tiistai 29. maaliskuuta 2016

Viikkailua
Pyykkien viikkausaika! Olen saattanut joskus ennenkin mainita, että pitäisi osata kerrostaa kotityöt tasaisesti niin, että välttyisi järjettömältä siivouskaaokselta. Jostain syystä kuitenkin uskon yhä viikkauskeijuun, joka yön aika ilmestyy viikkailemaan pyykkikasat siisteiksi pinoiksi, ja sitä keijua odotellessa kasat sitten aina vain karttuvat. Uskomatonta, mutta aivan totta!


Ei se auta kuin ruveta hommiin! Kuivaustelineet tyhjäksi, pyykki pärekoppaan ja siirtymä kodinhoitohuoneeseen, jonka paikka meillä aina vaihtelee. Tällä kertaa kodinhoitohuoneen virkaa toimittaa makuuhuone. Ennen varsinaista viikkailua täytyy lajitella vaatteet omiin pinoihinsa, että pystyy aloittamaan tympeimmistä vaatekappaleista, sukista ja alushousuista, ja siirtymään sitten mukavampiin tekstiileihin, pyyhkeisiin ja tyynyliinoihin. Pieni ilo ihmiskunnalle, valtava riemu viikkaavalle yksilölle.


Manu oli tällä kertaa viikkauksessa hyvänä apuna.

Matkalaukku tyhjeni samoilla vaivoilla! Ei mennyt montakaan päivää, että sain aikaiseksi!

Manu kyllästyi odottelemaan valmista ja siirtyi toisaalle köllöttelemään. Oli Elmon vuoro tulla tarkkailemaan työn edistymistä ja viikkauksen laatua. Ihan hyvin kai Elmon mielestä meni, kerran se ei puuttunut asiaan millään lailla.
 
Suurin osa omista päällyvaatteistani mahtuu vaatehuoneen hengaritangoille. Ripustimilla vaatteiden säilyttäminen on kaikin puolin kätevämpää kuin hyllyillä pitäminen: siinä säästyy viikkaamisen vaivalta, ja tangolle vaatteet saa latoa narulta hieman kosteinakin. Kerrostalokodissa kun neliöitä on rajallisesti, ja kuivaustelineen kantaa aina mielellään pois jaloista mahdollisimman nopeasti.

 Viime kesänä raivailin kotona kaappeja ja järjestelyssä noudatin summittaisesti Konmarin viikkausoppeja. Tämä pystysuuntainen viikkausmetodi on osoittautunut oivalliseksi: pojankin vaatekaappi on pysynyt koko kuluneen ajan säntillisen siistissä kunnossa! 


Sukkien ja alusvaatteiden viikkaaminen on tietenkin hirveän rasittavaa, mutta oikeasti kätevää ja tarkanmarkanpirkolle sopivaa: aina puhtaita pyykkejä kaappiin tuodessa laitan pestyt pinot taaimmaiseksi niin, että eteen jäävät aiemmin takana olleet vaatteet. Näin vaatteita tulee käytettyä tasaisesti. Mikään vaate ei unohdu kaapin perukoille, ja tekstiilit kuluvat samaa, tasaista tahtia.


Jos tapanasi ei ole ollut viikkailla sukkia, niin kokeilepa ensi kerralla toisin!

Nyt kun on pyykkivuori selätetty, onkin aika kääntyä tiskivuoren puoleen. Huh hah hei tätä käsintiskaamisen riemua! Tiskiainekin pääsi eilen loppumaan (niin ei käy oikeasti ikinä!) ja jouduin hätäpäissäni käyttämään Mäntysuopaa.


Jos voisin ulkoistaa loppumattomat kotityöt jollekin toiselle (oikein ilkeälle ja inhottavalle ihmiselle), tekisin sen heti! Aivan höpöpuhetta sellaiset musiikin soittelemiset ja viinilasillisten maistelut siivotessa! Kylläpä kuluisi viiniä pullotolkulla joka päivä, jos sille linjalle lähtisi.


8 kommenttia:

 1. Hah, mäkin puhun viikkaamisesta mutta mieheni mielestä se ei ole suomenkielinen sana. Viikka, viikkar, viikkade, viikkat :D :D. Lienee jotain pohjoisemman länsirannikon murretta...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toden totta, vaikuttaa svetisismiltä! Mutta mitä muuta sanaa viikkaamisesta voi muka käyttää kuin viikkaamista? :O Tekstiilien taittelua?

   Ainakin Rovaniemen seudulla puhutaan viikkaamisesta!

   Poista
 2. Olipa kiva teksti. Itselläni kertyy mankeloitavaa aina kunnon vuoret. Olen sanonut kaikille että mankeli on paholaisen keksintö. Kerran kun nukut mankeloiduissa lakanoissa, siltä tieltä ei ole paluuta. Siinä sitten mankeloit ja itket. Ja itket ja mankeloit. Vaan on kyynelillä kostutetut, rypyttömät lakanat. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista! :)

   Kyllä mankeli tosiaan kuulostaa itkun asialta. Otan neuvostasi vaarin, enkä koskaan osta itselleni mankelia. Vielä edellisessä asunnossa minulla oli tapana silittää petivaatteet, mutta siitä on sittemmin luovuttu ihan suosiolla. Jotkut kuulemma silittävät alusvaatteet ja sukatkin! Huh huh, siinä kyllä täytyy vuodattaa kyyneliä jo vähän enemmänkin.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Nyt on pyykkipinot tiptop! Kaikki hyvin aina seuraavaan pesukertaan saakka!

   Poista
 4. Minä limppaan pyykit! :) Toki joskus myös viikaan. Mutta pääasiassa limppaan. Ah hah, onhan se aika hauskan kuuloista! Ja tämä tapahtuu siis pohjoisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Limppaat! Kuulostaa sylkemiseltä :) Tämä onkin ihan vieras minulle, vaikka pohjoisesta olenkin.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!