tiistai 18. lokakuuta 2016

Vanhan vitriinin korjaus


Muuttotohinoissa tosiaan yksi jos toinenkin kaluste sai meillä kyytiä. Muutamat naarmut kalusteissa, pari afaltille levinnyttä kantolaatikkoa, pari kiinni liimattavaa puukalikkaa, kaksi irronnutta kalustepyörää ja yksi särkynyt kukkaruukku mahtuivat muuttopäivän saldoon. Vanha keittiövitriini sai pahimmin osumaa: sen jalka irtosi kokonaan niin, että rungosta lähti iso pala irti.


Vitriini tuli meille Huuto.netin kautta vähintään viisi vuotta sitten. Se on kuulemma kulkeutunut Suomeen Ruotsin perältä, ja on alkujaan 60-lukuinen. Olin pitänyt vitriiniä jotenkin erityisen arvokkaana kalusteena, mutta kun jalka lähti irti, tajusin, että kaluste on lastulevyä! Meillä on lastulevyhuonekalu! Iik! Enää puuttuu Sotkan 90-luvun levitettävä Rocky-vuodesohva ja sellainen kirjahylly, johon saa television keskelle.

Lastulevyä tai ei, vitriini on minulle erityisen mieluinen, ja särkynyt jalka harmitti kovasti. Yritin pariin otteeseen vängällä liimata paloja yhteen, mutta siitä ei tullut mitään. Palat eivät enää osuneet kohdilleen, eivätkä ruuvit ottaneet enää tukea.


Olin aivan varma, että vitriini oli kokenut loppunsa. Päätin kuitenkin vielä yrittää, josko olisin sen omin voimin saanut korjattua. Runko ja jalka piti saada tasaisiksi niin, että ne saisi taas yhdistettyä. Siispä rungon koloon täytteeksi puukittiä ja jalasta taltalla irti kaikki ylimääräinen.

Minulla on aikaisempaa kokemusta pelkästään sellaisista höttöisistä seinätasotteista, enkä olisi uskonut, että puukitti on sen kummempaa. Kyllä se oli! Kolon paikkaamisessa meni vaikka kuinka kauan aikaa, kun kittiä voi levittää vain parin millin kerroksen kerrallaan. Yksi kerros toisensa jälkeen kolo alkoi lopulta peittyä, ja sitten sen saikin hioa tasaiseksi.

Lisäsin jalkaosaan kaksi kulmarautaa tueksi ja laitoin rungon ja jalan väliin kolme puutappia. Liimaa tietysti myös, ja jalasta tuli kyllä todella tukeva.

Paloja tasaisiksi hioessa tulee tietenkin samalla hioneeksi myös runkoa. 

Siispä akryylimaalit apuun! Niistä on kyllä moneksi!


Lopputuloksesta tuli kyllä tosi hyvä, vaikka itse sanonkin. Näin kuvassa paikkaukset totta kai näkee, mutta luonnossa täytyy tietää, mitä etsii, jos aikoo löytää paikkausjäljet. Yleensä olen tosi nuiva korjaustöiden suhteen, mutta tämä oli kyllä kiva operaatio, ja vieläpä ehdottomasti vaikeinta mitä olen ikinä tehnyt: rikkoutuneen jalan mukana kun ei tullut valmiita korjausohjeita.


Porakone saa taas hetken aikaa levätä, mutta toivottavasti ei kovin kauaa. Sängynpäätyä varten tilatut päällystettävät napit ovat viipyneet matkalla ainakin kuukauden, ja vähän jänskätän, tulevatko ne perille ensinkään. Väliaikoina olen tietenkin jo ehtinyt mitata ja porata nappien reiät kuusivaneriin. Täytyy pitää pää todella kylmänä, ettei mene innostuksissaan avaamaan rullalla olevaa patjaa, kun se sitten vain pyörisi turhaan jaloissa.


Kohti uusia projekteja siis!


10 kommenttia:

 1. Olet kyllä taitava korjaaja. Tuo vitriinikaappi on upea

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti :) Näitä ongelmajuttuja on kyllä ihan kiva pohtia, vaikka muuten korjailu onkin tosi tympeää hommaa! Nyt oli tosi kiva saada kaappi käyttökuntoon, kun se makasi muutosta asti lappeellaan, eikä viimeisiä tavaroita saanut edes purettua.

   Poista
 2. Ammattinaisen työnjälkeä!
  Hyvä sinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos kiitos! :) Luulen, että kulmarautojen vuoksi tämä korjattu jalka on nyt tukevampi kuin ne kolme muuta jalkaa.

   Poista
 3. Hieno pelastusoperaatio! Oli kiva lukea. Tein samanlaisen elvytystyön http://limonaria.fi/post/2221 peilille, johon olin kovin ihastunut ja kyllä siitäkin vielä ihan kelpo kapistus tuli :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis peili ja hieno korjaus! Tulee hirveän tomera olo, kun saa korjattua jotakin vanhaa hienoa käyttökuntoon :)

   Poista
 4. Kaunis vitriini toden totta ja hienoa, että sait sen vielä käyttökuntoon. :)


  Pst. Blogissani on sinulle tunnustus: http://mariehoo.blogspot.fi/2016/10/tunnustusta-blogilleni.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kyllä harmittanut kaapista luopua. Onneksi se korjautui ja pääsi takaisin käyttöön!

   Suuret kiitokset tunnustuksesta, se lämmittää mieltä! <3

   Poista
 5. Hei! Kiva löytö tämä blogi. Niin harvoin tulee lueskeltua mitään blogeja, mutta tämä menee silti muistiin! Tervetuloa vastavierailulle Koivurinteelle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve! Onpa kiva, että eksyit tänne! Minäpä tulen vastavierailulle :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!