllä ajatuksen ja syyllistyn siihen itsekin, ja yritän pyristellä tuollaisesta ajattelutavasta eroon. Varmaan joo kaupasta ostetut kuukausitarrat ovat hienompia kuin omat harakanvarpaat, mutta omia harakanvarpaita ei saa mistään muualta kuin itse töhertäen. Jos oma rima ja odotukset ovat liian korkealla eikä mikään itse tekemä kelpaa, ei voi koskaan kehittyä, kun ei saa aloitettua. Minusta se on aika surullinen ajatus.

   Poista
 2. Ihan mahtava idea! Mulla oli joskus To do -vihko, mutta sen kun siivotessa nosti kaappiin se unohtui sinne ja kaikki se tekeminen sen myötä :P Jospa nyt uuden vuoden aloittaisin minäkin tälläsellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä otin silloin vuosi pari sitten vanhat säästellyt söpöt vihkot tuollaiseen to do -käyttöön niin, että revin sivuja irti aina kun niitä ei tarvi. Käytän aika paljon suttupaperia erilaisten suunnitelmien, listojen ja ideoiden järjestämiseen, mutta nyt ajattelin kokeilla tätä bullet journalia.

   Kokeilepa! Voihan se innostus siitä lopahtaa, kuka sen tietää, mutta hauskaa kestää niin kauan kuin kestää :)

   Poista
 3. Toimiskohan tämä mulla?! Teen listoja ja kauppalappuja jotka hukkuu samantien. Merkkailen asioita seinäkalenteriin, puhelimen kalenteriin ja työkalenteriin. Aina kaikki on jossain väärässä paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile, kokeile! Minä ainakin innostuin heti, ja piirtämisvimmoissa sain tehtyä jopa sellaisen suunnitelman, joka on vuosikausia ollut mielessä, mutta jota en ollut saanut aikaiseksi :D Nyt minun bullet journalista löytyy täydellinen kuukauden ruokalista!

   Puhelimen muistiota tulee itsellä käytettyä tasan silloin, kun on menossa nukkumaan ja mieleen pälkähtää juuri ennen nukahtamista joku asia, jonka on unohtanut ja pelkää taas unohtavansa. Puhelimen muistioon tuleekin sitten yön myöhäisinä tunteina tehtyä sellaisia tosi ankeita ja masentavia merkintöjä kuten "Hammaslääkäri 9.30. Muista" tai "karhunlankaa. Postipaketti. Nappeja." Bullet journal tuntuu herättäneen minussa sellaisen kauan uinuneen piirtelijän: se kun on vain kalenteri, niin ihan hyvin tohtii raapustaa, vaikkei olekaan mikään taiteilija. Näin muutaman päivän kokemuksella sanoisin, että käyttökokemus on yllättävän positiivinen :)

   Poista
 4. Olen silmäillyt bullet journaleja netistä useasti, koska se olisi just minua. Tällainen lukihäiriösähläri, joka unohtaa koko ajan ihan kaiken. Mutta en ole vielä tohtinut aloittaa, kun jotenkin en oikein hahmota ideaa loppuunsaakka. Ja pelkään, että en saa pidettyä sitä kuitenkaan hallinnassa sen paremmin kuin tätä nykyistäkään systeemiä. Laatikoisssa lojuu nimittäin useita eri aikoina aloitettuja päiväkirjoja, joita en ole saanut kirjoitettua loppuun ennen uuden aloittamista. Olen kuitenkin aina kirjoittanut listoja ja jotenkin yrittänyt saada elämästä otetta konkretisoimalla asiat vihkoihin tai leikekirjoihin.

  Mielenkiintoista olisi seurata, miten sinun oma BJ edistyy ja millaisia juttuja siihen lopulta teemallisesti päätyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas sellainen asia, josta kaikki muut paitsi minä ovat ajat sitten kuulleet! Eikä!

