torstai 1. syyskuuta 2016

Turhimmasta alkaenHienoimmat astiat ovat niitä, joita kaikkein vähiten oikeasti tarvitaan. Olen kirjoittanut muuttoa varten itselleni opettavaisen, tarkkasanaisen listan, jonka viimeiseen vaiheeseen kuuluu kertakäyttölautasilta syöminen. Pakkaamisen ensimmäinen vaihe alkaa siitä, että saa vähimmällä käytöllä olevat särkyvät asiat pakattua tieltä. Nyt on jo syyskuu; enää kuukausi aikaa jäljellä! Kiire tulee!


Kastehelmethän ne siellä taas ovat jonon etunenässä odottamassa pehmustetta ympärilleen.

Pyyhekasa pääsee tässä vaiheessa käyttöön. Yritän arvioida jonkinlaisen minimimäärän, jolla yhden kuukauden pärjää, ja käytän loput pakkauksessa. Ei sitten tarvitse erikseen kantaa tekstiilejä ja laseja, ja lasit ovat varmasti hyvin pakatut.

Muuttamisesta on hillitön vaiva, mutta yritän saada kaaoksen haltuun olemalla mahdollisimman järjestelmällinen. Ullakkovaraston sisältö siirtyy sisätiloihin loota ja tavara kerrallaan. Kauhistuttaa pelkkä ajatuskin siitä, että ullakko jotenkin unohtuisi (se ei kyllä ole mahdollista), ja vasta muuttopäivänä kaiken muun rojun kantamisen jälkeen huikkaisi, että niin siellähän oli se ullakkokin. Ei aivan vielä mutta ihan kohta on varasto tyhjä. Haluan saada laatikot siisteihin nippuihin yhteen paikkaan niin, että pystyy arvioimaan, paljonko kannettavaa on. Kun on kaikki käyty läpi, täytyy varata aika kaatopaikkakeikalle: meillä on ainakin iso korillinen viallista elektroniikkaa (uskaltaako vanhat tietokoneet viedä kaatopaikalle vai voiko joku ne sieltä ottaa?), yksi karsea patja, yksi ruma toimistotuoli ja väliovi (!) edellisestä (!) asunnosta.


Parvekeromppeet, varastohylly ja teltta noudettiin eilen. Iso määrä tavaraa lähti pois muuton alta. Onneksi, mutta kyllä sitä vielä riittää! Lannistus meinaa kyllä iskeä; loppuuko tämä ikinä! Ja miten tuo kirppiskasa voi muka koko ajan kasvaa, vaikka luulin jo aikakausia sitten luopuneeni kaikesta tarpeettomasta?


Ja missä ovat minisuksien siteet, jotka muistan laittaneeni johonkin erilliseen paikkaan. "Nämä löytää helposti sitten tästä", oli viimeinen ajatukseni. Miksi pitää laittaa samaan settiin kuuluvia asioita eri paikkoihin?

Tänään ollaan menossa noutamaan sohva, jotta saadaan se kärrättyä äidille käsiteltäväksi. Äiti vähän toppuutteli aikataulun kanssa, ja voi olla, että istutaan ensimmäiset puoli vuotta paljaalla lattialla. Eilen käytiin kurkkimassa sohvan kangasvaihtoehtoja: oli todella, todella vaikea yrittää kuvitella isoa kalustetta minimaalisen pienen mallitilkun avulla. Sellaista väriä ei kyllä tullut vastaan, joka olisi heti napannut, ja jätimmekin ajatuksen muhimaan. Yritin hakea sellaista iloista ja pirtsakkaa värinpilkahdusta, mutta löysin vain asiallisen ankeita, harmaaseen vivahtavia sinisiä. Kankaan tilaamisellakin menee se viisi viikkoa, joten ei ole niin päivän päälle.


