tiistai 29. marraskuuta 2016

Soodataikina-askartelujaTörmäsin tänä vuonna netissä kivannäköisiin soodataikina-askarteluihin, ja päätin testata ohjetta itsekin. Soodataikina on vähän niin kuin taikataikina eli muovailuvaha, jonka voi valmistaa keittiöstä löytyvistä aineksista. Soodataikina on kuitenkin taikataikinaa selkeästi vaaleampaa, ihan vitivalkoista, ja siinä on kiva kiiltävä hohde.


Soodataikina (ohje napsittu täältä):

1 dl maissitärkkelystä
2 dl soodaa
1.25 dl vettä


Ainekset sekoitetaan kattilassa. Massaa lämmitetään miedolla lämmöllä, kunnes siitä tulee taikinamainen. Taikina jätetään jäähtymään kostealla liinalla peitettyyn kulhoon, ja se on valmis kaulittavaksi, kun se on jäähtynyt.


Sitten vain keräilemään kotoa kaikki erilaiset muotit ja painatusvälineet! Grapponian ja Kastehelmen kippo saivat toimia minun leimasiminani.

Taikina kaulitaan puolen sentin levyksi. Valmiin koristeen voi kovettaa joko uunissa tai antaa kuivua itsekseen.
 Vielä lenksut ja sitten ollaan valmiita kuusen oksille!Valmiita koristeita voisi käyttää vaikka pakettikoristeina tai joulukorteissa. Ihan kokeilemisen arvoinen askartelu siis!


10 kommenttia:

 1. Nuo on kyllä tosi kauniita. Hieno kuvio tuli ja sopii hyvin kuuseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin etsiä sellaista lumihiutaleen muotoista piparimuottia, mutta en löytänyt! Näitä oli kyllä mukava näpertää :)

   Poista
 2. Minäkin kokeilin valmistaa soodataikinasta koristeita viime vuonna, mutta mun kädet eivät tykänneet siitä touhusta yhtään. Kuivatti ihoa. Kävin osatamassa askartelukaupasta sitten Fimo-massaan ja itse asiassa pitääkin kaivaa Fimo-koristeet esille.

  Kauniita koristeita olet valmistanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on aika herkästi kuivuvat kädet. Jos on huonossa kunnossa kädet tai tietää, että tekeminen on sellaista, että kuivattaa käsiä, olen ruvennut käyttämään kertakäyttöhanskoja. Ne on näppäriä! Ihan jos vaikka liimaa jotakin niin, että pitäisi käydä usein pesemässä kädet, otan kertishanskat.

   Fimo-massasta monet näyttää näitä tekevänkin! :)

   Poista
 3. Kauniita.
  Itsekin olen miettinyt tuota soodataikinan tekoa. Täytyy ehkä yrittää väkertää itsekin koristeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä! Näitä on kyllä mukava näpertää :) Sellainen pieni, helppo ja nopeasti valmistuva juttu.

   Poista
 4. Kivoilta näyttää :) Oliko tuo taikina susta helppoa työstettävää? Lukenut jostain, ettei välttämättä olis. Itsekin meinannut noita kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta se oli ensimmäisellä kaulimiskerralla selkeästi helpompi kuin toisella ja kolmannella. Haihtuisikohan siitä kosteus tai imeytyisi tuon liinaan (ohjeessa suositeltiin liinan tai leivonta-alustan käyttöä). Kyllä se alkoi sitten halkeilla, mutta ei niin pahasti, etteikö olisi saanut levyä kaulittua ja siitä muotilla hahmoja irrotettua.

   Joskus ostin kaupasta sellaista valkoista savea, en yhtään muista minkä merkkistä. Se oli jotenkin niin kuivaa ja halkeilevaa, ettei siitä saanut yhtään mitään aikaiseksi. Sen kanssa oli tosi ärsyttävä räpeltää, ja iso osa lensikin roskiin.

   Kokeile vain! Tosi helppo juttu :)

   Poista
 5. Aikaisemminkin olen ihastellut, mutta en vielä itse ole kokeillut. Pitää muistaa ensin ostaa lisää soodaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aikaisemmin käyttänyt jotakin erimerkkistä soodaa, mutta nyt löysin semmoisen Sallisen 900 gramman paketin, joka oli vielä edellistä merkkiäkin edullisempaa. Alta kolme euroa! Loput tietysti käytetään siivouksessa. Leivonnassa pientäkään soodapurkkia ei saa ikipäivänä kulutettua.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!