keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Prototyyppi valmistuuHirvittävän jännittävää! Ensimmäinen nikkaroimani huonekalu sitten ala-asteen käsitöissä väännetyn saunajakkaran alkaa valmistua! No prototyyppi vasta, mutta silti.


Saldona tähän mennessä:

- kiinnitin saranat väärin päin (keksin peräti kaksi väärää kiinnitystapaa)
- porasin sormeen niin että veri tirskui
- mitoitin ovet väärin ja ne eivät nyt mahdu kunnolla kiinni.


Eli yhteenvetona voidaan sanoa, että hyvin menee! Syvällä sisimmässäni olen tietämättäni ollutkin nikkaroija! Kyllähän se ihan kaapilta alkaa näyttää. Huh heijaa, olen aivan ihmeissäni.

Nyt kun olen taas entistä viisaampi, osaan sanoa, että ovet olisi kannattanut testata ennen kaikkien listojen kiinnittämistä. Olisi kiinnittänyt vain laitimmaiset listat, että saa saranat paikoilleen ja sitten sahannut loput osat mittaansa.


Jätin nyt ilmaa joka puolelle kaksi milliä, ja vielä ennen saranoita näytti, että ovet ovat aivan liian löysät. Saranat söivätkin yllättävän paljon tilaa. Kuka olisi arvannut!

Oviin on tarkoitus vielä porata reiät edellisessä postauksessa linkkaamani Diagnoosi sisustusmanian tapaan.

Missään saranoissa, säätöjaloissa ja pikkuvempeleissä ei tietenkään ole ohjeita. Jopa puuropaketin kyljessä lukee pahvipaketille avausohjeet, mutta ei säätöjalassa. Omassa kaapissani on nyt vain yhdet Pislan säätöjalat ja porailin ne jollakin tapaa kiinni, että näkisin kaapin korkeuden, mutta ei minkäänlaista haisua, miten ne kuuluisi lopullisesti kiinnittää! Pitääkö tähän nyt ostaa joku lisäosa?


Mielikuvitusta tarvitaan vielä, kun katsoo prototyyppiä, mutta jos ovien säätö sujuu mallilleen, sanoisin, että kyllä tästä kaappi vielä saadaan. Ovet ja rimat voi käyttää sitten varsinaiseen kaappiin sellaisinaan.


Ai niin! Sellaista jäin vielä miettimään, että olisikohan puuosille pitänyt jättää väljyyttä? Kylppärissä on lämmintä ja kosteaa; elääköhän puu paljonkin? Nyt yksi rima on niin tiukka, että se on napauttamalla laitettu paikoilleen. Kuka tietää, kestääkö se käytössä?


18 kommenttia:

 1. Hyvältähän se näyttää, ihan allaskaapilta ...niinkuin pitikin! Tuo sinun saha on kyllä hyvä, meikäläinen joutuis käyttämään käsisahaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsisahalla on ihan mahdotonta sahata levyä suoraan (kokeilin). Pistosaha on kyllä ihan hyvä, ja tekee paljon siistimpää jälkeä kuin ajattelin. Vähän se vaneria repi, mutta ehkä olisi pitänyt vain vaihtaa hienompi terä.

   Nyt pitää totuttautua uuteen koneeseen. Vanerisahan kanssa meni vaikka kuinka kauan, että tajusin, koska on aika vaihtaa terä :)

   Poista
 2. Hyvä siitä tulee kun sen maalaa. ;) Kyllä se työ tekijäänsä opettaa, varsinkin virheiden tekeminen on oppimisen kannalta todella hyödyllistä! :D Ovien keskikohtaan kannattaa jättää muutaman millin rako. Puu elää vuodenaikojen ja ilmankosteuden myötä jonkin verran, joten senkin takia kannattaa jättää hieman käyntivaraa.

  Ootko laittanut yläreunaan kaapin sisäpuolelle "topparin", etteivät ovet painu sisäänpäin? Pieni puupala on hyvä, mutta sinne voi laittaa myös vaikka palat magneettia, niin ovet eivät aukeile itsekseen (varsinkin sitten kun sitä käyntivaraa on! :D

  Yleensä myös hyllyn päällisenä on yhtenäinen levy, eli tavallaan kokoaisin rakennelman toisinpäin, hyllyn kylki kanneksi. Saumakohtaan kerrtyy helposti kaikki lika ja varsinkin kylpyhuoneessa saumaan menee vettä, liitos alkaa irvistelemään ja puu turpoaa.

  Ja nämä vinkit ihan vaan peruskoulu/elämänkoulupohjalta. Joku puuseppä voi olla toista mieltä!

