tiistai 5. huhtikuuta 2016

Järkytys.Tärisen.


Kuluneen talven aikana home-epäilys on nostanut päätään, ja olemme vatvoneet asiaa juupas-eipäs-taktiikalla. Oireet ovat erittäin epämääräisiä ja kuitattavissa joko luulotaudilla tai talviflunssalla, joka näin kevään tullen on muuttunut kevätflunssaksi. Pikku flunssa on niin vaikea asia: niitä tulee ja niitä menee! Kukaan ei mene lääkäriin pelkän nuhan tai yskän takia. 


Makuuhuoneessa tuntuu olevan eniten oireita: joka ikinen aamu alkaa niistämisellä, vaikka muuten olisi aivan terve, eikä nuha vaivaa enää aamun jälkeen. Aamuisin yskimme miehen kanssa keuhkot puhtaiksi sammakonkudun kaltaisesta limasta (ilman niitä nuijapäitä). Mies on valittanut lannistavaa väsymystä. Viime aikoina hänen kurkkuaan on alkanut karistaa makuuhuoneessa. Ihan kuin ongelma olisi joko nopeasti kärjistynyt tai sitten olisimme pitkän asumisen jälkeen pikku hiljaa altistumassa sisäilmalle.


Maaliskuun lopussa, siis vajaa viikko sitten otin epämääräisen home-epäilyksen puheeksi blogissa. Epämääräisistä asioista puhuminen ja etenkin niiden looginen käsittely on oikeasti aika vaikeaa, ja olikin silmiä avartavaa nähdä, miten kaikki tuota postausta kommentoineet ihmiset olivat yhtä mieltä: Juoskaa pois, on ongelma, ei saa jäädä odottamaan. Todella hyödyllinen oli myös lukijan vinkkaama Facebookin homeryhmä, jossa oli muutaman eri ihmisen homekokemuksia tästä samaisesta talosta. Kaikilla sama homma: epämääräinen epäilys, epämääräiset oireet, muutto pois. Ja täällä me nyt ollaan, siinä samassa pisteessä kuin monet muutkin tässä asuneet ennen meitä.


Olen alkanut vähä kerrallaan karsia tavaraa ja keräillä sitä kasoihin vielä hetki sitten mahdollisena pitämäämme muuttoa varten. Mahdollinen muuttui tänään välttämättömäksi, kun tein taas uuden löydöksen, joka mykisti ja veti jalat alta.


Kuka muistaa sen paljon hehkuttamani vaatehuoneen, joka on niin näppärästi sisustettu ja jossa on niin loistavasti säilytystilaa? Vaatehuone tulee kylpyhuoneen taakse, makuuhuoneen viereen.


Näetkö tuon ylähyllyn, jonka läpi kulkee valkoinen kattoparru? Ylähyllyllä olen säilyttänyt aniharvoin tai ei koskaan tarvittavaa tavaraa, joka nyt muuton alla on ensimäisenä menossa pakattavaksi. Parrun vasemmalla puolella olen säilyttänyt isoa Duplo-laatikkoa, joka aikanaan ostettiin lahjaksi sukulaispojalle. Poika ehti kasvaa Duplo-iästä ohi, palikat jäivät antamatta ja siellä se laatikko odotteli seuraavaa leikkijää. Tänään muistin palikoiden olemassaolon ja ajattelin laittaa lootan kirppiskasaan.

Sieltähän laatikon takaa paljastuikin melkoinen jymy-yllätys. Jos tämä ei ole hometta, niin ei sitten mikään. Kattoparru lienee kantava rakenne, ja sen homeinen pää on ulkoseinää vasten.

Jos vielä tähän päivään  saakka olemmekin miettineet ja jahkailleet, miettineet ja jahkailleet, niin tämä löydös lienee ilmiselvä päätös emminnälle. Eihän tässä enää ole mitään epäselvää.  


