sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Mikähän meidän Elmoa vaivaa?Nyt on kärsivällisyys ja jaksaminen taas uudemman kerran koetuksella. Kevään mittaan vouhotin blogissa asunnon home-epäilystä, jonka piti olla selvillä: ei hometta, vaan ilmanvaihto-ongelma, johon asunnon omistaja puuttuikin. 


Kylppärissä on trooppinen ilmasto, ja sen seinät kasvavat hometta komeammin kuin mikään omistamistani viherkasveista ikinä. Loppukeväästä ammattilaiset kävivät tekemässä homepesun. Kesäkuun alkupuolella tein oman kylppärin kuurauksen kloorilla. Pari viimeistä viikkoa olen seurannut, miten home taas alkaa pilkku kerrallaan kasvaa ylemmmäs ja ylemmäs (lastataan lattiat aina suihkun jälkeen + kylppärin ovi on useammin auki kuin kiinni). Kaiken huippuna vielä parvekkeen puiset laatat, jotka kuurasin mäntysuovalla ja juuriharjalla. Jätin laatat pystypäin kylppäriin kuivumaan ("kuivumaan"!!). Nyt lähdin viemään laattoja takaisin parvekkeelle ja ihastelin, miten somaa höttöistä hometta olivat ruvenneet kasvamaan. Oli kai se viikko sitten liian pitkä aika pitää laattoja kylppärissä, mutta en olisi kyllä odottanut, että ne siellä homehtuvat. Parvekkeellahan ne ovat koko ajan säille alttiina, eivätkä ikinä ole menneet homeeseen. On tämä läävä! Asuinkelvoton läävä!


Elmollakin on omat ongelmansa. Meidän sekarotuiset piskit ovat villakoiratyyppisiä sekoituksia, eikä niistä normaalisti irtoa karvaa. Tässä kevään myötä Elmolla on ollut kummallinen karvanlähtökausi. Parisen viikkoa sitten karvanlähtö seisahtui, mutta eilen huomasin, että sillä on hirveä karvaton laikku selässä. Googlettelun perusteella huolestua pitäisi, jos laikkuja olisi viisi tai enemmän. On kai ihan luonnollista, että laikkuja saattaa tulla, jos karvaa kerran paljon lähtee, mutta ollaan me silti Elmosta huolissaan. Elmo itse ei ole yhtään huolissaan: karvanlähtöä ja laikkua lukuunottamatta se voi täysin normaalisti ja on oma virkeä itsensä.
Parin viikon päästä on tarkoitus muutenkin viedä pojat eläinlääkärille, joten jos Elmon laikuttuminen pysyy aisoissa, odotellaan sinne asti. Onko muilla koiraihmisillä kokemusta tällaisesta? Huolestuisitko?


Niin ja hei, meillä on taas asuntohaku päällänsä, vaikka kertaalleen ehdittin jo asettua takaisin. Yksi terve kaunis hirsitalo keskeltä peräkorpea minulle, kiitos! Sanat eivät riitä kuvailemaan, miten kyllästynyt olen tähän ongelmapaiseeseen!


26 kommenttia:

 1. Eipä ole tuollaisesta laikku-jutusta kokemusta. En ehkä itse yhdestä huolestuisi??? Noi koirat on vaan niin veikeitä...meidän edesmennyt terrieri esim. oli loppuaikoina tosi kipeä, silti se yritti pitää viimeiseen asti kulissit pystyssä, että ei tässä mitään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on varmaan koirille tavanomaista, ettei haluta omaa sairautta paljastaa. Jotkut rodut kai jopa karkaavat mielellään metsään kuolemaan, kun loppu on lähellä.

   Toisaalta silloin kun ei oikeasti ole hätä, toiset koirat liioittelevat kärsimyksiään dramaattisesti. Pikkuisen nuorempana Manu piti itsestään hirveää älämölöä, jos Elmo sille vähän murahti. Siinä oikein huolestui, että kuinkahan kävi pahasti, kun noin vikisee ja uikuttaa.

   Laikku näyttää olevan ennallaan. Ei ole onneksi suurentunut eikä tullut uusiakaan lisää. Nyt Elmon karva rehottaa taas liian pitkänä, mutta ehkä viikko pari sitten ihastelin oikein ääneen, että se on todella hyvässä kunnossa ja erityisen kiiltävä (Elmon karva alkaa näyttää kuivalta ja rönttäiseltä kun se pääsee liian pitkäksi). Ajattelin, että karvanvaihto teki hyvää.

