perjantai 11. joulukuuta 2015

Luukku 11: pyykkityttö (pussi pyykkipojille)Luukku yksitoista! Nyt ollaan jännän äärellä; pyykkityttö on ehkä hienointa, mitä olen koskaan saanut käsitöiden saralla aikaiseksi. Muutama koekappale, suuri ärsytys, abstraktien asioiden kanssa mielen nyrjähdys ja lopulta onnistuminen. Meinasin jättää koko pussukan kesken, mutta parin päivän väkertämisen jälkeen sain toimivan mallin aikaiseksi.


Pyykkitytön funktio on kantaa pyykkipoikia sisässään. Pyykkityttö roikkuu aina hengarissa niin, että hengarin voi ottaa mukaan narulle ja sieltä sitten nappailla pyykkipoikia, kun ripustaa pyykkiä kuivumaan. Ajatus on, että pussukka on niin hyvännäköinen, että se saa välipäivinäkin roikkua ihan esillä vaatetangolla vaikka eteisessä, aina valmiina lähtöön.
Pyykkipoikapussi voi tietysti olla minkä muotoinen vain, kunhan se roikkuu hengarilla. Olen nähnyt vastaavia pusseja retromallisina lapsen paidan näköisinä pussukoina. Alkuperäinen suunnitelmani oli enkelin siivet (siivet narikassa), mutta koska siipipiirrokseni muistuttivat enemmän joko viiksiä tai pyllyä, lähdin hakemaan toista, mukavampaa mallia. Pieni balettityttö vaikuttaa hauskalta idealta ottaa ulos mukaan narulle.


Tässä tulee ohjeet:


1. Piirrä kaava


Kaavan piirtämisessä pitää huomioida kolme asiaa:

a. että pussukka on järkevän kokoinen; sisään pitää mahtua säntillinen määrä pyykkipoikia
b. että pussukka pysyy hengarilla eikä valahda alas. Mieti, missä kohtaa olkainten pitää olla, etteivät ne lipsu hengarilta.
c. että hengarin mahtuu ujuttamaan kaula-aukosta sisälle. Pussukan suun pitää olla tarpeeksi iso.


Aloita mallin piirtäminen niin, että asetat hengarin paperille ja piirrät sen ääriviivat. Ala piirtää hahmoa hengarikuvion päälle. Piirrä ensin summittaisesti koko hahmo, taita sitten paperi kahtia ja leikkaa toisen puolen mallin mukaan, niin saat varmasti taitteelta symmetrisen kaavan.


Leikkaa kankaat. Muista saumanvarat!
2. Ompele pussukan alaosa ja olkasaumat (älä ompele kädensuita yhteen, että hengarin saa paikoilleen).


3. Viimeistele hihasaumat ja kaula-aukko


Voit tehdä päärmeen (taite kaksinkerroin niin, että rispaantuva reuna jää päärmeen sisään) tai taitoksen. Minä ompelin reunat ensin saumurilla, sitten käänsin ja ompelin ompelukoneella.

4. Leikkaa tyllistä pitkä suorakaiteen muotoinen suiro


Ompele suiron lyhyet sivusaumat yhteen niin, että kaitale muodostuu ympyräksi.


Merkitse suiroon nuppineuloilla neljäsosakohdat; sivusaumat, keskietu ja keskitaka. Tämä helpottaa tyllin asettelua jatkossa huomattavasti (nimimerkillä "Koetin oikaista" ja "Ei sitä varmaan huomaa").

5. Rypytä tylli


Rypytyslanka on apulanka, jonka tarkoitus on helpottaa rypytettävän tyllin ompelua. Rypytyslangan voi vetää myöhemmin irti.


Valitse koneeseen pitkä tikki ja ompele suiron yläreunaan rypytyslanka. Älä peruuttele! Rypytyslankaa pitää voida vetää niin, että kangas menee nätisti sykkyrälle.


Rypytä reuna langoista vetämällä silmämääräisesti jotakuinkin tasaiseksi. Merkitse mustan pussukan etu- ja takakappaleisiin keskikohdat; sivusaumat ovat jo valmiita sivujen merkkejä.


Kohdista tyllin ja mustan pussukan merkkineulat; tyllin ja pussukan sivusaumat ja keskikohdat tulevat nyt samoihin kohtiin ja tylliä on joka puolella tasaisesti. Asettele vielä puolivälien puolivälit tasaisesti ja lisää nuppineuloja.


Kun rypytettyä kangasta on paljon, ompelukoneella ompelee melkein sokkona. Saat tyllin aseteltua suoraan mustalle pussukalle, kun merkitset mustaan pussukkaan sivuille ja keskelle kohdat, joita pitkin tyllin tulee kulkea. Eli taita pussukka kaksinkerroin ja tee sivuihin liidulla merkki. Keskimerkin saat, kun laitat viivottimen sivumerkkien päälle ja merkitset myös keskikohdan.

6. Ompele tylli kiinni pussukkaan
 
Valmista!

Mallin väkertämisessä meni aikansa, mutta jahka toimivan kaavan saa aikaiseksi, seuraavat pyykkitytöt syntyvät yhdessä hujauksessa. Surruuttelinkin näitä heti kerralla useampaan joulupakettiin ja yhden jopa itselle.


Kuinka teillä pyykkipojat kulkevat mukana? Olisiko tarvetta pyykkitytölle?

10 kommenttia:

 1. Eipä ole tullut koskaan vastaan näin hienoa pyykkityttöä. Wau ♡♡♡

  VastaaPoista
 2. Onpa ihana! Mutta rupesi kiinnostamaan, että minkälaiset olisivatkaan olleet pyllyn näköiset siivet? Enkeliversio perseistä olalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, voiko niitä sanoa siiviksi vai pitäisikö ihan sanoa pyllyksi. Ensimmäiset versiot tosiaan näyttivät viiksiltä, kun yritin muotoilla hengarin linjoja. Ja sitten kun pyöristin kulmia, viikset alkoivatkin muistuttaa pyllyä.

   Poista

 3. Tosi ihana :)Taidan tuunata tytön pienen tyllibodyn :D

  VastaaPoista

Mukava, kun jätit jälkesi!