Hiljaiseksi vetää.

Laitoin nämä kuvat kaupungin terveystarkastajalle ja kysyin toimintaohjeita. Edellisten kuvien perusteella ei olisi kuulemma ollut tarvetta hävittää tavaraa, mutta kuinka nyt? Miten edetään vuokranantajan kanssa? Olemme kaivaneet esiin vanhoja sähköposteja, joissa olemme pyytäneet omistajaa tarkistamaan mahdollisen homeen keittiöstä ja eteisestä. Muistan aivan varmasti, että kylppärin suhteen sovimme omistajan tulevan katsomaan kylppäriä, mutta siitä ei löytynyt viestiä. Myös keittiön seinästä on sovittu puhelimitse. Mitä jos tästä nyt tuleekin joku vänkäysasia ja omistaja väittää, ettemme ole noudattaneet ilmoitusvelvollisuuttamme. Keittiön ja kylppärin huomasimme aikoja sitten ja niistä myös heti ilmoitimme, parrulöydön tein tänään. 


Parrusta ei siis vielä ole ilmoitettu omistajalle, ja nyt pitäisikin jaksaa alkaa sanailla tarpeeksi napakkaa viestiä. Ja tämä keskustelu käydään ilman muuta kirjallisesti sähköpostin välityksellä. 


Makuuhuone on siis selvästi ollut ongelmallinen tila, emmekä aio siellä enää nukkua. Ihan ensimmäisenä askeleena kannamme sängyn makuuhuoneesta olohuoneeseen. Jään odottamaan terveystarkastajan kommenttia vaatehuoneen tavaroiden kohtalosta. Jatkamme uuden asunnon etsimistä.
 

Miten tämä homma nyt etenee? Oi home, älä ole tarttunut meidän tavaroihin. Älä ole sairastuttanut meitä. Pintahome, ole sinä olemassa äläkä ole ollenkaan vaarallinen asia.36 kommenttia:

 1. Olen pahoillani...lähdimme juuri tämän tapaisesta vuokrakodista...järkyttävää. Ei kukaan ymmärrä jos ei itse kokenut tätä. Vuokralaisella vain yksi tie, meinaan ulos pian. Terveystarkastaja ei jatka jos ei asuta. Me emme pysty pitämään kahta vuokra-asuntoa yhtä aikaa.

  T.Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta; vuokralaisen on kohtuullisen helppo lähteä. Tosin pitäähän nyt löytää sopivan kokoinen ja sopivan hintainen asunto sopivalta alueelta. Ja nähdä muuttamisen vaiva.

   Odottelen vielä terveystarkastajan vastausta: toivottavasti tavaroiden kanssa ei jouduta näkemään sen kummempaa vaivaa tai hävikkiä.

   Poista
  2. Nyt pitää lähteä ihan mihin tahansa ja jatkaa sen pysyvämmän asunnon etsimistä sieltä mistä tahansa käsin.

   Poista
 2. Kyllä tosiaan hiljaiseksi vetää ja suorastaan järkyttää tuollainen löytö. Ymmärrän hyvin, että ikäviä asioita yrittää työntää mielensä perukoille ja perustella erilaisia oireita muilla tavanomaisemmilla syillä. Mutta nyt on tosiaankin vahvistus tullut tuohon home-epäilyyn ja toivon todella, että pääsette pian muuttamaan sieltä pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että pian päästään pois. Olisi kyllä kiva kuulla, mitä kuntotutkimuksessa ilmenee. Ehdotan sitä omistajalle. Kertoneekohan tuo vielä jälkikäteen, mitä löytyi?

   Poista
  2. Löytyisiköhän kotivakuutuksesta jotain apuja pikaista muuttoa ja vuokrausta ajatellen?

