keskiviikko 3. helmikuuta 2016

VieroitusoireitaSunnuntaista asti ilman minkäänlaista nikkarointiprojektia. Pakkohan se oli taas kipaista rautakaupan kautta ja ryhtyä sahailemaan seuraavaa kaappia. Tämä ei siis vielä ole The Kaappi, joka on pidempään ollut mielessäni. Keksin nimittäin, että meillä tarvitaan aivan ehdottomasti eteiseen pipoille ja hanskoille säilytystilaa.


Ennen holtitonta ostoskierrosta yritin hahmotella kaapin mittoja, laskeskella sille sopivaa paikkaa ja miettiä, miten mikäkin rakentuu. Aloitin taas koeversion tekemisen höpöhöpöpuusta, mutta jätin sen kesken, kun tajusin, että höpöpuu on niin paljon liimapuulevyä ohuempaa, ettei mallista olisi ollenkaan apua. Sitä paitsi varsinainen miettimisen aihe on kippiovien kippausmekanismi: se on vielä kokonaan auki.


Rungon kasaaminen sujui tällä kertaa ongelmitta. Sain ristimitankin täsmäämään! Porailin ruuvit kiinni tällä kertaa vastakkaisilta ja ristikkäisiltä puolilta, niin palat loksahtivat paikoilleen melkolailla itsekseen.

Vaikein osuus, kansilevyn taakse tulevat laatikot ovat vielä kesken. Jonkinmoisen koerämpylän jo kyhäsin, ja totesin, että taustalevy vaatii paljon enemmän tilaa, jotta laatikon pystyy kallistamaan kenoon. Viisi senttiä ei riitä mihinkään. Seuraavaksi kokeillaan kymmentä senttiä.


Olen selaillut huonekalukauppojen kenkälaatikkokuvia ja yrittänyt hahmottaa, mikä on se nippeli, joka tuonne alaosaan tulee niin, että kaappia pystyy kallistamaan. Kävin tänään kolmessa eri kaupassa - Kärkkäisellä, maailman suurimmassa rautakaupassa ja Oulun Pultissa - eikä kukaan tiennyt nippeleistä mitään. Kenkälaatikoiden kippimekanismin taika lienee erityisen salaista tietoa.


Äärimmäisessä hätätilassa laitan alaosiin saranat, mutta se on kyllä viimeinen vaihtoehto; haluan kaapista eleettömän ja yksinkertaisen, ja saranat näyttäisivät tässä tosi rumilta.

Vieroitusoireissani kun shoppailin, tulin hädissäni valinneeksi aivan käsittämättömän umpikieron levyn. Kansilevyn pitäisi olla 400 mm leveä, mutta se on vain 396-millinen. Olin vähän ihmeissäni, mutta ajattelin, että sattuipa somasti: juuri neljä milliä onkin suunnittelemani väljyysvara.

Olisinpa ajatellut paremmin; tuo puuttuva neljä milliä johtuu siitä, että levy on vetäytynyt aivan karrelle! Isosta levystä kieroutta on vaikeampi nähdä. Huomasin vasta sahaamiani kansilevyjä paikoilleen sovitellessa, että ne ovat aivan vänkyrät.


Piilossa lapun alla oli myös lohkeama. Pöljä olen, kun en tässä vaiheessa tajunnut viedä levyä vaihtoon. Parikymppiä hukkaan huh hah hei.

Pitäisi nyt jaksaa olla onnellinen ja iloinen siitä, että on taas mukava projekti käsillä. Vielä enemmän iloinen pitäisi olla, kun runko onnistui yli odotusten. Vaikka vähän kyllä pistää tuon yhden kaikkein oleellisimman liimalevyn kierous potuttamaan.


Saapa nähdä, kuinka laatikot onnistuvat. Onpa jännittävää; tuleekohan tästä hyvä? Kun ei ole aivan selvillä, mitä tekee, saattaa lopputulos olla ihan mitä vain. Olen valmistautunut rökäletappioon, mutta toivon parasta!


6 kommenttia:

 1. Toi puutavaran ostaminen on ihan helvettiä! Kesällä yritettiin löytää suoria lautoja Bygmax:sta. Ihan toivotonta. Onneksi ei tarvitse taloa, tai jotain muuta isoa rakentaa. Ei onnistuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin tänään hakemassa uuden levyn ihan mittanauhan kanssa. Päällimmäiset olivat vinkkurampia kuin alla olevat, mutta mikään ei heittänyt noin paljon kuin tuo minun. Laittaakohan rautakaupan myyjät vanhemmat puulevyt aina eteen? Jos ne vaikka vanhetessaan käpristyvät?

   Huh, mitenhän tosiaan jonkun oikein ison asian saisi rakennettua, kun aina yksi asia vinksottaisi ja se sitten vaikuttaisi seuraavan asian vinksotukseen. Sadas asia olisikin sitten jo monta metriä vinossa :)

   Puutavaran valitseminen on rasittavaa. Varsinkin, jos ei valitessa hoksaa tarkistaa suoruutta.

   Poista
 2. Nyt sinuun on iskenyt kyllä ihan totaalisesti "nikkarointikärpänen", ja taas tälläkin kertaa siitä tulee varmasti hieno, uskon niin.
  Välivaiheita ja lisäkuvia odotellessa.
  Torstai on toivoa täynnä!!
  -Ts-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin! Mulla kiinnostaa kokeilla, josko uusi kaappi onnistuisi mukavasti. Ja kun osa tarvikkeista on jo valmiina, niin ei tarvi muuta kuin puuta ja ruuveja!

   On tämä jännää! :)

   Poista
 3. Hei, mää oon joskus suunnitellut nikkaroivani samantyypisen "kenkäkaapin", mulla on pari havainnollistavaa kuvaa! Laitan sulle sähköpostilla, kun tähän en niitä saa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuhannet kiitokset sähköpostista! Mulla oli toinen, vaihtoehtoinenkin kiinnitystapa mielessä, mutta luulen, että tämä sinun tapasi olisi oikeasti kaikkein yksinkertaisin :)

   Kiitos!

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!