sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Valmista!Allaskaappi, ensimmäinen itse tekemäni kaluste sitten ala-asteen saunajakkaran on nyt valmis. Maalisävyn päätin vasta kaupassa: ihastelin laventelin sävyä ja tummaa violettia, mutta päädyinkin sitten tuttuun ja turvalliseen mustaan.


Päädyin maalaamaan kaapin vain kertaalleen, koska puu kuulsi niin kauniisti läpi. Mattamusta näyttää minusta aivan syötävän hyvältä.

Maali vei sen verran tilaa, että ovet kävivät ahtaiksi. Sen verran piti vielä maalaamisen jälkeen ovia venkslata, että vuolin toisen puolen saranat puun sisään.


Senkkasin pöytäpinnan ruuvit niin, että ne jäivät piiloon. Lakkakitin kuivumisaika oli vain kaksi tuntia, mutta huomaan, että kitti on vielä senkin jälkeen vetäytynyt. Ruuvinkolot ovat vähän lommolla, eivätkä niin tasaiset kuin olisin toivonut.
Maalasin ovet ja rungon erikseen, että joka paikan saisi oikein tarkasti maalattua, eikä maalia menisi saranoihin. Tässä kuvassa näkyy vielä vähän hiomapölyä kaapin pinnassa. Taitaa olla vähän arempi kaveri tämä mattakiilto.
Siinä tuo allaskaappi paikallansa nököttää niin kuin olisi aina siinä ollut! Kylppärin lattiat ovat kaltevat, ja etummaisia jalkoja pitää vielä säätää niin, että kaappi tulee aivan suoraan.


Kaapin sisällä säilytetään nyt rumia siivousämpäreitä ja ylimääräisiä vessapaperirullia. Allaskaapin tärkein funktio on oikeastaan piilottaa altaan alla olevat rumat putket ja vempaimet. Meillä on aivan tautisen ruma kylppäri, joka on kauttaaltaan vuorattu vihreällä muovimatolla. Kylppärin sisustaminen ei siksi oikein ole ollut mielekästä puuhaa, mutta täytyy sanoa, että jämäkkä kaluste tuo rumaankin tilaan mukavasti ryhtiä. 

Vajaamittainen ovimalli valikoitui kaappiin aivan vahingossa sen vuoksi, että liimapulevyä oli enää juuri ja juuri tuon verran jäljellä. Itse tykkään kaapin pelkistetystä olemuksesta, ja oven vajaamitta tuo siihen mukavasti ilmettä.


Mietin vielä ennen maalausta erilaisia vedinvaihtoehtoja, mutta taidanpa sittenkin jättää kaapin ihan tällaiseksi. Magneetit ovat ovien alaosassa niin, että ovi naksahtaa tukevasti paikoilleen. Nyt kun kaappi on valmis, ovia täytyy tietysti jatkuvasti käydä avaamassa ja sulkemassa ihan vain siitä ilosta, että se on mahdollista.


Aika näyttää, kuinka kaluste kosteassa tilassa kestää. Olisi ikävää, jos puu alkaisi halkeilla tai joku kohta turpoaisi muodottomaksi. Olen kyllä aika ylpeä kaapistani ja erittäin yllättynyt, että nikkarointi sujui näin jouhevasti. Kaappi on nyt ehdottomasti hienointa, mitä olen omilla käsilläni saanut aikaiseksi.


Uskaltaisikohan nyt ruveta pykäämään isompaa kaappia? Ristimitan sielunelämään täytyy kyllä vielä perehtyä; vinksottavan ristimitan korjaamiseen minulla ei ole taitoa.


32 kommenttia:

 1. Kylläpä näyttää kaappi hyvältä.
  Ja samaa mieltä, ei mielestäni kaipaa minkäänlaisia vetimiä, kaunis juuri noin. Taitava olet!!
  -Ts-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Ehkä vetimet sitten seuraavaan kaappiin?

   Poista
 2. Siitä tuli komea! Kyllä itse tehty voittaa aina kaupan vinkuintia massatuotannon. Hatun nosto sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Katsoin, että Ikeasta saisi halvimmillaan 20 eurolla jonkinmoisen allaskaapin. Minun maalipurkki makso 31.15 euroa! Onhan tuo nyt aika hurjaa.

   Poista
 3. Hei Kirpparikeiju, Olet uskomattoman taitava käsistäsi ja ulosantisi on vertaansa vailla. Tekstiäsi on mukava lukea ja kotisi on kaunis kirkkaine väreineen. Olet inspiroinut minua ja olen toteuttanut kodissani monta blogisi juttua. Olen odottanut malttamattomana kaappisi valmistumista ja veikkaillut mielessäni väriä. Enpä osannut arvailla mustaa, mutta nyt kun sen näkee, niin eihän tuohon tilaan olisi muu väri sopinutkaan:)
  Luen blogiasi päivittäin ja vapaapäivänä saatan käydä kurkkaamassa useamminkin, mutta nyt annan ensimmäisen kommenttini. Kiitos Sulle tästä bolgista.
  Iloa ja Valoa toivottelee Tiida

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve Tiida!

   Ja suuret kiitokset ihanasta kommentista! Aivan häkellyn :) Tosi mukava kuulla, että olet saanut täältä ideoita!

   Oikein ihanaa alkavaa kevättä sulle! Mukava kuulla, että siellä seurailet :)

   Poista
 4. Wau!! Nyt alkoi tehdä mieli itekin rueta nikkaroimaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No rupiapa! Mie innostuin siitä Diagnoosi sisustusmanian kaappipostauksesta niin, että alko tehdä mieli nikkaroimaan. Kovasti emmin, kun ajattelin, että tyrin kuitenkin, mutta hyvinhän tuo sitten sujui!

