maanantai 31. lokakuuta 2016

Uusi postaussarja alkaa: TavaravirtaTänään tuli taas rykäistyä kunnon kierros pitkin kyliä. Kotiinkantamisina oli mukana sellainen läjä rompetta, että oksat pois! Maalikaupasta maalit ja maalaustarvikkeet seinille, ruokakaupasta pari kassia jääkaapintäytettä, huonekalukaupasta reklamaationa pesussa rikki menneen petarinsuojukselle korvaaja, itse nikkaroitavaan sängynpäätyyn vanua ja Kodin Ykkösen loppuunmyynnistä heräteostoksena verhot makkariin. Järjetön määrä tavaraa! Järjetön! 
Tässä nyt en kyllä kestä -tilassa on hyvä panna alulle pitkään pohtimani postaussarja, kuukausittainen katsaus kodin tavaran tulo- ja menovirtoihin. Tuntuu, ettei vielä olla muuton jäljiltä normaalitilassa, kun uuteen kotiin on ollut niin paljon hankittavaa. Toisaalta koko mennyt vuosi on ollut tavaran karsimista, enkä pitänyt sitäkään normaalivaiheena. Koskahan se normaalivaihe koittaa? Aina on kotona sellaista tavaraa, joka on joko tulossa tai sitten menossa. Ihan lähtien pahvinkeräykseen matkalla olevista pitsalaatikoista tai palautuspulloista; sitä raijattavaa vain riittää!


Reilu vuosi sitten karsin kodin tavarakaaosta ensimmäisen kerran rankalla kädellä; sitä ennen on ollut tapana pitää kirppispöytää ehkä pari kertaa vuodessa ja laittaa pois esimerkiksi kasvavan lapsen vaatteita sitä mukaa kun käyvät pieneksi. Tavanomaista käyttötavaraa meillä ei ole juurikaan ollut varastoituna mitenkään vuosien ajoilta, mutta edellisen kodin valtava häkkivarasto mahdollisti sen, että varaston uumeniin hautautui milloin mitäkin grilliä ja ei-koskaan-käytettävää retkeilytelttaa. Kirppisshoppailijana tulee tehtyä paljon heräteostoksia ja aika paljon hutiostoksiakin, jotka kotiin päästyä joutavatkin välittömästi takaisin kirppislootaan. 


Olen ollut panevinani merkille, että karsintasiivouspostaukseni nostattavat vahvoja tunteita, ja Konmari-aatteella on tässä varmasti omat näppinsä sopassa: ulkopuolista saattaa ärsyttää, miten väärällä tavalla joku toinen omaa tavarakaaostaan hallitsee. Sopiiko muka tavaran määrästä valittaa, jos ei kerran ole Konmariaan opiskellut? Kyllähän mielipideasioista sopii kiistellä, ja minusta on ollut tosi mielenkiintoista lukea sellaisiakin mielipiteitä, joita en itse allekirjoita.


Muuton alla karsin tavaraa reilulla kädellä, ja esimerkiksi huonekaluja myin pois säälittä. Uusi koti on kuitenkin erilailla rakennettu kuin vanha, pikkuisen edellistä pienempi ja säilytystilaakin on vähemmän. Pieni häkkivarasto on ääriään myöten täynnä, ja kyllähän se pistää miettimään, mistä sitä tavaraa oikein tulee. Tämä postaussarja alkaa siis omasta mielenkiinnosta nähdä, miltä oman kodin tavaravirta todellisuudessa näyttää.


Muutimme tähän uuteen kotiin lokakuun alusta, ja yritin tarkasti muistella, mitä kaikkea tässä kuussa on tullutkaan hankittua. Osa uuden kodin asioista on ostettu jo aiemmin, mutta niputan ne silti lokakuun alle, kerranpa ne on tätä kotia varten hankittu.


Nonnih, tästä se lähtee!