   Poista
 3. Huh. Aika hiljaiseksi vetää. En vieläkään ymmärtä tuota käsitettä "pintahome". Sitäkö saa asunnossa olla ja se on vaaratonta? Entäs se, kun homeesta on sanottu tulevan jotain hermomyrkyn kaltaista ainetta, joka tunkeutuu luihin ja ytimiin ja sairastuttaa? Sitäkö ei tässä pintahomeessa ole?
  Pelottavaa tuollainen. Itse en ainakaan enää epäröisi muuton suhteen ollenkaan. Terveys on kuitenkin ainutkertaista, asuntoja kyllä löytyy. Ja ottaisin moisen altistuksen jälkeen niin varman päälle kuin voi. Ei mitään missä vesi on lillunut kellarissa tai katot ehkä vuotaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vissiin sitä saa olla eikä haittaa! Kukaan muu ei kyllä ole pintahomeesta kuullutkaan, eli höpöpuhetta lienee. Ja tehosihan selitys meihinkin pitkäksi aikaa!

   Odottelen jatko-ohjeita terveystarkastajalta. Toivottavasti ei jouduta näkemään hirveää vaivaa tavaroiden suhteen.

   Poista
 4. Toivottavasti löytyy pian uusi koti, tsemppiä 👍 g

  VastaaPoista
 5. Voi ei, onpa todella hurja löytö :(
  Tsemppiä taistoon hometta vastaan ja tsemppiä uuden asunnon etsimiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tuo kyllä pahannäköinen. Jos se parru on seinän puolelta homeessa, tarkoittaakohan se, että seinässäkin on hometta? Olisi kyllä niin hyvä saada tietää, mitä ihan oikea tutkimus tästä sanoo.

   Ja ajatella, ettei se tosiaankaan haise yhtään miltään.

   Kiitos kovasti!

   Poista
  2. Pitikin muuten sanoa, että mä en ole koskaan teillä haistanut hometta, vaikka yleensä tämmöiset haistan heti, jopa siinä mäörin, että tiedän miehen käyneen vanhempiensa luoba sanomattakin, kun vaatteisiin tarttuu siellä heti se haju.

   Poista
  3. Muutkaan eivät ole koskaan huomanneet meillä homeen hajua, vaikka olen siitä kysellyt. Yksi homeelle herkkä sukulaispariskunta on sitä mieltä, että meillä on mieto mummolan tai homeen tuoksu. Aika usein meillä on sisällä pyykkejä kuivumassa; itse haistan aina kotiin tullessa pesuaineen.

   Poista
 6. Huh huh!! Eipä tuossa muu auta kun äkkiä pois, vaikka ihan minne vain. Tekstiilithän ne on kaikkein arimpia homeelle, lasi, posliini, metalli ne saa kyllä puhtaiksi itiöistä. Onko teillä tuttavaa jonka luona voisi niitä arvokkaimpia tekstiilejä saunottaa ja jotka voisi sitten saada muualle säilöön?

  -Karakali-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kaikki vaatteet tuolla vaatehuoneessa (paitsi takit eteisessä ja kevätversiot ullakolla), toivottavasti ne ei nyt ole tuosta saastuneet.

   Odottelen terveystarkastajan viestiä ja toivon parasta.

   Poista
 7. Netissä on paljon tietoa vuokralaisen oikeuksista tilanteessa, jossa vuokra-asunto osoittautuu esim. mikrobihaitan vuoksi asuinkelvottomaksi. Kannattaa tutustua, jotta osaa pitää kiinni oikeuksistaan, joita tässä tapauksessa voivat olla esim. korvaukset ja vuokranalennus.

  Ks. esim. http://www.asianajajaliitto.fi/files/1989/Paronen_Saara_Sisailmaongelmat_10.1.2014.pdf

  Yleisellä tasolla ei ole tavatonta, että vuokranantaja suhtautuu korvaus- ja vuokranalennusasioihin hyvin penseästi ja pyrkii esim. viivyttelemällä/ongelmaa vähättelemällä jättämään korvauksen tai vuokranalennuksen suorittamatta. Toiseksi homesaneeraus merkitsee vuokranantajalle huomattavaa ylimääräistä kuluerää + vuokramenetyksiä. Tämä näin varoituksen sanana. Kärsivällisyydellä ja sinnikkyydellä voi kuitenkin päästä hyvään ja kohtuullisen lopputulokseen. Paljon tsemppiä!

