keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Kolme kivaa kirppariltaEilen vinkkaamani sisustuskirja inspiroi alitajuisesti. Kirppispöytää siivotessa löysin taas kolme aika kivaa värikkään kodin juttua, vaikka kovasti yritin olla katselematta vieraita pöytiä.


Keltakehyksinen liitutaulu on maalattu niin tohelosti, että se täytyy maalata uudemman kerran. Muuten oli niin muikeat väriyhdistelmät, että meille lähti. Sopisi ehkä eteiseen tämän Ariksen keltaisen kattovalaisimen pariksi?


Ruusuinen ristipistotyyny (3.50 e) ja retrotäkki (10 e) ilman muuta tahtoivat meille kotiin. Näyttävätkin siltä, niin kuin olisivat aina olleet paikoillaan.

Eikö tämä täkki olekin aivan ihana! En vielä osaa sanoa, minne se menisi, vaikkakin värit kyllä sopisivat eteiseen. Sisustuskirjainpistä tässä on sen verran, että ihastelin kirjan tekstiiliyhdistelmiä ja päätin, että pitää vain rohkeasti nappailla mukaan niitä tekstiilejä, jotka omaa silmää miellyttävät. Kun on kasassa iloinen läjä eriparitekstiilejä, pääsee yhdistelemään niitä mielensä mukaan.Pesin sekä tyynyn että täkin erikseen jo eilen illalla. Vanhat retrotekstiilit pesen mahdollisimman varovaisesti: hienopesuohjelma, 30 astetta, maltillisesti pesuainetta ja lopuksi sormet sykkyrälle. Täkki selvisi koitoksesta mainiosti - tosin fyllinkiä sai tamppailla pesun jälkeen nurkista paikoilleen - mutta ruusutyyny taisi kokea kohtalonsa. Olisi ehkä pitänyt käyttää villapesuainetta? Irrottaa päällinen ja kääntää se ylösalaisin? Olla pesemättä? Harmittaa ihan vietävästi.


Kirppisjutut kulkevat kotiin aina pesun kautta, vaikka kolmenkymmenen asteen pesu lieneekin yhtä tyhjän kanssa. Parempi olisi ollut nakata tyynynpäällinen parvekkeelle viikoksi, mutta en tiedä, olisinko sittenkään pystynyt pesemättömän tyynyn kanssa elämään yhteiselossa. Vaikka 20 asteen pakkanen voittaa hygieenisyydessä 30 asteen hienopesun varmasti sata nolla, on pesurituaali kuitenkin oleellinen osa tavaran omaksi ottamista.


Miten itse toimit? Pesetkö, pakastatko vai riittääkö tuuletus? Mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua, jos et suorita omaa puhdistusrituaaliasi?


19 kommenttia:

 1. Nyt menee vähän asian vierestä, mutta mikä väri teidän seinässä on? Näyttää tosi hyvältä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, löysin guuglettamalla omat vastaukset! Turkoosi sävy on tässsä:
   Sävykoodi on S1555-B10G

   Pitää oikeasti alkaa ottaa sävyt ylös, kun ei niitä sitten enää aikojen päästä muista.

   Poista
 2. Pesen niin kuumalla kuin tekstiili kestää. Ravistelen tekstiilit ulkona ennen sisälle tuontia (turkiskuoriaiset ym) ja pakastan kaiken, mitä ei voi pestä. Näin meillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tapana pakastaa sellaiset, mitä ei voi pestä, ja mikä mahtuu pakastimeen. Olisi ihan hirveää saada joku tuhoeläin kirpparilta, mutta jos ostaa vaikkapa nojatuolin, niin se riskihän siinä on; isoa kalustetta on vaikea lämpöisillä ilmoilla pakastaa. Onneksi ei ole koskaan saatu mitään öttiäisiä!

   Poista
 3. Voi ruusutyyny-raasu! Olisiko tuuletus sittenkin ollut parempi.. :( mutta ymmärrän sen pesutarpeen. Kyllä itsekin useimmiten pesen löydöt, mutta välillä tuuletus riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyyny meni tosiaan niin pilalle kuin vain pilalle voi mennä. Jopa lankojen sävyt levisivät. Harmittaa aivan vietävästi! Tuo oli niin hieno tyyny!

   Onhan se hölmöä, että omassa mielessä alhaisessa pesulämpötilassa peseminen tuntuu puhtaammalta kuin kovassa pakkasessa pakastaminen.

