tiistai 12. heinäkuuta 2016

Kotikuvia asunnon myynti-ilmoitukseenKaverin talo on menossa myyntiin, ja intouduin kuvaamaan kodista myyntikuvat. Tämä oli varsinainen win-win -tilanne: kaveri sai kuvat, minä sain kokemusta asunnon kuvaamisesta. Monta vuotta on blogin pitämistä takana, mutta silti tämänkaltainen kuvaaminen on ihan vieras juttu! Myyntikuvat täytyy miettiä aivan eri tavalla, ja niin paljon kuin omia nurkkia onkin tullut kuvattua, en koskaan ole ikuistanut omaa kotia myynti-ilmoitusten tapaan.


Kuvia tuli räpsittyä pari sataa, ja niiden rankkaaminen on vielä edessä. Etukäteen suunnittelimme, että ilmoitukseen valikoitaisiin alle parikymmentä kuvaa: jokaisesta huoneesta yksi kuva, ei liikaa eikä missään nimessä jokaisen huoneen jokaista tyhjää nurkkaa. Tavoitteena oli ottaa yleiskuvia ja välttää yksityiskohtia kukkakimpuista. Jos avaa kotinsa ovia vain hippusen, ehkä ostajaehdokkaan kiinnostus herää niin, että saapuu näyttöön asti. Voisiko liika kuvien määrä saada aikaan ajatuksen siitä, että kaikki on jo nähty?

Koti oli perussiivottu ennen kuvaamista, mutta pientä stailausta vielä harjoitimme: seilaavat irtotavarat kuten lasten punkat, pyykkikori ja pesuaineet kylpyhuoneesta raijattiin kuvarajojen ulkopuolelle. Kalenteri pois seinältä, tiskipöytä tyhjäksi ja urheiluvälineet ulkoa muualle. Aivan tyhjäksi en halunnut kotia jättää, ja pieniä sieviä juttuja nostettiin esille: keittiön tasolle nostettiin lautaspino ja astiapyyhe, kodinhoitohuoneeseen pyyhepino ja pari purnukkaa, mustaan saunaan muutama kynttilä ja valkoiset pyyhkeet. Pienten tavaroiden tarkoitus olisi kertoa, että täällä mahtuu elämään.


Jos itse katselee asuntojen myyntikuvia, ahtautta kielivät asiat luovat ikävän mielikuvan: silitysrauta keittiön tasolla kertoo, ettei silittämiselle ole olemassa paikkaa. Pyykinkuivausteline olohuoneessa muistuttaa myös elämän rajallisuudesta. Tässä kodissa yhdestä esillä olevasta taulusta kuva oli valahtanut puoliksi paspisten alle, ja taulu vaihdettiin toiseen: ihan pienetkin repsottavat asiat herättävät ajatuksia siitä, onko jokin muukin asia repsallaan. Ajattelevatkohan ihmiset yleisesti näin?


Nyt kun kuvat pitäisi rankata minimiin, täytyy miettiä, mikä rajaus on sopiva. Ylin kuva on minusta sellainen, joka sopisi sisustuslehteen, tiivis ja tunnelmallinen. Alemmista kuvista taas saa paremman käsityksen itse tilasta, mikä tietenkin ostajaehdokasta kiinnostaa.

Mutta onko se väljempi rajaus niin kuin yläpuolella vai tiukempi rajaus niin kuin tässä alhaalla? Kuinkahan paljon tällaisilla asioilla ihan oikeasti on merkitystä?

Alempi keittiökuva on sellainen, joka sopisi omaan sisustuskuvamakuuni, mutta ei taas myynti-ilmoitukseen, koska tilasta ei ota minkäänlaista tolkkua.
 
Näkymäkuvia mietin myös: minulle huoneesta toiseen avautuvat näkymät ovat kodissa tärkeitä, mutta ovatkohan ne myyntikuvissa haluttavia? Onko tämmöinen nyt myynti-ilmoituksessa hyvä vai huono?

