maanantai 9. toukokuuta 2016

Karsintasiivous 1/8: PukeutuminenVihdoinkin ollaan siinä pisteessä, että päällimmäisen karsintakierroksen jälkeen pääsee syynäämällä syynäämään joka ikisen jäljelle jäävän tavaran. Lajittelin kodin tavarat paperille mielestäni sopivalla tavalla kahdeksaan eri kategoriaan, jotka yksi kerrallaan käyn lävitse. Saa nähdä, onko kategoriat järkevästi mietitty! Alusta asti olen kuljettanut mukana epämääräisen sälän laatikkoa, jonne nakkelen sellaiset tavarat, joiden olemusta en juuri sillä hetkellä jaksa tarkemmin pohtia. Sälätavaran vuoro on kaikkein viimeisenä, silloin kun jaksaminen lienee kaikkein eniten koetuksella. Ehkäpä tuossa kyrsiintyneessä viime vaiheessa turhanpäiväisestä romppeesta tulee herkimmin hankkiuduttua eroon.


Vaatteista on minusta aina helpointa aloittaa karsiminen. Herkästi tulee säilytettyä vaatteita saatan joskus vielä mahtua tähän -asenteella, mutta nyt olin tosi tarkka! Löysin vaatekaapista yhdet kuusi vuotta vanhat housut, joiden olemassaolon olin tietenkin unohtanut: nuo housut olen säännöllisesti ollut heittämässä kirppiskasaan, mutta aina vain pelastanut ne sieltä uudelleen ja uudelleen. Ei siinä, onhan ne kivat housut! En vain ole käyttänyt niitä kuuteen vuoteen.


Kahdeksanosaisen karsintasuunnitelman ensimmäisenä kategoriana on pukeutuminen, joka käsittää

- vaatteet (sisä- ja ulko-)
- kengät
- laukut ja
- korut.


Karsin jo aiemmin heittämällä turhimmat päältä, ja kuvittelin, ettei vaatteissa enää juurikaan olisi ylimääräistä. Väärässäpä olin! Päivän teemaksi näyttivät nousevan tasapuolisesti aiheet Olen liian pulska tähän ja Tämä päällä näytän dorkalta


Suurin osa vaatteista oli ihan selkeitä tapauksia, joita ei kahta kertaa tarvinnut miettiä. Yhden äidin vanhan mekon siirsin muistotavara-kategoriaan (jonka vuoro tulee myöhemmin) ja muutamat trikoovaatteet alensin päivävaatteista yövaatekategoriaan. Muutaman syvempää pohtimista vaativan vaatteen jätin vielä tuumailunurkkaukseen vaatekaapin ovelle: näissä on kaksi samanlaista pikkutakkia (yksikin riittää) ja niin fiini paita, ettei sitä koskaan kehtaa käyttää. Käyttäisinkö myöhemmin?


Roskiin lensi viisi nuhjuista paitaa, iso läjä nyppäisiä sukkahousuja, kourallinen kulahtaneita pipoja ja hanskoja, parit säädyttömät bikinit sekä yhdet puhkikuluneet lenkkarit.

Huiveja karsin jo aiemmin rankalla kädellä, mutta vielä löytyi muutama joutava kappale. Alarivi saa lähteä, ylärivissä on huivien tarkkaan karsittu parhaimmisto.

Ennen kuin laittelin vaatteet takaisin paikoilleen, kuurasin tyhjän vaatehuoneen yltä päältä katosta lähtien. Onpa se nyt ihanan siisti ja mahtavassa järjestyksessä! Jo viime kesänä havaitsin erittäin hyväksi säilytystavaksi Konmarista tutun pystysuunnassa viikkauksen: kaiken näkee yhdellä silmäyksellä, ja tavara on helppo ottaa ilman, että koko läjä romahtaa.

Hengareita jäi yli karsimisoperaation jäljiltä vaikka kuinka paljon. Hups heijaa! Jatkossa noudatan uutta linjaa: jos hengaritila loppuu, se tarkoittaa, että vaatteita on liikaa eikä hengareita suinkaan liian vähän.

