torstai 19. toukokuuta 2016

Karsintasiivous 6/8: Keittiö ja kotitalousViimeinen iso kategoria takana! Kohta on koko koti käyty tavara kerrallaan läpi. Mahtavaa!


Keittiön ja kotitaloustavaroiden joukkoon ämppäsin kaiken kodinhoitoon liittyvän: siivous, paristo - sulake -tyypin tavarat, ruokakaapit, astiat, ruuanvalmistus, kertakäyttötavarat ja tekstiilit. Näiden läpikäymiseen meni vaikka kuinka monta päivää ja hermot sitäkin useammin, mutta onpahan tämäkin tylsyys tehty! Eikä meiltä enää löydy yhtään paripuolista siivoushanskaa, suttuista rättiä tai kymmenvuotiasta maustepussia!


Siivous ja pyykkihuolto


Yhteen läjään kasattuna siivousrompettakin tuntuu olevan melko paljon. Monta kertaa vielä unohdin, että se ja sekin tavara vielä puuttuu. Imurin olemassaolon muistin vasta viimeisenä. Mutta eipä se imurikaan paljon minua ajattele, ei ainakaan lämpimästi.


Pyykinkuivausteline oli paraikaa käytössä, niin kuin se melkein aina onkin. Roskiin karsiutui toinen, risa kuivausteline ja ehkä muovipussillinen huonoa tavaraa: falskaavia kumihanskoja, huonoksi menneitä siivousliinoja ja sen sellaista. 


Kolme mäntysuopapurkkia kummittelee vielä, mutta kyllä ne tulee ajan kanssa käytettyä. Erityisesti siivousaineissa pyrin pärjäämään muutamilla perustuotteilla: vihaan sitä, että joka ikistä siivouskohdetta varten löytyy oma purkkinsa. Jos saisin pitää vain kaksi siivoustuotetta, ne olisivat pitkävartinen lasta ja mikrokuituliina. Jos siitäkin pitäisi vielä karsia, valitsisin mikrokuituliinan. Mikrokuituliina on kaiken siivouksen kulmakivi.


Tiesithän muuten, että mikrokuituliinat tulee pestä omana pyykkinään. Jos ne pesee yhdessä puuvillan kanssa, puuvillan kuidut tukkivat mikrokuituliinan huokoset ja pilaavat sen maagiset ominaisuudet. Meillä liinat pyörivät usein 95 asteessa; ajattelen, että oikein kuuma pesu tekee pesukoneelle hyvää, koska kuuma vesi saa lian irtoamaan ja pitää koneen putkineen siten siistimpänä ja toivon mukaan pidentää sen käyttöikää.


Unohdin kuvasta hengarit. Ullakolta löytyy lisäksi sellainen siirreltävä vaatetanko, joka on ihan ehdoton kausivaatteiden säilytyksessä ja tämänkaltaisten rankkausten aikana aputankona.

Paristo - sulake -tavara


Tälle ryhmälle en keksinyt mitään järkevää yhteistä nimittäjää, mutta osioon kuuluu kaikki sellaiset tykötarpeet, joita nyt kotona tarvitaan. Varalamppuja, jatkoroikkia, maalarinteippiä, sulakkeita, huopatassuja ja sen sellaista. 


Näissä ei paljon ollut ylimääräistä, mutta järjestelin tavarat järkevästi uudella tapaa. Erityisen ylpeä olen siitä, miten pienet nippelit löysivät paikkansa erilaisten sievien rasioiden avulla.


Nyt kun vinkkilinjalle lähdettiin, niin mainittakoon uusi oppini varalamppujen vaihdossa: kuumenevat halogeenit kannattaa vaihtaa puhtaat puuvillahansikkaat kädessä. Jos lampun menee vaihtamaan paljain käsin, sen pintaan jää ihosta rasvaa, joka kuumenee ja näin lyhentää hehkun ikää. Tämän vinkin sain lamppumyyjältä, ja se on kyllä hyväksi osoittautunut!

Sekalainen kasa nippeleitä koki uuden järjestyksen rasioiden avulla.

Tadaa! Nämä epäkäytännöllisen pienet peltipurkit olivat saaneet jo kirppistuomion, mutta nyt ne pääsivätkin ihan oikeaan käyttöön.

Ihme ja kumma tapahtui meidän siivouskaapille: sieltä täältä kun vähän nipistää, sai imurinkin mahtumaan kaappiin! Ensimämistä kertaa ikinä.


