sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Karsintasuunnitelmia äitienpäivänäAurinkoista äitienpäivää! Toukokuu on ollut mahdottoman lämmin ja aurinkoinen: koivut alkavat avautua ja kesä tekee selvästi tuloaan! Talvitakista voi jo melkein luopua, ja hetkittäin pihalla pärjää jopa pelkillä sisävaatteilla.


Oma äiti sai äitienpäiväpaketissa intialaisen keittokirjan, johon itse tutustuttiin jokunen kuukausi sitten kirjastolainana. Melkein teki mieli itsellekin ostaa, kun koko kirja on niin kivoja ohjeita täynnä, mutta maltoin mieleni!

Meillä ei äitienpäivää sen kummemmin vietetä, mutta ajatukset ovat mukavasti jo sisustusasioissa! Meidän muuttosuunnitelmamme ovat eläneet ja muotoutuneet siihen pisteeseen, että luulen, ettei meillä mikään kiire tästä olekaan pois. Alunperinhän muutto vaikutti ihan välttämättömältä kodin homelöydösten vuoksi, jotka onneksi kuitenkin paljastuivatkin pelkäksi sisäilmaongelmaksi. Ilmanvaihtoon on nyt puututtu lisäämällä hormituuletin, venttiili olohuoneen seinään ja ilmankulkureitti kylppärin oveen (tosin minusta olisi pitänyt lisätä aukot joka oveen, mutta ehtiihän tässä). Nyt pitäisi olla riittävästi tuloilmaa, ja kun muutokset on tehty, vaikutusten pitäisi näkyä heti. Vielä en osaa sanoa, näkyvätkö, koska lämpimillä ilmoilla parvekkeen ovea on muutenkin pidetty auki. 


Home-epäily oli totaalinen piste iin päälle kotikyllästymisessä, ja aloinkin hyvissä ajoin pakkailla uusi koti mielessä. Mitään mieluista uutta kotia ei kuitenkaan niin vain löytynyt, ja vaihtoehtoja selaillessa alkoikin aivan harmittaa, että joutuisimme jättämään itse rempatun, mukavan kodin mahtavalla paikalla ja muuttamaan joko peräkorpeen tai johonkin hirveän ankeaan luukkuun. 


Jos nyt tähän jäädään, voisi saman tein alkaa tehdä nykyistä asuntoa viihtyisämmäksi - viihtyisyys on jo pitkään ollut meiltä kadoksissa. Pakkaamisessa ja tavaran karsinnassa on ollut hullun lailla vaivaa, mutta luulenpa, että se sopii tähän tilanteeseen oikein passelisti: nyt kun päällimmäiset romppeet on raivattu pois, alan käydä tavaraa läpi kategorioittain. Jo pakatuista tavaroista otetaan käyttöön vain ne, jotka todella halutaan säilyttää.


Rustailin ylös listaa kakkosvaiheen karsintaan. Ullakko alkaa olla sillä mallilla, että on ylipäänsä edes mahdollista käydä läpi kaikki vaatteet, kengät tai lelut kerralla.  Mikä mahtava tunne! Tätä olen odottanut. "Muuttopakkaamisen" jäljiltä kaapit ovat nyt melko lailla tyhjiä, joten on helppo päästä suunnittelemaan säilytysasiat aivan tyhjältä pohjalta. Kun jokainen tavara löytää paikkansa, pystyy lopulta karsimaan liikoja huonekaluja. Muuttamaan järjestystä, maalaamaan seinää.


Makuuhuoneen laatikkopino on nyt siirtynyt olohuoneen nurkkaan, ja sänky pääsee taas siirtymään vanhalle paikalleen makuuhuoneeseen. Hetken aikaa jo tuntui, ettei tässä asunnossa olisi enää mitään hyvää, mutta kyllä se hyvyys sieltä tavaran alta vielä esiin kaivetaan!


4 kommenttia:

 1. Hei Kirpparikeiju,
  Kiva jos/kun voitte jäädä tähän asuntoon.
  Todellakin tavaran karsinta kannattaa, koska turha kama syö energiaa.
  Itse olen rankalla kädellä tyhjännyt huushollini/varastoni ja sitä vapautunutta tunnetta on vaikea kuva sanoilla.

  Iloisin terkuin Tiida

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tekee, energiaa se syö! Siivoaminenkin on vaivalloista, kun on paljon tavaraa. Tein itselleni paperille kahdeksanosaisen karsintasuunnitelman, ja sain eilen omalta osaltani kohdan yksi käytyä läpi! Tosi ihana ajatella, että se asia on nyt kunnossa, eikä kaipaa enää yhtään ajatusta. Seuraavaksi lapsen tavaroiden kimppuun ja miestä yllyttämään.

