lauantai 11. kesäkuuta 2016

Keltainen neliö in, keltainen neliö outUusien ostosten kanssa saa olla tarkkana, etteivät kaapit pian taas pauku liitoksistaan. Onneksi meillä oli kuitenkin sen verran nuhjuisia pyyhkeitä kaapissa, että sain ihan hyvällä omallatunnolla käydä ostamassa pinon uusia, kivoja pyyhkeitä! Kuusi tulokasta tarkoittaa kuutta lähtevää pyyhettä, ja niin pysyy kaapin tasapaino taas ennallaan.


Klaffipöytä on siirtynyt keittiöstä olohuoneeseen. Vielä tuo kirjastorullakko kummittelee nurkassa, mutta kohta tila vapautuu ruokailutilaksi. Kun sain pöydän paikoilleen (se ei vielä mahdu aivan oikealle kohdalle), alkoi neliöseinäkin näyttää taas yllättävän kivalta. Hertsyygeli, mitä tässä enää uskaltaa tehdä! Vielä hetki sitten vihasin tuota neliötä! Mutta sehän oli vain odottanut sinistä kaverikseen.

Uskaltaisikohan eriväriset pyyhkeet pestä kaikki samassa koneessa? Leikkokukkia ostin ensimmäistä kertaa todella, todella pitkään aikaan. Nyt on taas maljakot käytössä ja riemu ylimmillään!

Tänään on vuorossa kuuraussiivouspäivä. Eilen jo testasin itselleni uutta ikkunanpesutyyliä yhteen ikkunaan: oikein lukemalla luin Marttojen ohjeet etikan ja tiskiaineen käyttöön. Sain niin järkyttävää jälkeä aikaiseksi, että melkein jo riensin hakemaan vanhan tutun suihkepullon ikkunoita varten. Mutta en kyllä anna periksi! Kautta aikojen ovat ihmiset pesseet ikkunoitaan tiskiaineella ja etikalla: pakkohan sen on ennen pitkää alkaa sujua!


14 kommenttia:

 1. Itse en ole marttojen ohjeella pessyt ikkunoita, niin en osaa sanoa mitään.
  Osallistu kastehelmi tarjoilu astian arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaude, sulla on kyllä mahtava arvontapalkinto! Meiltä itse asiassa tuo sama löytyykin, ihan lemppariastioita :)

   Poista
 2. Suosittelen värinkerääjäliinoja niin värit pysyy paikoillaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, pitääpä laittaa muutama liina mukaan! Ei ne kyllä oikeasti kaikkea väriä jaksa kerätä, ja saman asian ajaa varmaan vaikka valkoinen sukka pyykin joukossa. Mutta kun niitä liinoja löytyy kaapista, niin laitetaanpa joukkoon!

   Poista
 3. Mikä marttojen vinkki siis? Mä oon nyt pessyt sillai että vähän vettä (siis sillee vähän että voi vaihtaa usein) ja ihan vähän astianpesuainetta. Mulla ois Methodin-lasipesuneste, mutta tuntuu että siitäkin jäi ihme kalvo ikkunaan. Tuntuu että tolla astianpesuaineella tulee hyvää jälkeä. Etenki tykkäsin Methodin suihkeastianpesuaineesta tossa hommassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä tämmöiset superperusohjeet: http://www.martat.fi/kodinhoito/siivous/ikkunat/

   En ole käyttänyt etikkaa ennen, ja muutenkin oli kiva oikeasti lukea jonkinlaiset ohjeet ikkunanpesuun, vaikka tietenkin olen omalla tavallani pessyt ikkunoita ikiajat. Kokeilin nyt eri taktiikkaa kuin ennen: siivosin ikkunoiden ympärykset ensimäisenä eikä vasta viimeisenä niin kuin normaalisti tekisin. Ihan järkeenkäypä järjestys, jota en olisi hoksannut ajatellakaan, jos en olisi ohjeita lukenut. Samoin otin säämiskän käyttöön: se on kyllä ollut meillä siivouskaapissa iät ja ajat, muttei koskaan käytössä. Normaalisti olen pyyhkinyt reunat sanomalehdillä, mutta muste herkästi suttaa ikkunanpuitteet. Minusta on muutenkin tullut oikea Martta-fani. Käyn aina lukemassa yhtä jos toistakin Marttojen sivuilta.

   Mie olen käyttänyt aina sellaisia ihan tavallisia markettien ikkunanpesuaineita, ihan hyviä minusta pesutuloksen kannalta. Tämä uusi tapa on yritys vähentää purnukoiden määrää siivouskaapissa. Tykkäisin siitä, että siivous luonnistuu ihan muutamalla perusaineella. Ja onhan se hyvä, jos pesuaineet ei ole suihkittavia, niin ei tule turhaa hengitettyä mitä lie myrkkyjä.

