keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Ystävämme pintahomeSelailin vanhoja parvekekuvia kesältä ja suunnittelin kirjoittavani kevätsuunnitelmista sisustuksen suhteen. Sain kuvat kasaan ja innostus lopahti: Mitä sitä täällä enää suunnittelemaan? Miten viitsii puunailla keittiön kaappeja ja parvekkeen kukkaruukkuja, kun koko hörskä on yltä päältä homeessa.


Niin ihana kuin 50-luvun alun kerrostalo onkin, en tiedä, onko koti turvallinen paikka asua. Olemme ehtineet asua nykyisessä kodissamme reilu kolme vuotta, ja alkuaikojen epäilykset ovat alkaneet kalvaa mieltä jatkuvasti.


En muista, kumpi sai epäilyksen siemenen ensimmäistä kertaa itämään: oliko se mustapilkkuiseksi muuttuva kylppärin seinä vaiko sittenkin keittiön nurkka, joka näytti siltä, että katosta on vuotanut vuositolkulla vettä. Valitin keittiön ilmiselvästi homeisesta nurkasta huoltoyhtiöön. Huoltoyhtiön kaksi miestä tuli paikalle, kurkkasivat nurkkaa, katsahtivat toisiaan ja menivät hiljaisiksi. 


Keittiön nurkan homeongelma selvisi vähällä vaivalla: maalia pintaan, ja musta home peittyi komeasti. Huoltomiehet selvittivät asian omistajan kanssa: kuulemma edellinenkin vuokralainen oli valittanut samasta asiasta, jolloin homeongelma oli tutkittu ja havaittu pelkäksi pintahomeeksi. Vanhan talon kylmäkaapin vieressä vesi kondensoituu seinää vasten, kun lämmin ja kylmä kohtaavat. Ei vaarallista, pelkkää pintaa, ajattelimme.

Toinen asia, joka vähän epäilytti, oli kylppäri. Muovipäällysteiset seinämät alkoivat pilkuttua kauttaaltaan tautiseen tahtiin. Ilmanvaihto on kylppärissä selkeästi aivan surkea: räppänää on pakko pitää auki, että ilma pääsee vaihtumaan, mutta kun se on auki, kylppärissä vinkkaa niin kuin ulkohuussissa. Miten painovoimainen ilmanvaihto voi edes toimia väärin?


Tältä se seinä näyttää, pari kuukautta perusteellisen jynssäyksen jälkeen. Valitin homeisesta kylppäristä omistajalle, joka keskeytti käsillä olevat työnsä siihen paikkaan, hälytti paikalle remonttiryhmän ja kipitti paikalle juoksujalkaa.

 
Vitsi vitsi, ei sentään. Asia jäi "hautumaan", unohtui kokonaan ja kuittautui aikaa myöten pintahomeena. Jynssään pilkut aika ajoin karkealla harjalla ja sitten ne taas ilmestyvät uudestaan.

Keittiön kylmäkaappiseinämäkin on maalauksen jälkeen ruvennut taas elämään omaa elämäänsä. Pari kolme vuotta sitten seinään sudittu maali on alkanut lohkeilla. Vielä ei näy mustia pilkkuja, mutta kyllä ne sieltä taas tulevat.

Huono sisäilma on ollut aiemminkin tuttujen kanssa puheena. Jokunen kuukausi sitten tuttu rakennusmies kyseli talon kuulumisia, ja kerroin havaitusta pintahomeesta. Pintahometta, nauroi tuttu, onko sellaistakin olemassa? Tuon jälkeen suhtautuminen koko asuntoon on ollut vähän varautunut: voiko täällä oikeasti edes asua? Ovatko jatkuvat pikkuflunssat, yskät ja nuha pelkkää talviflunssaa vai johtuvatko ne homeesta? Miten osa meistä sairastuu mutta osa ei?

Pikkuflunssat saattavat tietysti johtua mistä vain, mutta kun epäilys kalvaa mieltä, on vaikea olla epäilemättä hometta. Home on pahin pelkoni asumisessa: jos siihen sairastuu, ei parane koskaan. Onko naiivia ajatella kylppärin seinän pilkutuksen olevan ihan ookoo? Saako keittiön kylmäkaappia vasten kertyä kosteutta?