  -Itsekin homekodissa asunut-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset linkistä! Lukaisin läpi, tuolla näytti olevan korvaus- ja vastuuasioista.

   Vaadin nyt ensimmäisenä tutkimuksia, että tietää, mitä tuo home on ja mitä se tarkoittaa meidän tavaroiden kannalta. Menevätkö sellaisinaan, täytyykö pestä, pitääkö saunottaa vai tyystin hävittää.

   Vuokranalennus kuulostaa sellaiselta ideaalilta, ettei varmaan tässä maailmassa tule tapahtumaan. Irtisanomisajalla voisi nyt kyllä pyyhkiä peppua, mutta emme voi irtisanoa, ennen kuin on uusi asunto tiedossa.

   Jännittää nähdä, mikä on omistajan reaktio. Toivottavasti ottaa vakavasti, ei hissuttele ja ryhtyy oikeasti toimiin!

   Poista
 8. Yks pahimmista painajaisistani. Onneksi tosiaan olette vuokralla. Toivottavasti uusi asunto löytyy pian ja pääsette puhtaaseen sisäilmaan ennen kuin sairastutte pahemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi muuta sanoa. Olisi karseaa ryhtyä remppaamaan hometaloa ja jäädä siihen vielä asumaan. Kallista ja epävarmaa hommaa!

   Poista
 9. Onpa ikävä juttu. Terveystarkastaja ei voi kyllä mielestäni kuvien perusteella antaa ohjeita tavaroiden ym käsittelyyn. Eikö tuo käsittely tai se, voiko edes käsittelyn jälkeen enää siirtää uuteen asuntoon, riipu siitä, mitä lajia kasvusto on. Ja sehän selviää vain näytteitä ottamalla.

  Vuokralaiselle tuskin ilmoitetaan mitään mahd kuntokartoituksen tuloksista, jos olette jo siinä vaiheessa pois muuttaneet. Tsemppiä uuden kodin löytymiseen.

  -m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, täytyy vaatia tutkimuksia. Omistajalla voisi kiinnostaa, mitä remppoja home vaatii. Meillä kiinnostaa, miten se vaikuttaa meidän tavaroiden käsittelyyn.

   Poista
 10. Voi ei miten kamala tilanne, samaa mieltä kuin kaikki edelläkin uusi asunto niin nopesti kuin mahdollista, ettette sairastu vakavammin. Voimia kaiken keskelle ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Odottelen huoltoyhtiön jamppaa saapuvaksi hetkenä minä hyvänsä. Katsotaan, mikä on ratkaisuehdotus.

   Poista
 11. Voihan pyhä lehmä, aivan kamalaa. En ymmärrä miksi Suomessa ei kunnolla vieläkään herätä tähän 'lattian alla' muhivaan ongelmaan, vaikka seuraukset voivat on järkyttäviä. Tässä tämän aamun uutinen http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/rakennus/termospullotalot-eivat-toimi-is-suomen-taloissa-voi-muhia-kustannuspommi-6538178
  Ymmärrän täysin, että tälläiset uutiset ovat todella laumauttavia luonteeltaan ja on enemmän kuin helppo jäädä vain odottelemaan mitä tapahtuu. Mutta teinä kyllä yrittäisin poistua talosta niin nopeasti kuin mahdollista. Hakisin myös lainopillista neuvoa tueksenne. Miten ihmeessä kenenkään omatunto antaa vuokrata homepesäksi epäiltyä asuntoa aina vaan uudelleen?! Todella edesvastuutonta toimintaa. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hyvä artikkeli. Tämä kuulostaa erityisen hyvältä:

   "– Tähän päivään säilyneet hirsitalot kertovat konkreettisesti omaa tarinaansa: satavuotias hirsitalo säilyy vaikka toiset sata vuotta. Suomessa on paljon puutavaraa, joten puurakentamista pitäisi kehittää ja soveltaa vanhoja, perinteisiä ratkaisuja myös uusiin taloihin, Nurminen sanoo."

