torstai 4. helmikuuta 2016

EdistyyKippikaapin laatikon sisäpuolet ovat nyt valmiit. Kaappi tulee eteisen ainoalle vapaalle seinälle, ja tilan vähyyden vuoksi päädyin tekemään kaapista vain 15 senttiä syvän. Sisälaatikot vievät valitettavan paljon tilaa. Uskalsin käyttää vinkkuraa vaneria ainoastaan taustalevynä; sivut ja pohja ovat liimapuulevyä.


Jätin laatikon sisäpuolen kymmenen senttiä kansilevyä matalammaksi, ja ainakin vaikuttaisi siltä, että laatikko pääsee nyt tarpeeksi kallistumaan. Kokeilin ensin viidellä sentillä, mutta se oli liian vähän: kaappi kallistui vain pikkuisen.


Ihana lukija lähetti kuvan yhden kenkälaatikon kippimekanismin kiinnityksestä: siellähän oli pelkät puutapit! Kävin tänään myös teollisuusvakoilemassa huonekaluliikkeessä kenkälaatikoiden mekanismeja. En kehdannut ottaa kuvia, mutta yhdessä kevyemmästä materiaalista tehdyssä kaapissa näytti olevan metalliset hyllynkannattimet oven ja rungon välissä. Kumpihan olisi parempi: puutappi laatikon läpi vai metallinen hyllynkannatin oven ja rungon välissä? Luulen, että puutappi on helpompi vaihtoehto, koska se kiinnitetään vasta, kun kaikki muu on paikoillaan.


Nyt on kyllä vaikeat ajat edessä: laatikoiden kansilevyt ja kippimekanismin tapit pitäisi saada millilleen suoraan, ettei koko hökötys ala vinksottaa sinne ja tänne. Mihinhän kohtaan puutappi pitäisi kiinnittää? Miten uskallan jatkaa?

Pistosahan jälki näkyy pienissä osissa ihan eri tavalla vinkkurana kuin suurilla pinnoilla. Jos neliömetrin kokoinen puupala onkin millin sieltä ja toisen täältä epäsuorassa, sitä ei huomaa ollenkaan niin hyvin kuin näistä pienistä paloista.


Yritän hyödyntää liimapuulevyjen ja vanerin valmiiksi tehdassuoria reunoja niin, että omat sahaukset jäävät sinne, missä niitä ei näe. Pikkuisen tuhlaavaista, mutta näyttääpä sitten suoralta.

Haluaisin kiinnittää laatikoiden kannet laatikoihin tappikiinnityksellä, mutta siinä on suuri riski vinoon menemiselle. Helpompaa olisi vain porata ruuvit kannen läpi ja kitata ruuvit piiloon, mutta kististä jää aina jälki.


Nyt on tuumaustauon paikka. Ennen seuraavaa liikettä täytyy perehtyä puutappien käyttöohjeisiin.


6 kommenttia:

 1. Kiva lukea kun olet niin ahkera :) Joka päivä jotain uutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on nyt nikkarointimania meneillään! Kun alkaa tekemään jotakin ihan uutta, joutuu miettimään joka asian erikseen. Tämä on tosi jännittävää puuhaa. Melkein vetää vertoja kauhuleffoille, joista siis todella todella paljon tykkään!

   Nyt on kyllä edessä niin riskit vaiheet, etten tiedä, miten uskallan edetä! Nyt jos saa kiinnityspalikat vinoon, koko lopputuloksesta tulee yksi harakanpelätti.

   Poista
 2. Sulla on aina jotain mielenkiintoista meneillään:) Mielessä kuva nikkaroijasta kauhumusiikin säestämänä tarttumassa poraan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kippikaappi alkaa ihan pian olla valmis. Mulla olis jo uusi, ihan toisenlainen nikkarointityö mielessä! Saa nähdä, kuinka onnistuu :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!