 
Pitäisikö meidän juosta jo?36 kommenttia:

 1. Tämän sinun tekstin perusteella alkaisin suunnittelemaan muuttoa. Ei ole normaalia, että mustia homeläikkiä ilmestyy koko ajan lisää; ehkä olet jo tottunut siihen etkä osaa pitää sitä niin hälyyttävänä kuin miltä se omaan korvaan kuulostaa. En riskeeraisi omaa terveyttä koska kuten sanoit; jos sairastuu, ei parane koskaan. Kyseessä taitaa kuitenkin olla vuokra-asunto joten ei muuta kuin uutta etsimään; jos olisi oma asunto niin olisi monimutkaisempi juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuokra-asunto tämä on, ja helpollahan me tästä pois päästään. Ollaan valitettu kylppäristä ja keittiöstä omistajalle, mutta ei se asia ole oikein edennyt, jos tuon keittiön seinän maalaamista ei lasketa. Kylppäristä hiillostin omistajaa muutaman viikon ajan ja sovittiin, että omistaja tulee hometta katsomaan. Siitä on nyt pari kolme vuotta aikaa, eikä omistajaa ole näkynyt. Kuulostaa pöljältä, mutta lopulta en enää kehdannut jankata samasta asiasta ja annoin olla.

   Ollaan kyllä pitkään tuota pintahomeasiaa emmitty ja mietitty, mutta kun meille niin kauniisti kerrottiin, että homeongelma on jo tutkittu, eikä ongelmaa ole (?), ollaan tuudittauduttu siihen. Kunnes sitten kaikki muut, joiden kanssa ollaan asiasta puhuttu, ovat olleet ehdottomasti sitä mieltä, ettei pintahome ole normaalia.

   Tämän talven aikana ollaan kyllä miehen kanssa sairasteltu (epätavallisen paljon?) pientä flunssaa, nuhaa ja yskää. Oma yskä on kestänyt viikkotolkulla. Oudoimpana pidän sitä, että aamu alkaa aina niistämisellä, vaikkei ole "oikeasti" nuha. Onko se nyt sitten homeesta johtuvaa vai ei, kuka tietää. Turha kai sitä on jahkailla; kyllä täältä pitäisi jo päästä pois.

   Poista
 2. Edelliseen kommenttiin haluaisin vielä lisätä, että mieheni äiti sairastui pahaan astmaan, kun asui homeisessa asunnossa useamman vuoden. Miehelleni ei astmaa kehittynyt, mutta hänkin on herkkä eikä pysty oleilemaan pitkiä aikoja esim. tunkkaisessa asunnossa ja sen lisäksi hän on allerginen kissoille. Kaikki tämä seurausta hometalosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Homeellehan voi tosiaan altistua hiipien, pitkän ajan kuluessa. Tuo on tosi pelottava ajatus.

   Uskomattoman typerältähän se kuulostaa ulkopuolisen korviin: "Hei meillä on hometta seinissä, onko ok?". Varmaan sitä on jotenkin sokaistunut, kun ongelma on tullut hiipien ja tässä on asuttu jo pidempään.

   Keittiön seinää mietin erityisesti: kun sen aikanaan huomasin, olin ihan järkyttynyt. Eikö tosiaan oltaisi nähty tuota silminnähden törkeän näköistä seinämää silloin, kun tätä asuntoa ensi kerran käytiin katsomassa ja kun tänne muutettiin? Seinässä oli mustaa hometta ehkä viiden sentin leveydeltä, ylhäältä alas. Valkoiseksi maalattu katto oli nurkasta keltainen, ihan sen näköinen kuin katosta olisi valunut vesi. Luulinkin, että katto vuotaa, ja huoltomiesten ilmeestä päätellen niin luulivat hekin.

   Poista
 3. Vanha talo minullakin ( vm -54 ), mutta mitään moisia en kyllä ole havainnut ja jos havaitsisin, niin juoksisin kyllä. En ole aiheeseen perehtynyt, mutta pelkkä PINTAhome kuulostaa lähinnä asian kaunistelulta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omistaja kutsuu sitä pintahomeeksi, kaikki muut joiden kanssa ollaan asiaa mietitty, pitävät sitä oikeana ongelmana. Ajatuksena siis, että jos on hometta pinnalla, on sitä myös pinnan alla.

   Poista
 4. Lähtekää ihmeessä pois. Tiedän, että se on helpommin sanottu kuin tehty, mutta nyt täytyy asettaa terveys kaiken muun edelle. Tyttäreni muutti opiskelija-asunnosta poikaystävänsä kanssa pois juuri joulun alla epämääräisten oireiden takia. Vuokranantaja oli tietysti sitä mieltä, että mitään ongelmaa ei ole, mutta lääkäri(t) täysin eri mieltä. Tuo käsite "pintahome" kuulostaa niin tekaistulta. Ja home kuin home. Ei se ole ikinä hyväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä muuttamisesta on aina vaivansa, vaikka vuokralla asuukin. Pidetään silmät auki uusien asuntojen suhteen.