   Poista
 4. Pesen mahdollisimman kuumalla (retrotäkit surutta 60 asteessa) ja pakastan loput, mitä ei pysty pesemään. Villavaatteet pyrin pakastamaan ja silkit pesen 30 asteessa pakastuksen jälkeen. En oikeastaan osta mitään sellaista tekstiiliä, mitä ei voisi pestä tai pakastaa, koska kaikki öttiäiset hirvittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, minä en uskalla pestä täkkejä noin kuumassa. Jouluna ostetussa punaisessa täkissä oli pesukielto, mutta pesin sen uhmakkaasti 30 asteessa.

   Öttiäiset olisivat kyllä karseita.

   Poista
 5. En tiedä mistä johtui, mutta vielä kymmenisen vuotta sitten en voinut edes mennä kirpparille, tai jos menin niin varoin koskemasta yhtään mihinkään. Ahdisti. Nykyään en tiedä parempaa ajankulutus paikkaa! Silti kyllä automaattisesti pesen kaikki tekstiilit ja astiat, en kuitenkaan ole mitenkään hysteerinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirppareita on niin monenlaisia. Jotkut ovat tosi nuhjuisia ja unohtuneita, sellaisia joissa ei ole ostajia eikä myyjiä. Toisaalta taas sellaiset syrjäkylien unohtuneet kirpparit saattavat olla ihan parhaita löytöpaikkoja. Viime kesänä löysin sellaiselta Sarviksen Majuri-hengarin, jonka sain mukaani kahden euron vaatteen kylkiäisenä :))))

   Poista
  2. Vielä lisäyksenä: ankeita kirppareista tekee usein myös ne uusien muovisten kiinaromppeiden hyllyköt. Monet itsemyyntikirpparit ottaa vapaisiin nurkkiin kaikenlaista uutta rompetta. Menevätköhän kaupaksi? Tuntuu, että samat tavarat makaavat hyllyissä vuosikaudet.

   Poista
 6. Ihana täkki! Olen pessyt kaikki omat retrotäkkini kuudessakympissä ja hyvin kestävät noinkin kuumaa pesua. Koen että pienimmässä lämpötilassa ei tule puhdasta enkä sitten haluaisi sellaisia ostoksia käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, aika ronskia! Pelkäisin vähintään, että peittojen täytteet menevät myttyrälle ja piloille. Mutta se on kyllä totta, ettei kovin alhaisessa lämpötilassa tule tarpeeksi puhdasta.

   Juuri viime viikolla luin jonkin artikkelin pesulämpötiloista, jossa kerrottiin, että 40 asteen pesun jälkeen vaatteista löytyy yhä ulostebakteereja. Ja että tuossa lämpötilassa on vain 14 % vähemmän bakteereja kuin pesemättömissä vaatteissa :O

   (Muistankohan luvut oikein? Olisipa linkittää tuo artikkeli tähän.)

   Poista
 7. Löysin joku aika sitten melkein samanlaisen tyynyn mutta vihreänä. Mulla se kesti villapesuohjelman. Täkit oon pyörittäny 60 asteessa. Ihanat löydöt sulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän koitui minun tyynyn kohtaloksi? Tyynyliina oli käsin ommeltu kiinni. Olisi varmasti vain pitänyt purkaa, että saa käännettyä tyynyn oikein päin. Villalangat päästivät kyllä väriä, että ehkäpä tyyny ei sittenkään olisi pesua kestänyt.

   Poista
 8. Kivoja löytöjä :)
  Itse en osta kirpparilta mitään mitä ei voi pestä tai desinfioida jollain. Vaikka osa tavarasta on varmasti lähtöisin siististä paikasta niin koskaan ei voi tietää mistä olosuhteista ja käytöstä ne ovat kirpparille tulleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan siinä riskinsä. Olisi kyllä ikävää saada joku tuholainen, joka sitten leviäisi muualle kotiin.

   Poista
 9. Mä pesen kaikki täkit kuudessakympissä ja jos niissä on tunkkainen haju niin jopa ysikympissä ruokasoodan kera. Hyvin ovat kestäneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä haistelen tekstiilit, enkä oikein osta sellaista, joka haisee tunkkaiselle (jos on vaikka kosteassa varastossa säilytetty ja on homeessa). Joskus joku retrovaate saattaa kyllä olla tunkkainen ja vaatia etikkaliuotuksen, mutta se on ihan perusjuttu!

   Tänään ihastelin sellaista patjaa, jossa oli todella, todella hieno retrokangas. Haisi niin tunkkaiselle, etten olisi uskaltanut ostaa. Patjaa kun ei niin vain pestäkään.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!