lauantai 12. joulukuuta 2015

Luukku 12: pitsiviiri kirppisliinoistaVoi jummijammi! Kahdestoista päivä eli puolet joulukuun odotuksesta on jo takana! Vielä riittää tekemistä ja touhuamista; ensi viikolla täytyy lähettää paketit.


Tämän päivän luukusta aukeaa helppo kierrätyshenkinen näpertely. Ihastuin kirppisliinoihin syksyllä, kun tein värikkäitä sohvatyynyjä, ja nyt toin pitsiliinat osaksi joulua tekemällä pitsiliinaviirin ikkunaan.


Luukku numero 12 löytyy myös Styleroomin joulukalenterin puolelta.


Kirpparit ovat pullollaan suloisia, käsin virkattuja liinoja. Varsinaisessa liinakäytössä pienen pienet nyperrykset ovat vähän kummallisia, mutta niistä voi askarrella yhtä sun toista.

Pitsiviiri mielessäni hamstrasin pieniä valkoisia liinoja eri lahjoituskirppareilta muutamankymmenen sentin hintaan. Sitten vain tärkkäys, pätkä villalankaa, muutama ronski käsipisto ja liinat ovat päässeet uuteen elämään. Nehän ovat ihan kuin lumihiutaleita!

Pitsiviirin voi kiinnittää monella tapaa moneen paikkaan. Kappaverhon tapaan poikittain ikkunaan kiinnitetty viiri olisi myös kiva. Oman viirini ripustin makuuhuoneen verhotankoon, jossa se tuo mukavan jouluista tunnelmaa maltilliseen tapaan.Tärkkäykseen löytyy netistä monenlaisia ohjeita. Kovimman tärkkäyksen saisi varmaankin liimaseoksesta, mutta itse käytin sokeria (1 dl sokeria, 1 dl vettä). Sokeritärkkäys ei pilaa liinoja, vaan ne voi pesun jälkeen ottaa taas muuhun käyttöön.


Alustana styrox tai vaikkapa pahvi olisi parempi, mutta paremman alustan puutteessa käytin istuintyynyä. Muutama neula pitää liinaa suorassa.

Makuuhuoneen joulu syntyy pienistä asioista: valesypressit, valkoiset verhot ja pitsiliinat tuovat joulun tunnelmaa.
Lumihiutaleita muistuttavat valkoiset liinat sopivat talveen. Miten olisi pitsiliina sateenkaaren väreissä kevääksi?


12 kommenttia:

 1. Kiva tuo pitsiviiri :)
  Pitää vielä toteuttaa joskus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulin, että tämä oli ihan tuore idea, mutta kaveri sanoi, että joskus 80-luvulla kaikilla oli tällaisia! Ihmeellistä :)

   Poista
 2. Minä laitoin pieniä tärkättyjä pitsejä yksitellen siimalla riippumaan ikkunaan. Ja jotkut olivat ruskean sävyisiä, nekin ovat kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihanalta :) Ja sillä tapaa eri korkeuksille aseteltuinahan ne on juuri niin kuin lumihiutaleita.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitokset! Ajattelin olla sen verran kaukonäköinen, että käytin vain sokeritärkkiä, että liinoja voi myöhemmin käyttää muussakin tarkoituksessa :)

   Poista
 4. Minkä verran teit sokerivesiseosta noille liinoille? Itsellä olisi nimittäin tärkättävänä yksi isompi liina... Kaiketi tuolla seoksella pystyy tärkkäämään myös värillisiä liinoja (eli sokeri ei näy mitenkään kuivuessaan)? ~Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Tein ensin yhden satsin (1 dl + 1 dl) ja sen jälkeen vielä toisen; kaksinkertaisena riitti ihan juuri ja juuri näihin liinoihin. Ehkäpä olisi tarvinnut vielä enemmän, kun viimeiset jäivät vähän lerpuiksi.

   Muunkinlaisia tärkkäysohjeita lueskelin; jotkut käyttävät erilaisia seoksia, joihin tulee vaikkapa perunajauhoja ja suolaa, jotkut tekevät maidosta tärkin. Osa tärkkäysaineista kai keitetään. Tämän oman tärkin kuumensin kattilassa, kun sokeri ei muuten meinannut liueta veteen.

   Oikein vahvan tärkin saisi liimaseoksesta, mutta jos vähempi riittää, niin sokerivesi on hyvä.

   Sokeri ei näy mitenkään valmiissa liinassa, mutta alla oleviin pehmuisteisiin jäi kyllä rasvaisen näköisiä läikkiä. Laitoin pehmusteet pesuun käytön jälkeen. Uskoisin, että värilliset liinatkin voi hyvin tärkätä ilman, että muuttavat väriään. Ja jos menee mönkään, tärkki lähtee pesemällä pois.

   Poista
  2. Kiitos valaisevasta vastauksesta! Olen itsekin löytänyt monenlaisia ohjeita, mutten juurikaan tietoa käytännön kokemuksista. Uskallan nyt ehkä itsekin ryhtyä projektiin ja saan toivottavasti liinan seinälle ennen joulua... ~Johanna

   Poista
  3. Mullakaan ei ole aikaisempaa kokemusta tärkkäämisestä. Siksi ajattelinkin, että sokerivesi on turvallinen tapa kokeilla :)

   Tsemppiä liinaprojektiin! :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!