tiistai 10. toukokuuta 2016

Karsintasiivous 2/8: HarrastuksetKarsintasiivouksen kakkosvaihe! Kun on jakanut koko kodin kahdeksaan osaan, tuntuu, että aivan huminalla edetään, kun on jo toinen kategoria menossa! 


Kakkosvaiheessa kävin läpi sellaiset rytöläjäkasat, ettei pahemmasta väliä. En ole vielä edes vienyt kahden ensimmäisen kategorian jäljiltä roskistavaroita roskiin (ja sitä roskaa todella tuntuu riittävän), eikä kirppistavarakaan ole liikkunut yhtään minnekään, mutta silti tuntuu, että koti olisi tosi paljon paremmassa järjestyksessä nyt kuin ennen tätä kategoriaa. Mahtava nähdä se järjetön roskakasa, jota mukanaan kuljettaa, ja josta kohta pääsee lopullisesti eroon!


Kakkosvaiheessa päätin käyväni läpi harrastukseen liittyvät asiat, yksi aihe kerrallaan. Meillä harrastuskategoria käsittää seuraavat aiheet:


- käsityö ja askartelu
- työkalut
- liikuntatavarat
- koiratarvikkeet
- lelut ja
- elektroniikka.


Lapsi kävi omat romppeensa itse läpi, enkä elektroniikka-asioillakaan jaksa päätäni vaivata: kasasin kaikki vempeleet yhteen kekoon ja jätän läpikäymisen miehen huoleksi. Ainakin meiltä löytyy yksi ulkoinen kovalevy, joka pitää kai käydä korjauttamassa, koska se ei toimi (ja siellä on tietenkin kaikki valokuvat sisällä). Kaapissa lojuu myös läppäri, joka sekään ei pelitä, mutta jonka sisällä on valokuvia ja muuta sälää, mikä estää luovuttamasta konetta eteenpäin. Ja yksi tabletti, jossa siinäkin on jotakin vikaa. Juuri sellaista vaikeaa tavaraa, josta ei oikein tiedä, mitä sille pitäisi tehdä. Parasta ulkoistaa koko homma!


Jos elektroniikan läpikäyminen sujui hups vain huoletta, harrastus-kategoriasta työkalut oli ehdottomasti aikaa vievin osio. Ehdin jo innoissani kuvitella käyneeni kaiken läpi, kun vielä muistin, että ullakolla on sinne muuton jälkeen raahattu jättimäinen pahviloota, josta löytyi vaikka ja mitä. Kuten nyt vaikka pari pakkasessa piloille mennyttä maalipurkkia ja ihan järjettömästi roskaa.


Näin se sitten sujui!


Käsityö ja askartelu


Käsityö- ja askartelutavarat karsin jo "muuton" alla, kun pakkasin tavarat laatikoihin. Olohuoneessa on vielä kaksi jo aikaisemmin supersiististi järjesteltyä pientä rullakkoa, joista löytyy useimmin käytettäviä askartelutavaroita. Rullakoille ei tarvinnut tehdä mitään, mutta päätin, että tämä kasa saa huveta kohtuullisiin mittoihin.

 
Vasemmalla lähtötilanne, oikealla kirpparille karsitut. Tässä vaiheessa alkoi vähän masentaa: kankaiden kaupittelu on rasittavaa puuhaa. Pitää mitata joka suuntaan, kuvata, näpytellä tekstit, vastailla kysymyksiin ja sopia noutoajat. 


Melkein olisi tehnyt mieli kipata kankaat takaisin kaapin syvyyksiin, että olisin välttynyt vaivannäöltä. Valtava kangasmäärä ei kuitenkaan koskaan kohtaa todellista tarvetta: jos löytää kivan ohjeen, satavarmasti ei löydä siihen sopivia materiaaleja valmiina kaapista. Pois vain kaikki, jotka eivät niin sykähdytä!

Työkalut:


Työkalut olisi voinut laittaa samaan kategoriaan kuin sulakkeet ja hehkulamputkin, mutta meillä työkalut ovat enemmän harrastushenkisiä. Tokihan joskus täytyy joku hyllyn ruuvi oikaista, mutta siinä nyt ei ole mitään mieltä. Kaapin nikkaroimisessa sen sijaan on sitä jotakin!


Varastosta löytyy vielä kasa vaneria ja puuta sekä kuviosaha, jotka saavat varastossa pysyäkin. Yksi iso työkalulaatikko kulkeutui miehen työpaikalle, mutta se saa siellä ollakin, kerran sitä ei ole vuoteen kaivattu!


Mutteriosio oli mielestäni lähtökohtaisesti toivoton saada järjestykseen, mutta lajittelu olikin vastoin kaikkia odotuksia aivan mukavaa ja suorastaan meditatiivista! Ihan parasta oli, jos sattui löytämään eri laatikoista samaan sarjaan kuuluvia nippeleitä! 


