sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Nyt meni hermot! (Asiaa imurista)Lokakuun lopulla näemmä edellisen kerran valittelin imuristani ja kyselin neuvoja uuden hankintaan. Tuolloin vajaa kolmivuotias rämpylä otti ja ylikuumeni ensimmäisen kerran – muillakin kommentoijilla tuntui olleen samanlaista ongelmaa. Sen jälkeen vempeleestä on irronnut pala kerrallaan (no suuttimesta, mutta kuitenkin), ja lopulliset viimeiset hengenvetonsa se veti eilen, kun meni ylikuumenemaan toisen kerran. Ylikuumentuessa imuri napsahtaa pois päältä eikä mene uudelleen päälle ennen kuin on kunnolla jäähtynyt. 


Lokakuun jälkeen ostin imuriin uuden Hepa-suodattimen ja olin onnellinen, kun imuri lähtikin taas toimimaan. Hukkaan meni Hepa-suodatin-rahat, kun hermot eilen lopullisesti pimahtivat taas kerran temppuilevaan kodinkoneeseen. Onko mitään rasittavampaa kuin yksinkertainen laite, joka ei toimi niin kuin pitää!


Vähän guuglettelin ennen kauppaan menoa sen minkä jaksoin, ja Työtehoseuran testin perusteella suljin pölypussittomat imurit kokonaan pois vaihtoehtojen listalta. Vielä syksyllä niitä harkitsin, mutta silloin emmin ylimääräistä vaivaa pölysäiliön pesemisestä. Nyt lukemani testi nakutteli viimeisen naulan arkun kanteen: jos pölypussittomat ovat vielä testissä pölypussillisia tehottomampiakin, niin tämä vaihtoehto ei tule kuuloonkaan.


Olisin kyllä kaivannut sellaista testiä, jossa ihan selkeästi luetellaan laitteet A, B  ja C hyvine ja huonoine puolineen. En tuommoista testiä löytänyt, joten niillä mennään, mitä kaupasta saa. Kalleimmat imurit maksoivat kuulemma viitisen sataa, mikä oli kyllä turhan tyyris hinta omaan makuuni. Ihan halvimmatkaan imurit eivät missään nimessä ole vaihtoehto, koska olen kyrsiintynyt vanha akka, enkä usko yllätyksiin. Keskilinjalla siis mentiin. 


Kaupan tarjonnan ja vajaavaisten testivinkkien lisäksi joutuu nojautumaan aika paljon imurikauppiaan puheisiin, joiden pohjalle ei ehkä uuden elämänsä suuntaa kannata aivan kokonaan perustaa. Joku uusi EU-säännös on kuitenkin tullut imurien watteja rajaamaan: nykyään maksimi on 1 600 wattia ja se tulee laskemaan uuden kerran 900:n ensi vuonna. Edellisessä imurissa oli peräti 2 000 wattia, ja olinkin pitänyt suurta lukua imurin erinomaisuuden merkkipaaluna. Myyjän mukaan wattimäärä ei kuitenkaan kerro yhtään mitään imutehosta, eikä siihen kannata kiinnittää huomiota. Joku oikein halpa imuri saattoi wattimääriltään olla suurempi kuin toinen oikein kallis imuri.


Boschiin lopulta päädyttiin! Kokeilin paria imuria liikkeessä; 50 euroa halvempi vastaava Bosch olisi ollut 10 desibeliä äänekkäämpi. Tuon äänieron kyllä huomasi, ja siksi päädyin tähän 300 euron (oli kai alennuksessa) imuriin. Puolen vuoden päästä 50 euron menetys ei tunnu enää yhtään missään, joten sen takia ei kannata pihistellä, jos arvelee, että ominaisuus tuo käyttöön lisäarvoa.

Vanha imuri vietti juuri kolmivuotispäiviään. Imuteho oli viime henkoseen saakka aivan mainio, mutta käyttömukavuutta laski joka ikisen mahdollisen irtoavan osan hajoaminen. Vitsi että vihaan tätä romua. Kolme vuotta ja kaatopaikalle. Toivottavasti uusi kone on pitkäikäisempi.