 Tekstiilit


Tavoitteena oli saada liinavaatteet, pyyhkeet ja liinat mahtumaan niille varattuun paikkaan. Tavoite täytetty! Tästä osiosta kiertoon lähti ehkä pari kolme muovipussillista tekstiilejä. Monet jäljelle jääneet pyyhkeet ovat nuhjuisia ja kaipaavat uusimista, mutta jätän sen myöhemmäksi.


Kylppärin vieressä olevasta jättisuuresta komerosta löytyy nyt vähän kaikki tärpätistä taulukoukkuihin. Yläkaapeissa on varatyynyt ja jemmassa olevat sisustustyynyt. Alimmainen hylly tyhjenee pian kahden purkin verran, kun pääsen öljyämään parvekkeen laatat ja maalaamaan olohuoneen seinät.


Kertakäyttötavarat


Kertakäyttötavaroihin kuuluvat paketoimistarvikkeet, kertakäyttöastiat ja synttärikama. Pakkausjutuista karsin pieniä lahjapaperinpaloja roskiin. Muuten ei tarvinnut muuta kuin järjestellä!
Vielä syksyllä servettejä näytti olevan näin paljon: Nyt ne mahtuvat tuohon alakulman pieneen lootaan. Tähän ollaan päästy ankaran ostokiellon ja ahkeran käytön myötä. Jatkossa aion ostaa uusia servettejä vain käyttöä varten, juuri silloin kun niitä tarvitaan.

Ruokakaapit


Kuiva-ainekaappi, mausteet ja säilykkeet. Jääkaappi-pakastin odottaa vielä tekijäänsä.

Ihanat, huippusiistit ruokakaapit! Muutama tavara tarvisi vielä oman lasipurkin. Pahanmakuiset, ei ikinä loppuunkuluvat teet ajattelin käyttää vaikka jalkakylpyinä.


Pienet laatikot maustepurkeilla ovat ihan loistavia käytössä.
 Astiat ja ruuanlaitto


Astia- ja ruuanlaitto-osastolta heitin yhden kuluneet paistinpannun roskiin. Kirppiskasa puolestaan karttui parilla astialaatikollisella. Veitsistä karsin pois surkeimpia höpöhöpöjä, sellaisia ensimmäiseen opiskelukämppään ostettuja rämpylöitä.

Mukikaappi näyttää mukavan värikkäältä ja väljältä! Mukeja oli alkujaan aivan tolkuttomasti, noin 60. Muumimukit ovat aina olleet sellainen murheenkryyni, ettei tiedä miten päin niiden kanssa pitäisi olla. Päätin lähteä karsimaan toisesta päästä: kirppiskasaan päätyi muita kippoja, ja Muumit olisi tarkoitus uskaltaa ottaa ihan arkiseen käyttöön.


Keltaiset Primaverat taitavat olla lempparini. Neljä niistä oli juuri kuvanottohetkellä tiskissä.

Parhautta ovat kuuratut, supersiistissä järjestyksessä olevat kaapit. Iso työ alkaa vihdoin näkyä, ja kuljenkin kotona ympäriinsä kaappeja aukoillen ja niiden sisältöä muuten vain vilkuillen. 


Työtä riittää vielä vaikka kuinka, mutta onneksi läpikäytäviä tavaroita on enää kahdessa kategoriassa! Ja onneksi päätin ottaa tämän ison, työlään tähän väliin, niin se on nyt alta pois.


10 kommenttia:

 1. Voi vitsi! Olipa ihana kun eksyin tänne sivuillesi!! :) Tulin niin hyvälle mielelle, kun joku muukin on järjestänyt paikkoja raakalla kädellä.

  Itse olen harrastanut meillä tätä samaa ja samalla myynyt aika paljon pois suoraan facen kautta, vienyt kirppiksille lahjoitettuna, roskiin, polttanut, kierrätykseen jne. Ihanan vapauttava tunne. Vieläkin on kaappeja, mitä pitää käydä läpi.

  Minulle on vaan välillä tullut tunne, ettei saa olla "Niin tehokas" kun jotkut kommentoivat omia siivouksiani. :D Olen yrittänyt sanoa, miten ihana tunne on päästää tavaroistaan irti.

  Liityin lukijaksesi ja seuraan ehdottamasti!

  Kiitos tästä piristävästä postauksesta! Tällä jaksaa aloittaa taas tänään siivouksen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ihanan innostunut kommentti, kiitos!

   Minä tein ennen tätä tarkkaa karsintaa sellaisen ylimalkaisen turhat päältä -karsinnan, että mahtuu edes liikkumaan. Varasto alkaa kumista tyhjyyttään (jes!), mutta pois lähtevät ovat vielä olohuoneen tukkeena. Niistä eroon pääsemisessä tulee kyllä olemaan ihan valtava vaiva. En jaksa vielä sitä edes ajatella.