   Flunssaoireet on aina vähän vaikeita: niitä tulee ja niitä menee. Toivottavasti meidän flunssailut johtuvat vain talvesta ja kiertävistä pöpöistä. Onneksi sinun tyttären ja hänen poikaystävänsä sairastelut ratkesivat muuttamalla.

   Poista
 5. Toivottavasti en kuulosta liian synkältä maailmanlopun airueelta, mutta minusta asia on kertomasi perusteella täysin selvä: te asutte homekodissa, ja sivumennen sanoen seinien maalaaminen homeongelman poistamiseksi on suoraan sanoen edesvastuutonta.

  Ensinnäkin, ei ole olemassa mitään "pintahometta" - home on hometta vaikka voissa paistaisi.

  Toiseksi, asunnon omistajalla on velvollisuus tiedottaa tämänkaltaisista ongelmista taloyhtiölle. Tehän olette vuokralaisina tämän ilmoitusvelvollisuuden omalta osaltanne jo täyttäneet. Oma asiansa on tietysti, jos taloyhtiössäkin ollaan "pintahomeasiantuntijoita", mutta joka tapauksessa ongelma on vakava ja vaatisi sekä omistajalta että taloyhtiöltä pikaisia toimenpiteitä. Valokuvien ja kuvauksesi perusteella huoneiston pitäisi olla tällä hetkellä asumiskiellossa.

  Kolmanneksi, teinä lähtisin aivan heti etsimään uutta kotia ja muuttaisin mahdollisimman nopeasti pois - meillä jokaisella on vain yksi terveys. Näin keväisin on onneksi vuokra-asuntojen tarjonta parhaimmillaan. Olen todella iloinen puolestanne siitä, että kysymyksessä on vain vuokra-asunto. Muistakaa myös miettiä irtainta omaisuutta ja siihen mahdollisesti pesiytyneitä itiöitä, jotka erittävät erilaisia, sairauksia aiheuttavia toksiineja eli myrkkyjä. Osa tavarasta pitää tod. näk. heittää pois, jotta ette muuton yhteydessä kuljeta homeitiöitä mukananne uuteen paikkaan, mutta se on pieni hinta terveestä tulevaisuudesta.

  Paljon tsemppiä teille!

  -Homekodissa itsekin asunut-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki vastaukset ovat olleet todella yksimielisiä! Varmaan se on ulkopuolelta helpompi nähdä kuin näin asukkaana. Homeen kanssa ei tietenkään ole leikkimistä, eikä kannata jäädä turhaan vatvomaan, jos on epäselvyyttä. Ja vatvottuhan me vain ollaan, ees ja taas.

   Meidän asunnon omistaa yhtiö, joka omistaa kaikki asunnot tässä kerrostalossa, omistavat myös muutamia muita kerrostaloja. Vähän niin kuin VVO mutta paljon paljon pienempi.

   Laitoin tänään kaupungin ympäristötoimelle sähköpostia, selitin tilanteen, laitoin liitteeksi nuo kaksi homekuvaa ja kysyin mielipidettä. Sain heti vastauksen! Terveystarkastaja vastaa näin:

   "Keittiön osalta kuvasta ei voi juuri muuta todeta kuin, että maalissa on halkeamia, halkeaminen voi johtua monista eri syistä kuten maalien toisiinsa sopimattomuuden takia tai rakenteiden elämisestä johtuen.

   Kylpyhuoneen kuvan perusteella eivät kuvassa olevat värjäymät näytä tyypilliseltä kylpyhuoneen saumoihin tulevalta homeelta. On hyvin vaikea sanoa onko kyseessä pintaan kertyvä home vai ihmisestä irtoava pigmentti johon punertava väri viittaa, koska kyseessä on vanha kerrostalo jonka ilmanvaihto on sen aikaisten rakennusmääräysten perusteella tehty, jolloin kosteuden poistuminen kylpyhuoneesta on hidasta. Kylpyhuone on teknisen käyttöikänsä päässä käytetyistä pintamateriaaleista päätellen. Kylpyhuoneen tarkempi kunto ei selviä kuin kosteuskartoituksen avulla."

   Eli keittiön seinästä ei voi sanoa mitään kuvan perusteella. Kylppäri on ikivanha ja karsea, mutta ilman kosteustutkimusta homeesta ei voi sanoa mitään. Joskin minusta home ei ole punertavaa vaan mustaa; kuva varmasti sen verran vääristää. Homepilkkuja löytyy kauttaaltaan muovimaton reikämäisistä kohdista (muovimatto on sellaista "kuoppamaista" materiaalia, jonka kuoppiin tuo musta home kertyy, samoin tuonne seinän ja lattian vaikeasti puhdistettavaan saumakohtaan).