Lueskelin netistä, että sohvan päällystämiseen menisi 8-12 metriä kangasta. Vielä emme ole päässeet mittailemaan, eli en tiedä kuinka paljon mitta heittää. Meidän sohvassahan on irtotyynyt, jotka tietenkin täytyy päällystää molemmin puolin. Olisikohan liioittelua tilata 15 metriä kangasta? Jos käykin niin, että kangas loppuu kesken, uudella erällä kestäisi taas toiset viisi viikkoa. Ja entäpä jos eri eristä tilatuissa kankaissa tai väreissä on eroja?


Huh huh, nyt on liian monta ajatusta yhtä aikaa! Paras keskittyä lukemaan, mitä ohjelista tälle hetkelle neuvoo. Ja sehän on harvoin käytettävien kippojen pakkaaminen!


21 kommenttia:

 1. Te kai asutte oulussa? niin niin, me kun ollaan viety Ruskoon tavaraa ja myös tietokone, nii jos oikein muistan ne tiputetaan semmosen lavaan (?) että en usko että sieltä kukaan mönkis niitä. Siellä myös kiertelee sen aukiollessa työntekijä että eiköhän neki huomais :) musta ainaki ne koneet tiputetaan sinne, oisko tv:t (ja mahd. näytöt) ollu erikseen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oulussa kyllä! Olen tuonne Ruskoon vienytkin niitä ja muistelin, että elektroniikka menee sinne kouruun. Osa tavaroistahan viedään niihin kontteihin, joihin kävellään sisälle.

   Mulla on yks sellainen läppäri, joka ei aukea ollenkaan. Vähän huolettaa heitellä sitä minne sattuu, mutta jospa Ruskossa pysyisi se, minkä Ruskoon vie :)

   Poista
  2. Jep, kouru ja kontit. :) Tosiaan, tuolla muissaki kommenteissa on mainittu että sen kovalevyn voi tuhota, tuo oliki hyvä muistaa. Ja tosiaan, mun on vaikee kuvitella että joku kiipeäis sinne kouruun noukkimaan mitään koneita. Toisaalta..:D eihän sitä ikinä tiedä!

   Mihinköhän muuten läppäri, meneekö se sinne kouruun..No onneks siellä on niitä työntekijöitä joilta kysyä.

   Oon jonkin verran seurannu tätä sun blogia ja asunnon kosteushaittaa, onnistuen myös saamaan itselle semmosen pienen pelon että jospa meilläki on jotain häikkää. ( nyt oon kyllä melko varma että ei oo.) Niin että mitähän tuolle teidän kämpälle nyt sitte tehdään kun muutatte pois?:O eikös siellä jotain vähän tehty mutta home palasi?

   Poista
  3. Kyllä varmaan huomaisit, jos teillä olisi jotain häikkää. Meillä on täällä huono happi ja seisova ilma. Kylppäristä huomaa, ettei kosteus pääse haihtumaan kunnolla, ja sitä kosteutta sitten kertyy muuallekin asuntoon. Kesän aikana pojan huoneesta on katon maalit alkaneet lohkeilla oikein kunnolla, samoin kylppärin edestä eteisessä.

   En tiedä, mitä tälle kämpälle tehdään meidän jälkeen, mutta ainakin alakerran asunto meni heti suoraan vuokralle (siellä oli samat ongelmat kuin meillä ja he muuttivat nyt kuukautta ennen meitä). Siinä tosin kävi ihmisiä katsomassa silloin, kun vanha asukas vielä asui, ja hän esitteli ongelmakohdat katsojille.

   Veikkaisin, että meidän asunnosta rempataan kylppäri siistiksi: muissa asunnoissa kylppärit on rempattu sitä mukaa kun asunnot ovat jääneet tyhjilleen. Täällä on kylppärissä umpirumat vihreät muovimatot, jotka ovat ajat sitten tulleet tiensä päähän. Varmaan tuo maaleista lohkeileva kattokin on pakko maalata, että kukaan suostuu tänne muuttamaan. Mutta en tosiaan tiedä, mitkä suunnitelmat ovat.

   Keväällä kylppärin ilmanvaihtokanavaan lisättiin katolle tuleva hormituuletin. Olohuoneeseen parvekkeen oven viereen lisättiin ilmanvaihtoventtiili (vai mikä sen nimi on). Kylppärin oven alaosaan sahattiin ilma-aukko. Nuo pienet muutokset eivät ole olleet riittäviä; vielä on liian kostea ja huono ilma.