   Tavaroista irti päästäminen on todella vapauttavaa :) Meillä alkaa nyt olla lapsen huone, pojan huone ja keittiö ihanan rojuvapaita alueita. Olkkarin tavaratkin on karsittu, mutta sitä ei huomaa, kun pois lähtevät tavarat tukkivat tilan. Pitää vain ajatella, että "näitä ei ole enää olemassa" :)

   Poista
  2. Siis "lapsen huone, makuuhuone ja keittiö" piti kirjoittaa!

   Poista
  3. Kiitos.:) Minä olen myös raivannut kaappeja,järkeistänyt niitä,raivannut turhia papereita ja siirtänyt käytössä olevia alemmalle hyllyille. Silti sitä aina jotain on,mihin tämänkin nyt laittaisin. ..😂

   Poista
 2. Viime syksynä veimme ainakin 10 jätesäkillistä roinaa poies. Nyt tulisi varmaan se toinenkin 10 säkillistä. On se hienoa päästä turhasta rojusta eroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on roskiin menevä vielä olkkarin nurkassa odottamassa lähtöä. Oikein jemmaan niitä, kunnes kaiken saa kerralla viedä pois. Jännä nähdä rojun määrä yhdessä kasassa.

   Kymmenen jätesäkillistä on ihan hirveä määrä! Miten sitä roinaa kertyykin?

   Poista
 3. Kyllä teet suuren työn perusteellisesti järjestellessäsi. Ja jälki sekä tila ovat hyvä palkka.
  Itse karsin keittiössä tavaroita remontin yhteydessä, muuta en ole jaksanut, viitsinyt tai jotain.
  Minulla olisi kategoria: muistot, perityt, sukulaisilta saadut vanhat tavarat. Tähän kuuluu älytön määrä mummun, äidin, anopin ja miehen suvun kirjottuja pöytäliinoja. Niitä olen saanut, kun kuulemma osaan arvostaa. Osaan kyllä, koska niissä on ollut kova työ, mutta mitä niillä teen? Säästän tulevien sukupolvien harmiksi. Mummujen maalaamia kahviastiastoja löytyy 36 kappaletta, muut maalatut lisäksi. Issotädin martinilasit pölyttyvät kaapissa. Ja paljon muuta. Odotan rohkeutta luopua jostain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tässä valtava työ, mutta onneksi jälkikin on sitten sen mukaista :) Siivoan samalla koko kodin ihan kattoja myöten, niin saadaan lopulta nautiskella supersiivotusta kodista. Ihan lopuksi ostan kesäkukat ja leikkokukkia sisälle, pitkän pitkän tauon jälkeen!

   Kirjotuista liinoista en osaa sanoa, mutta sellaisia pitsiliinoja voisi käyttää monella tapaa: ommella koristetyynyihin tai kasseihin tai kehystää muutamat taulukollaaseihin. Tai käyttää tabletteina tai lasinalusina!

   Jos minulla olisi ei-toivottuja suvulta saatuja perinnetekstiilejä ja mummujen maalaamia kuppeja, koettaisin kysellä, josko joku toinen sukulainen haluaisi ne ottaa. Tai pitäisin teemabileet mummolatyyliin :)

   Poista
 4. Ihanan siisti kuiva-ainekaappi. Tosta minunkin pitäisi varmaan aloittaa. Olen jo asennoitunut hommaan kirjoittamalla jääkaapin oven muistilistaan patenttipurkit, mutta enpäs muistanut kuitenkaan pyytää niitä vanhempien Ikean reissulta tuomaan. Äh! Me kokeiltiin yhdessä vaiheessa kaikenmaailman jauhoja yms. kuivatuotteita ja niitä kertyi, nyt ollaan kyllä pyritty pitämään valikoimaa suppeampana. Edelleen suuri osa on kuitenkin ärsyttävissä pahvi- ja muovipussipakkauksissaan, joista aina varisee laatikon pohjalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasipurkit on kyllä ihania kuiva-ainekaapissa, kun mikään ei pääse varisemaan ja lopputulos näyttää nätiltä. Meilläkin on jonkun verran sellaisia tosi harvoin tarvittavia erikoistuotteita, joitakin tiettyjä reseptejä varten ostettuja. Ei kai auta muu kuin etsiä uusia reseptejä, joihin niitä tarvii, niin tulee käytettyä :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!