   Kosteuden poistuminen on hidasta: se on selvä asia. Suihkun jälkeen kylppäri on pitkään kostea, eli ilmanvaihto siellä on surkea. Onko se sitten minkälaajuinen ongelma?

   Kysyin myös neuvoja muuton varalta tavaroiden hävittämisestä tai käsittelystä. Tämä on vastaus: "Näiden tietojen ja kuvien perusteella en näe aihetta siihen, että jotain tavaroita tulisi hävittää tai erityisemmin edes puhdistaa. Tekstiilit voi pestä halutessaan ennen vientiä toisiin tiloihin. Kovapintaisten materiaalien osalta riittää normaali pölyjen pyyhintä (pöydät, kirjahyllyt, kaapit yms).

   Poista
 6. Siskon mies sairasti koko ajan heidän entisessä 90-luvun asunnossaan. Siellä oli huono sisäilma ja kosteaa kokoajan. He muuttivat muutama kuukausi sitten ja kas kummaa, sairastelut loppuivat kuin seinään! Itse näin 50-luvun talon asukkina uskon, että vanhat talot ovat terveitä, mutta vain jos niitä on remontoitu oikein. Homeen päälle maalaaminen ei kuulosta hyvältä, joten itse harkitsisin muuttoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on pari sellaista sukulaista, jotka ovat homeelle herkkiä. Heidän mielestään meidän kotona on todella kostea ilma. Itse huomaan kosteuden oikeastaan vain kylppäristä, joka suihkun jälkeen muhii pitkän aikaa kosteana. Keittiössä taas ikkunat huurustuvat, kun jotain liedellä keittelee.

   Remppamies kävi maalaamassa tuon keittiön seinän, mutta en kuollaksenikaan muista, tehtiinkö siihen joku käsittely. Voisin kuvitella, että homepesu ennen maalausta?

   Minä olen jostain syystä pitänyt homeongelmaa sellaisena, ettei se kerrostaloasuntoja kosketa. Se ei sitten ilmeisesti niin välttämättä olekaan?

   Poista
  2. Monessa homeisessa kerrostaloasunnossa asuneena voin sanoa, että kyllä koskettaa. Terveys on siltä osin mennyttä ja saan heti oireita, kun oleskelen homeisessa tilassa. Muutossa on aina riskinsä, mutta vuokra-asuminen on sikäli ihanaa, että aina voi lähteä saman tien, jos asunto osoittautuu homeiseksi. En tiedä, uskaltaisinko ikinä ostaa omaa asuntoa. Teidän tapauksessanne alkaisin etsiä uutta asuntoa välittömästi! Ystäväni perheineen asui joskus samaisessa talossa, mutta en muista, oireilivatko he silloin. Muuttivat sen jälkeen (onneksi vain vuokralle) umpihomeiseen omakotitaloon, jossa mm. patjaan ilmestyi tuollaista mustapilkkuista pintahometta ja miehensä oli jatkuvasti pikku kuumeessa. Heidän lapsensa ei onneksi ehtinyt alkaa oireilla, sen verran vähän aikaa he siinä lopulta asuivat.

   Poista
  3. Oho, aika hurja, jos patjakin homehtuu! Olikohan siellä niin kostea ilma vai miten ihmeessä tuo on edes mahdollista :O

   Oman ostaminen on kyllä aika riskaabelia. Homeongelmat ovat nykyään niin kovin yleisiä, eikä omasta sitten niin vain pääsekään eroon.

   Poista
  4. Minäkin maalailin heille kauhukuvia ludeongelmasta (siinäpä homeen ohella toinen pelonaihe muuttaessa), mutta hometta se oli. En tiedä, miten se on mahdollista, mutta niin se vain oli. Kerran ehdin käydä heillä kylässä siinä talossa ennen kuin muuttivat pois ja pian siinä olikin jo uusi asukas. :( Naapurusto tiesi talon olevan homeessa ja ovatkin jälkikäteen kertoneet heille, että taloa oli tuuletettu monta päivää ennen näyttöä. Saakelin ketkut! En ymmärrä, miten kukaan voi nukkua yönsä rauhassa, jos tietoisesti vuokraa homekotia ja näin ollen sairastuttaa ihmisiä. :( Omat oireeni ovat vähän hometyypistä riippuen jäätävää väsymystä, päänsärkyä, ihottumaa, nenäverenvuotoa, kipua poskionteloissa / poskiontelontulehdus, silmien kuivumista jne. Kilpirauhasen vajaatoiminnankin olen mitä luultavimmin saanut homekotien kylkiäisenä ja sehän tuo tukun muita oireita mukanaan. Mutta nuo edellämainitut lyövät päälle heti, kun altistus tapahtuu. Kun ystäväni asui siinä teidän talossa, päällimmäiseksi muistoksi on jäänyt lamaannuttava väsymys aina vierailun aikana (makoilin sohvalla, nuokuin nojatuolissa), mutta asuin kyllä silloin itsekin hometalossa, että se väsymys oli varmaan jatkuvasti läsnä muutenkin. Tästä aikaa kuitenkin jo lähes 10 vuotta. Tsemppiä tulevaan, mihin ratkaisuun sitten ikinä päädyttekin!

