tiistai 27. joulukuuta 2016

Ongelmallinen olohuoneVoihan olohuone, kun osaa olla vaikea tila! Meillä on läpitalon huoneisto, jossa valo kulkee olohuoneen myötäistä seinää keittiöstä parvekkeelle. Valon takia haluaisin pitää tuon seinämän mahdollisimman tyhjänä; seinämä on myös varattu videotykkiä varten, joten seinälle ei laiteta edes tauluja.


Kapoiseen olohuoneeseen mahtuu ihan juuri ja juuri muutama huonekalu. Ikkunoiden puolella on miehen jalkapallopelipöytä, joka ihmeellisesti ja vastoin odotuksia tuntuu olevan vähiten näkösällä pöydäksi levitettynä, ei seinää vasten pystyyn nostettuna. Toisella puolen on ikivanha kaappi, sohva, sohvapöytä ja senkki. Jos tilaa olisi enemmän, siirtäisin kaarevan sohvan reilusti keskelle huonetta, että sohvan kaunis muoto tulisi paremmin esille.

Kummallinen valo saa vanhan kaapin näyttämään keltaiselta. Tänään ensimmäistä kertaa iski päähän ajatus kaapin maalaamisesta, mitä ei todellakaan olla tekemässä. Minusta kaappi on sellaisenaan kaunis, mutta ei se oikein tässä kodissa ole edukseen: se vaatisi ympärilleen enemmän tilaa, valoa ja valkoisuutta. Toisaalta tämäkin koti on vain väliaikainen etappi, ja seuraavassa kodissa kaapilla on toivottavasti paremmat oltavat. Nyt vain pitää malttaa mielensä ja säilyttää kaappi ennallaan.

Senkin päällä on joulun jäljiltä uusi rytöläjä, ja karahka odottaa roskakoriin viemistä. Vanha aitan ovikin on kovin orpo; tämän seinämän kuuluisi olla tyhjä, ja ovi joutaa toisaalle. Parvekkeelle varmaankin, kun ei sillekään ole järkevää paikkaa mielessä.
 
Pelipöydän takaisesta nurkasta on muodostunut luonteva paikka pyykin kuivaamiselle! Ajattelin luopua kuivaustelineestä ja ostaa saunaan sellaisen seinästä seinään kulkevan systeemin, jonka narut rullautuvat vempeleen sisään silloin kun teline ei ole käytössä.

Valkoinen matto raikasti tilaa mukavasti, mutta ei se nyt oikein riitä. Sohva, vanha kaappi, pelipöytä ja valkoinen senkki ovat kalusteita, joista ei luovuta, mutta melkeinpä sanoisin että kenkäloota joutaisi lähteä jonkin oikein kevytrakenteisen pöydän tieltä. Mitä ihmettä tällekin tilalle keksisi!


26 kommenttia:

 1. Saisiko olohuoneessa vaihdettua järjestystä mitenkään. Tuntuu että toinen puoli miltei tyhjä kun taas huoneen toinen puoli on täynnä kaalusteita, isoja ja raskaita sellaisia, vai hämääkö kuva meikäläistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hintsusti tuolla on tilaa, mutta sohvan saisi varmaan hinattua ikkunan puolelle. Sitten jäisi kyllä vanha kaappi ja pelipöytä samalle puolen, ehkä aika tukkoisesti?

   Kalusteet on isoja ja raskaita. Tuon ikkunapuolen haluaisin pitää mahdollisimman vapaana, kun ikkunatkin on tosi matalalla. No pelipöytähän siinä nyt on edessä. Eipä olisi pelipöytää :)

   Poista
 2. Oi musta toi kenkäloota on ihana! Ja sohva ihan fantastinen. Tykkään kovasti karahkastakin enkä raaskis laittaa roskiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan iloinen kommentti! :) Karahkassa on oma viehätyksensä, siksi se tuossa vielä kuolleenakin kököttää!

   Kenkäloota on myös sinänsä kiva, mutta kyllä se minusta on liian raskas tähän pieneen ja tukkoiseen olohuoneeseen. Ehkä sen voisi raijata parvekkeelle? Minä voisin siitä kyllä luopuakin, mutta mies tuskin suostuu.

