keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Luukku 2: Kirppiskiposta kukoistukseenKierrätysaiheinen luukku tällä kertaa! Ensimmäiset joulukalenteriin suunnittelemani kynttiläkipot valmistuivat jo syksyllä, ja vaikka olenkin yrittänyt jemmailla niitä blogilta piiloon, on joku oikein tarkkasilmäinen saattanut bongata kuvista keltaiset pallurakynttilänjalat.


Näyttääkö tutulta? Oranssi kippo valmistui viikko pari sitten keltaisten pariksi.

Maalaamistahan tämä vain on, mutta pienen pienellä tuunauksella vanhan, tunkkaisen tavaran saa aivan uuteen uskoon. Kirpparit ovat täynnänsä puisia kynttilänjalkoja, joita olen aina sopivan sattuessa kohdalle napsinut mukaani ihan muutamalla kymmenellä sentillä.


Kun sorvatun jalan ympärille lisää rivin maalattuja helmiä, kipot alkavat muistuttaa kauniita Aarikan kynttilänjalkoja.

Kokeilin maalaamista kahdella tapaa: alhaalla vasemmassa kuvassa on kalustemaali, oikealla akryylimaali. Kuten näkyy, kalustemaali on hirveän ohutta, peittää huonosti ja valuu solkenaan. Kalustemaalilla maalatessa joutuu maalaamaan monta monta kerrosta ja hiomaan helmiin vääjäämättä muodostuvia valumia.


Akryylimaalit sen sijaan – ne ne ovat jotakin! Akryylimaali peittää hyvin, ei valu, ja sävyjä voi sekoitella keskenään.


Oivallinen helmien maalausteline syntyi korista, jonka suojaksi laitoin muovipussin. Maalia pääsee reiän sisälle, mutta reiät saa helposti avoimiksi poraamalla reikää porakoneella.
Maalatut helmet pujotetaan ohueen kuminauhaan. Sitten nauha solmulle ja solmu helmen sisään piiloon.

Tuunausmielessä ostin myös valkoisia ja punaisia kynttilänjalkoja yksi kerrallaan, mutta kun niistä muodostuikin sattumalta yhtenäinen kokonaisuus, tykästyin niihin niin että jätin jalat maalaamatta. Punainen ja valkoinen ovat ihan huomaamatta muodostuneet meidän kodin jouluväreiksi tänä vuonna. Pieniä ripauksia punaista ja valkoista siellä ja täällä tuovat ihanaa joulutunnelmaa.

Siniset kynttilänjalat kitaran vierellä ovat vanhimmat kirppiskynttilänjalkani. Nyt on selvästi räikeämpien, iloisempien värien vuoro.
Innostaako? Miten maalaisit omasi? Eri paria vai samaa sävyä? Asiallista vai ilakoivaa?


21 kommenttia:

 1. Heti tuli paljon pirteämpi look näille kynttilänjaloille ☆
  Kivaa joulukuun alkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puun värisinä ovat kyllä melko ankeita. Maalit tuo eloa vanhoihin kippoihin! :)

   Poista
 2. Apua miten ihania!! Tyhmä kysymys: pitääkö noita kynttilänjalkoja jotenkin hioa ennen maalaamista? Pitää ehdottomasti itsekin ruveta bongailemaan sopivia kynttilänjalkoja kirppareilta :)

  - nenna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se ole tyhmä kysymys ollenkaan :) Hioin oikein perinpohjaisesti nuo kynttilänjalat, jotka maalasin kalustemaalilla. Jonkun kalusteen olen joskus maalannut ronskisti päälle vain ilman hiomista, ja aikaa myöten maalipinta krakeloitui. Se tuskin on kovin vakavaa kynttiläkipoissa, mutta ei siinä hiomisessa myöskään niiiiiin iso vaiva ole :)

   Akryylimaalia varten hioin pintaa vain ihan pikkuisen. Kunhan pinta on puhdas, sen voi ihan hyvin maalata akryylimaaleilla.

