sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Kalakeittoa ja porkkanakakkua



Meillä oli eilen kokkailupäivä: ruuaksi teimme superherkullista kalakeittoa, joka on nykyään koko perheen suosikki. Maistoimme tätä ensi kerran jokunen vuosi sitten kaverin tekemänä. Etsimme reseptin netin kautta ja olemme sen jälkeen kokkailleet keittoa useammankin kerran. Keisarinnan lohikeitto on erityisesti pojan suosikki: hän toivoo, että jokainen torstai olisi lohikeittopäivä.


Reseptistä poiketen pilkon sekaan paljon enemmän perunoita (mitä tuhlausta olisikaan laittaa neljä perunaa puolen kilon lohta kohti!). Samalla lisäilen sitten enemmän mausteita.


Valmis keitto on makean kirpsakka. Maustekurkut sopivat lohikeiton joukkoon hirveän hyvin!


KEISARINNAN LOHIKEITTO





Resepti on napattu täältä.


500 g kirjolohifilee
2 kpl sipulia silputtuna
4 kpl valkosipulin kynttä silputtuna
1 rkl voita
2 kpl maustekurkkua kuutioituna
1 kpl porkkana suikaleina
4 kpl kiinteää perunaa reiluina suikaleina
1 rkl hunajaa (ei liikaa)
1-2 rkl sitruunamehua (itse laitan 1/2 sitruunan mehun)
3 kasvisliemikuutiota
1 kalaliemikuutio
4 dl kuohukermaa
1 l vettä
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä reilusti
1 tl welhon kalamaustetta tai meiran kalamausteseosta (suolaton)


1. Kuullota voissa kevyesti sipulit, porkkanat ja perunat. Lisää vesi ja liemikuutiot.

2. Kiehauta ja lisää maustekurkut, hunaja, mausteet, sitruunamehu ja kerma, anna hiljalleen kiehua 10 -15 min.

3. Poista lohesta isommat ruodot ja nahka, leikkaa sormen levyisiksi suikaleiksi, lisää keittoon ja anna hautua hiljalleen hetki ennen tarjoilua (n. 10 min. virran voit jo katkaista). Lisää lopuksi tillisilppu.


Jälkkäriksi teimme pojan kanssa vuosikausien tauon jälkeen porkkanakakkua. Joskus 90-luvulla meillä oli veljen kanssa porkkanakakkukausi, jolloin teimme kerta toisensa perään aina vain porkkanakakkua. Liiallinen porkkanakakun puputtaminen johti yliannostukseen niin, että vasta kahdenkymmenen vuoden jälkeen tuli makua ikävä.


Ysärillä leipomamme porkkanakakku oli kuivakakku. Yritin etsiä samantyyppistä reseptiä, mutta löysinkin erilaisen, paljon paremman. Tämä kakku on mukavan mehevä, ihanan mausteinen ja tuoksuu aivan käsittämättömän hyvältä! Makean mausteinen kuorrute sopii kakkuun aivan jetsuilleen!


Unohdimme ohjeesta fariinisokerin, mutta hyvää tuli silti.


PORKKANAKAKKU




Resepti on löydetty täältä.

3 3/4 dl     vehnäjauhoja
1/2 tl         leivinjauhetta
1/2 tl         ruokasoodaa
1/2 tl         kanelia
1/4 tl         jauhettua muskottipähkinää
150 g        voita
1 1/2 dl     sokeria
1 dl           fariinisokeria
1 kpl         sitruunan kuori raastettuna
2 kpl         porkkanaa
2 kpl         munaa
1 dl           piimää (+ 1 rkl)

Kuorrute:
55 g          voita
3 dl           tomusokeria
2 rkl         maitoa
1 tl           sitruunan mehua

Päälle lisäksi porkkanaraastetta ja kanelia.



Voitele ja jauhota n. 2-litrainen kuivakakkuvuoka.

1. Vaahdota pehmennyt voi sokerien kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan samalla vatkaten. Lisää myös sitruunan kuori ja porkkanaraaste.

2. Yhdistä kuivat aineet (vehnäjauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja mausteet). Lisää vaahtoon 1/3 jauhoista, sekoita tasaiseksi. Lisää 1/3 piimästä, sekoita. Toista kunnes ainekset on yhdistetty.

3. Lusikoi taikina isoina köntteinä kakkuvuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa n. 50-60 minuuttia.

Kuorrute:

1. Anna voin sulaa kattilassa keskilämmöllä. Älä sekoittele vaan anna poreilla ja ruskistua rauhassa. Kattilaa voi hölskyttää pari kertaa. Lopeta ruskistaminen kun voissa on pähkinäinen aromi, ja siitä erottuu ruskeita hileitä kattilan pohjalle.

2. Sekoita kulhossa tomusokeri, maito ja sitruunan mehu tasaiseksi. Lisää ruskistettu voi ohuena nauhana samalla sekoittaen. Kaada kuorrute kakun päälle. Ripottele päälle porkkanaraastetta ja kanelia.



Näillä eväillä kohti makeaa uutta viikkoa!

3 kommenttia:

  1. Nam! Kiitos ihanista vinkeistä, näitä täytyy testata 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! Kalakeito erityisesti on kyllä aivan mielettömän hyvää!

      Poista
  2. Ai että, keitto vaikuttaa ihan mielettömän hyvältä! Pidän tosi paljon lohikeitosta, mutta siihenkin olisi kiva saada jotain vaihtelua. :) Kiitos vinkistäsi!

    VastaaPoista

Mukava, kun jätit jälkesi!