lauantai 5. joulukuuta 2015

Luukku 5: kutistemuovikorviksetOikein hyvää lauantaista huomenta! Täällä on lumi maassa, joulutähti ikkunassa ja hirveän jouluinen tunnelma. Joulukalenteriaskarteluiden myötä aika moni lahjakin alkaa olla paketissa, joten ei paniikkia!


Eilisestä luukusta paljastui kirppiskehyksistä tuunattu korutaulu. Tänään on vuorossa korutaulun sisältö, kutistemuovikorut.


Onko kutistemuovi materiaalina tuttu? Jos oli kuumaliimapyssy jotakin, niin kutistemuovi se vasta onkin! Se muistuttaa piirtoheitinkalvoa, joka uunin kuumuudessa kutistuu ja paksuuntuu. Kalvolle voi piirtää, ja sitä voi leikata eri muotoihin. Läpinäkyvien kalvojen lisäksi myydään myös ainakin valkoisia ja mustia kalvoja, jotka voi suoraan leikata haluamansa hahmon muotoon.


Nämä on oikeasti ihan killereitä. Yksi A4-kokoinen kalvo maksaa muistaakseni  50 sentistä euroon, ja siitä saa monta kivaa hahmoa.

Kutistemuovi toimii näin:

1. Piirrä hahmo läpinäkyvälle kalvolle tai käytä värillistä kalvoa ja leikkaa se haluamasi hahmon muotoon. Jos piirrät, kalvoa täytyy ensin hieman hioa hiekkapaperilla karheaksi.

Kutistemuovi kutistuu reilusti uunissa, joten piirrä tarpeeksi suuri kuva.

Ennen uuniin laittamista tee reiät koruille käyttämällä tavallista rei'ittäjää. Anna piirretyn kuvan imeytyä puolisen tuntia ennen uunittamista.

2. Käytä uunissa mukana tulevien ohjeiden mukaan. Korut ovat uunissa muutaman minuutin.

3. Valmis! Lisää koruosat.Itse käytin nyt pelkkää läpinäkyvää kalvoa, jolle jäljensin kuvia graafikoille tarkoitetusta siluettikirjasta. Hahmot pienenevät uunissa paljon, ainakin puolet alkuperäisestä piirroksesta, joten kuvan täytyy olla tarpeeksi iso.


Hyviä kuvia on netti pullollaan ja ilman tulostintakin pärjää mainiosti: tallenna kuva omiin tiedostoihisi ja piirrä kuvio suoraan näytön läpi. Kuvaa saat isommaksi painamalla "ctrl +" ja pienemmäksi painamalla "ctrl -".

Liukas kalvo täytyy ennen piirtämistä hioa kevyesti, että tussi siihen paremmin tarttuu. Puuväritkin muuten käyvät; värit tummuvat uunissa, kun kuvio vetäytyy tiiviimmäksi.


Piirtämisen jälkeen kuvio leikataan muotoonsa ja tehdään tavallisella rei'ittäjällä reikä korvakorun kiinnikkeitä varten.

Sitten uuniin muutamaksi minuutiksi! Kun muovi alkaa kutistua, se menee ensin käppyrälle. Kun kutistuminen on päättynyt, muovi on taas suora.

Nyt täytyy enää lisätä koruosat. Uunissa käyneet muovit ovat pienentyneet hurjasti ja paksuuntuneet koviksi.

Korutaululla liihottelee nyt kenkiä, perhosia, hengareita, polkupyöriä ja erilaisia öttiäisiä.
 
Hengareista tuli minusta aika hauskat :)
Käsityöihminen saa nämä saksikorvikset joululahjaksi.

Innostaako kutistemuovikokeilu? Oliko ihan tuttu juttu vai jotakin aivan uutta ja jännittävää?


10 kommenttia:

 1. Kutistemuovi on tuttu, mutta korvakoruja en ole siitä tehnyt. Tuohan on aivan mahtava idea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna käsityömyyjäisissä näin kutistemuovikoruja ensimmäistä kertaa, ja ne oli kyllä hirmu hienoja!

   Poista
 2. Tulipa niistä hauskan näköisiä :)
  Mukavaa lauantai-iltaa.

  VastaaPoista
 3. Ooo! Hienoja!
  Tuossa pari viikkoa sitten etsin askartelukaupasta kutistemuovia, mutta oli päässyt loppumaan. En ole vielä siis päässyt kokeilemaan. Toisaalta ihan hyvä ,kun nuo joululahja-askartelutkin olisi saatava tehtyä ennen kuin aloitan uusia projekteja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tilasin kutistemuovia joku vuosi sitten netistä jostakin pienestä askartelukaupasta.

   Mulle nämä on joululahja-askarteluja, niin voi hyvillä mielin tehdä yhtä sun toista!

   Poista
 4. Mulle uudehko juttu, kivoilta näyttävät korut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksivärisistä muoveista suoraan muotoonsa leikatut hahmot on myös tosi hienoja! Olen joitakin hahmoja leikannut suoraan saksilla, mutta minusta muovi herkästi lohkeaa. Ehkä pitäisi leikata mielummin veitsellä.

   Poista
 5. Minulle on tuttua, kun tänä syksynä kokeilin ekaa kertaa ja jäin koukkuun samantien.Tein korviksia,kaulakoruja ja avaimenperiä piirretyistä hahmoista.Aivan ihana matsku,sopii aloittelijallekin ja mahdollisuuksia on miljoonia:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kutistemuovi on kyllä varsin koukuttava! Viime vuonna askarreltiin lasten kanssa kutistemuovista avaimenperiä; kun leikkaa muovin valmiiksi, lapset saavat piirtää omanlaisiaan juttuja. Onnistuu siis ihan pieniltäkin :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!