perjantai 9. joulukuuta 2016

Pari pientä ehostusjuttua keittiöön


Meidän tänä vuonna 20 vuotta täyttävä ysärikeittiö on pikkuisen jäänyt ajastaan jälkeen. Ihan keittiötrendien aallonharjalla se ei ratsasta, mutta on se sentään ihan siisti ja tilava. Kaikki perustoiminnot toimivat ongelmitta, kaappitilaa on riittävästi ja pöytäkin mahtuu leuhkasti keskelle huonetta, joten eipä tässä valittamista!


Ihan pikkuisen rupesin kuitenkin ilmettä fiksaamaan modernimpaan suuntaan. Näkyvin muutos on tietysti yhden seinämän yläkaappien ovien poistaminen. Välitilan laattojen saumat olivat likaisenharmaat ja maalasin ne valkoisiksi. Minusta se raikastaa ilmettä tosi paljon, mutta kukaan toinen ei taida eroa edes huomata. Nämä ovat niitä asioita, että niiden eteen pitää vain nähdä iso työ ja vaiva, että osaa lopputulosta arvostaa.


Pieniä klipsuvaloja meillä olisi kaksi. Pitäisiköhän lisätä vielä toinenkin tuohon toiselle puolen? Ylös kiinnitetty valo korostaa huoneen korkeutta mukavasti. Ihan tavallisen korkea huone se on, mutta valo saa sen tuntumaan korkeammalta kuin onkaan.

Alla vielä pari ennen-kuvaa. Karsin myös tavaroita tasoilta, kun avara tila näyttää paljon siistimmältä ja on alkanut miellyttää omaa silmää enenevissä määrin. Saumojen maalaamisessa oli ihan karsea vaiva, ja mietin jälkikäteen, oliko se edes vaivan arvoista. Pelkäsin, että pohjamaalilla (sitä sattui löytymään kaapista) maalatut saumat keräisivät kaiken nöyhtän ja roskan, mutta jokusen viikon kokemuksella sanoisin, että eipäs kerääkään! Pohjamaalihan jättää pinnan huokoiseksi, mutta huokoista oli myös paljas saumalaasti.


Kokeilin monta eri tekniikkaa, akryylimaalia ja valkoista tussia, mutta paras jälki tuli minusta pohjamaalilla ja helpoiten työ sujui reunat teippaamalla. Maalin pystyi kyllä pyyhkimäänkin, mutta siitä oli minusta enemmän vaivaa kuin teippien käyttämisestä.

Ihanat, valkoiset saumat. Onkohan tähän hommaan olemassa joku ihan oikea ainekin? Maalin tupsuttelu oli vihonviimeistä hommaa. Mietin totta kai myös noiden "puunväristen" reunojen maalaamista ja vedinten vaihtamista, mutta en usko siihen ryhtyväni. Ysäri keittiö on ysärikeittiö, ja tämän verran 90-lukua on ihan siedettävä määrä.

Yläkaapit on varattu kauniiden tavaroiden käyttöön. Kuiva-ainekaapista löytyy vielä muutama pahvipakkaus, mutta suurin osa kuiva-aineista on lasipurkeissa. Purkit ovat paitsi hyvännäköisiä myös käytännöllisiä: ruoka pysyy tiiviissä purkissa puhtaana. Kahdesti elämäni aikana olen kantanut kaupasta kotiin sellaiset kuiva-aineet (pasta ja koirien herkut), joiden pohjalta löytyi öttiäisiä, ja tiiviit purkit takaavat mielenrauhan. Kun kippaa tavaran purkkiin, pystyy tarkistamaan, ettei joukosta löydy ikäviä yllätyksiä, ja jos löytyykin, riittää, että heittää juuri sen purkin pois, kun kaikki loput ainekset ovat purkkien sisällä suojassa. Ei tule turhaa haaskuuta ja säästyy paljolta vaivalta, kun suosiolla säilyttää ruuan purkeissa.


Vitriinistä löytyy harvemmin käytettävät astiat, ja astiakaapista arkikäytössä olevat kipot ja kupit. Kaikki on nätisti näkösällä ja helposti otettavissa.
 
Tänään on ollut kaunis mutta hirveän kylmä päivä. Kello on puoli viisi ja kuu paistaa kirkkaalta taivaalta. Odotan sitä hetkeä, kun päivä alkaa pidetä. Kohta se tapahtuu!