Tuo kuvan oikeassa ylälaidassa oleva pystymallinen lokerikko ostettiin muttereita varten. Sängyn päälle levitettynä näkyy aikaisempi mutterisäilytysjärjestelmäni: tosi kätevät suljetut laatikot, kauppojen minipussit ja kilotavarat hedelmäpusseissa! Näppärää! 


Kasan alta löytyy kaksi mutterilootaa, joissa säilytetään sekalaisia nippeleitä, joita ei koskaan tarvitse. On varsin todennäköistä, että sen kerran, kun jotain ruuvia tarvitsee, tarvitsee kymmenen samanlaista eikä kymmentätuhatta eriparista. Aina uutta projektia varten joutuu kuitenkin käymään kaupan kautta: päätinkin kylmäpäisesti, että hankkiudun eroon kaikista sellaisista muttereista, joita on vain yksi tai kaksi tai joiden olemuksesta ei ole selvyyttä.

Ja sepä oli kerrassaan vapauttava päätös! Mutterilootan sisältö on kerrankin ojennuksessa ja vihdoinkin sellainen, että siltä saattaa jopa löytää tarvitsemansa. Kaikki järkevät jäivät jäljelle, epäjärkevät  lähtivät menemään.


Pystymallisen laatikon valitsin siksi, että siitä saa jokaisen laatikon erikseen irti, siis mukaan kuljetettavaksi. Vanhan vaakamallisen laatikon pohjalta oli vaikea yrittää noukkia pieniä tavaroita: sitä paitsi siinä oli irtonaiset reunat, jotka aina falskasivat niin, että mutterit pääsivät livahtamaan toiselle puolelle seinämän alta.


Nyt uuden mutterilootan ja järjestelyn myötä kaikki ongelmani on ratkaistu ja minä olen jälleen onnellinen.

Nyt kun kokosin kuulosuojaimet, silmäsuojat ja työhanskat kaikki kerralla nähtäviksi, huomasin, että olen kovin säästäväisesti suosinut repaleisia hanskoja, vaikka ehjiä löytyisi kaapista. Työkaluromppeet ovat olleet meillä useassa erillisessä laatikossa, eikä niistä tarvittaessa koskaan löydä juuri sitä, mitä kaipaa.
 
Työkalut muuttivat tällä erää eteisen kenkälootaan, vanhaan aselaatikkoon (kuva on otettu ennen ullakon pahvilaatikon muistamista: joukkoon tuli vielä kuumailmapuhallin ja muovipussillinen [!] hiomapapereita). Tähän voisi vielä keksiä jotain pystymallista säilytyslootaa nyt avokorissa oleville romppeille.


Maalipurkki-, tärpätti- ja pensselilaatikko etsii vielä paikkaansa, mutta tässä ovat ne tavarat, jotka jäävät jäljelle. Iso maalipurkki on juuri ostettu olohuonetta varten: kunhan saan karsinnan valmiiksi, pääsen lopultakin sisustamaan!
 
Tämä näky jaksaa huvittaa: maailmanloppu  mielessä visusti säästetty kasa Ikean kuusiokoloavaimia. Eihän meillä edes ole näin monta Ikean kalustetta!
 
Jos askartelu- ja käsityötavaroista ylijäänyt kasa masensi, niin tämä kasa ei yhtään! Valtava, valtava läjä roskiin joutavaa rompetta! Etualalla on kourallinen kunnollista tavaraa: ylimääräisiksi käyneet tarvikelootat (toiseen keräsin ne eripariruuvit), muutama avaamaton nippelipussi, vaatekoukkuja ja pari vanhasta hiomakoneesta ylijäänyttä, nykyiseen koneeseen sopimatonta avaamatonta hiomapaperisettiä. 


Kun nippelipussit ja -rasiat tyhjensi uuden mutterilootan vuoksi, muovia ja pahviakin kertyi melkoinen määrä: huonosti säilötyt naulat, ruuvit ja mutterit ovat vieneet hirveän paljon tilaa. Maali on tosi kallista, ja ihan typeränä tulee säästettyä purkkien rippeet jotakin mielikuvituksellista projektia varten. Ongelmajätteeseen!

 Huh! Olipa siinä urakka! Veikkaan, että työkalut ovat koko oman karsimisprojektini suuritöisin ryhmä. Onneksi se on nyt takana!


Lelut:


Leluista sen sijaan ei ollut minulle vähääkään vaivaa! Pojan huoneessa on aika vähän leluja: suurin osa on siirretty jo aikaisemmin ullakolle. Ne ovat meillä menettäneet käyttöarvonsa ja ovat nykyään muistotavaraa (eli käyn ne läpi toisessa kategoriassa).