   Poista
 2. Ostakaa se kuvaamasi kaunis asunto!
  Terv. K

  VastaaPoista
 3. Voi kökkö! Blogia lukiessa tulin ymmärtäneeksi, että asuntoasiat on kunnossa ja todella olette asettumassa ikään kuin uudelleen vanhaan asuntoonne. Mutta tuollainen kasvusto kylppärissä.. Ei hyvä! Minä muuttaisin pois, ihan vaan varalta jos ei muuten. Niin tympeää kuin se muuttaminen on, mutta niin on terveysongelmatkin. Tässä kun on sivussa seurannut erästä työpaikkaperäistä altistumista puhjenneesta astmasta keuhokuumeineen ja kaikkine epämääräisine oireineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mekin ajateltiin, mutta sama vanha vaiva jatkuu yhä vain. Ajateltiin vieläpä, että nyt kesällä kun on ikkunat ja parvekkeen ovi usein auki, pääsee ilma vaihtumaan ilman noita omistajan tekemiä muutoksiakin. Mutta yhä vain on kylppärissä aivan liian kosteaa!

   Hyi että homesairaudet on kyllä todella pelottavia :/ Meillähän on tosiaan kivitalo, eikä kivitalon kai pitäisi homehtua. Sisäilmaongelma on kuitenkin ilmeinen, eikä sekään varmasti hyvää tee, vaikkei mitään olekaan johonkin sädesieneen verrattuna.

   Poista
  2. Kyllä kivitaloon voi sisäilma ja homeongelmat kehittyä. Suurin osa kouluista ym julkisista, homeisista rakennuksistahan on kivirakennuksia. Yksi läheltä liipannut esimerkki on Ruukin koulut Siikajoen kunnassa. Yläkoulun ja lukion puoli meni liki kerrasta kiinni, kun todellisuus selvisi ja alakoulun puoli suljettiin, kun viimein tutkittiin kunnolla. Työntekijät ja oppilaat oli oireilleet jo hyvän aikaa. Kivirakennuksia kumpikin. Liekö jopa puurakennusta pahempia jossain tapauksissa, kun eivät "hengitä" ollenkaan.

   Poista
  3. Tottapa tuokin. Enpä ole ajatellut, että ne kaikkein pahimmat ongelmapesäkkeet usein on kivirakennuksia, siis koulut, sairaalat ja terveyskeskukset.

   Oma yläasteeni (joka oli ehkä kymmenen vuotta vanha silloin kun itse sitä kävin, nyt tuosta on aikaa 15 vuotta) on myös umpihomeessa ja käyttökiellossa. Aika hurjaa, että noinkin lyhyessä ajassa rakennus menee ihan purkukuntoon. En lakkaa ihmettelemästä tuota.

   Poista
 4. No voi ,että. Ihmettelinkin vähän, että ihmeeesti saivat homeen hävitettyä, kun monesti pitää tavaratkin polttaa jos ovat homeisessa kodissa olleet. Nyt sitten muutatte vaikka mitä vakuuteltaisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo home on sellaista hometta, jota muodostuu seinien pinnalle, kun ilma ei pääse vaihtumaan. On liian kosteaa siis, huono ilmanvaihto. Kummallista, että ilmanvaihto voi olla huono kesälläkin, vaikka ikkunoita ja ovea pidetään auki.

   Kyllästyttää ihan tolkuttomasti muuttaa. Tarjonta on aivan surkea. Kaikki vaihtoehdot kaikin puolin huonoja. Jääminen on huono juttu, uuden löytäminen aivan toivotonta. Meillä on tässä kuitenkin koti hyvällä paikalla, itse rempattu, lähellä kaikkea ja neliöihin nähden halpa.

   Poista
 5. Parhaimmat hirsitalot ovat ne, joissa ei ole koskaan ollut juoksevaa vettä sisällä.

  Ei ihan lapsiperhevalinta eikä valitettavasti ihan kaupunkien lähettyvillä moiset.

  Kauheasti tsemppiä asuntohakuun!! Nyt sen uuden on vaan löydyttävä. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on! Ja niinhän sitä sanotaan, että jos on kengät ja hattu kunnossa, vanha talo voi hyvin. Jos on talo pysynyt pystössä vaikka sata vuotta, se on varmasti paremmassa kunnossa kuin joku vaikkapa 60-luvulla rakennettu yllätyspommi.

   Luin jokunen aika sitten naistenlehdestä jutun nuoresta naisesta, joka muutti juurikin tuon kaltaiseen vanhaan mummonmökkiin. Hirsitalo, ulkohuussi, pihasauna. Pihasauna on minusta oikeasti aika viehättävä: lähisukulainen asui vielä vajaa kymmenen vuotta sitten hirsitalossa, jossa oli pihasauna käytössä. Pakkasella ulos hipsiminen liian kylmässä oli ihanaa. Ja saunan jälkeen oli kiva kävellä takaisin pihan kautta sisälle, kun oli liian kuuma.