   Poista
 5. Tätä projektia on ollut niiiin kiva seurata ja lopputulos on mitä mainioin. Työ tekijänsä palkitsee. Kiitos kun jaoit tämän lukijoillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!

   Onpa ihana kuulla tämmöistä! Vaihepostauksia on mukava tehdä, kun pääsee jakamaan ajatuksia työn varrelta. Nikkarointi on mulle aivan uutta ja ihmeellistä, niin on kiva postailla samalla kun työ edistyy!

   Poista
 6. Jumankekka sähän oot puuseppä! Onnea on kyllä hieno :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Tietämättäni olen ollut puuseppä! :) Tähänkin projektiin kyllä liittyy monta kysymystä, jotka eivät vielä rauenneet. Eniten mietin tuota ristimittaa ja vinksotusten korjausta. Jos nyt lähden tekemään isompaa kaappia, jännittää, kostautuuko heitot siellä eri tavalla kuin tämmöisessä pienessä kaapissa.

   Poista
 7. Heippa! Käytkö päivisin töissä vai kirjoitatko vaan blogia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Minulla on keikkaluonteinen työ ja avustajan soppari; en siis tee täyttä työpäivää. Olen tehnyt samaan paikkaan hommia opiskelun loppuajoilta asti, pian kolme ja puoli vuotta.

   Kovin vähäisesti näillä leveyksillä kyllä vakitöitä riittää. Luppoajaksi voi sitten keksiä kaikenlaista projektia!

   Poista
 8. Sitähän tuli upea, mahtava suoritus! Rohkeasti vaan isomman kaapin pariin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täytyy ensin vähän suunnitella, minkälainen isomasta kaapista tulisi :) Vaneriovet olisi ollut unelma, mutta nepä ei toimikaan.

   Poista
 9. Siis wau miten hieno siitä tuli. Olet oikeassa, ei tuohon vetimiä tarvitse lisätä. Se on täydellinen juuri noin. Olet sä kyllä hurjan taitava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vain :)

   Isomman kaapin ilmettä pitäisi sitten ruveta suunnittelemaan! Tästäkin tuli niin erinäköinen kuin alun perin piti; mitähän siitä toisesta sitten tulee?

   Poista
 10. Hieno tuli! Onko maali kosteuden / veden kestävää? -kestävää?

  Sussu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve!

   Kysyin maalikaupassa kosteisiin tiloihin sopivaa maalia. Tämä on Tikkurilan Helmi, "akrylaattipintamaali sisäkalusteille". Hyvä kestävyys sisätiloissa, siinä lukee.

   Poista
 11. Reipasta toimintaa! Minä olen pysynyt suunnittelupuolella näissä puupuolen hommissa ja tilannut tarvittavat kalusteet joko mieheltä (=kaikki muut projektit ja elämä ajaa edelle, hienot tulee, mutta ottaa aikaa) tai isältä (=tulee nopeammin, mutta tytär-isällisiä väärinymmärryksiä tulee joskus suunnittelu-toteutuspuolen väliin). Meilläkin on kylppäri/wc:ssä isän tekemät kalusteet, enkä ole huomannut kosteusongelmia, yksi ovi vähän vinksottaa, koska olen joskus tunkenut sen huonosti kiinni (magneetti yläosassa ja liian ulottuva pyyhepino alaosassa). Pitäisi vaan aktivoitua rautakauppaan, koska upotettu allas on murtunut ja pitäisi vaihtaa. Periaatteessa samanlainen olisi jees, niin ei tarvitsi vaihtaa massiivipuutasoa, mutta ko. altaassa on todella ärsyttävä ura, johon kertyy likaa, joten voi olla, että olisi fiksumpaa vaihtaa allastyyppi ja samalla sitten taso, jos ei löytyisi näppärästi isompaa mallia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kätevää! Olispa mullakin tuommoinen palvelu käytettävissä :) Tosin saattaisin siltikin tykätä tehdä itse.

   Poista
 12. Ristimittaan isommankin kaapin saat, kun kopautat sitä kulmaa mikä mitta on pidempi sisäänpäin, eli pökkäät kulmasta keskelle päin. Jos meni liikaa,pukkaa toista kulmaa. Helppo homma. Varsinkin jos kaapin runko on naamallaan lattialla homma hoituu helposti. Sitten taustalevy kiinni. laita ensin kulmista, niin ei mee ristimitta esim. naulatessa kieroon uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve!

   Ja kiitos todella paljon neuvosta! Saat sen kyllä kuulostamaan näin hirmu helpolta; olisipa minulla nyt käsillä joku vinkkura kaluste, johon voisin testata.

   Kasasin hyllyn naamallaan; ruuvaaminen oli niin kaikkein helpointa. Kopauttaminen ei mulla käynyt edes mielessä. Yritin vain ruuvailla uudestaan ja uudestaan, mutta ei siitä mitään hyötyä ollut, kun ruuvit tuppasivat menemään juuri samoille urille joilla olivat olleetkin.

   Poista
 13. Hieno. Sulla on kyllä 95% enemmän energiaa kuin keskivertotyypillä! K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Nyt on selvästi tekemiskausi meneillään. Joskus saattaa kyllä mennä pitkiäkin aikoja, ettei tee minkäänlaisia käsitöitä, ja sitten kun tekee, innostuukin aivan kunnolla!

   Poista
 14. Ai hitsi että tätä on ollut inspiroiva seurata. Nyt alkaa vähän itselläkin syyhytä että josko sitä taas jotain pian askartelisi. Loistava lopputulos tuli kyllä sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla! Kiitos!

   Pakko oli aloittaa jo seuraava projekti. Tämä on niin kiehtovaa puuhaa!

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!