 Puolessa tunnissa kuvittelin selviytyväni, mutta kolme tuntia vierähti! Eikä siinä vielä kaikki! Nyt ne kuvat pitäisi jaksaa käydä läpi, valikoida ja käsitellä auttavilla kuvankäsittelytaidoillani. Kaiken kaikkiaan toisen kodin kuvaaminen on todella mukavaa puuhaa, ja kuvien miettiminen myyntimielessä jännittävää. Kaikkea elämää ei pidä kodista karsia, mutta sen verran pitää jättää tilaa, että ostajaehdokas voisi kuvitella itsensä kotiin asumaan. Siis sopivasti persoonallista, tarpeeksi neutraalia.


Mitäpä itse olet myyntikuvista mieltä? Mikä on pahinta, mitä on vastaan tullut? Vaikuttavatko tulppaanikimppu-tyyliset yksityiskohtakuvat alitajuisesti positiivisesti vai ärsyttävätkö vain?

 

23 kommenttia:

 1. Kyllä pienet somisteet, esim. kukat luovat kotoisuutta kuviin.
  Tuo tiukemmin rajattu kuva keittiöstä on täydellinen myyntikuva.
  Kaunis koti myynnissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta myös kukat tekee kuvista kotoisat, samoin yrtit keittiössä. Tarkoitin sellaisia lähikuvia, joita joskus myynti-ilmoituksissa näkee, joissa on kuvattu ihan vain sisustusta lähikuvina. Minusta ne on outoja valintoja asunnon myynti-ilmoitukseen, vaikka tietenkin luovatkin tunnelmaa.

   Poista
 2. Minä tykkään keittiökuvasta, toka ylhäältä päin. Siinä näkee sitä tilavuutta vai miksi sitä vois sanoa.
  Mua ei häiritse kukkakimput eikä muutkaan viherkasvit. Olen monta kertaa miettinyt minkälaiset kuvat tulisi meidän talosta, jos se pantaisi myyntiin. Mitä roinaa mun pitäisi piilottaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, nyt on kaksi vastausta ja kaksi mielipidettä! :) Vaikea juttu; en itsekään osaa sanoa, mikä olisi paras mahdollinen rajaustapa. Ei liian läheltä ainakaan, mutta näyttääkö sekavalta, jos liian kaukaa.

   Kyllähän niitä kukkakimppuja tietenkin myyntikuviin kannattaa laittaa, mutta tarkoitin sellaisia kuvia, joista näkyy vain asukkaan sisustus. Joskus esimerkiksi kummastelin sellaista myynti-ilmoitusta, jossa oli omaa pihaa vaikkapa tuhat neliömetriä, ja ainoa kuva pihasta (ilmoitus oli talvella) oli kasa ruukkuihin istutetuista kukista. Ihan hölmö kuva! Samanlaisen saisi vaikka meidän parvekkeelta.

   Miekin olen miettinyt, miten joku toinen kuvaisi meidän kotia. Tai jos joku ihan erityylinen ihminen tulisi meille tekemään pientä stailausta!

   Myyntikuviin saisi varmasti piilottaa rojua vaikka ja kuinka :) Mahdollisimman tyhjäksi, mutta ei kuitenkaan niin tyhjäksi, että näyttää kummalta. Yksi toinen kaveri myi jokunen aika sitten oman asuntonsa, ja hän oli tyhjentänyt kuvia varten esimerkiksi hyllyt niin, että jätti vain muutaman tavaran esille. Kaikki huonekalut olivat kyllä paikoillaan (näkee mitä huoneeseen mahtuu), mutta omat tavarat näkösältä pois. Se näytti kyllä tosi siistiltä, ja asunto meni heti kaupaksi!

   Poista
  2. Toinen keittiökuva on hyvä myyntikuva. Siitä näkee kuinka keittiö sijoittuu tilaan. Itselle ainakin se antaa paremman käsityksen kokonaisuudesta.

   Poista
 3. Saat kolmannenkin mielipiteen keittiökuvista. Siitä näkee kokonaisuuden, sen kuinka kaapiston loputtua on pieni seinänpätkä, alemmasta ei saa näkyviin kokonaisuutta.