   Poista
  5. Hyi miten inhottavaa :/ Tuo tuuletus vaikuttaa kyllä yllättävän paljon! Sitten kun ilma pääsee seisomaan, haistaa tunkkaisen hajun.

   "Kun ystäväni asui siinä teidän talossa" - nyt putosin kärryiltä!

   Tänään löytyi kattoparrusta selkeää hometta, kun kasailin tavaroita kirppiskasaan. Varma muutto edessä. Aloitin kirjoittamaan omistajalle sähköpostia, en ole vielä lähettänyt.

   Poista
 7. Huolissaan olisin minäkin. Kaikille ei homeesta oireita tule, mutta lähipiirissä on monta sairastunutta. Ystävän perheellä oli pitkään ihmeellisiä oireita, jatkuvaa flunssaa yms. Syy selvisi kun lattian muovimaton pintaan alkoi kasvaa hometta ja rempassa paljastui kosteusvauriot. Ystävän lapset sairastuivat allergiaan (toiselle tuli jopa anafylaktinen shokki), mutta allergiat ovat onneksi menneet vanhemmiten ohi. Varmaa ei tietenkään ole, johtuiko allergiat juuri homeesta vai sattuiko vain samaan aikaan.

  No niin, tarkoitus ei siis ollut pelotella, mutta varsinkin koska asutte vuokra-asunnossa, niin vaatisin vuokranantajalta toimenpiteitä tai alkaisin katsella uutta asuntoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En taida itse tuntea ketään homeesta sairastunutta, mutta paljonhan aiheesta puhutaan. Jokunen aika sitten katsoin dokumentin, jossa sairastuneet olivat suorastaan invalidisoituneet.

   Jännä olisi nähdä, miltä meidän kylppärin muovimattojen alla näyttää.

   Olen miettinyt, miten tuota hometta oikeaoppisesti edes kuuluisi pestä pois. Kloorilla vai ei missään nimessä kloorilla? Joskus luin jostain, että desinfiointiaineet tekevät homeelle otollisen alustan; tarkoittaako se nyt sitten sitä, ettei sellaisia saisi käyttää "pintahomeen" pesuun?

   Poista
  2. En kyllä osaa tuohon asiaan vastata. Olen itsekin kuullut, että desinfiointiaineet nimenomaan ovat huonoja. Homeenestoaineet ovat kuulemma niin myrkkyjä, että eivät asuintiloihin edes käy. Jos muutto tuntuu liian radikaalilta ratkaisulta, niin tilaisin puolueettoman tahon (ei vuokranantajan maksamaa) tekemään kosteuskartoituksen. Ne kyllä maksaa, ainakin meidän kodin kuntokartoitus ennen muuttoa oli useamman satasen. Olen sen verran monta homeeseen sairastunutta tavannut (astmaa ja allergioita), että ottaisin nuo pilkut vakavasti.

   Poista
  3. Pitää oikeasti kysyä tuo pesuasia joltakin homeasiantuntijalta. Minä olen pessyt niitä seiniä kloorilla ja hankaamalla.

   Muutto on tietenkin kauhean vaivalloinen asia ihan pakkaamisen ja siirtymisen kannalta, mutta myös kivan ja hyvän asunnon löytämisen puolesta. Toisaalta tuolla alempana sain juuri viestiä sellaiselta ihmiseltä, joka on tässä samassa rapussa asunut, ja samoja asioita empinyt, että eiköhän se ole muutto edessä.

   Poista
 8. Pitäisi, ehdottomasti!!! Kerran, kun kunnolla homeelle altistutte, kärsitte siitä aina. Ystäväni oli opettajana koulussa, jossa oli homeongelma. Hän ainoana asiasta sai, tai ainakin toi julki, oireita....no hänethän leimattiin valittajaksi. Nyt on toisessa koulussa, mutta oireita on nytkin...ja tulee varmasti loppuelämän olemaan. Joten kipinkapin etsimään uutta kotia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Julkiset rakennukset taitavatkin olla melkoisia homepesiä! Ja vaikka kuinka rempattaisiin, saattaa silti jäädä jotain piilemään niin, että jo altistuneet kärsivät vielä rempan jälkeenkin.

