torstai 31. maaliskuuta 2016

Mikä suunta? Minne tästä?Eilinen homepostaus sai kommentoijilta täysteilauksen: yksikään kirjoittaja ei ollut sitä mieltä, että mustat homepilkut kylppärin seinässä tai keittiön seinään ensin kondensoituva ja sitten homehtuva vesi olisivat mitenkään erityisen suotavia piirteitä kotosalla. 


Olin saada sydänkohtauksen, kun vielä illalla sain viestin joltakulta sellaiselta, joka on aikoinaan asunut juuri tässä samassa talossa, samassa rapussa. Kommentoija kertoi kohdanneensa samanlaisia epäilyksiä asunnon suhteen: heidän väsymys- ja flunssaoireensa päättyivät, kun he muuttivat toiseen paikkaan. Samalla sain myös linkin homeaiheiseen nettikeskusteluun, jossa parikin kommentoijaa, pari tämän talon entistä asukasta muutaman vuoden takaa, mainitsee juuri tämän meidän talon ja siihen liittyvät home-epäilykset.


Mehän olemme pyöritelleet homeajatusta erittäin kehittävällä eipäs-juupas-linjalla jo vaikka kuinka pitkään, mutta kun asunnossa näkyvät viat ovat vähän sinne päin, ja mahdolliset oireet niin hataria ja ihan mistä tahansa johtuvia, on ollut helppo taputella ajatus mielenperukoille. Aina siihen asti, kun taas joku flunssa yllättää ja saa miettiä, onko se ihan tavallista vai johtuisiko sittenkin talosta. Tai siihen asti, kun taas seuraavan kerran rapsuttelee homepilkut kylppärin seiniltä ja miettii, viettävätkö toisetkin ihmiset tähän tapaan aikaansa. Nyt kun pääsi lukemaan muiden saman rapun vanhojen asukkaiden kokemuksia, ei voi sanoa muuta kuin että oho, oho. Osuukohan meidän epäilykset sittenkin oikeaan?


Homeen pitäisi ehdottomasti jatkossa alkaa kulkea yhdessä jonkinmoisen piippaavan ja punaisenaan välkkyvän hälytysjärjestelmän kanssa niin, ettei tarvitsisi empiä ja epäröidä.

Seuraavaa liikettä suunnitellessa meillä elellään kuten aina ennenkin. Samat vanhat lempparikipot ja samat vanhat lempparimaljakot nostetaan kerta toisensa jälkeen esille. Melkein voisi sanoa, että muut kipot ja maljakot ovat aivan turhia, mutta se olisi kyllä kovin radikaalia!


4 kommenttia:

 1. Heippa!

  Saisinko yhden maalausvinkin (: Mietin puisen ruokapöydän maalaamista. Kun olen saanut hiomiseni hiottua, niin millaisella telalla kannattaisi maalia rueta levittämään? Lueskelin vanhempia maalauspostauksiasi, se telaaminen näyttää niin helpolta, mutta tuskin siitäkään mitään tulee millä tahansa huithapelitelalla..

  VastaaPoista
 2. Moikka!

  Kannattaa kysyä maalausvinkkejä maalin ostopaikasta! Ne oikeasti tietää kaikesta kaiken :) Mieti myös, kannattaisiko ennen tavallista maalia laittaa pohjamaali. Maksaa tietenkin vähän enemmän, mutta lopputuloksesta saattaa tulla parempi ja kestävämpi! Jos taas meinaa maalata jonkin vanhan antiikkikalusteen, jotkut kannattavat sitä linjaa, etteivät koske vanhaan pintaan vaan maalaavat suoraan päälle. Joku toinen on varmaan tästä eri mieltä!

  Mie olen käyttänyt maalauksessa vaahtomuovitelaa. Niitä on myös sellaisia hapsullisia, mutta minusta ne on rasittavia. Roiskivat, eivätkä tee niin tasaista jälkeä. Mutta kaipa niilläkin on omat kohteensa? Se pieni tela on minusta näppärä, ja kun maalia annostelee sopivasti, jäljestä tulee tosi siisti. Maali tasoittuu vielä vähän siinä vaiheessa, kun se pääsee kuivumaan.

  Yleensä maalia tarvitaan kaksi kerrosta (vähintään). Kannattaa annostella maalia niin, että se peittää sopivasti (ei liian vähän) mutta ei kuitenkaan valu (liikaa). Ja viimeisenä aina kannattaa pyyhkäistä telalla kalusteen reunat, ne kohdat joista maali lähtee valumaan alaspäin!

  Viimeksi maaliliikkeessä kysyin pensselien valinnasta ja sain kaiken kattavan vastauksen, jonka olen nyt unohtanut kokonaan. Kuitenkin se menee niin, että tekokuituinen pensseli sopii yhdenlaiselle maalille ja luonnonkuituinen (vai sekoite?) toisenlaiselle.

  Ne vaihtotelat maksanee joku 5 euroa kappale; en tiedä, onko niissä parempia ja huonompia laatuja. Pensseleissä kannattaa välttää halvimpia niin kuin ruttoa; niistä irtoilee karvat ja maalaaminen on tosi ärsyttävää. Toisinaan kastelen telan tai pensselin vedellä ennen maalausta, kuivaan hyvin ja "verryttelen" uudenkarhean pensselin harjaksi, niin pääsee hyvin maalauksen alkuun!


  Hah, tulipa kilometrivastaus! Pointtini oli, että kysy maaliliikkeestä paremmat neuvot! :D

  Tsemppiä maalaukseen! :)

  VastaaPoista
 3. Tsemppiä sinne teille. Voiko sinne tilata tarkastajan paikalle homeita tutkimaan. Meillä loppui homeoireet, turhat flunssat ja jatkuva tukkoisuus, kun päästiin muuttamaan uuteen kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi koti alkaa olla päivä päivältä enemmän ja enemmän mielessä. Katsotaan, josko löytyisi hyvä ja sopiva!

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!