MAKUUHUONE

1 sänky
4 x pussilakanasetti
2 x lakana
1 x päiväpeitto
sängynpäädyn tarvikkeet (nikkarointi kesken) Makuuhuoneen suurin ostos oli uusi, edellistä leveämpi sänky (sänkyrunko + paksu petari + petarinsuojus). Uuden sängyn innoittamana ostin parit uuden pussilakanasetit, kaksi uutta lakanaa ja harmaan päiväpeiton. Petarinsuojus ehti jo käydä koepesussa, ja koskapa sen vanutäytteisiin tuli ohjeiden mukaisessa pesussa ammottava reikä, tein reklamaation ja sain uuden suojuksen tilalle (joka vie muuten keskikokoisen lehmän verran tilaa).


Sängynpäädyn nikkarointi on kesken, sillä päällystettävät napit katosivat postin käsittelyssä. Päätyä varten on ostettu koivuvaneri, petauspatja, vanua, kangas ja ne kadonneet napit, jotka täytyy nyt uudelleen tilata. Vanerilevystä ylijääneet osat päätyvät pojan huoneen sängynpäädyksi ja kahdeksi pieneksi muistitauluksi. Vessan uusi allaskaappi sai joutopalasta myös lisähyllyn.


Makkarin sisustus on vielä kesken: maali odottaa seinälle pääsyään, sängynpääty nikkarointiaan ja juuri ostetut verhot ripustamistaan. Lisäksi täytyy porailla vanha peili ja vanhat rullaverhot paikoilleen.

KEITTIÖ

1 mikro
1 peltipurkki
1 mortteli
1 lusikkalaatikko
1 munakello
1 rulla ikkunamuovia
1 keittiöpyyhe
3 keittokirjaa

Vanha, resuinen mikro kuskattiin kaatopaikalle jo keväällä. Minä olisin pärjännyt varsin hyvin ilman tuota rumaa kapistustakin, mutta mies ja poika eivät puolen vuoden aikana koskaan oppineet lämmittämään ruokiaan joko uunissa tai pannulla, joten mikro oli pakko hyväksyä.


Mortteli löytyi juuri muuton alla Kodin Ykkösen loppuunmyynnistä: aina joskus olin sitä kaipaillut, ja nyt hyvällä alennuksella raaskin sen ostaa. Keittiön varustuksesta puuttui lusikkaloota, ja munakellon ostin jääkaapin oveen ajanottoa helpottamaan. Ikkunamuovin tarkoitus on estää näkyvyyttä naapureille; se odottelee vielä paikoilleen pääsemistä. Keittiöpyyhe pääsee käyttöön sitten, kun pääsen tuunailemaan sisustusjuttuja keittiön puolella. Vielä säästelen sen käyttöönottoa, että tuntuisi sitten oikein erityiseltä.


Ruokaostoksilla marketissa mukaan tarttui kolme edullista ruokakirjaa: keväämmälle parsa- ja grilliruokakirjat, kokeiltavaksi brasilialainen keittokirja. Peltipurkki oli täysi heräteostos ja olisi kyllä voinut jäädä tekemättäkin.
 

POJAN HUONE

1 petauspatja
1 tyyny
2 x lakana
1 tapetoimistarvikkeet
1 työvalo
1 sienijakkara

Muuttaessa lapsen huoneeseen siirtyi aikaisemmin aikuisilla ollut 120-senttinen runkosänky, jonka pariksi ostettiin uusi paksu petari, hyvä tyyny ja pari uutta lakanaa. Suurin muutos huoneessa tapahtui tapetoinnin myötä: turhaksi jäivät tapettia varten ostamani kovalevyt, jotka eivät vääränmallisina päässeetkään käyttöön, ja jotka pyörivät nyt nurkissa.


Käsityönä valmistettu sienijakkara oli synttärilahja. Pöytävalaisin löytyi Kodin ykkösestä hyvään hintaan.


SAUNA JA KYLPYHUONE

1 ritilämatto
1 suihkuverho
1 rulla ikkunakalvoa saunan oveen
1 metallinen pöytäroskis
1 laudeliina
1 kiulusettiSauna oli meille ihan uusi asia, ja sitä varten täytyi ostaa hieno laudeliina ja jonkinmoinen kiulusetti, joka onneksemme löytyikin käytettynä Kontista.