   Poista
  2. Joo, okei! Oon tainnu myös lukea nuo ohjeet. Luin myös muita ohjeita ennen ku alotin taas peseen ikkunoita. Mulla on vähä paha tapa alkaa lukemaan mite tehtäis, ku että tekisin..Mutta nyt jopa sain siis pestyä! Paitsi parvekkeen lasit...

   Tuo ikkunoiden ympärykset on vähä hankala. Mä tein nyt semmosta että pesin ensin ikkunat ja sitte niitä ympäryksiä. Jos siinä tuli ikkunoihin jotain kosteutta/likaa, pyyhkäsin vaan ne joko jollain pyyhkeellä tai sitte semmosella hanskalla. Olettaen että niitä ei enää siis käytetä.

   Itekki joskus noita sanomalehtiä käytin, mutta joo muste ja joskusjossain lukemani juttu jostain mitä ne voi tehä sai mut ne jättämään. :D mikähän se oli, mahollisesti naarmuttaminen? Mutta tosiaan nyt löysin sellasen Sinin oranssin hanskan, sillä voi kai myös ihan pyyhkiä pölyjä, suosittelen kyllä sitä! Kuivailin sillä reunoja jos lastasta jäi jotain viirua. Ilmeisesti säämiskä voisi olla sama asia kuin tuo hanska...Pitää googlettaa mikä se säämiskä nyt oikeesti on, luulen tietäväni!

   Joo, eihän niissä valmiissa varmaan pesutuloksen kannalta mitä moitittavaa oo, meille vaa tuli joku "kalvo". en tiiä, vesi ja vähän astianpesuainetta paras! ja hyvät liinat ja lasta. se hanska, uus suosikki. Tulipas varmaan pitkä ja sekava kommentti...

   Poista
  3. Ikkunanpesu on tosi ärsyttävää hommaa, jos pitkän puurtamisen jälkeen saa vain entistä sottaisempaa jälkeä aikaiseksi!

   Siivoushanska kuulostaa kyllä kätevältä! Säämiskä on sellainen rätti, joka "hinkkaa vastaan". Se on sellaista luistamatonta materiaalia, joka ei varmasti jätä rantuja.

   Poista
 4. Mä pesen vedellä ja astianpesuaineella ikkunat ja kuivaan sanomalehdellä, ei jää raitoja ollenkaan.
  Ihanaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanomalehti on kyllä tosi hyvä kuivaaja! Lasiin siitä ei jää jälkiä, mutta valkoisiin ikkunankarmeihin helpostikin. Käytin nyt ensimmäistä kertaa ikinä sanomalehden sijasta säämiskää, ja sehän oli oikein hyvä! Pesurättejä piti vaihtaa joka ikkunan jälkeen, mutta yksi säämiskä riitti kaikkiin meidän kodin ikkunoihin :)

   Poista
 5. En uskaltaisi pestä pyyhkeitä samassa koneeessa, mutta jos peset, niin peset tietenkin 60 asteessa.

  Minä olen pessyt ikkunat aina hyvin miedolla astianpesuaineliuoksella ja hyvin toimii. Kaapissa olisi Kiillon ikkunanpuhdistusainettakin, mutta se jättää epämääräisen kalvon ainakin peilipinnoille, niin en ole sitä ikkunoihin kokeillut. Ja miksi kokeilisinkaan, kun astianpesuaine toimii erinomaisesti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pesin kaikki pyyhkeet samassa pesussa 60 asteessa, laitoin muutamat värinkerääjäliinat joukkoon :) Alkoi rasittaa, kun mietin, ettei meillä ole mitään muuta keltaista. Meneekö keltainen sitten värillisiin vai valkoisiin? Annoin periksi, laitoin kaiken samaan kasaan.

   Ikkunanpesu on varmaan sellainen juttu, että kun rupeaa aikanaan jollakin tapaa tekemään, tekee samalla tavalla 50 vuotta eteenpäin. Jokainen omalla tavallaan, ei osaa tehdä toisella tapaa :)

   Poista
 6. En yleensä mitään mainosta, mutta nyt täytyy infota Tupperwaren ikkunaliinasta! Sillä onnistuu ikkunoiden ja peilien peseminen ilman pesuaineita tai lastoja eikä jää edes rantuja. En uskonut ennen kuin itse kokeilin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämärä mielikuva, että olisin kuullut tästä Tupperwaren liinasta ennenkin :) Mie käytän tavallisia mikrokuituliinoja. Käytän niitä oikeasti väärin sillä tapaa vedessä lilluttaen: vesi menee ensimmäisen huljuttelun jälkeen likaiseksi, ja kun seuraavan kerran rättiä uittaa, saa sen likaiseksi. Likaisella mikrokuituliinalla on tosi vaikea pyyhkiä. Oikeastihan niitä liinoja pitäisi käyttää niin, että kostuttaa, taittelee ja käyttää jokaisen pinnan kertaalleen.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!