  Liian tyhjät tasot ja pöydät ovat liian steriilin näköisiä. Kuvissasi on sopivasti rekvisiittaa eikä se ole pääosassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo laajin keittiökuva taidettiinkin valita ilmoitukseen. Tykästyin niihin itsekin lopulta kaikkein eniten.

   Ehkä asunnon pitäisi olla joko kokonaan tyhjä tai sitten sen verran täynnä, että se näyttää asutulta. Jos se näyttää asutulta, pitää olla vähän tavaraa siellä ja täällä.

   Poista
 4. Mun mielestä on parempi katsella kaukaa otettuja kuvia kuin liian tiukkoja rajauksia, koska tilan tuntu ei tule samalla tavalla esille jos näkee vaan läheltä otettuja. Mä en välitä, onko tavaraa miten ahdettu kämppään ja roikkuuko taulu seinällä vai ei; entinen asukashan vie ne pois, mitä ne minua liikuttaa :D Ja vaikka olis kuinka upeeta sisustusta (niin kuin monissa ilmoituksissa aina höpötetään) niin se ei minua paljoa hetkauta kun kuitenkin pistän oman näköistä tilalle :) Tämä on siis minun mielipide mutta yksi kuitenkin muiden joukossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päädyin itsekin samaan: laajimmat kuvat on parhaita.

   Minäkin ajattelen asuntokuvista niin, että kaiken näkyvän voi kuvitella pois. Mutta ehkä se pinta kuitenkin tahtomattakin jonkun verran vaikuttaa omiin ajatuksiin? Vähintään niin, että rupeaa miettimään, onko talosta pidetty millä tavalla huolta, jos kaikki vaikuttaa olevan rempallaan.

   Poista
 5. Aikanaan paljon kiertelimme asuntoja, kun etsimme omaa ja siis kävimme monissa, kun oikeaa ei osunut kohdalle pariin vuoteen. Voin sanoa, että itseä ainakin ärsyttää suunnattomasti, jos kuvia on todella vähän. Tulee olo, että jotain on "vialla", kun kuvia ei ole... Silti kyllä tällaisiakin kohteita kävimme katsomassa. Mielestäni on kuitenkin nykypäivää laittaa niitä kuvia. Tietysti jo kohteen tiedoistakin jotain näkee, kuten tässä tapauksessa, kun myydään uutta, uudehkoa kotia, tietää, että paikat yleisesti kunnossa. Vanhemmassa talossa vähän eri... Tuollaiset yksityiskohtakuvat, joita kuvailit, ovat kyllä hassuja, kuten mainitsemasi pihaesimerkki. Lähinnä ärsyttävää! Tai kuten meille välittäjä yhdessä kohteessa kovin mainosti, että täällä on sitte kahvikonekin... Hohhoijaa, eipä sillä vaikutusta ole ostopäätökseen, kun vähän isommista asioista on kyse. Tuli lähinnä kovin epäammattimainen olo välittäjästä, kun keskittyy epäolennaisuuksiin eikä kuitenkaan välttämättä tiedä isommista, tärkeämmistä asioista hyvin. Mutta siis kuulostaa hyvältä, jos joka huoneesta olisi se yksi kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä määrä olisi liian vähän kuvia? Jotkut laittavat todella paljon kuvia, joiltakin on vain muutama.

   Vai että kahvikone :D Me käytiin katsomassa paria taloa silloin, kun vielä mietittiin ostamisen mahdollisuutta. Yksi melkein alkuperäiskunnossa oleva (= oli tehty isot remontit, keittiö ja kylppäri, olivat epäilyttävät) rintamamiestaloa. Epäiltiin hometta tunkkaisen hajun, vanhojen 80-luvun remppojen ja katon rajoissa näkyvien ilmanvirtajälkien takia. Välittäjä sanoi, että on niin paljon käynyt katsomassa ihmisiä, että jos olisi hometta, se olisi käynyt jo selväksi. "Terve talo, terve talo" jäi pysyvästi meidän puheeseen välittäjältä napattuna :) Välittäjät nyt höpöttelevät mitä mieleen juolahtaa.