Kylppärissä yritin sisustaa ankeutta piiloon pienillä jutuilla eli matolla, suihkuverholla ja ikkunakalvolla. Pienen heilurikantisen pöytäroskiksen ostin oikeastaan miehen työpöydälle, mutta käyttö osoitti, että sitä tarvittiinkin enemmän kylppärin puolella.


WC

Allaskaapin tarvikkeet (liimapuulevyä)
1 pesukone
1 työtaso
1 matto

WC koki melkoisen ulkonäöllisen muutoksen, mutta kauhean monta asiaa sinne ei tarvinnut ostaa. Suurin ostos oli sivusta täytettävä pesukone vanhan päältä täytettävän tilalle. Pesukoneen päälle mahtui sitten nikkaroimaan työtason, jota varten ostettiin liimapuulevy. Sen yläpuolella olevat hyllylevyt löytyivät jo valmiiksi omista varastoista.


Allaskaappia varten täytyi myös ostaa puutavaraa, mutta pienet jutut (kitti, ruuvit, maalit) löytyivät jo valmiiksi omista varastoista. Maalipurkkivarastosta kaatopaikkakierrosta lähti odottamaan kuivakaksi käynyt puteli ja surkeaksi mennyt lakkakitti. Pohjamaalipurkki tuli tilalle.

PARVEKE

2 rottinkituolia
2 tuolien pehmustetta
parvekevalot


Parvekkeen sisustaminen on meillä aaaaivan kesken, ja juuri tällä hetkellä parveke kylpee nikkarointien jäljiltä sahanpurussa. Varsinainen sisustaminen jäänee keväälle, jolloin täytyy miettiä lattiamateriaali, pöytä ja jonkinmoinen kasvihuonekaappi. Uudet valot ovat vielä kiinnittämättä ja uudet rottinkituolit täytyy pyyhkiä pölyistä (hintalaputkin ovat vielä kiinni!).

Rottinkituolit löytyivät myös Kodin ykkösen loppuunmyynnistä juuri pahimmilleen muuton alla. Mietin, viitsiikö lisää kannettavaa siihen väliin ostaa, mutta onneksi ostin ihanat tuolit: kun seuraavan kerran kaupassa kävin, ne oli kaikki jo myyty loppuun. Joskus täytyy vain tarttua tilaisuuteen eikä jäädä empimään.


OLOHUONE

1 sohva
1 poro


Sohvan ostimme jo kesän lopulla käytettynä Torin kautta ja verhoilutarvikkeet haimme Eurokankaasta. Sohva on vielä mummolassa ja odottelee kotiin pääsemistään. Sen jälkeen näkee, mitä olohuoneeseen oikeasti mahtuu, ja pitääkö joitakin kalusteita laittaa pois.


Poro oli roskiskatoslöytö ja se pääsee ilahduttamaan meitä joulukoristeena.


MUUTA

Sittarin superpäivillä mukaan tarttui saippuaa ja shamppoota (yht. 6 kpl) odottamaan edellisten tyhjenemistä. Alusvaate- ja sukkahousukaappi koki pienen myllerryksen, kun vanhoja lensi roskiin ja uusia tuli tilalle. Kirpparilta löytyi muutamalla eurolla Joka tyypin virkauskirja, muksulle uusi Aku Ankka -kansio ja miehelle Madin spesiaalisarjakuva.


Huh, lokakuun kooste näyttää aika tavarantäyteiseltä! Tottakai sisään tulevien tavaroiden määrä tulee jatkossa tästä rajoittumaan, ja on ihan tavallista, että uutta kotia haluaa laittaa uudella tavalla. Maalaustarvikeet tuollaisena tavararöykkiönä näyttävät masentavalta rytöläjältä, mutta onneksi kasa siitä hupenee, kunhan pääsee maalauspuuhiin.