   Poista
 3. Uusissa asunnoissa tehdään kumman pieniksi nuo olohuoneet. Meilläkin oli edellisessä kodissa todella suuri olohuone ja nyt on postimerkin kokoinen. Mutta oikeestaan mitä sitä suuremmalla tekisikään..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli vanhassa kodissa mahdottoman iso olohuone, ja tässä uudessa sellainen että just ja just sohva mahtuu! Onneksi keittiö on sentään edellistä isompi.

   Poista
 4. Hei, täällä kirjoittelee vakkarilukijasi. Mistä tuo teidän vanha ovi on hankittu, joka nojaa yhdessä kuvassa seinää vasten? Se on niin ihastuttava! :) Mukavia vuoden viimeisiä päiviä ja alkavaa uutta vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve, vakkarilukija! :)

   Vanha ovi ostettiin ehkä nelisen vuotta sitten Wanhan talon tavaroista (oululainen vanhantavaran myymälä). Ei niitä siellä silloin ollut kuin tuo yksi, mutta ehkä jostakin vastaavasta paikasta voisi samanlaista koettaa metstästää, tai sitten vanhoilta maatiloilta? Ovi on vanha aitan ovi, ja sen toisella puolella on vielä keltainen maali. Meillä se oli aikaisemmin sängynpäätynä, mutta enää se ei siihen tehtävään sovi. En siitä raaski kuitenkaan oikein luopuakaan, kun olen varma, että seuraavassa kodissa se löytäisi jo paikkansa :)

   Poista
  2. Itseasiassa muistelinkin, että olit tainnut tuosta ovesta kertoa joskus aiemminkin. Wanhan talon tavarat on kyllä huippu liike, löysin itse sieltä viimeksi kivan vanhan anatomian taulun. :) Ovesi on varmasti hieno myös keltaisena! :) Ja tuo ovi on niin hieno löytö, että sehän toimii tuollaisenaankin sisustuksessa, ilman sen suurempaa roolia. :)

   Poista
  3. Me ei ollakaan nyt tuolta pitkiin aikoihin mitään ostettu, mutta edelliseen kotiin ostettiin montakin juttua. Sininen keittiön klaffipöytä myytiin juuri pois, mutta Kekkosen taulu ja kenkäloota on Wanhoilta tavaroilta.

   Jonkin verran olen nyt heidän sivujaan kurkkinut, ja siellä on kyllä tosi hienoja uudelleen maalattuja kaappeja. Rautasängytkin oli ihania, mutta niille(kään) meillä ei ole tarvetta.

   Tuo oven nurjan puolen keltainen on jo aikalailla kulunut pois. Se rapisee irti, jos harjaa tai imuroi, mutta vielä sitä on viitteeksi jäljellä. Tuo vanha, sileäksi kulunut puu on minusta tosi kaunis ja aitan ovi voisi olla aika hieno kehys mustavalkoisille valokuville :) Luulen, että meillä se joutaa nyt kuitenkin mennä parvekkeelle, kun olkkarissa on muuten niin tummaa ja synkkää paitsi jos saan vanhan kaapin johonkin toiseen nurkkaan tungettua!).

   Poista
 5. Moikka, mitä jos siirrät ison kaapin ikkunan viereen (seinää vasten) ja sen edessä on normaalisti se pelipöytä. Toivottavasti se ei luo liian raskasta yleisilmettä...tosin puunväritys menisi yhteen tuossa, eikä pomppaisi silmille ;). Telkkariseinällä olevan kauniin pöydän siirtäisin kuvassa näkyvän kellon alle. Sohvan siirtäisin nykyisen ison kaapin paikalle. Sohvan paikalle lisäisin muutaman " kevyen " sohvatuolin ja kenkälootan kiikuttaisin eteiseen. Tilalle tekisin pienen sohvapöydän, vaikka tuosta ladon ovesta, mikäli ei ole hirmu iso ovi. Telkkariseinään tekisin tehostemaalauksen esim. valokuvaraamit erivärillä. Ja niin, sinne sohvatuolien viereen roudaisin pienen lattialampun. Sohvapöydälle sitten kimppu kukkia ja kynttilöitä :). Ei muuta kuin luovuus valloilleen...kyllä se oikea fiilis sieltä löytyy kunhan ensin hieman siirtelee ja miettii vaihtoehtoja. Arinkoisin terkuin, Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve!