   Suosittelen puukippojen etsimiseen vanhantyylisiä lahjoituskirppareita, sellaisia joihin viedään mummojen ja pappojen tavarat :)

   Poista
 3. Ihana idea! Täytyy kyllä laittaa to do-listalle jos vain löydän noita kynttilänjalkoja.. En muista että olisi tullut kovin monesti täällä kirpparilla vastaan.
  Itse varmaan maalaisin laiskana spraymaalilla.. en kyllä tiedä onko niissä noin makeaa oranssia sävyä. Minkä merkkistä maalia sulla oli? Ja maalaisin eri väreillä, jos tarpeeksi monta löytäisin :).

  Ihana tämä sinun kalenteri!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahjoituskirppareita suosittelen! Sellaisissa hämärissä, vähän kämäisissä paikoissa on ihan varmasti puisia kynttilänjalkoja aivan pilvin pimein.

   Nuo punaiset ja korkeimman valkoisen kynttilänjalan ostin ihan vasta Oulun kierrätyskeskukselta, 40 snt ja 80 snt per kipale!

   Varmasti spraymaali on ainakin miljoona kertaa parempi kuin kalustemaali! Sorvatuissa, pyöreissä muodoissa maalit lähtee kyllä helposti valumaan; luulen, että spraymaalia pitäisi suihkutella useammassa osassa vähä kerrallaan. Akryylimaalien kanssa ei ollut mitään ongelmaa valumissa, ohuen kalustemaalin kanssa piti monta kertaa välihioa.

   Tuo keltainen kalustemaali oli niitä Clas Ohlsonin halpoja, valmiiksi sävytettyjä maaleja. Ostin ensimmäistä kertaa kokeiluun tämmöisiä pikkutuunailuja varten. Akryylimaalit on askartelupuolen tuubeja; ainakin Lefranc & Bourgeois ja Pebeo näyttää lukevan purkkien kyljissä. Lefrancit on Kärkkäiseltä 3.80 e / tuubi; Pebeot Sinooperista vähän kalliimpia. Molemmat ihan yhtä hyviä.

   Poista
  2. Jäin miettimään, että joku kommentti oli oranssin sävystä. Tuo oranssi on murrettu; sekoitin yhteen peruskeltaista ja perusoranssia :)

   Poista
 4. Ihan mahtis idea! Kirppiksillä näkee tosiaan useinkin noita vanhoja kyntilänjalkoja, mutta ne eivät kyllä ole innostaneet lainkaan. Paitsi nyt! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puunvärisinä niitä tosiaan kirppareilla useinkin näkee, ja maksavat ehkä 20 senttiä kappale. Eivät näytä minun silmään miltään sellaisinaan, mutta kun laittaa vähän maalia päälle, niin ovat ihan eri maailmasta!

   Poista
 5. Voi jösses, miten kivannäköisiä tuli! Täytyypä pitää silmät auki, jos jostain tulis noita tylsiä puun värisiä kynttilänjalkoja vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ehkä itsemyyntikirppareilla näitä ei niinkään näe, mutta sellaisilla kylläkin, joissa yleensä myydään vanhempaa tavaraa, joka ei aina niin trendikästä ole :) Vaikka on kai nämä tämmöiset jo melko in!

   Poista
 6. Nyt kun olen noita kynttilänjalkoja etsinyt, niin niitä ei ole tullut vastaan yhtään missään! Mutta hienoja ne olisivat. Jatkan etsintöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kuulostaa kovin tutulta! Kun jotain ihan tiettyä etsii, se ei varmasti juuri silloin tule vastaan.

   Poista
 7. Kiitos vinkistä :) Vinkistä innostuneena kävin eilen hakemassa Kontista puisia kynttilänjalkoja, hih, viikonloppuna sitten maalaan ne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonnih! Kierrätyskeskukset on myös varma paikka :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!