Nyt kun postaussarja alkaa lokakuussa, tilanne näyttää sillä tapaa vääristyneeltä, etteivät aikaisemmat poistot näy missään: esimerkiksi uuden sängyn ostaminen on edellyttänyt sitä, että myimme lapsen vanhan sängyn pois. Uusi sänky kaipasi uusia petivaatteita, mutta se ei nyt näy missään, että aikaisemmin karsin petivaatevarastoa rankalla kädellä.


Jos nyt lokakuu onkin ollut yhtä holtitonta shoppailua, saa nähdä, miten on marraskuun laita!


9 kommenttia:

 1. Kyllä siinä paljon tavaraa on, mutta jokainen on tarpeellinen. Olethan myös vähentänyt kuten sanoit.
  Kyllä meidänkin pitäis muuttaa, että sais tavaroita vähennettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, me ollaan uuteen kotiin nyt hankittu vaikka ja mitä uutta! Jos nyt pitäisi muuttaa pois, olisi paljon vaivalloisempaa kuin tänne muuttaessa.

   Tavaroiden vähentäminen on tosi raskasta hommaa. Mutta kyllä se etenee, vaikka pussillinen kerrallaan, kun vain päättää ruveta.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaussarja! Ja paljon samanlaisia ajatuksia täälläkin; muutosta, uuden asunnon sisutamisesta ja tavaran karsimisesta. Vaikka asunto on isompi, on sen mittasuhteet ihan erilaiset. Ja se, mikä paritalokolmiossa näytti hyvältä, ei enää istu vanhan puutaloasunnon tyyliin. Paljon on mennyt uusiksi ja hankintojen määrä hirvittää, mutta loppusuoralla ollaan jo ja kohta menee lompakon nyörit kiinni! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mittasuhteet tekee tosi paljon. Esimerkiksi eteiset tässä ja vanhassa on niin erilaiset, ettei niihin saa samoja asioita sovitettua: nykyisinen eteinen on kapea ja pitkulainen, vanha oli neliö mutta rikkonainen. Meillä on vielä Consu-hyllyn paikkakin mietinnässä.

   Meilläkään ei onneksi enää ihan hirvittävästi ole mitään ostettavaa. Eteiseen ja keittiöön tarvii matot, olkkarissa matto voisi olla kiva. Joku jalkalamppu tarvitaan myös. Niin ja tiskikone. Mutta kohta menee täälläkin kukkaron nyörit kiinni! :)

   Poista
 3. Mistä tuo ihana harmaa päiväpeite on? Olen etsiskellyt samantyyppistä, mutta vielä ei ole osunut kohdalle..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päiväpeite on ihan Henkkamaukalta, maksoi 40 e (http://www.hm.com/fi/product/53037?article=53037-A). Näyttää kivalta, mutta varoitan, että se on täyttä akryyliä :)

   Stockmannilla ihastelin Lapuan kankureiden vähän samantyyppisiä peittoja. Olivat tosin torkkupeittokokoa, mutta puuvillaa ja minusta tosi edullisia (60 e). Liian pieniä kuitenkin meille, mutta jos tuon tyylistä hakee, niin kannattaa katsastaa ne Lapuan kankurin peitot myös!

   Poista
 4. Minusta on aina niin hauska törmätä näihin sivusta täytettäviin pyykinpesukoneisiin... 😉
  Josko kumminkin olette ostaneet edestä täytettävän pyykinpesukoneen? Eikö? ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, no se voi tosiaan olla! Olen varmaan aina puhunut sivusta täytettävästä koneesta. Ehkä minun maailmankuvassa pesukoneessa on kansi, pohja ja tosi monta sivua :D

   Yritänpä muistaa tämän jatkossa! :)

   Poista
 5. Löysin blokisi n kk sitten ja aloitin tietty alusta. Kommenteissa tuntuu aina sillointällöin käyvän joku tärpäntikkeli ylläristi anonyymi joka heittää kummaa herjaa kuten tämäkin sivustatäyttäjä. Ihailen sua kun niin nätisti jaksat vastata provosoituMATI. T. Tarja

  VastaaPoista

Mukava, kun jätit jälkesi!