   Pihasaunasta tykkäisin, mutta ulkohuussi alkaa olla jo aika extremeä. En varmaan pärjäisi ilman sisäsuihkua. Ja jos keittiöön ei tulisi vettä, en ymmärrä, miten voi elää. Mökkeilynä tietysti menee, mutta ihan oikeasti arkielämää ympäri vuoden ilman juoksevaa vettä... :P

   Poista
 6. Home ja sädesienet on vakava juttu;sattuneesta syystä sen tiedän.Jos jakun tuloksia haluat otappa alkuun yhteyttäterveystarkastajiin ja pyydäheitäpoikkeamaan ja tarkastelemaan tilannetta. Se ei ongelmaa poista mutta heiltä saadun raportin turvin saatte jopa uuden asunnon tarvittaesssa. Koiruli voi reagoida näin kesällämoneenkin asiaan.Onko ulkoloishäätö kunnossa? onkoruokavaliossamuutoksia ynm ynmonko naapuriin tai lähistölle muuttanut uusi koira jonka hajut stressaa.Syitäonlukemattomiamuttamyöstuoomeongelma ei ainakaan helpota diagnoosin tekoa. Tsemppiä teille ja tosiaan ennenkö muutatte ota selvää homeen ja sienten laaduista ja levinneisyyksistä.Me poltettiin melkein kaikki koska meillä oli mustaa sädesientä ja paljon. http://syrjalandia.blogspot.fi/2015/12/kun-kaikki-loppuu-vain-alkaakseen-alusta.html#comment-form

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oltiin keväällä terveystarkastajaan sähköpostitse yhteydessä, mutta se oli vähän nihkeää hommaa. Kysyin myös paikalliselta mikrobinäytteitä sisäilmasta jonkinlaisella kerääjällä ottavalta yritykseltä kustannusarvioita meidän kotiin. Rapiat neljä sataa maksaisi se. Aika kallis. Helpompaa on muuttaa pois, kun asunto ei ole meidän oma.

   Koirilla on nyt ensimmäistä kertaa ollut sellainen valeluliuos, jonka pitäisi pitää hyttysetkin loitolla (Elmon herkkä masunalus on joka kesä mennyt hyttysistä paukamille). Aikaisemmin ollaan käytetty Expotia, sitä ennen sellaista punkkipantaa. Tuo hyttysvaleluliuos, jonka nimi alkoi muistaakseni A:lta on nyt loppu ja loppukesä mennään taas Expotilla. Minusta Elmo ei vaikuta kutiavan eikä muutenkaan osoita oireita mihinkään suuntaan. Matolääkkeet annan niille keväällä, kun lumet alkavat sulaa ja paljasta maata paljastuu.

   Poista
 7. Kyllä nyt uutta kotia etsimään. En tiedä voisiko koirakin reagoida sisäilmaongelmiin? Varmaan voi olla ihan normaaliakin mutta tutkituttaisin kyllä lääkärillä. Koiria on mutta tuollaisesta ei kylläkään kokemusta.
  Mietin pitkään mitä rotua sun koirat ovat, on kyllä niin näpsäkän näköisiä kavereita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kävi kyllä mielessä, oikestaan vasta nyt, kun satuin näistä kahdesta asiasta yhtä aikaa postaamaan. Olisi hirveä sääli, jos koiratkin alkaisivat oireilla sisäilmasta. Itse olen yskinyt yöt ja niistänyt aamut keväästä saakka. Pitkälti kevääseen se meni jonkun sairastetun flunssan piikkiin, mutta nyt täytyy kyllä myöntää, että edellisestä flunssasta on jo aikaa.

   Meillä on eläinlääkäri suunnitteilla parin viikon päähän, kun oma työni loppuu. Pojilta leikataan pallit pois, ja silloin täytyy jonkun olla kotona seuraamassa, etteivät raavi arpia auki. Jos on hirveä helle, täytyy lykätä leikkausta vielä vähän syksymmäksi, etteivät haavat mätäne.

   Elmon isä oli kääpiöpinseri, emo taas lhaso apso + coton + villakoira (vai kääpiövillakoira, en enää muista). Cotonista ja lhaso apsosta Elmossa muistuttavat muutamat vitivalkoiset niskakarvat, ehkä viisi kappaletta, jotka puskevat pintaan, kun karva pääsee liian pitkäksi.

   Manun isä on Elmo, emä cockerspanieli + villakoira. Elmo on perinyt isänsä puolelta kääpiöpinserin jukuripääluonteen. Manu on tullut äitiinsä ja ruvennut tossukaksi.

   Poista
 8. Voi ei, ihan kamalaa tuollainen homejuttu. Kyllä teidän pitää sieltä pois päästä. Toivotaan, että pian löydätte uuden kodin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järjellä tiedän sen. Eikä ole oikeasti monta päivää mennyt, etteikö oltaisi asiaa puntaroitu. Noiden pienten muutostöiden jälkeen otettiin rennosti, mutta ei sitä voi välttää näkemästä, että home kasvaa taas uudestaan kylppäriin.