  Mutta siis, aivan mahtava kapistus tästä on tulossa ja hienoa rohkeutta tehdä itse! :) Iloisia nikkarointihetkiä!

  Epäilit edellisessä postauksessa hökötyksen tukevuutta. Rakennelmasi näyttää yhtäkkiä katsottuna ihan tukevalta, mutta esimerkiksi kaapin sisälle tai takaosan ulkonurkkiin voi ruuvata kulmaraudat varsinkin silloin, kun hyllyssä ei ole(?) puutappiliitoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalia ja pikku yksityiskohtia, niin kyllä se siitä! Tänään sahailin vielä kaappien ovia kapeammaksi, mutta niistä tuli nyt kyllä huonommat kuin alkuunsa. Vaneri on ihan vinkkuraa: täytyy toivoa, että löytyy suorempaa tavaraa varastosta!

   Ostin magneettipalikat, mutta niitä en ole vielä kiinnittänyt. Vaikuttavat aika tujuilta, lupaavat kantaa neljä kiloa.

   Tuo on kyllä hyvä vinkki hyllytasosta! En noin sitä ajatellutkaan. Ajattelin, että saan ruuvinreiät sivulle, kun poraan sivulta. Vieläköhän onnistuisi tuommoinen muutos, jos sen suorilta tekisin liimapuulevyyn? Muutokset on aina niin vaikeita!

   Ajattelin, että laittaisin sisälle yhden hyllylevyn, joka sitten tukisi rakennelmaa. Mutta nyt tuli mieleen, että saan sisälle rumat siivousämpärit ja kaikkea isoa, jos en tuki tilaa hyllyillä. Kulmarautoja meiltä löytyykin; ne voisi kyllä lisätä! Ajattelin, että sisäpuolen ruuvit saavat rauhassa olla rumia, mutta ulkopuolen ruuvit voisi senkata ja paklata.

   Jalkojen kiinnitys on yhä mysteeri. Pakko varmaan mennä kauppaan ja kysyä ihan myyjältä.

   Kiitos vinkeistä! :)

   Poista
 3. Ja hei, sellainen juttu vielä! Mitäs jos lisäisit tuohon vain pelkän kannen liimapuulevystä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuo tumma levy on niin rumaa, etten millään haluaisi sitä jättää. Laitoin rimaa kiertämään ovien ympärille, ja se näyttää joltakin vasta sitten, jos runkokin on puuta :)

   En kyllä tiedä, uskallanko siihen puulevyyn kajota! Varsinkin kun olisi muutoksia mielessä.

   Poista
 4. Niin vielä yks juttu, muista ottaa ristimitta (nurkasta nurkkaan), jos et jo oo sitä mitannu. Helposti tulee hyllystä salmiakki, vaikka silmämääräisesti näyttäis suorakulmaiselta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toden totta! Tuonpa unohdin. Ristimitta on sellainen asia, että olen siitä lukenut, mutta ei ole koskaan ollut tarvetta mittailla.

   Mittasin koekappaleesta ristimitan, ja siinä oli 0.5 cm heittoa! No valmiiseen kappaleeseen osaan sitten varautua tähän. Ruuvaan ruuvit tiukalle vasta, kun on mitattu ristimitta. Ja sen jälkeen vasta muiden osien sahailua.

   Poista
 5. Mahtavasti nikkaroitu! Saranat on munkin mielestä ihan mystisiä. Mutta toi jalka selvästi kaipaa vastakappaletta, jonka sisään se kierretään ja sillä lailla jalan korkeutta säädetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Varastossa oli vain yksi 120 cm liimapuulevy; sain siitä reunat sahattua. Kaikki muut osat pitää vielä käydä ostamassa.

   Kiikutan tuon säätöjalan rautakauppaan ja kysyn sieltä tarkat ohjeet.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Vielä vähän vinkkura, mutta toivottavasti varsinainen kappale onnistuu paremmin! Vaneri on kyllä niin väärää, etten tiedä, miten sen kanssa onnistuu.

   Poista
 7. Noniin, hyvältä näyttää! Parempi kuin meidän uusi, jota uusin postauksenikin käsittelee :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin lukemassa. Miten rasittavaa! Todellakin valittaisin. Sehän on ihan homeessa nyt :(

   Meillä on pieni kylppäri, jossa on talon ainoa vessa. Koekappale oli eilisillasta aamuun asti kylppärissä, ja kyllä se suihkun jälkeen mukavasti kastui. Ajattelin, että maalaan omani sisältä ja päältä kosteiden tilojen maalilla. Toivottavasti kaappi sitten kestää kosteassa tilassa.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!