maanantai 16. toukokuuta 2016

Karsintasiivous 5/8: KoristeetKarsintasiivouksen osa 5/8 ja käsillä koristeet. Tässä raivatessa on tullut kasailtua seuraavien osioiden tavaroita omiin nurkkauksiinsa niin, että koriste-kategoria oli siirtynyt aivan itsekseen ja huomaamatta olkkarin nurkkaan. Tai oikeastaan nurkkaan ja yhdelle seinämälle; tässä olikin paljon enemmän tavaraa kuin olisin ennalta osannut arvata.


Koriste-osioon laskin mukaan kaiken sellaisen, jonka päällimmäinen funktio on olla kotona sievää ja nättiä. Eli taulut, kukat, koristetyynyt, viltit, kynttilät ja sen sellaiset. Varsinaista koriste-koriste-tavaraa meillä on kyllä tosi vähän, eikä se haittaa ollenkaan.


Unohdin tietenkin ottaa kuvan karsituista tavaroista, mutta niitä ei oikeastaan paljon kertynytkään. Muutama somistetyyny, yksi kituva kasvi ja pari hassua tavaraa sai lähtöpassit.


Kylläpä tämäkin näyttää aivan tolkuttomalta rompemäärältä näin yhteen läjään kasattuna!Kukkaruukkuja taisi alkujaan olla pari Ikea-kassillista, mutta ne karsin jo turhimmat päältä -vaiheessa ullakolla rymytessä. En enää sietänyt sitä ruukkumäärää, ja jätin jäljelle vain muutaman vararuukun.
 
Viime kesänä karsiessa kynttilöitä oli aivan valtavasti. Talven myötä polttelin niitä oikein urakalla, pidättäydyin ostamasta uusia ja nyt määrä on supistunut vallan siedettäväksi. Kyllä ne käyttämällä kuluvat, vaikka toisin kai yleisesti karsimisaiheisissa ohjeissa väitetään.

 Varakehykset ja muuten vain vaihtelun vuoksi jemmassa olevat sisustusromppeet vievät vain kaksi vaivaista hyllyä. Sain muuten kynttilät mahdutettua aiempaa pienempään laatikkoon: ennen ne olivat tuossa ylähyllyn isossa laatikossa, nyt puolta pienemmässä.

Muistin joulu- ja muiden kausikoristeiden olemassaolon vasta, kun kaikki muut koristeet oli käyty läpi. Pattiin otti siinä vaiheessa ruveta raahaamaan joulukoristelootaa ullakolta, mutta siinä mielentilassa etenkin näin toukokuussa olikin oikein hyvä käydä joulukoristeet läpi. Tavoitteena oli saada kausikoristeet mahtumaan niille varattuun laatikkoon, ja tontut ja menninkäiset lentelivät säälittä ulos. Puutähti ei mahdu laatikkoon (ei mahtuisi, vaikka laatikko olisi tyhjä), joten pieni myönnytys piti nyt tehdä. Peltiset tähtivalot laitoin tavallisten koristeiden joukkoon, että niitä muistaisi joskus käyttääkin. Kaikki muu lähtee kiertoon. 


Joulu- ja talviaiheisia tavaroita on tähän aikaan aivan turha kaupitella. Voisin veikata, että jos ne menisi nyt ämppäämään hyväntekeväisyyskirpparille, kipattaisiin ne sielläkin kaatopaikalle. Realistisina vaihtoehtona on siis nakata rompe suoraan roskiin tai perustaa sitä varten oma talvikirppislaatikkonsa. Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon, vaikka ajatus varastoon jäävästä ylimääräisestä romppeesta näin massiivisen karsinnan jälkeen ei varsinaisesti ylennä mieltä. Vielä vähemmän ylentäisi mieltä heittää vaikkapa lapsen käyttämättömät, pieneksi jääneet toppahousut roskakoriin. Kasvatan nahkaa; siedän tämän epäkohdan.
 