   Poista
 9. Kyllä kai koirakin voi reagoida sisäilmaongelmaan? Eli varmasti ihan hyvä keskustella eläinlääkärin kanssa tuosta. Mun vanhempien vanhin (nyt jo edesmennyt) koira kärsi pentujen saamisen jälkeen hormonaalisesta kutinasta juoksujen yhteydessä niin pahasti, että pahimmillaan puoli selkää oli karvattomana, kun koira hinkkasi itseään mihin vain pystyi. :/

  Toivottavasti Elmon tilanne selviää ja saatte pian uuden asunnon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Elmon karvatilanne ei pahene, se saa odottaa parin viikon päähän muutenkin tulossa olevaa eläinlääkäriä. Jos pahenee, pitää käydä erikseen näyttämässä tuota karvaa. Mutta otan kyllä asian eläinlääkärin kanssa puheeksi.

   Koirista saa kyllä aina olla huolissaan :(

   Poista
 10. Huh huh on teillä aikmoinen homeongelma. Voi koira parkaa. Hyvä kun menet lääkärille selviää miksi karva lähtee noin pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai ilmanvaihto-ongelma, kuka näistä tietää. Ihmettelen kyllä, että nyt kesälläkin on liian kosteaa ja huono ilmanvaihto, vaikka makuuhuoneen ikkunakin on yötä päivää auki. Parvekkeen ovi aina kun ollaan kotona (jos ei sada tai ole kylmä).

   Poista
 11. Hei,

  Miten tuo koiran ruokavalio? Onko siinä esim vehnää? Iho oireita voi olla hankalaa selvitää ja voihan olla etteivät selviä koskaan. Voivat olla monen asia yhdistelmäkin. Ruokavalio+stressi yms, että reagoi noin.

  Omilla koirilla ruokavalio on pitänyt porukan terveenä kaikinpuolin. Raakaa lihaa, vihanneksia, marjoja ja kasviksia. Raejuustoa ja piimää. Joskus kalaa. Öljyjä ja kuivattua valkosipulirouhetta. Hevosen liha ja kananliha (kaulat) ovat olleet ainakin meillä sopivia. Possunlihaakin voi antaa, mutta rapsi liika rasva pois.
  Suoraan kaupasta ostettuina koiralle tarkoitetut lihat kalliita, mutta jos jostain teurastamolta saisi suoraan ostettua isomman satsin kerralla pakkaseen.

  Erikoisnappulat on sairaan kalliita ja vaikka niitä syöttääkin, voi olla, että iho-oireet jatkuu.

  Toivottavasti on vaan joku ohimenevä juttu, mutta ikävä kyllä mielen päälle jää tuo sisäilmaongelmanne tässä koiran ihoasiassa. Olisiko osana sen aiheuttaja?

  Mielenkiinnolla jään seuraamaan, miten teillä siellä tästä eteenpäin.

  Jaksuja ja voimia - aikamoinen vyyhti siellä pohdinnan alla!

  -Kirsikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan ostettu vaihtelevia merkkejä netin kautta isosta eläinliikkeestä, sellaisia jotka toimitetaan kotiin asti. Nyt on Eucanubaa, mutta en äkkiseltään hoksannut siinä "ei vehnää" -merkintää, eli siinä varmaan on vehnää. Yritän vaihdella merkkiä, etteivät koirat kyllästy, ja olen kyllä aikaisemmin bongaillut niitä vehnättömiä versioita, mutta tässä sitä taitaa olla.

   Elmo on kyllä hirveän herkkävatsainen ollut aina. Sillä menee ajatuksestakin maha kuralle. Toisaalta se on kranttu syömään, eikä huoli paljaita naksuja. Lisäksi laitetaan joko Pedigreen kastikkeita, Hauhaun makkaraa tai ruuantähteitä. Viime aikoina se on kyllä syönyt entistä huonommin, mutta voihan olla, etteivät nämä uudet naksut sille maistu. Joka päivä ne saa lisäksi pureksittavaksi eläinkaupan kuivattuja purtavia niin kuin vaikka sian saparoita, jäniksen korvia tai peuran sydämiä. Ne maistuvat kyllä.

   Minusta Elmon iho näyttää tänään hilseilevältä. Jonkunlainen karvanvaihtoprosessi sillä taitaa olla nyt meneillään. Manu on oma, pörröinen itsensä.

   Poista
 12. Epäilisin myös, että koiralla joku ruoka-aineallergia. Seuraatko rintamamiestaloryhmää facessa, sieltä löytyy vaikka mitä 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillä saattaa olla. Elmo kestää ruokia ihan eri tavalla kuin Manu.

   Seuraan rintamamiestaloryhmää, samoin Pelastetaan vanhat talot -ryhmää :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!