lauantai 30. huhtikuuta 2016

Vanha puu kohtaa uuden puunTästä ei vapun vietto enää jännemmäksi muutu! Rohkenin vihdoin sahata vanhaan lipastoon uuden pöytäkannen mäntypuulevystä.


40 senttiä leveä liimapuulevy on pikkuisen runkoa syvempi, mutta ajattelin antaa sen olla. Pistosahalla ei saa niin suoraa jälkeä, ettäkö kannattaisi alkaa pitkää sivua sahaamaan.

Levyä jäi sen verran yli, että innostuin sahailemaan lipaston etupuolen jalkoihin lisäpalat. Vähän muhkeutta ja uutta ilmettä!

Puutapit ja liimaa nyt ainakin, mutta taustalle voisi vielä laittaa jonkin tukiparrun. Viimeksi käytin kulmarautoja pukukaapissa, mutta jospa tämän taakse laittaisi vaikka pelkän puukalikan.
Sivujen lohkeamien liimaus onnistui oikein hyvin jykevillä puristimilla. Helpointa oli liimata yhteen se halkeama, joka oli kaikkein pahiten levinnyt: pienempien halkeamien väliin oli vaikea saada liimaa ujutettua.
Aika jännät paikat! Kiinnitän kansilevyn puutapeilla ja liimalla. On se ihmeellistä, että ikivanhan puun sisältäkin tulee tuoreen puun tuoksu, kun sitä porailee.

Lipasto ei ollut aivan millilleen suora, ja kansilevy piti hivutella parhain päin. Nyt se jää jostain kulmasta vähän yli rungon vinksottamaan, mutta minä luotan taas hiomakoneen voimaan. Ensin kansi kiinni ja sitten sivut tasaisiksi!


Nämä merkkausnastat ovat muuten ihan lyömättömät, kun pitää saada puutapin paikka merkattua vastakappaleeseen.
Siinä se on, uusi kaunis puulevy. Jännän näköistä, kun ikivanha ja aivan tuore puu kohtaavat. Melkein pitäisi tuota pöytälevyn kantta vähän mukiloida, ettei se näyttäisi niin pösilön kiiltävältä. En usko, että raaskin, vaikka oikeasti kyllä kannattaisi.

Jätin tämän ongelman huomiselle. Voi olla, että itse lipasto on sen verran vinkkura, etteivät kansi ja runko sen vuoksi täysin kohtaa. Toinen vaihtoehto on, että porasin puutappien reiät vinoon.
Vähä kerrallaan se siitä edistyy, ja kaipa se ihan lipastoa muistuttaa! Mitä tykkäätte noista jalkojen lisäosista; laitanko kiinni vai jätänkö pois?


10 kommenttia:

 1. Minä laittaisin. Tosin minä tykkäänkin kaikesta muhkeasta :D Hieno se kyllä on, itse olen yrittänyt kissojen ja koirien kanssa metsästää puista lipastoa makuuhuoneeseen jo tovin - kovin ovat kiven alla. Tai sitten ehtineet mennä siinä kohtaa kun kerkeän apajille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on nyt vähän sellainen olo, että tekee mieli tuon lipaston kanssa puuhailla vähän enemmänkin, kerran olen siihen ruvennut! Mietin sitten, että meneekö nyt ihan mönkään, jos intoudun muuttamaan koko rungon mallia noilla jaloilla, mutta minusta tuommoiset on vain kivoja!

   Torin kautta varmaan huonekalut ja isommat tavarat kulkevat aika nopsaan, ainakin täällä suunnilla! Jos joskus sattuu löytämään jotakin hienoa ja soittaa perään, se on varmasti jo mennyt! Eli Toria seuraisin huonekalujen varalta silmä kovana :)

   Poista
 2. Entä jos vihdoinkin kokeilisit sitä krakleerausta!! Muistaakseni joskus aiemmin kommentoit, että se kuulostaa liian epämääräiseltä. Eikä kuulosta vaan luonnolta! Maali vetäytyy kuivuessaan hieman kasaan. Maalataan kahdella eri maalilla, joista pintamaali vetäytyy ja kuivuu ensin pohjamaalin ollessa vielä märkää. Kun pohjamaalikin kuivuu, se vetää jo kuivan ja kiristyneen pintamaalin vielä kireämmäksi, eikä maali sitä kestä vaan repeää. Ihan samalla tavalla kuin kuiva ihokin halkeilee. Tai maa jossain aavikolla. Jos alusmaali on eri väristä kuin päällimaali, näkyy sitä alusmaalia niistä halkeamista.

  Silleen sun ei tarttis mukiloida uutta puuta eikä siihen tulisi tasaista ja kiiltävää pintaa, vaan koko lipasto muuttuisi vanhaksi ja arvokkaaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, varmaan krakleeraus sopisi tähän kivasti! Mutta mulla on nyt muut suunnitelmat! En edes kehtaa etukäteen mainostaa, jos meneekin ihan mönkään ja joudun hautaamaan koko lipaston tuunailun hiljaisesti ja ikiajoiksi :)))) Haluaisin kokeilla tähän yhtä jännää, ehkä vähän riskiä tekniikkaa. Ajattelen, että ei voi mennä huonommaksi kuin alkujaan oli; tässähän oli vanerilevy kantena!

   Poista
 3. Jalat näyttää hyviltä, kiinnitä ne ihmeessä. Hienosti edistyy tämä projekti.
  Kivaa vappupäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie kiinnitän! Ehkä kuitenkin laitan ne kulmaraudat tuonne taakse; ainakin tuossa pukukaapissa ne tuntuu toimivan oikein hyvin! Tänään voisin kokeilla tuon kannen asentamista ja liimaamista uudelleen; jos se ei hyvällä asetu kohdilleen, laitan sen puristuksiin!

   Mukavaa vappupäivää!

   Poista
 4. Hienolta näyttää ja mielestäni jalkojen lisäosat ehdottomasti kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä ne taidan laittaa! Täytyy poistaa rungon jalkojen alta huopatassut; ehdin jo säikähtää, että menin sahaamaan palat vaikka kuinka paljon liian lyhyiksi, mutta onneksi se ero olikin vain huopatassuista :)

   Poista
 5. Minä myös kannatan noita jalkojen lisäosia, näyttävät mahtavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mie taidan ne jalat laittaa! Lipastoprojekti seisoo ja tuumailee vielä hetken verran :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!