   Saat meidän olohuoneen kuulostamaan mahdottoman isolta! Jos on tarkoitus pitää tuo tykkiseinämä valonkulun vuoksi mahdollisimman vapaana, sohvalla on oikeastaan vain kaksi mahdollista paikkaa: joko enemmän vasemmassa tai enemmän oikeassa nurkassa.

   Huoneen mitat ovat suunnilleen 5 m x 3.5 m (sohvaseinämä on se pidempi). Seinä, jolla vanha kaappi on, on 2.3 m ja kaappi vie siinä 1.35 cm tilaa. Sohva on 2.2 m pitkä, eli se tavallaan mahtuisi kaapin paikalle (en olisi ikinä mittaamatta uskonut!), mutta sitten sohvalta ei näkisi kyllä videotykkiseinämälle. Tai näkisi, mutta sivusuunnassa :)

   Tuo kelloseinämä on vain pieni seinämä oven ja kaapin välissä. Se on 75 cm leveä, valkoinen senkki taas 125 cm eli se ei tuohon mahtuisi (käytävään jäisi myös tosi, tosi kapea tila, kun vastapäätä on tuo musta vitriini).

   Lisää kalusteita tänne ei mitenkään voi tuoda, mutta jos tulee vieraita, voidaan nostaa parvekkeen mustat rottinkituolit väliaikaisesti sisälle. Sitten menee taas kulkureitit sohvapöydän ja senkin välillä tukkoon! :)

   Lattialamppu on hakusessa ja minä toivoisin jonkinlaista oikein kevyttä sohvapöytää, että ilme kevenisi. Oikeastaan vaikeita kalusteita tässä tilassa ovat minusta jalkapallopelipöytä, joka on miehen ja josta ei voi luopua sekä tuo ikivanha kaappi, joka on minun ja josta tykkään, mutta joka vain näyttää täällä kovin harmillisen synkältä. Aikaisemmin ollaan säilytetty pelipöytää pystyssä: se vie vähemmän lattiapinta-alaa sillä tavalla, mutta minusta se on kuitenkin yllättäen vähemmän näkösällä levitettynä, kun vihreä taso ja ukkelit eivät näy.

   Sohvavinkki oli kyllä jännä! En ikipäivänä olisi uskonut, että sohva siihen sopisi. Pakko kokeilla!

   Poista
  2. Moikka, sitä mä vähän pelkäsinkin, siis noita mittasuhteita...mutta ei muuta kuin pyörittelemään huonekaluja paikasta toiseen. Mä muutin perheen kanssa elokuussa uuteen kotiin ja voi jee, sitä suunnittelun määrää mitä mun päässäni pyörii. Jos idea on hyvä, ei neliöt riitä jne. :). Ja kun pääsee sohvalle istuu, alkaa aivot heti luomaan uusia ideoita. Voi mies ja poika parkani <3!Hihiiii... p.s. Tykkään lukee sun blogia :)!!! Oot päivänpiritys arkeen. Terkuin, Minna

   Poista
  3. Ei se auta muuta kuin pyöritellä! Ihan kummallinen olohuone, kun ei sinne tunnu sopivan juuri mitään. Mahtuu ehkä, mutta ei oikein sovi.

   Onnea uudesta kodista! :) Tuollainen täpinä on mukava olotila. Mulla on nyt monenkin kohdan suhteen sellainen luovuttamisen fiilis, että mitä täällä muka voi tehdä! Tosi monista huonekaluistahan me jo luovuttiin ennen muuttamista ja vielä muuton jälkeenkin myin jotain pois. Nyt on jäljellä sellaisia juttuja, jotka haluan ehdottomasti säilyttää (niin kuin vaikka tuo vanha kaappi, sohva ja valkoinen senkki), mutta jotka ei oikein tässä talossa pääse oikeuksiinsa. Tarvitsen oman hirsisen omakotitalon, jossa kaapille on kunnollinen paikka ja sohvakin mahtuu olemaan! :)

   Kiitos tosi paljon ihanasta kommentista! Juuri ostin maalia ja kangasta, mutta kun ne on saatu alta pois, rupean veivaamaan huonekaluja ja aion kokeilla sitä sohvaakin sinne minne ehdotit!