Yksi muovipussillinen lähtevistä on silkkaa roskaa, yksi kukkurallinen pyykkikori menee kirpparille.
Oma pukeutumiskategoriani on nyt ihastuttavan järjestyksessä: jäljellä ovat vain lemppareista lemppareimmat! Seuraavaksi on vuorossa lapsen vaatevarasto, joka ei aivan mahdottoman hunningolla olekaan: lapsen vaatteita tulee käytyä läpi ihan eri tavalla sitä mukaa, kun vaatteet käyvät pieniksi ja uusia sopivia ostetaan. Kymmenvuotiaan pojan vaatteet harvoin kestävät seuraavalle käyttäjälle. Jos jotkut housut ovat polvista ehjät, ne ovat unohtuneet kaapin perälle. Jos paidassa ei ole yhtään pysyvää tahraa, se ei ole ollut käytössä.


Olen yrittänyt houkutella myös miestä mukaan karsintaan. Motivaatio lienee noin miinus tuhat, mutta sinnillä ajattelin tyrkyttää uutta vakaumustani myös hänelle. Porkkanana toimii suunnitelmissa olevat kaveripippalot, joiden teemana on näyttely Elämäni T-paidat - Paitoja matkan varrelta. Tavoitteena on, että lukuisat joutilaat paidat saavat palvella vielä viimeisen kerran historiallisessa taidenäyttelyssä, jonka ystäväpiirille pippaloiden muodossa järjestämme.


Kohti lapsen vaatteita siis! Ja sitten on seuraavan kategorian vuoro!


6 kommenttia:

 1. Tällaista karsintaa pitäisi minunkin harjoittaa...mutta kun pitäisi vaan saada aikaiseksi aloittaa jostakin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloita mukavasta ja pienestä! Meillä se vitriinikaapin karsiminen toimi kimmokkeena; kaappi näyttää niin paljon paremmalta, kun siinä on vähemmän tavaraa :)

   Poista
 2. Voi sä oot siis oikeasti jaksanu tehä ton. Munkin pitäis, mistähän sitä aloittais ja sais yleensä sitä voimaa. Mä kyllä nostan sulle hattua.
  Tuuppas käymään Aurinkokujalla ja osallistu arvontaan.
  Hyvää alkanutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vähän projektiluontoinen ihminen: tykkään touhuta jonkun asian parissa hiki hatussa! Olisi ihan tylsää vain siivota vähän sieltä ja vähän täältä. Kunnolla vain hyrskynmyrskyn, että saa valmista aikaiseksi!

   Poista
 3. Ihanan järjestelmällistä! Tekee mieli hypätä kelkkaan ja seurata esimerkkiä, mutta koska en suostu heittämään mitään hyvää tavaraa roskiin, niin ne karsitut jäävät aina pyörimään myttyinä eteiseen ja puoliso alkaa uhkailla avioerolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyppääpä vain! En minäkään suostu heittämään mitään hyvää tavaraa roskiin, ja kyllä ne karsitut jää pyörimään jalkoihin. Mutta ne pyörii niin kauan kuin antaa niiden pyöriä :) Voihan niitä nyssäkkä kerrallaankin tarjota eteenpäin. Joskin minä olen sen verran kaaosluonteinen, että ajattelin kerätä kaiken pois lähtevän kerralla kasaan ennen kuin nyt seuraavan kerran laittelen niitä eteenpäin (tosin meillähän oli niin paljon tavaraa, että ensin piti tehdä esikarsinta). Ehkä se vaatii sellaista "tuota kasaa ei enää ole tuossa" -mielenlaatua, ettei ahdistu kokonaan. Mulle ne kasat ei nimittäin enää ole olemassa sen jälkeen, kun olen päättänyt niistä luopuvani.

   Huijaa vähän itseäsi: luo joku ei-ole-olemassa -nurkka, niin pääset rankkaamaan. Ja jos mies mököttää, mökötä takaisin :))

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!