   Varasto on kyllä vihonviimeinen paikka. Meillä on ullakon häkkivarastossa aivan tolkuttomasti tavaraa. Koppero tulee vinon katon alle, ja sinne vaikeisiin koloihin ämpättyjä laatikoita ei sitten tänne muuttamisen ole kertaakaan käyty läpi. Toki siellä onkin sellaista ei-koskaan tarvittavaa tavaraa, mutta nyt ajattelin sinnekin kurkata!

   Vapautunutta tunnetta odotellessa!

   Poista
 2. Meillä on vähän samaa ilmassa. :) Vuosi sitten tuli järjestettyä ensimmäisen asuinkerroksen tehokarsinta, nyt on menossa toisen kerroksen. Kunhan tämä on ohi ja tietää mitä omistaa, käydä ne genreittäin vielä läpi ja miettiä kaikelle järkevät paikat. Esim. siivouskaapista ollaan nyt luopumassa. Imuri ei ole mahtunut sinne koskaan (johtuu imurista itsestään eikä kaapin tavaramäärästä) joten eihän nyt hyvänen aika sentään tarvita kokonaista kaappia rättejä ja siivousaineita! Niille etsitään paikat muualta ja eteisessä oleva siivouskaappi saa sisäänsä eteisessä tarvittavia tavaroita, joille on meillä aivan liian vähän säilytystilaa.

  Blogisi on mahtava inspiraattori! Osaatko tehdä minkäänlaista arviota jollain käsitettävissä olevalla mittayksiköllä minkä verran teiltä on tavaraa lähtenyt? Laatikoina, kuutioina, jonain?

  Meilläkin seilaa tällä hetkellä tyhjiä muovikoreja ja ikeakasseja. Täysiäkin vielä, mutta myös niitä tyhjiä..! Seuraava askel onkin viedä muovikorit kierrätyshyllyyn ja ikeakassit saa palauttaa tavarataloon, menevät sieltä hyväntekeväisyysjärjestölle tavaranlajitteluun! :) Sitten minä ompelen verhoja!

  Eikä koskaan enää kämppää siihen kuntoon, jossa se oli ennen projektin alkamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet siis karsinut ihan samaan tapaan kuin minäkin! Minusta se ensimmäinen karsintakierros on jotenkin tosi oleellinen: sellaiset ilman puolikasta ajatustakaan pois joutavat tavarat on helppo karsia heittämällä, ja kun pääsee karsimisen makuun, soljuu karsiminen jatkossa nopeasti, ja tulee muutenkin karsittua rankemmin :)

   Siivouskaapit ovat juuri tuommoisia, ihan surkeita. Meilläkin imurin saisi siivouskaappiin ehkä ihan just ja just, mutta se vaatisi kauheita ponnisteluja, aivotoimintaa ja asettelua. Oikeasti säilytetään siivouskaapissa imurin tilalta koirien nappuloita, semmoista isoa säkkiä. Imuri sitten lojuu milloin missäkin huoneessa. Vähän niin kuin aina valmiina, hehe. Muuten siivouskaapissa pidetään sellaista hätätavaraa niin kuin pattereita, sulakkeita ja hehkulamppuja. Siivousaineet on siellä minusta ihan väärässä paikassa, kun kylppärissä niillä kuitenkin aina läträän. Jos täytän siivousämpärin vedellä ja laitan sinne pesuainetta, teen sen kylppärissä. Se pesuaine pitää ensin kuljettaa kylppäriin ja sitten sieltä takaisin siivouskaappiin, ihan toiseen huoneeseen. On se kyllä turha kaappi, ihan totta.

   Olisi ihan superkiinnostavaa nähdä se rojuvuori konkreettisesti! Harmi, että on pakko myydä pois ennen kuin ehtii saada kaiken kasaan, kun tuota tavaraa on niin tolkuttomasti. On sitä ollut tosi, tosi paljon, ja aika paljon sellaista eri paikkoihin kulkeutuvaa muutenkin (jotain siskolle, jotain kaverille, jotain kesän pippaloiden somistuksiin, jotain kaatopaikalle ja sitä rataa). Yritän kuvailla tavarakaaosta matkan varrelta, kun on jotenkin tosi motivoivaa jälkikäteen nähdä, miltä milloinkin näytti. Loput, paikallisella FB-kirpparilla myymättömät laitan sitten Vähänkäytettyyn, eli kaikesta on tarkoitus päästä eroon.

   Meillä Ikean kassit on aina jossakin käytössä. Yleensä niihin kerätään kirpparitavaraa tai ylipäänsä jonnekin toisaalle kulkeutuvaa rompetta. Toisaalle kulkeutuvaa rompetta löytyy kotoa aina; sen säilytys pitäisi oikeasti miettiä paljon paremmin. Kassit ajattelin säilyttää, mutta tuo kori- ja laatikkopino joutaa kyllä! Kyllä niitä vielä ainakin jonkin verran tulee lisää! Toisaalta voi olla, että keksin niille käyttöä jossakin muussa paikassa. Laitan ne sitten settinä myyntiin lopuksi.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!