   Homeesta sairastunutta on varmaan helppo syyttää valittajaksi: kaikki kun eivät saa oireita, ja aina voi ajatella, että ne oireet johtuvat jostakin ihan muusta. Harmi, ettei rakennus ala vilkkua punaisena ja huuda alertia, jos siinä on homeongelma. Hiljaksensa sitä vain saa epäillä, miettiä ja tuumailla.

   Poista
 9. Järkyttävää, että joudutte epäilemään asiaa omassa kodissanne! Voin kuvitella - vaikka olisikin vain vuokra-asunto - se on silti teidän koti! :(

  Mutta kondensiovettä ei pitäis tiivistyä mihinkään seinään. Silloin on jossain vikaa, sitä ei ole sillä tavalla suunniteltu toimivaksi. Ja koska sitä kondensiovettä kertyy kokoajan, se aiheuttaa aivan varmasti kasvustoa ennen pitkää. Ja kyllä se on pintaa syvämmältä märkä, kuinka syvälle ja laajalle, se riippuu seinämateriaalista.

  Kylpyhuoneessakin pilkkuja näyttäisi kasvavan epäilyttävän paljon. Myös uusissa laatoitetuissa kylppärissä voi kasvaa sellaista punaista limaa laatan pinnassa ja silloin se on "pintahometta" mutta tuo home on ensinnäkin eriä kuin se punainen lima ja koska pinnat ovat vanhat ja muovimattopintaiset (alkavat vanhentuessaan päästää läpi), asia voi olla vakava. Onko lattian muovi käännetty ylös seinille? Ja seinän muovi vedetty sen jälkeen alas asti, lattiapäällysteen päälle? (eli seinäpäällysteen alla näkyy/tuntuu lattiapäällysteen reuna 5-10 cm lattian yläpuolella?) Niin se ainakin pitäisi olla, mutta kuvasta ei oikein saa selvää. Jos sauma on tehty tällä tavalla huolellisesti, niin home voi tosiaan kasvaa vain muovimaton pinnassa ja erityisesti seinäpäällyteen alareunassa, joka jää helposti märäksi, kun seiniltä valuu vesi pikkuhiljaa ja jää lattian ja seinän liitoskohtaan. Tähän auttaa seinien ja lattian kuivaaminen suihkun jälkeen ja tuuletuksen lisääminen. Mutta jos sauma oikeasti falskaa, rakenteen pitäisi päästä myös kuivumaan - mutta minnepä se muovin alta kuivuisi. Heh, kiskaiskaa kylppärin lattiasta matto irti, niin saatte varmistuksen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastasin nimimerkille Homekodissa itsekin asunut (oma vastaus 15.24) sen, mitä terveystarkastaja sähköpostiviestiini vastasi. Kuvan perusteella kylppärin home oli hänen mielestään punertavaa; minusta se on kyllä mustaa. Menenpä tästä guuglettelemaan punaista, limaista hometta ja tavallista hometta! :)

   Kylppärin seinän ja lattian välinen sauma menee juurikin noin kuin sanoit: lattiamatto tulee seinän alle ehkä 7 cm mitalta, seinämatto tulee sen päälle. Tuo muovimatto ei ole mitenkään loistokunnossa, vaan siellä täällä on pieniä naarmuja, niin kuin vaikka joku eläin olisi kynsillä raapinut (olivat ennen muuttoa, pidin niitä kosmeettisena häiriönä).

   Voisiko olla, että kondensiovettä kertyy tuohon kylmän ja lämpimän ilman kohtauspaikkaan siksi, että keittiössä(kin) on niin huono ilmanvaihto? Siellä tosiaan ikkunat huurustuvat, jos laittaa pidempään ruokaa. Seinä on minusta jonkinmoista betonia, ikkunaseinämä taas lastulevyä.

   Poista
 10. Lisään vielä, että kovin ruusunpunaisten lasien läpi sitä itsekin tuli kyseistä asuntoa katseltua ennen muuttoa. Asunto oli selkeästi remontin tarpeessa (likaisen väriset ikivanhat muovimatot, maalia rapisevat listat, kiireellä remontoidun näköinen kylppäri jne) mutta minä näin vain ihanan 50-luvun talon, isot ikkunalaudat, kiinteät kaapit makuuhuoneessa, valtavan olohuoneen... Huokaus. Näin myöhemmin ajateltuna olisi pitänyt jatkaa asunnon etsimistä, mutta meillä oli paikkakunnalle muuttavina kiire saada asunto opintojen ym. takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Joliel!