   Tuollaisen kun saisi!

   Minusta tuntuu noiden nettikeskustelujen perusteella, että moni on vain omassa mielessään pohtinut homeongelmaa ja sitten päätynyt lähtemään. Vaikka kyllä näin vanhoja taloja pitäisi automaattisesti huoltaa, tarkistaa ja rempata ilman, että asukas itse tajuaa valittaa.

   Poista
 12. Voi eikä mikä löytö! Mutta nyt äkkiä uusi asunto alle. Todella ikävää, että näitä tälläisiä asuntoja on vain liikaa. :( Ja mitä ne sitten tekee asukkaalle, nii se onkin sitten vielä ikävempi. Yks tuttu sai ikuisen astman vaivan ku asu homeisessa asunnossa, joten yhteys kuntaan ja josko sieltä saisi asunnon, yleensä ku tälläisissä tapauksissa pystyvät järjestämään sellaisen ja nopeastikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Astma on varmaan todella ikävä riesa. Ja miten inhottavaa, että sen saa "turhasta", talon takia!

   Poista
 13. Hiljaiseksi vetää. Toivotaan, että uusi asunto löytyy pian. Tsemppiä muuttopuuhaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, ja toivotaan sitä ennen järkevää ratkaisua näihin ilma- ja homeongelmiin! Minä ainakin haluan tietää, minkälaisesta ongelmasta on kyse. Kuinka vakavasta tai kuinka helposti korjattavasta.

   Poista
 14. Hei!
  Täällä yksi homeelle ja muullekin aikojen saatossa altistunut. Sanoisin näin, että vaikka tällä hetkellä ikävältä kuulostaaki, niin uusia tavaroita saa muttei terveyttä! Jos muutatte uuteen asuntoon itiöidenne kanssa, voi olla, että oireet jatkuvat. Terveystarkastajilla usein liian optimistiset käsitykset (kokemuksia näistäkin).
  Laittaisin tavarat väliaikaissäilöön ja sieltä kokeilun kautta (jos ihan pakko) yksitellen käyttöön.
  Omalla kohdallani laittaisin kaiken pehmeän tavaran pois, koska vähitellen voi käydä niin, että huomaa herkistyneensä aika monelle asialle. Esimerkiksi hajusteet (vaihdan bussissa istumapaikkaa, kun lähelleni istahtaa "huuhteluaineella parfymoitu pilvi". Kaupassa haistelen tavarat ennen ostoa, kirpparitavaroita voi joutua pesemään 5-10 kertaa, jotta saa huuhteluaineen hajun pois. Myös monet julkiset tilat karttelulistalla. Tämän vuoksi olen tullut erittäin varovaiseksi. En voi hakea kaikkia työpaikkoja, koska tiedän paikan sisäilman. Nytkin olen toisessa työpisteessä sisäilmaongelmien vuoksi.
  Myös lasten tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että altistus todellakin loppuu ja tietysti itsenne kannalta <3 Jaksamista ja voimia teille kaikille, yrittäkää pitää fyysisestä ja henkisestä kunnosta huolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan ottaa vielä johonkin home- tai sisäilmayhdistykseen (?) yhteyttä ja kysyä tuosta tavaroiden käsittelystä. Terveystarkastajan sähköpostilla lähetettyjen kuvien perusteella muodostetun mielipiteen mukaan tavaroita ei tarvitsisi sen kummemmin alkaa käsitellä. Pehmeille tekstiileille pesu ja koville pyyhintä.