Vähän sekalaista sälää, aika paljon Legoja ja pikkuautot, jotka vielä odottavat rankkaamistaan. Poika aloitti tavaroidensa läpikäymisen tosi reippaasti ja heitti pois mielestäni ihan järkeviä asioita. (Poika lopetti tavaroidensa läpikäymisen tosi epäreippaasti lattialla kitumiseleitä imitoiden.) 


Muutama muutoin hyvä lelu oli harmillisesti mennyt rikki, joten ne joutavat lähteä. Pyssyt täytyy tietysti säästää, mutta onhan tuo valomerkki jo kymmenvuotiaalle aika turha.

Legot eivät ole oikein kunnolla mahtuneet nykyisiin laatikoihin, joten yhdistin sekalaiset laatikot ja kippasin kaiken jättisuureen muovilootaan. En todellakaan ala näitä pesemään tai lajittelemaan mihinkään supersiistiin järjestykseen. Ovat kaikki yhdessä paikassa ja kansi mahtuu kiinni! Aivan hyvä!
 
Liikuntatavarat:


Ullakolla säilytetään harvoin käytettäviä juttuja, joita en ruvennut alas kuskaamaan.  Sukset ja luistimet sun muut ovat jo siellä, missä pitääkin!


Muu liikuntasälä on ollut eteisen kenkälootassa, joka nyt vapautui työkaluille. Näitä käytetään niin satunnaisesti (tosi harvoin tai ei koskaan), että raivaan ullakon hyllyköt liikuntatavaroiden käyttöön. Sisälle jätän vain pyörän pumpun ja lapsen uimalasit, jotka useimmin ovat käytössä.
 Koiratavara:


Koiratavara on melko kummallista: vanhat pentukäytössä olleet hihnat tuntuvat melkein muistotavaralta. Tein järkipäätöksen ja heitin koirien pentuhihnan menemään! Jos hihnaa tuleekin ikävä, voimme sitten vaikka vanhoista kuvista katsoa, millainen se oli.


Koirien herkkukaapista löytyy hoitotarvikkeet ja lääkkeet. Useimmiten kaapista haetaan koirille herkkuja, ja koirat ovat oppineet kipittämään paikalle heti, kun ovelta kuuluu rapinaa. Toisinaan rapina johtuukin valitettavasti kynsisaksien etsimisestä, ja silloin pienten tassujen kipitys suuntautuu yllättäen toisaalle.


Oli tarkoitus kuurata kaapit sitä mukaa, kun tavaraa käy läpi, mutta motivaatio loppuu jos näin tekee! Siivous jääköön toiselle kertaa; nyt riittää pelkkä karsinta.
Kaksi vaihetta takana! Enää kuusi edessä, niin on koko koti käyty läpi!

4 kommenttia:

 1. Voi jestas miten oot tehokas! Ootko sä päivisin kotona, kun saat noin paljon aikaan? Oon ihan kade... Mä taidan ottaa syksymmällä mallia ja käydä kaikki perävarastotkin läpi :) Meillä nyt pienimuotoinen perhejuhlasuma edessä, niin nautin nyt niistä ja niiden laitosta ja kesästä ensin :D
  MK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tosi vähän töitä; on aikaa siivota! Kateellinen ei kuitenkaan kannata olla :)

   Kesästä pitää ilman muuta nauttia, ja perhejuhlasumasta tietysti! Mie nautin nyt tästä raivauksesta, vaikka välistä (joka päivä) ottaakin pattiin järjetön kaaos. Onneksi valmista saa aikaan, ja onneksi lopputulos odottaa nurkan takana.

   Poista
 2. Tämä olikin aika iso vaihe. Edelleen hatun nosto sinne, että jaksat käydä kaikki tavarat läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä! Meinasin pilkkoa harrastus-osion useampaan jaksoon, kun tajusin, miten paljon työkalu-osiossakin oli vaivaa. Mutta ehkäpä nyt on yksi iso juttu alta pois! En osaa ajatella, miten isotöisiä tulevat karsinnat ovat. Keittiökinhän on vielä ihan koskematta.

   Mulla ärsyttää tämä tolkuton romun määrä niin paljon, että raivaan apinanraivolla tavaraa. Tänään tuota työkalusumaa raivatessa nauroinkin, että meidän alkuperäinen suunnitelma oli muuttaa toukokuun alussa. Hahaha! Ehkä joo, jos oltaisiin palkattu joku viisitoista muuttomiestä viikoksi kantamaan. Ja sitten oltaisiin saatu se romu taas seuraavaan asuntoon vaivoiksi pyörimään.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!