   Jätin tuon ensimmäisen viestisi julkaisematta, koska siinä oli meidän tarkka osoite. Olin saada sydänkohtauksen viestiäsi lukiessa. Muistan todella, todella hämärästi, että joku joskus kauan sitten kommentoi asuneensa tässä talossa aiemmin. Ihan järkyttävää, että jo aikoja sitten olette oirehtineet täällä! Samoin se, että tästä talosta löytyy homekeskustelua muualtakin. Aivan järkyttävää. Omat oireet ja epäilyt on helppo teilata vaikka luulosairauden piikkiin, mutta jos meitä on muitakin samassa asunnossa asuneita ja samoja asioita miettineitä, niin ei kai sitä auta kuin uskoa. Ihan hirveää.

   Samaa loppumatonta, kummallista väsymystä valittaa myös mies. Näemmä sitä ovat kokeneet muutkin tässä asuneet. Kopioin viestisi myös miehelle.

   Tuota kosteaa ja raskasta ilmaa ovat myös meidän vieraamme valittaneet; itse en ole sitä huomannut muutoin kuin pyykkejä kuivatessa, kokatessa ja suihkun jälkeen kylppärissä.

   Kellarista en osaa sanoa muuta kuin että joskus tulva-aikoina siellä lainehti lattiakaivojen takia niin, että soitin huoltomiehet. Olen itse huono haistelemaan tunkkaisuutta ja kellarin tuoksua. Täällähän on pottukellarivarastot, joissa emme säilytä mitään (no polkupyörää). Ullakon kylmävarastossa on muu rompe.

   Tämäkin asunto oli muuttaessa rempan tarpeessa, mutta me pidimme sitä vain pintaremppana. Mehän remppasimme täällä pinnat täydellisesti (kylppäriä ja keittiötä lukuunottamatta): rapsutimme pois tapetit neliösentti kerrallaan, asensimme laminaatit, maalasimme seinät. Juuri noihin luettelemiisi asioihin mekin ihastuimme. Muu pinta on vain pintaa ja korjattavissa. Sisäilmaongelmat ja mahdollinen home on hiipinyt mieleen vasta ajan kanssa.

   Liityn tuonne vinkkaamaasi ryhmään ja käyn katsomassa, mitä muut ovat kirjoittaneet. Olen oikeasti tosi järkyttynyt.   Poista
 11. Hei!

  Mietinkin, että viitsinkö laittaa sitä rapun numeroa tuohon lainkaan, mutta sitten muistin, että tsekkaat viestit etukäteen. Tämä ei varmaan avaudu vielä kenellekään ulkopuoliselle, jos sanon että asuimme siinä ihan ensimmäisessä asunnossa ekassa kerroksessa.. (voit myös halutessasi muokata tätä viestiä)

  Muistan myös tuon viemärivesien tulvimisen kellarissa :( En edes tiennyt asuntoon muuttaessa, että vintillä on myös tavaroiden säilyttämiseen varastot. Meille näytettiin vain kellarikerros..

  Nyt kun kirjoitit tuosta ikkunoiden huurustumisesta, niin muistui sekin mieleen. Miehen kanssa ollaan jälkeenpäin kauhisteltu koko asuntoa ja hän on sanonut, ettei suostu enää muuttamaan yhteenkään vanhaan taloon.

  Olen asunut aiemminkin homeasunnossa kotipaikkakunnallani, ja silloinkin koin vähättelyä taloyhtiön edustajan puolelta kertoessani oireistani ja selkeistä vioista (kondensaatiovesi seinällä, lattialistat paukkuivat irti ja niiden takana oli mustaa hometta jne) Tässäkin tapauksessa ajattelin, että olen vain pikkutarkka ja murehdin turhasta, vaikka selkeät oireet olivat olemassa. Meillä lisäksi yhdistelmä kissat lemmikkinä + kissa-allergia ja astma vaikutti myös siihen, että oireita ei tullut otettua aluksi tosissaan, vaan ne menivät allergian piikkiin :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tietääkseni pääse muokkaamaan kommentteja. Mutta tuo selostus oli niin epämääräinen, että hädin tuskin itse hoksaan, mitä asuntoa tarkoitat! :)

   Tuo linkkaamasi homeryhmä oli hyvä. Jännä kuulla muidenkin kokemuksia, erityisesti tietenkin niiden, jotka ovat tässä samassa talossa asuneet.