   Varmaan se idea hahmottuu siinä tehdessä. Jokainenhan tekee oman kalenterin, ja ainakin minulla on jo nyt käynyt niin, että uusia sivuja muotoutuu sitä mukaa kun niitä tekee. Niin kuin tuo kuukauden ruokalista, josta aiemmassa kommentissa mainitsin. Ajattelin, että alan pitää kalenteria, mutta kalenterisivuja tuhertaessa tuli mieleen, että tännehän voisi tehdä tuon kauan kaivatun ruokalistankin, jota en ole koskaan aikaisemmin viitsinyt laatia. Mitä enemmän tekee, sitä enemmän syntyy uusia ajatuksia (eikä suinkaan niin päin, että mitä enemmän yrittää, sitä vähemmän innostaa tehdä ja aloittaa uutta). Kannattaa pitää rima matalalla ja tyytyä ihan siihen, että on ok-kalenteri, jos sieltä löytyy päivämäärät ja niiden kohdille tilaa omille merkinnöille:) Jos lähtee tavoittelemaan jotakin suurta ja ennennäkemätöntä, ei varmaan tee mieli edes aloittaa.

   Mulla vaivaa myös tuo aloitettujen ja innostuksen lopahduksen myötä lopetettujen päiväkirjojen ongelma. Mutta mitä se haittaa? :) Tekee silloin kun kiinnostaa ja ei tee jos ei kiinnosta. Ei siitä kannata paineita vetää.

   Mulla on myös tarve tehdä ihan käsin kirjoitettuja listoja, tietokone tai puhelin eivät aja samaa asiaa. Suttupaperit ovat ihan päivittäisessä käytössä. Varmaan se liittyy siihen, että käsillä tehdessä asia painuu paremmin mieleen, vaikkei niihin lippuihin ja lappuihin tulisi koskaan enää palaamaan. Jos nyt aloittaisin koulun ja oppilaat jaettaisiin eri oppimistyylien mukaan, minä olisin varmaan siellä, missä muovaillaan muovailuvahasta A-kirjainta :D

   Tuon yhden teeman, ruokajutun, voisin pian esitelläkin! Toivottavasti bullet journal poikii vielä muutakin :)

   Poista
 5. Hhmm.. Bullet journal kuulostaa mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Tämä on kai nyt joku uusi hitti. Jos haluaa inspiraatiota hakea, veikkaan, että Pinterestistä tai Instagramista löytyy! Tosiaan joskus syksyllä törmäsin sellaiseen sarjakuvamaiseen päiväkirjaan, josta ajattelin, että onpa kiva, mutta en silloin tajunnut että kyseessä on oikea kansainliike!

   Poista
 6. Just tänään luin ekaa kertaa koko asiasta. Ei oikein avautunut mulle... Mä oon myös lista-ihminen, mutta en tiiä osaisinko tuollasta kuitenkaan käyttää ja täyttää. Tai siis viitsisinkö...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No osaamisesta siinä ei varmasti ole kyse: jokainen tekee omanlaisensa kalenterin, ja alkuohjeet löytyy vaikka tuolta linkin takaa. Sitten voi lisäillä sellaisia teemoja, jotka itsellä kiinnostaa. Minun toive ja tavoite on, että tällainen tavoittelemani järjestelmällisyys poikisi positiivisuutta ja uusia ideoita sellaiseen muotoon järjestettynä, että niiden toteuttamiseen olisi helpompi ryhtyä.

   Ei se haittaa, jos aloittaa ja sitten lopettaa kun ei kiinnostakaan :) Siinä ei satu pahasti!

   Poista
 7. Hesarista luin joku viikko sitten ja nyt sinäkin hehkutat, niin pitihän sitä kokeilla. Suomalaisessa tänään kysyin myyjältä sopivaa vihkoa tähän ja olin kuulemma jo tän viikon KOLMAS, joka tulee kyselee pelkästään häneltä asiasta. Ostin siis vihkon alelaarista ja olen innoissani! Jess! Hyvästi kadotetut muistilaput ja loputon kirjainmerkkiviidakko puhelimessa!

  t: tataii

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Nyt on merkinnät ja ideat yksissä kansissa!

   Nämä tällaiset hittijutut on hauskoja: tarvii jonkun esimerkin, ja sitten ihmiset innostuvat samoista asioista. Värittämisestä ja muistikirjoista :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!