Uuden imurin mukana tuli peräti kolme suulaketta. Aistin siivouskaapin täyttyvän; tällaiset ei-mukana-kulkevat lisäosat jäävät 99 % todennäköisyydellä käyttämättä. Pitää nyt kuitenkin alkuinnostuksissaan edes testata.
Tästä tykkään ja tästä en: imuri on melko muhkean kokoinen (miinus), mutta alla on näppärän tuntoiset pyörät, joiden avulla möhkäle tuntuu seuraavan ihan mukavasti perässä.


Pienet suulakkeet taas kulkevat varren mukana: ne tulevat ihan varmasti putoilemaan, mikä taas nostaa ärsytyskynnystä. Edellisessä imurissa pikkusuulakkeet kulkivat paljon kätevämmin luukun alla mukana. Ei vain kerta kaikkiaan voi saada kaikkia hyviä ominaisuuksia yhteen pakettiin! Pitää valita joko epävarma romu tai putoavat pikkusuulakkeet.
Uusi, puhdas ja vielä täysin viaton imuri odottelee koeajoaan. Odotukset ovat kieltämättä korkealla; toivottavasti tähän ei tarvitse pettyä. Saisi se nyt ainakin kymmenen vuotta kestää, että kehtaisi imuriksi edes kutsua!

14 kommenttia:

 1. Meillä taas toisinpäin...en enää ikinä huoli pölypussillista imuria. Tällähetkellä Samsungin pölypussiton imuri ja toiminut moitteettomasti monta vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on varmaan, mihin on tottunut. Itse en ole koskaan kokeillut pussitonta pölynimuria, ja kun yrittää erilaisten arvioiden perusteella päättää, minkä hankkii, joutuu jotakin asiaa painottamaan ja toista väheksymään.

   Olisi kyllä näppärä päästä johonkin imurikokeilupisteeseen oikeasti kokeilemaan erilaisia imureita. Tosin itse ehkä aika paljon arvottaisin käyttöikää (sutjakkuuden ja käyttömukavuuden ohella, jotka on ihan ykkösiä). Varmaan pitää olla melkoisen huono imuri, että sen imuteho on niin surkea, että heti käyttäessä huomaa :)

   Poista
 2. http://www.pemic.fi/p822-nilfisk-gd-930-s110-polynimuri-fi.html

  Hei . Itsellä on tuollainen Nilfiskin imuri ja on todella hyvä ! ei sitä turhaan siivoojatkaan käytä. Olen jo pitkään ostanut ammattilaisille tarkoitettuja työkaluja ja puhdistustuotteita, niitä saa normi kuluttajatkin tilattua nettikaupoista.Hintakaan ei ole kovin suuri verrattuna tavalliseen marketti imuriin. Satu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan vaikuttaa ainakin ulkonäkönsä perusteella tosi näpsäkältä, ja on ihan saman hintainen kuin tämä omakin. Luulisi, että ammattilaisten imureiden pitää olla pitkäikäisiä ja varmoja pelejä. Ei käynyt tuommoinen vaihtoehto mielessäkään. Miksihän kuluttajien tarvikkeet on kehnompia kuin ammattilaisten?

   Poista
 3. Meillä on työpaikalla 2 tuommosta boschin imuria. Toimivia vekottimia ovat olleet, mutta molemmista suulake mennyt rikki aika nopeasti. Siksi varmaan suulakkeita mukana 3 kappaletta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edellisessä imurissa suulake oli minusta alkujaankin huono, sellainen johon pöly ja nöyhtä jää kiinni. Ja sittenhän se alkoi hajota osa kerrallaan.

   Toivottavasti uudesta imurista ei mene osat hajalle! Otin muuten käyttöön sellaisen pienemmän suulakkeen, joka on tarkoitettu koville pinnoille.

   Poista
 4. Minäkin olen testannut jos jonninmoista imuria. En enää osta pölypussitonta imuria, säiliö täyttyi yhden asuinkerroksen aikana, vaikka meilläkin imuroidaan 2-3 kertaa viikossa, joten ei pitäisi olla kovinkaan suttuista.
  Itse olen kovasti mieltynyt Volta merkkisiin imureihin. Nykyajan koneet kestävät maximissaan tuon 3 vuotta. Onnea uudesta imurista, toivotaan sille pitkää ikää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolme vuotta imurille on ihan törkeän lyhyt elinaika! Ei tuo edellinen vaan sitä edeltävä imuri kesti muistaakseni 7 vuotta, ja silloinkin hajosi ihan omaa tyhmyyttä, kun menin imuroimaan remppapölyjä.