   Poista
 6. Ehdottomasti väljemmin rajattu kuva keittiöstä! Alemmasta jää ikään kuin jotakin puuttumaan,ja epäselvä kuva tilasta. Ylempi on perrrrfect! Ihania kuvia muuten! Ja kuva missä näkyy ulos, on mielestäni juuri todella myyvä. Siinä hahmottaa tilan hienosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa taisikin olla väljimmän rajauksen kannalla. Olen samaa mieltä.

   Tuosta ulos näkyvästä kuvasta valitsin myös sellaisen laajemman version :)

   Poista
 7. Kyllä on sit upeat kuvat, monet myyntikuvat, kun ovat hyvinkin huonoja ja juurikin se tavaran karsiminen on hyvä, mutta joskus siinä ehkä mennään liiallisuuksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Minusta asutussa talossa saa ja pitääkin olla jonkin verran tavaraa. Ei mitään pyykkikoreja ja kuivaustelineitä, mutta sieviä ja mukavia asioita. Ehkä jossakin pienessä makuuhuoneessa näkisi mieluusti sängyn (tietää mitä huoneeseen mahtuu), mutta varmasti joko kokonaan tyhjä tai luontevasti asuttu on molemmat ihan hyviä vaihtoehtoja.

   Poista
 8. Tässä justiin asuntoa etsiessä kakkoskuva on omaan silmään perfect, koska se tarjoaa eniten tietoa itse tilasta! Esim mitä on seinän takana ja tason vieressä onkin vielä tuommoinen "nurkkaus" ym. Jos kuvan reunasta pilkistää nimenomaan toinen huone niin se auttaa hahmottamaan kokonaisuutta ja tilaa paremmin. :) Ja ehdottomasti tosiaan jokaisesta huoneesta vähintään yksi kuva! Muuten tulee fiilis että siinä huoneesa on jotain vikaa. Näistä päätiloista mielellään kahdestakin eri kulmasta. Ja itse ainakin pidän oleellisena sitä mitä ikkunoista näkyy, esim tässä juuri vehreää pensasta eikä esim pyörätien ohikulkija näe suoraan sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä mieltä oli moni muukin :) Ja samalle kannalle käännyin itsekin.

   Meillä muuten ihan kokonaan unohtui ottaa varsinaiset pihakuvat! Kyllä sitä osaakin olla tollo. Mutta toisaalta ehkä kylppärikuva on tärkeämpi kuin pihakuva?

   Poista
 9. Hyvä postaus. Asuntoilmoituksissa on osalla välittäjistä kamalan huonoja kuvia, jota ihmettelen. Keittiökuvista toiseksi ylin on mielestäni realistisin ja havainnollistaa tilaa parhaiten. Tykkään silti eniten kolmanneksi ylimmästä, se on myyvin. Tila vaikuttaa isommalta kuin todellisuudessa onkaan. Suoristaisin perspektiivin kuvassa. Minusta on tärkeä, että kuvassa näkyy ikkuna.
  Pohjapiirustus havainnollistaa mielestäni asuntojen tilaratkaisuja parhaiten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sellaisia umpisurkeita, puhelimella otettuja, todella todella huonolaatuisia ja käsittämättömän huonosti rajattuja kuvia ihmettelen myös. Joskus sattui silmiin tuommoinen surkeasti kuvattu asunto ja piti oikein käydä katsomassa välittäjän muutkin kohteet. Varmasti suurin osa välittäjistä antaa kuville arvoa, mutta on niitäkin, joita kuvien laatu ei näytä vähääkään hätkäyttävän. Ihmeellistä, että ihmiset valitsevat sellaiset välittäjät omia kotejaan myymään.

   Pohjapiirrustut on kyllä ehdoton. Ilman sitä ei voi tilaa kyllä hahmottaa.

