keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Leipomispäivä



Käväisin eilen kaupassa, ja kirjoitin ennakkoon uhkarohkean ostoslistan: ei ollenkaan leipää. Ajattelin kokeilla uutta porkkana-kaurahiutalesämpyläreseptiä. Mutta miten käy, jos leipomisinspis latistuu, eikä sitten ole leipää ollenkaan? Ilman leipäähän ei ihminen pärjää ensinkään.


Leipomisessa suurin työ on aloittamisessa. Vaan eihän se taikinan vaivaaminen olekaan niin suuritöistä kuin aina etukäteen ajattelee! Näpsäkästi syntyy puolen litran sämpylätaikina.


Lasinen pöytä oli nyt ensimmäistä kertaa leipomiskäytössä. Hyvin toimi!








Kaura-porkkanasämpylöiden reseptin nappasin Kinuskikissalta. Lisäsin takinaan vielä auringonkukansiemeniä muhkeutta antamaan. Sämpylöistä tulikin niin mahdottoman ruokaisia, että hyvä jos jaksaa kerralla syödä.





Samoilla leipomisvaivoilla tuli tehtyä myös korvapuusteja. Enpä muista, koska olisin viimeksi leiponut pullaa!


Täydellisessä taikinassa on sitä jotakin. Siitä täytyy aina ottaa valokuva.















Omnom! Jos oli eilen leipomispäivä, niin tänään on sitten leipomisten syömispäivä! Varsinkin leipiä pitäisi kyllä ruveta leipomaan useammin: kaupan leivät alkavat tulla korvista ulos. Itse asiassa haaveilen oman ruisleivän tekemisestä juuresta asti. Koko prosessi on täysin vieras, ja mietin, saako hapatetun juuren jollakin tapaa pilattua niin, että leivästä tulee syömäkelvotonta. Ilmeisesti muutama ensimmäinen leivontakerta tuoreesta juuresta saattaa mennä mönkään, kun juuressa ei ole vielä tarpeeksi makua. Mutta miten juuri sitten säilytetään? Kauanko se kestää olla leipomatta?


Kaikki vinkit aidon ruisleivän tekoon otetaan vastaan! Pakkohan sitäkin on kokeilla.


9 kommenttia:

  1. Maiskis onpa herkullisen näköisiä sämpylöitä sekä pullaa. Leipomisessa ei mene kovin kauaan, mutta minulla on ongelmana taikinan teko.
    Tosin en ole enään moneen vuoteen leiponut oikeastaan mitään. Ostan sen mitä me kaksi tarvitsemme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin normaalisti ostetaan valmiina leivät ja ne harvat pullat, jotka syödään. Kaupan leivät alkavat tulla korvista ulos, ja kaikki vähänkään erityisempi on aika kallista, neljää euroa helposti. Sillähän leipoisi itse vaikka kuinka!

      Meillä on niin pieni pakastin, että pakkaseen on sula mahdottomuus leipoa valmiiksi.

      Poista
  2. Juuren voi säilyttää jääkaapissa, pakastimessa tai sitten kuivattaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä luinkin! Käytäntö tuntuu kummalta: ei kai sitä kuivattua juurta voi tolkuttoman kauan säilyttää? Ja eikö se juuri kuole pakastaessa? En taida tuntea ketään, joka olisi tehnyt aitoa ruisleipää.

      Poista
  3. meillä oli vanhaa juurta jostain kaukaisuudesta. saimme äitini kautta, joka oli taas saanut tutultaan. mukana seuraavat leivontaohjeet. äiti leipoo nyt säännöllisesti ruisleipää, itselle oli liian sitovaa leivontavälin suhteen ;) taisi olla 3 vkoa kun juuri säilyy jääkaapissa pussissa tai suljetussa astiassa. joskus täytyy taas ottaa juurta äidiltä ja leipasta ruisleipää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa ihanalta! Olisi mahtavaa, jos itselläkin olisi ikivanha juuri (+ taito käyttää sitä). Leivontaväliä mietin itsekin: miten se juuri säilyy, jos on laiska leipoja.

      Poista
  4. Ruisleivän teko kiehtoisi täälläkin. Pari kertaa olen kokeillut ja omat yritykset ovat kaatuneet siihen, että ruistaikinan vaivaaminen on aivan kauhean raskasta (siis todella, se on ihan karseaa jankkia vehnätaikinaan verrattuna) enkä ole saanut leipää kunnolla kohoamaan juuren kanssa. Toistaiseksi olen siis tyytynyt ostamaan leipomosta juureen leivottua leipää.
    Ehkä pariin ensimmäiseen taikinaan voisi lisätä pikkuisen hiivaa, jotta leivät saisi nousemaan ennen kuin juuri alkaa toimia toivotulla tavalla. Jotkut leipomot käsittääkseni myyvät myös valmiita juuria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, totta, varmaan se on aika raskasta vaivata! Enpä ole tullut ajatelleeksi. Juuren kai voisi tehdä vaikka kaupan ruisleipää käyttämällä, mutta minua kiinnostaisi ihan alusta-alusta asti tehty juuri. Ei kai se auta kuin kokeilla? Ei kai siinä menetä mitään? Vaikea ryhtyä tekemään jotakin sellaista, mistä ei yhtään tiedä mitään: lähinnä mietin, voiko juuren tehdä jotenkin niin väärin, että se menee piloille ja kaikki saavat mahataudin.

      Poista
  5. Hei, googlaapa ohje sikke sumarin rapeakuorisiin sämpylöihin. Niiden taikina sekoitetaan (siis ihan lusikalla, ei mitään vaivaamisia) illalla valmiiksi jääkaappiin ja aamulla vain nostellen lusikalla pellille ja paistetaan. Parhaita ikinä ja joka päivä vähän erilaisia! Mukaan taikinaan tulee välillä heitettyä, kaikkien kotimaisten viljojen yhdistelmien lisäksi, aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja, siemeniä, porkkanaa, pähkinöitä jne.

    VastaaPoista

Mukava, kun jätit jälkesi!