   Poista
 12. Oon sivusta seurannut työkaverin hometalotaistelua (löytyy blogikin backhomekoti.blogspot.fi) ja heidän altistumista homeelle. En koskaan ollut ajatellut, että oireina saattaa olla "sekava" olotila, verenvuoto nenästä, näpyt kasvoissa.. He saunottivat kaikki tavaransa, vaatteet pesivät 90 asteessa ja lasten lelut tiskikoneessa. Meidän työpaikan naapurikämpässä työskentelevälle oli myös kuulemma kasvanut keuhkoihin jotain kasvustoa homeen tmv seurauksena. Kuulostaa houkuttelevalta! Tänne meidän työpaikalle on tulossa ens viikolla homekoira, moni oireilee ja on jatkuvasti sairaana.

  Itse lähtisin varmuuden vuoksi, jos olisin sä. Terveyttä ei saa milloinkaan takaisin ja vuokra-asunnosta lähteminen on kuitenkin paljon paljon helpompaa kuin omasta talosta. Ainakin tilaisin homekoiran ehdottomasti, kosteuskartoituksessahan ei kaikki homeet edes näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kerro kuinka homekoiran kanssa käy! Mitähän homekoira meillä sanoisi; olisiko siitä hyötyä? Koirahan ei osaa erottaa, mikä home on hyvä ja mikä huono, joten merkkaisiko se vain tuon kylppärin. Siitähän me ei varsinaisesti viisastuttaisi yhtään, koska nähdään omilla silmilläkin, että siinä on homepilkkuja.

   Poista
 13. Liian moni vuokranataja ( olkoon iso pulju tai yksityinen) viittaa kintaalla homeongelmiin, tuntuvat suhtautuvan vähän niin, että muuta pois, kyllä tähän uusi vuokralainen löytyy!
  Itse asuin ilmeisesti vuosia talossa, jossa oli muodostunut (piilo)homeongelma useiden vesivahinkojen jälkeen. Eli asunnoissa ei näkynyt mitään, mutta jotain oli pahasti pielessä. Minulle diaknosoitiin lopulta krooninen poskiontelutulehdus, sanottiin sen olevan riesana lopun ikää. Vedin tuolloin jokaisen flunssan mikä suinkin oli liikkeellä.
  Nyt olen asunut muualla pari vuotta (50-luvun talossa 😉) ilman yhtään ainutta poskiontelotulehdusta, yksi pieni flunssa iski reilu vuosi sitten.
  Oliko asioilla yhteyttä?? Olen varma, että oli.
  Etsikää uusi asunto!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuo varmasti monesti tuppaa vuokranantajien kanssa olemaan. Homeongelmat ovat varmasti tosi kalliita korjata, ehkäpä se on sitten kustannuskysymys. Ja mitäpä sitä hötkyilemään, jos tulijoita on jonoksi asti. Netissä kyllä sitten sana kiirii, ja ainakin tästä meidän talosta löytyy keskusteluja muualtakin.

   Katsotaan, kuinka uuden kodin käy. Tänään käytiin toista kertaa ikinä asuntoa katsomassa, ja ihanahan se oli, mutta minusta vähän ongelmainen. Kellariin oli kuulemma keväisin puskenut vedet lattialle. Nyt pitäisi olla salaojien myötä ongelman kunnossa, mutta onkohan peli jo menetetty?

   Ehkä meidän vain pitää muuttaa pihalle telttaan asumaan, niin ei tarvi miettiä, onko hometta vai ei.

   Poista
 14. Äitini on altistunut homeelle, ja nyt on todella vaikeaa löytää asuntoa missä ei saisi oireita. Haluaisi muuttaa nykyisestä asunnostaan, mutta vielä ei ole löytänyt sellaista asuntoa jossa kaikki olisi muuten ok ja jossa ei saisi oireita. :(

  Siksikin kannattaa ottaa aika vakavasti nämä homeasiat. Äiti joutui hävittämään osan tavaroista, osan sai pestyä tai pakastettua puhtaaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kyllä tosi ikävältä! Ja noinhan se juuri menee; jos pääsee altistumaan homeelle, oirehtii jatkossa vähäisemmästäkin ja saa oireita sielläkin, missä muut eivät :(

   Poista
 15. kannattaa muistaa se että jos tavarat ja tekstiilit ovat altistuneet homeelle niistä voi edelleen saada oireita vaikka muuttaisit uuteen asuntoon jossa hometta ei ole

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Meillähän on vasta home-epäilys, eli en tiedä, onko täällä hometta vai ei. Kysyin tavaroiden hävittämisestä kaupungin terveystarkastajalta, ja kuvien perusteella hän sanoi, ettei tavaroita tarvitse hävittää. Pehmeille riittää pesu, koville pyyhintä.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!