   Poista
 6. kovin on eri paria olohuoneen tavarat - yhtenäistäminen toisi varmaan rauhallisuutta -
  mutta tärkeintähän on, että itse viihtyy ja on kodikasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eriparisuus on kyllä ihan totta. Toisaalta en halua sellaista samanparista sävy-sävyyn -tyyliä, mutta tässä uudessa kodissa vanhoja tavaroita ei enää voikaan yhdistellä yhtä huolettomasti kuin vanhassa. Jos olisi valkoiset lattiat niin kuin ennen, ei olisi niin synkkää ja eriparisetkin kalusteet sopisivat paremmin yhteen. Tarvittaisiin enemmän tilaa ja ilmavuutta, tässä tilassa vanhat kalusteet ovat tosi tunkkaisia.

   Luulenpa, että tavaraa täytyy yhä vielä karsia: vanhan kaapin päältä pois peitot ja telkkari, aitan ovi pois ja joku kevyt sohvapöytä tilalle. Kokeilenpa, josko järjestyksen muuttaminen auttaisi edes vähän!

   Poista
 7. Ihanaa, huonekalutetristä! :)
  Eipä siinä ole muuta vaihtoehtoa kuin pyöritellä huonekaluja eri seinillä, että näkee käytännössä miten olohuone toimii. Kauhea homma vaan tyhjentää iso kaappi. Itse en ujostelisi sohvan laittoa ikkunan eteen. Vilkaisin googlen kautta miten se toimii ja ihan kivan näköistä se on valokuvissa. Mutta miten se toimii omassa kämpässä, ei voi tietää ennen kuin kokeilee.

  Voisiko senkki olla pitkällä seinällä ja jalkapallopelipöytä tuossa senkin paikalla, jos sohva on siis ikkunan edessä?

  Onko videotykkiä varten pakko varata seinä, entä jos ostatte videotykkikangastaulun jalkoineen, jonka saa käärittyä rullalle videoiltoja varten? :)

  Jos senkki olisi videotykkiseinällä, katkeaako kuluväylä parvekkeelle liian pahasti?

  Harrastan huonekalujen siirtelyä kotoan ja mies sanoo, että saan tehdä mitä haluan, kunhan hän ei vain joudu mukaan tuohon tanssiin. S eon kiva tunne kun saa huoneen viimein onnistumaan. Olen saanut jopa pianon yksin siirrettyä, where there is a will, there is a way!

  Olen muuten oppinut sulta uuden sanan: "rytöläjä". Hauska!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä, voiko tähän suhtautua noinkin! Minusta huonekalutetris on rasittavaa. Täytyy ilmeisesti muuttaa omaa asennetta :)

   Voisi kyllä kokeilla sohvaa myös ikkunan eteen (paitsi jos siellä vetää; jos edellisessä kodissa olikin seisova ilma, niin täällä ilma kyllä vaihtuu mutta samalla myös vinkkaa!). Tykkäisin kyllä järjestellä huoneen niin, että kun sisään astuu, ovelta näkee suoraan parhaimmat asiat (sohva) ja huonoimmat jää vähän enemmän piiloon (pelipöytä). Kokeilen ehdottomasti!

   Videotykkiä varten on pakko varata seinä: se rullasysteemi on meidän mielestä ruma ja hirveä :) Nythän meillä ei vielä edes koko tykkiä ole, mutta seinä on maalattu videotykin värillä. Sitten pitää taas miettiä johdot ja kiinnitykset, eli ei hirveänä nappaa. Voisin ottaa elokuvien katselemismahdollisuuden ilman yhtään härpäkettä ja johtoa :)

   Pelipöytää ei kannata senkin paikalle laittaa, kun siinä se näkyisi kaikkein parhaiten ihan asunnon joka ikiseen nurkkaan. Jos sitä pitää pystyasennossa, se kannattaa laittaa nurkkaan, koska suoralla seinällä se vie jotenkin tosi paljon syvyyttä ja tilaa.

   Ehkä minäkin alan vielä harrastaa huonekalujen siirtelyä! :D En tiennyt, että sitäkin voi harrastaa. Olet reipas!