   Poista
 2. Tietokoneissa ainoa henkilökohtainen osa on kovalevy. Netistä löytyy ohjelmia, joilla voi kirjoittaa kovalevyn täyteen nollia, jolloin siitä ei saa palautettua tietoja kovinkaan helposti. Sitä voi käyttää jos pelottaa, että joku kaivaisi henkilökohtaiset tiedot esiin.

  Väliovea kannattaa tarjota lahjoitetaan-palstalla. Varmasti kelpaa jollekin. Mutta miksi edellisen asunnon ovi on teillä siellä?! Miksi sitä ei jätetty edelliseen asuntoon?!? Ja siis: miten se on selvinnyt kaikki sun karsintakierroksesi tähän asti???

  Oot sä aikamoinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, miepä vinkkaan tuosta kovalevyn nollien kirjoittelusta jollekulle, joka näistä tajuaa minua enemmän. Lähinnä siellä on yksi läppäri, joka ei lähde päälle ollenkaan.

   Pitääpä tosiaan jaksaa ottaa kuvat siitä ovesta ja laittaa ensin lahjoitetaan-palstalle! Elmo oli pentu edellisessä asunnossa, ja se raapi yhden oven naarmuille. Se piti vaihtaa, ja kun ei saatu vanhaa ovea vietyä kaatopaikalle, se seuraa meitä vielä näin vuosien jälkeenkin :)) Minun edelliset karsintakierrokset on selkeästi olleet tosi puutteellisia: koskaan ei ole tullu sellanen inspis, että nytpä lähen tuon oven aivan asiakseni viemään kaatopaikalle.

   (Meidän ullakolla on muitakin ovia, sellaisia jotka on tästä asunnosta viety sinne säilöön. Se ei koskaan ole ollut eikä tule olemaan tyhjä ja siisti.)

   Poista
 3. Kyllä tuossa muutossa on kova työ. Mäkin luultavasti tekisin tuollaisen listan. Mä teen listan kun lähdemme reissuun, mitä otan mukaan.
  Toisaalta muutossa on jonkun mielestä hyvä puoli, ylimääräiset romppeet häviävät pois. Jos ehdit niin lue postaukseni, voit kuvitella miksi meille sopisi muutto hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, aivan järjetön työ. Jotenkin tosi vaikea hyöriä ja pyöriä tavaran keskellä, etenkin kun pois joutavat on koko ajan jaloissa.

   Pitää ottaa tämä nyt sen kannalta, että uudessa asunnossa on sitten vain kivoja ja ihania juttuja, ei mitään ylimääräistä rompetta.

   Miepä tulen lukemaan!

   Poista
 4. kaatopaikaltahan ne parhaat löydöt tekkee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä! Voispa ne vanhat koneet jotenkin tuhota ikiajoiksi.

   Poista
 5. Loppujen lopuksi kuukauden pärjää aika pienellä määrällä. Ja kyllä se tavaramäärä on pian paketissa ja reilun kuukauden päästä saatte huokaista! :) Ootan jo innolla teidän uuden kodin sisustusta! Terkuin ex-naapuri, joka koukkuuntui ja joka päivä pitää lukea kuulumiset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups, tuli sama kommentti kahdesti!

   Joo, kyllä se kuukausi lopulta on sittenkin aika lyhyt aika, etenkin kun taakse päin katsoo! Nythän vielä tuntuu, että aikaa on vaikka kuinka, mutta on tässä tosi paljon tekemistäkin. Sain tänään pahimmat ruuvinkolot paklattua, ja huomenna sitten maalaan olohuoneen seinät valkoisiksi. Makuuhuoneen aion kyllä jättää sellaisekseen, kun ei ole minun vika, että maalit lähtee seinistä jos irrottaa verhotankoa >:(

   Onpa kiva että kiinnostuit blogista :)) (Ps. Kyttään sormi päivitysnapilla, koska meidän asunto tulee nettiin. Ei vielä näy...)