Ja mikä ilouutinen! Sänky on taas takaisin makuuhuoneessa, vaikka näin ei pitänytkään koskaan enää tapahtua. Pesin jopa seinät ja katon suuren tapahtuman edessä, ja nyt joka paikka aivan kiiltää.

 Huh, kohta ollaan jo voiton puolella! Suosittelen muuten joulukoristeiden karsintaa näin kesän kynnyksellä: mikään ei ole juuri nyt sen epämiellyttävämpi ajatus kuin pehmotontut rivissä. Karsimisen rytmi on ihan toinen toukokuussa kuin joulun alla, jolloin jotenkin enemmän tuntee sääliä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta kaikenlaisten tonttujen kanssa.


6 kommenttia:

 1. Mä itseasiassa ostin eilen kirppikseltä tontun :D Weisteenin tonttu-ukon eurolla. Ei voinut jättää ostamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, tässä on nyt kolme poikkeustapausta:

   1) sinä (joulutonttukeräilijä?)
   2) merkkitonttu
   3) 1 euro.

   Onnea löydöstä! Itse en noiden Weisteenin tonttujen päälle ymmärrä, mutta jossakin retroryhmässä olen niihin aiemmin törmännyt. Toisaalta juuri tuon tyylisissä perinteisissä joulukoristeissa on sellaista mukavaa joulun tunnelmaa. Joulukoristeet on minusta aina olleet niin vaikeita: sitä haluaisi tuoda kotiin joulun tunnelmaa, mutta ei mitään tilipitappi-meininkiä. Eikä varsinkaan joka nurkkaan. Tähän pitäisi keksiä joku järkevä ratkaisu.

   Olisikohan se ollut Yhteishyvä, jossa joku vuosi oli juttua joulukoristeyrityksen (perheyritys) perijästä, vanhemmasta rouvasta, joka keräili ikivanhoja joulukoristeita. Se oli kyllä hieno kokoelma! Juuri sellaisia tosi perinteisiä koristeita, mitä varmaan jokaisesta suomalaisesta kodista on joskus aikanaan löytynyt. Siinä on jotakin tosi hienoa.

   Poista
  2. En miellä itseäni joulutonttukeräilijäksi, mutta jos löydän vanhoja ja kauniita joulukoristeita edullisesti niin varmasti ostan :) Mä en tykkää oikeastaan mistään uudesta, niin meillä on kotonakin kaikki vanhaa, ja sinne sopii sekaan vanhat joulukoristeet. Juurikin sinne tänne ripoteltuna muutamia asioita, ei mitään amerikka-meininkiä :D

   Poista
  3. Jouluna kotona ehkä parasta on joulun tuoksut: piparitaikina ja kukat. Ja kynttilät, vaikka niitä tulee syksyisin poltettua muutenkin.

   Ensi jouluna pitää oikein paneutua tähän joulukoristelun problematiikkaan :)

   Poista
 2. Mitä tekisit jos lapsesi saisi hymypatsaan? Meillä tämä kunnia on tänä vuonna edessä ja vaikka tietysti olen ylpeä lapseni hyvistä ryhmätaidoista ja hymypatsas oli salainen haaveeni lapsena, niin... Se on kuitenkin ihka aito koriste-esine!

  Pitikin sattua tämä luokka-aste kun palkinto tulee patsaana eikä rahana. ;D

  Talvella sitten karsit lisää (jotain pientä varmasti löytyy) kerran on kirpparikassikin jo avattu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin superonnellinen, ehkä vähän yllättynytkin :) Kyllä hymypatsas ilman muuta laitettaisiin esille, onhan se hieno palkinto. Mutta minusta se on vieläpä hyvännäköinenkin! Jos ei haluakaan tuhatta koriste-esinettä riviin, niin ehkä yksi hymypatsas johonkin silti mahtuu? :)


   Onhan meillä lapsen tekemät (toisinaan hieman möhkälemäiset) askartelutkin aina esillä; joulu- ja pääsiäisjutut nostetaan esille joka vuosi, muut laitetaan muistolaatikkoon ullakolle.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!