   Rytöläjä taitaa tosiaan olla sellainen sana, jota aika usein käytän! Meillä tuntuu aina olevan joku rytöläjä jossakin, vaikka niin yritän ettei olisi!

   Poista
 8. Mahtuisiko tuo iso kaappi makuuhuoneeseen. Se on kaunis, mutta hallitseva. Tulisiko sohvan muoto siten jo kauniimmin esiin. Sohvakin ansaitsisi enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, jotenkin tuo kaappi tuntuu olohuoneessa imevän valoa! Harmittaa, kun se on oikeasti tosi kaunis ja ihana, mutta olkkarissa näyttääkin niin ankealta ja masentavalta. Mittailin tänään makuuhuonetta, joka sekin on lilliputtikokoa: tällä hetkellä kaapilla olisi kaksi paikkaa: sängyn viereen ahdettuna viereisten kiinteiden kaappien ovet eivät mahtuisi aukeamaan. Sängyn päätyyn laitettuna kulkureitille jäisi 20 senttiä tilaa! Seinän ja sängyn välillä on siis vain 70 cm vapaata. Makkariin sen voisi ehkä tunkea, jos ensin saisi makuuhuoneesta jotakin pois. Ikkunaseinämällä on tällä hetkellä miehen työpöytä, pinkki nojatuoli ja kaksi peltistä rullakkoa. Nojatuolista ehkä voisi luopua tai sitten sen voisi sulloa toisaalle, mutta rullakot ovat kyllä hyvällä käytöllä...

   Poista
 9. Hei, etkö voisi välillä vähän pysähtyä, vaikka pariksi viikoksi, ja kokeilla, miltä mikin järjestys tuntuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on tehtävä, eikä tässä olohuoneessa oikein muuta pysty tekemäänkään kuin kokeilla eri järjestyksiä. Tämä sama järjestys on ollut meillä alusta saakka, eikä se minusta näytä hyvältä. Tässä tulikin monta hyvää ehdotusta, enkä itse olisi osannut ajatellakaan, että sohva saattaisi mahtua ikkunan alle tai vanhan kaapin tilalle! Ikkunan alla sen sävytkin saattaisivat tulla ihan uudella tavalla esille! :) Vielä kun tuon möhkälemäisen pelipöydän saisi johonkin nurkkaan piiloon, niin olisipa hyvä!

   Poista
 10. Hei, ompelutaitoinen kun olet, niin mitä jos hankkisit seinän väristä kangasta ja tekisit pelipöydälle hupun. Ja nimenomaan siihen asentoon, että pelipöytä on pystyasennossa. Toisiko se yhtään lisätilaa ilman, että pelipöytä hyppää silmiin joka suunnasta?
  Tuolla tavalla itse olen naamioinut pöytäkangaspuut, joiden "hämähäkkimäinen" ulkonäkö myös kiinnitti aina jokaisen huomion.
  - Maritta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelipöytä vaatisi hehtaarin kokoisen hupun, kun siinä on nuo pitkulaiset kahvatkin, joita ei saa mitenkään litistettyä. Ehkä voisi olla joku vanerilevy, jonka nostaa tuon vihreän pelikentän eteen aina, kun pöytä ei ole käytössä? En tiedä näyttäisikö sekään hyvältä. Mutta kiitos ideasta! Huppua en tässä näe, mutta jään miettimään tuota vanerilevyä.

   Poista
 11. Heitän ihan villin idean.
  Vaalentava kuultomaali olkkarin kaapille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaappi voisi varmasti näyttää kivalta valkoisena tai mustana, mutta en raaski siihen kajota. Siinä on varmasti joskus ennen aikoihin ollutkin maalia, ja olen havaitsevinani punaista sävyä aaaaaivan aavistuksen omaisesti pienissä kulmissa. Luulen, että kaappi on sittemmin kunnostettu ihan ammattilaisella, jälki on niin mahdottoman siistiä.

   Olohuone näyttää jo paremmalta, kun vaihdoin sohvan ikkunan alle ja pukkasin pelipöydän ikkunan edestä pois. Vahvat värit kaipaavat valkoista ja luonnonvaloa; sohva näyttää tosi paljon paremmalta, kun sai ilmaa ympärilleen.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!