12 kommenttia:

 1. Ihastelin jo aikaisemmin noita ovettomia kaappaeja, näyttävät kyllä tosi kivalta ja raikastavat ilmettä. Itselläkin kuiva-aineet lasipurkeissa ja voi että sitä voikin olla onnellinen pienistä asioista :) jokaiselle aineelle oma purkki ja tuntuu heti, kylläpä minäki oon niin kätevä emäntä :D

  Itse ehkä kääntäisin klipsuvalon hyllynreunasta pystysuuntaan, johto olisi enemmän piilossa ja ehkä vähän poissa edestäkin :) Ysärikeittiön etuja varmasti on tuo kaappien runsaus, liian kanssahan pärjää aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaisia tuntemuksia lasipurkkien suhteen! Sitä on oikea vuoden martta, ja melkein kuin säilöisi talven varalle itse metsästämäänsä ruokaa, kun laittaa kuiva-aineita lasipurkkiin :D Ehkä pientä liioittelun makua, mutta minullekin tulee niistä kätevä emäntä -olo. Minusta nuo lasipurkit on kauniita, ja niissä on niin kauhean kätevä säilyttää päivittäin tarvittavia asioita.

   Hyvä vinkki tuo lamppujuttu! Tosin reunoilla ei ole klipsulle tarpeeksi tarttumatilaa ja keskikohdan väli on klipsulle liian paksu. Huomaan toki itsekin, että johdot roikkuvat rumasti, ja siksi mietinkin, viitsinkö sitä toista lamppua tuohon laittaa viereen repsottamaan. Olen hirveän laiska tällaisten pienten yksityiskohtien kanssa, vaikka jollakin tasolla ne häiritsevätkin. Ajattelen aina, että joku päivä sitten. Oikeasti tuonne hyllyn alle voisi nakutella sellaisen johdon kuljettimet, että edes johdon alaosa olisi siivosti.

   Ei meidän keittiössä ihan mahdottomasti kuitenkaan ole säilytystilaa, mutta se ehkä johtuu siitä, että olen levittäytynyt kaappeihin niin väljästi. Väljyyden kaipuu on ehkä aika uusi tavoite, ja se on tullut nyt karsimisen myötä: haluan, että kaapeissakin on sillä tavalla tilaa, että tavaroita voi ottaa ja laittaa takaisin niin, että toiset tavarat eivät ole tiellä. Astiahyllyssä on kuitenkin melko vähän astioita ja purkkihyllyssäkin tavarat ovat yhdessä rivissä (helpompi ottaa ja näyttää siistimmältä). Samoin tiskikaapin ritilähyllyt ovat aina tyhjät: tykkään, että tiskikaapin pitää olla aina vapaa käsitiskille, eikä sitä ole tehty tavaroiden säilyttämistä varten. Rasittavaa tiskata, jos joutuu pukkailemaan tavaroita syrjään, että saa tiskit kuivumaan.

   Poista
 2. https://www.prisma.fi/fi/prisma/ronseal-saumakyna-15ml-valkoinen

  Onhan tuohon kaakelien saumojen käsittelyyn olemassa tuollainen kätevä saumakynäkin. :) Ihan vain tulevaisuutta silmälläpitäen. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saumakynä oli jokunen vuosi sitten esillä blogeissa ja tiesin, että sellainen on olemassa, mutta en tiennyt sen nimeä. Kiitos siis linkistä! Kysyin tuota kahdesta sellaisesta kaupasta, joissa olisin arvellut noita myytävän, mutta myyjät eivät olleet kuulleetkaan koko kynästä. En olisi arvannut, että niitä saa Prismasta!

   Poista
 3. Oma kokemukseni saumakynästä oli, ettei se niin kauhean toimiva ja kätevä ollut. Loppujen lopuksi pienellä pensselillä aikoinaan maalasin saumat. Ja kyllä raikastuu ilme, laatatkin näyttää ihan uusilta!
  -m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saumakynä on tietysti eri kuin mikä tahansa tussi, mutta kun kokeilin valkoista tussia (tarkoitettu kiiltäville pinnoille niin kuin lasi tai peili), niin se oli kyllä melkoista tuhertamista. Oli se tuhertamista pienen pensselin ja maalinkin kanssa, mutta niihin sitten lopulta päädyin.

   Itse ihastelen tuota valkoista ja puhdasta välilaattaa, mutta ei sitä oikein kukaan muu tunnu noteeraavan :) Niin kova homma siitä oli, etten kylppärin laattoja jaksaisi ruveta puunaamaan, mutta vessassa lavuaarin päällä on sen verran vähän laattoja, että niiden välit saattaisin joskus reipastua maalaamaan.

   Poista
 4. Avohyllyt ja lasipurkit ovat mun mieleen.

  Tuohon johdon kiinnittämiseen johtolista on on kätevä ja helppo ratkaisu. Ei tarvitse nakutella mitään, kun listassa on teippi jonka avulla sen saa kiinnitettyä. Ja helppo pätkiä vaikka saksilla sopivan mittaiseksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avohyllyt näyttää kyllä aina tosi näteiltä, mutta niiden kanssa pitää pitää pää viileänä, kun keräävät pölyä :) Nyt päätin, että otan mielummin nätemmän silläkin uhalla, että se on vähän vaivalloisempi vaihtoehto.

   Poista
 5. Olen yrittänyt maalata saumoja saumakynällä, joka oli jokseenkin tussi, josta tulee maalia. Ei toimi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvä tietää (ja tätä vähän epäilinkin) :P

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!