   Ajattelin pyyhkiä tavarat ennen pakkaamista, siis esimerkiksi lautapeleistä pakkaukset, ei suinkaan kaikkia nippeleitä. Pelkkä tavaroiden pyyhintä tuntuu hirveän työläältä pakkausvaiheessa, vaikkei olisikaan ajatus käydä jokaista kirjan sivua ja jokaista nappia läpi. En ole enää vienyt pestyjä pyykkejä vaatehuoneeseen, ja annan siellä jo olleet vaatteet olla huoneessa pesuun saakka. Vaatehuoneessa on kyllä muutamia juhlapukuja, joita ei niin vain pestä.

   Tuntuisi, etteivät meidän oireet ole niin pahoja, etteikö voitaisi olla tavaroiden kanssa samassa tilassa. Siis veikkaisin, että tavarat ovat ok, mutta kuka tämmöisistä oikeasti tietää?

   Vähitellen herkistyminen on kyllä karsea ajatus. Toivottavasti meillä ei ole niin paha tilanne.

   Kiitos tosi paljon ihanasta kommentista!

   Poista
 15. Meillä aivan sama tarina kun teillä komeron home löydöksenä, empimiset yms. Ainut että on oma talo, mies ei käsitä ja vastustaa tt ammattitaito yms. ja ollaan altistuttu mielestäni kaikki reilusti mies mukaan luettuna. Tänään muutan vaikka lasten kanssa. Kauhea on tilanne 😢

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kauhealta :( Ihan hirveä löytää hometta omasta talosta: vuokra-asunnosta pääsee eroon, kun sulkee oven takanaan, mutta mitä tekee kun ongelma onkin oma.

   Toivottavasti asiat selkenevät: tsemppiä tulevaan muuttoon!

   Poista
 16. Voi kurjuus. Äkkiä pois. Onneksi olitte vuokralla. Me ostimme. Mutta kauppa purettiin pitkän prosessin jälkeen...ei siitä sen enempää.

  Kaikki irtain on pyyhittävä kaksi kertaa ja kaikki tekstiili pestään vähintään kaksi kertaa keittopesussa. Mikä ei kestä, kaatikselle. Esim. pehmolelut kesti yllättävän hyvin. Muovi on siitä ikävä, että "öljyisenä" haju tarttuu siihen, ja jää. :( Isoja esineitä voi saunottaa.

  Mutta ne sängyt. Suosittelen vaihtamista, vaikka nyt tuntuu että ei tarvis. Jos niissä on itiöitä, altistuminen jatkuu uudessa kodissa. (Me uusimme kahteen kertaan, kun ensin asunto korjattiin päin hittoa, sitten muutimme takaisin vain huomataksemme ongelmien pahentuneen ja sitten uudelleen evakkoon -> taas uudet sängyt.) Nim. Piiiitkä tarina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupan purku kuulostaa siltä, ettei ihan noin vain yksinkertaisesti luonnistu. Taisi olla melko vakavia ongelmia; onneksi saitte purettua!

   Meillä pitäisi kyllä sänky uusia muutenkin (on liian kapea kahdelle). Sohvakin saisi minun puolestani mennä, mutta tästä emme taida päästä yhteisymmärrykseen :) Siltä kyllä ehdottomasti tuntuu, ettei tarvitse ruveta heittämään tavaraa pois: erityisesti vanhat nojatuolit olisivat kyllä sellaisia, että todellakin kirpaisisi.

   Juuri eilen törmäsin tuttuun arkkitehtiin, joka sanoi, ettei hänen nuuskimiskokemustensa perusteella meillä ole homeen hajua. Itsehän sitä ei varmaan edes huomaisi, mutta olen nyt yrittänyt kysellä kaikilta meillä käyneiltä, josko olisivat tuoksuja aistineet.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!