   Poista
 10. Selailen välillä asuntoilmoituksia ja välillä kohdalle osuu juurikin kuvia kukkakimpuista tai muista koristeista. Ei kiinnosta pätkääkään kuvat kukkapuskista myynti-ilmoitusten yhteydessä, vaikka kukista (ja kuvista niistä) muuten kovasti tykkäänkin. :D Tulee tunne, että niillä kuvilla halutaan ohjata huomiota epäolennaiseen, vaikka toki mielikuvamarkkinointikin on osa myyntityötä. Kukat osana laajempaa kokonaisuutta ei tietenkään haittaa. :) Olen myös joskus ottanut kuvia asunnosta myynti- / vuokrailmoitusta varten ja se oli muuten yllättävän vaikeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkakimppukuvat on kyllä ihmeellisiä! Yksityisiltä myyjiltä sen saattaa jollakin tapaa ymmärtää, mutta että oikealta välitystoimistolta.

   Minustakin kukkakuvat kielii ehkä vähän sellaista "katsotaanpa nyt muualle" -asennetta. Vähän sama kuin jos leipoisi pullaa näyttöön tai laittaisi tuoksukynttilöitä. Mieluusti sitä nuuhkisi asunnon luonnollista ilmaa.

   Poista
 11. Kun myimme kotiamme muutamia vuosia sitten, jouduin käymään välittäjän kanssa pienen matsin siitä, kun halusin toimittaa ilmoituksen myyntikuvat itse, enkä "tyytyä" välittäjän itsensä ottamiin. "Kato kyl mä otan ne tästä vaikka samalla, kun mulla on tää digikamera..."
  Siihen aikaan asuntojen kuvaaminen myynti-ilmoituksiin ei ollut vielä kaupallista toimintaa, kuten nykyään, eikä ilmeisesti mitenkään yleistä, että asiakas haluaa moiseen panostaa.
  Stailasin ja kuvasin kodin itse, valokuvasta kun harrastan ja asunnonkin parhaiten tunsin, ja lopulta välittäjä oli ihmeissään, kun näytölle saapui niin paljon ihmisiä... Myöhemmin olen kuvannut myyntiin harrastusmielessä useammankin asunnon.
  On todella väliä sillä, onko kuvat otettu ajatuksella, vaiko vain siinä asuntoa läpi kierreltäessä. Itseäni myyntiluvuissa ärsyttävät mm. peileissä heijastuvat salamavalot, auki olevat televisiot, tiskit ja pyykit.
  Jos myynti-ilmoituksen kuviin, myös asunnon näyttöihin kannattaa panostaa. Esimerkiksi lasten huoneesta voi näytön ajaksi hyvin kerätä puoletkin leluista varastoon, jotta saadaan selkeyttä ja tilan tuntua. Yksi pehmolelut sängyllä kyllä riittää kertomaan, että kyseessä on lasten sänky. Kymmentä kirjavaa karvakaveria ei siihen tarvita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, kuulostaa juuri sellaiselta jästipäältä, jolle ei järkipuhe uppoa :) Ihmeellistä, jos ei välittäjä ymmärrä kuvien merkitystä. Varmasti sellaisia sunnuntaiselaajia niin kuin minä on aivan pilvin pimein: meillä ei ole mitään aikomusta ostaa tai mennä näyttöihin, mutta mistä sitä tietää, jos joku ilmoitus kolahtaisikin aivan yllättäen!

   Auki oleva televisio on kyllä sellainen tunnelmantappaja, että vaikea kuvitella pahempaa. Mielummin sitä yrittää kuvitella itsensä idylliseen ympäristöön kuin telkkaria sohvalle töllöttämään. Tulee sellainen ajatus, että ei se elämä tuolla sen kummempaa olisi, sama pysyä tässä.

   Tuollainen "viitteellinen" stailaaminen kuulostaa toimivalta: oikeasti kai se lastenhuone on 90-prosenttisesti hävityksen kauhistus, mutta paljon paremmalta näyttää, jos huoneessa on yksi nukke ja yksi auto :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!