   Poista
 5. Meidän Phillips on kestänyt 15 vuotta. Pelittää vieläkin, mutta teleskooppi varren lukitus on mennyt rikki ja putki on ärsyttävä, kun se menee sisään ja ulos kokoajan imuroitaessa. Sitä paitsi, jos sattuu pitämään kättä väärässä paikassa putkea, se saattaa nipsaista tosi kipeästi. En tykkää imuroinnista yhtään ja hermo menee entisestäänkin, kun sattuu aina välillä käteen. Uutta imuria olen katsellut. En ole päätynyt vielä mihinkään. Mutta äkkiä se on ostettava, varsinkin jos noihin tehoihin on tulossa muutoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Argh, juuri tuommoinen pikkuremppaaminen on tosi ärsyttävää! Tai se, jos suulake irtoaa, kun imuroi vaikka sängyn alta.

   En tiedä, kannattaako sitä tehojen vähentymistä murehtia. Jos se kerran ei vaikuta imutehoon niin onko sillä väliä? Outo juttu kylläkin, kuka näistä tietää.

   Poista
 6. 3 vuotta pölypussittoman imurin kanssa kiroilleena en suosittelisi sitä kenellekään. Omani taitaa olla Electroluxin ja siitäkin on suulake hajonnut ja uuden imurin osto olisi edessä. Se tulee olemaan ammattikäyttöön tarkoitettu vehje, todennäköisesti Kärcherin. Työn puolesta olen päässyt kokeilemaan usean eri merkin tuotteita ja Kärcher vaikuttaa tehokkaimmalta ja varmimmalta tuotemerkiltä. Nilfiskiä en ostaisi, vaikka joku sitä tuossa yläpuolella suosittelikin ja vaikka se varmasti kotikäytössä ihan toimiva peli onkin. Se malli, mikä meillä oli, ei ainakaan kestänyt aikaa ja ammattikäyttöä, vaikka ensivaikutelma olikin hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on varmaan makukysymyksiä: joku tykkää pussittomasta eikä vaihtaisi enää pussilliseen. En ole itse koskaan pussitonta edes kokeillut, mutta ajatuksen tasolla se vaikuttaa minusta hirveän vaikeakäyttöiseltä. Olen liian laiska pesemään pölysäiliön joka imuroinnin jälkeen.

   Mieleä pari kaveria suositteli (sen jälkeen kun olin omani jo ostanut). En koskaan muista tuota merkkiä, kun on jotakin ostamassa, eikä se ole minulle tuttukaan, mutta sitä kuulee usein kehuttavan. Katsoin kyllä, että joku Mielen imuri olisi maksanut 500 euroa, eli hinnan puolesta se ei ole mikään vaihtoehto. Tosin kaverin Miele on kestänyt pian kymmenen vuotta ja toimii moitteetta. Onhan se aika vakuuttavaa, mutta on 500 euroa myös melko suolainen raha.

   Poista
 7. Meillä on jumiuduttu Mielen imureihin. Tuttu ja turvallinen, joka on ollut helppo kaupasta valita, kun on ollut edellinen samaa maata 😊
  Tällä hetkellä käytössä Mielet numero kolme ja neljä (tykkään siitä, että ylä- ja alakerrassa on molemmissa omat imurinsa).
  Erityisen hyvää näissä imureissa on se, että virtajohto on valtavan pitkä. Lisäksi pidän siitä, että pölypusseja löytyy lähikaupasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miele unohtuu aina, mutta sitä kuulee kyllä kehuttavan :)

   Tässä minun imurissa on 15 metriä pitkä johto; pituus oli yksi valintakriteereistä. Johdon pitää olla niin pitkä, ettei kesken imuroinnin tarvitse ruveta sähköpistokkeen kanssa veivaamaan!

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!