   Poista
 6. Loppujen lopuksi kuukauden pärjää aika pienellä määrällä tavaraa. Kyllä se tavaramäärä joskus loppuu! :) Ootan jo innolla teidän uuden kodin sisustusta. Terkuin ex-naapuri joka on jäänyt koukkuun blogiin :)

  VastaaPoista
 7. Moi täältä toisesta päästä Suomea!
  Ainakin täällä tietokoneiden raadot kuuluu SER-jätteeseen ja ne voi viedä kierrätyskeskukseen tai sähkölaitteita myyviin isoihin kauppoihin, kuten esim. Gigantti, joilla on velvollisuus ottaa vastaan SER-jätettä. Molemmissa paikoissa koneet puretaan ja eri metallit lajitellaan ja laitetaan uusiokäyttöön, piirikorteissahan on arvometalleja, kuten hopeaa. Samassa yhteydessä myös kovalevyt irrotetaan ja tuhotaan lukukelvottomiksi, jos et itse sitä tee. Mä olen yleensä ottanut kovalevyn irti ja jollain terävällä naarmuttanut kirjoituspintoja sekä lopuksi laittanut samaan kassiin muun koneen kanssa.

  Onnea uudesta asunnosta ja turnauskestävyyttä muuttoon!

  - Maritta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aikaisemminkin vienyt elektroniikkajätettä ja johtoja SER-keräykseen, mutten muista minkälaisia ne kaatopaikan astiat ovat. Mietin sitä, voiko joku päästä käsiksi meidän tietoihin: esimerkiksi läppäriä ei saa auki, mutta joku toinen tietenkin voisi saadakin. Mutta vääriin käsiin joutuminen kai vaatisi sen, että joku kävisi roskisdyykkaamassa, mikä ei kai kaatopaikalla ole sallittua. Se on tietysti hyvä juttu vain, jos kaikki osat otetaan hyötykäyttöön, mutta toivottavasti ne omat tiedot eivät päädy mihinkään.

   (En tiedä miltä kovalevy fyysisesti näyttää tai miten sen esimerkiksi tabletista saa näkyville.)

   Kiitokset onnitteluista! Tänään käytiin kotimatkalla ajamassa uuden kodin ohi. Vielä tuntuu aivan vieraalta koko paikka, mutta kyllä se vielä kodiksi muuttuu. Vähän haikeudella toki vanhasta luovutaan, mutta onneksi tässä on niin paljon ongelmia, ettei jääminen ole vaihtoehto.

   Poista
 8. Kyllä tuo muuttaminen on aina sellaista "maailmanlopun meininkiä"...Me ollaan viety tietokoneet jäteasemalle...tuhottu ensin jollain tapaa se kovalevy tai mikälie...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin! Sitä ihan jähmettyy kaiken tekemisen ja roinan keskellä, kun ei tiedä, mitä pitäisi seuraavaksi tehdä. Tavoitteena on nyt saada turhat karsittua ja jäljelle jäävät siisteihin laatikoihin. En yhtään osaa arvioida, paljonko meillä on oikesti tavaraa ja minkälainen projekti se varsinainen tavaroiden siirtämisosuus on.

   Poista
 9. Käytin viime muutossa vuokrattuja muuttolaatikoita. Päätin, että näihin on mahduttava tavarat :D karsiutui turhat kyllä pois! Ja kuinka näppärästi kävi. Oli pakko pakata ja purkaa ASAP. Koska muutenmaksu olisi juossut hamaaseen tappiin asti :D Koti pakettiin ja kotikuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tehokasta! Mie en uskaltaisi jättää pakkaamista niin myöhälle, että voisi käyttää vuokralaatikkoja. Nytkin pakkaan jo kuukautta etukäteen. Me käytetään kauppojen banaanilaatikkoja, että päästään mahdollisimman halvalla.

   Onneksi se uusi sänky tuodaan kotiin saakka ilman vaivaa :) Se on kyllä todellista luksusta.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!